Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1


30 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1


Description
This mock test of Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 2 Alkyl Halides - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

(i) CH3 – CH2 – Br + NaOH  CH3 – CH2 – OH + NaBr → reaction ... (i)

(ii)  + NaOH  (CH3)C – CH2 – OH + NaBr → reaction ... (ii)

K1 & K2 are rate constant for above reaction correct relation is

Solution:



This reaction is not proceed in forward direction.

QUESTION: 2

Free energy profile for given reaction is

Solution:


 (Reaction will be proceed in forward direction)

QUESTION: 3

Which of the following alcohols will yield the corresponding alkyl chloride on reaction with concentrated HCl at room temperature?

Solution:

Option D is correct.
At room temperature more stable carbocation is formed by any alkyl halide then that will give a stable and more efficient product.
Formation of  3o carbocation as intermediate during reaction which is highly stable,this reaction does not require any heating to occur at only room temperature.

QUESTION: 4

 (A),

Major-product (A) is

Solution:


This is SN2 reaction (Halide exchange method)

QUESTION: 5

(A), Product (A) is

Solution:


QUESTION: 6

Which of the following ethers is unlikely to be cleaved by hot conc. HBr ?

Solution:




(D) 

QUESTION: 7

The reaction of CH3OC2H5 with one mole HI gives

Solution:
QUESTION: 8

Under identical conditions, solvolysis of which of the following substrates would lead to maximum racemization ?

Solution:




QUESTION: 9

The reaction of SOCl2 on alkanols to form alkyl chlorides gives good yields because

Solution:


side product   of this reaction are escape out from reaction mixture. So product (alkyl chloride) are occurs in good yield. This is best method for formation of alkyl halide.

QUESTION: 10

Which of the following alcohol shows fastest reaction with HI ?

Solution:





in above reaction corbocation is formed as intermediate. So rate of reaction stability of carbocation in above option most stable corbocation will formed that reaction will be fast.

QUESTION: 11

Arrange the following compounds in order of decreasing rate of hydrolysis for SN1 reaction

(I) 
 (II) 
(III) 
(IV) 

Solution:

Order of decreasing rate of hydrolysis for SN1 reaction in SN1 reaction intermediate corbocation is formed.





decreasing stability order of following corbocation.

QUESTION: 12

For the given reaction ;

Which substrate will give maximum racemisation

Solution:


Maximum reacemisation stability of corbocation when substrate having chiral carbon.

QUESTION: 13

Which of these dehydrates most readily when reacts with conc. H3PO4.

Solution:

(A) 
(B) 
(C) 
(D) 

QUESTION: 14

 (P)

(Major). Major product (P) is :

Solution:


QUESTION: 15

Which of following halides gives fastest elimination reaction when it is treated with alcoholic KOH.

Solution:




QUESTION: 16

Which alkyl bromide will yield only one alkene upon E2 elimination ?

Solution:




QUESTION: 17

  

which is most easily dehydrohalogenated ?

Solution:

QUESTION: 18

Correct order of yield of Hofmann alkene in following reaction will be

 X may be F, Cl Br or l

Solution:


 (bad leaving group) give Haffmann alkene order of X for Hofmann alkene → F > Cl > Br > I

QUESTION: 19

Predict the major product of the following reaction :

 

Solution:

QUESTION: 20

  major product having aH

Solution:

*Multiple options can be correct
QUESTION: 21

Which of the following compound will not undergo Nucleophillic substitution reaction.

Solution:




*Multiple options can be correct
QUESTION: 22

Rate of SN2 will be negligible in

Solution:




*Multiple options can be correct
QUESTION: 23

Statement 1 : On moving 1° to 3° alkyl halide rate of E2 increases while rate of SN2 decreases

Statement 2 : E2 reaction give element effect respect to halogen.

Solution:

Both statement are correct

*Multiple options can be correct
QUESTION: 24

 Product of above reaction is

Solution:



*Multiple options can be correct
QUESTION: 25

Solution:



QUESTION: 26

SN1 is a two-step reaction. For each step, there has to be a transition state. Which of the following structures represent correctly the transition state of first step

Solution:

SN1 is two step reaction.
First step : Formation of carbocation

QUESTION: 27

Which one of the following compounds will give enantiomeric pair on treatment with HOH?

Solution:




QUESTION: 28

Which of the following compounds is most rapidly hydrolysed by SN1 mechanism

Solution:

Following comp. is most rapidly hydrolysed by SN1 mechanism.


Most stable corbocation will be more rapidly hydrolysed by SN1 mechanism.

QUESTION: 29

Which will give white ppt. with AgNO?

Solution:

Following comp. gives white ppt with AgNO3 which formed more stable corbocation.

QUESTION: 30

  A. A is :

Solution:


(T.S will be stable  due to electron cloud of p orbital)