Test: Level - 2 Biomolecules - 1


31 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 2 Biomolecules - 1


Description
This mock test of Test: Level - 2 Biomolecules - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 31 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 2 Biomolecules - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 2 Biomolecules - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 2 Biomolecules - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 2 Biomolecules - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following monosaccharides is a pentose-

Solution:

Ribose

QUESTION: 2

Ring structure of glucose is due to formation of hemiacetal and ring formation between-

Solution:

C1 and C5

QUESTION: 3

Glucose is-

Solution:

Monosaccharide

QUESTION: 4

Hydrolysis of sucrose is called-

Solution:

Inversion

QUESTION: 5

Starch is changed into disaccharide in presence of-

Solution:

Amylase

QUESTION: 6

The disaccharide present in milk is-

Solution:

Lactose

QUESTION: 7

The pH value of the solution in which a particular amino acid does not migrate under the influence of electric field is called its-

Solution:

Isoelectric point

QUESTION: 8

The number of essential amino acids for the growth & maintenance of life is-

Solution:

8

QUESTION: 9

Which of the following polymer is stored in the liver of animals?

Solution:

Glycogen

QUESTION: 10

A pigment protein in animals is-

Solution:

Haemoglobin

QUESTION: 11

The main structural feature of proteins is-

Solution:

The peptide linkage

QUESTION: 12

α-helical structure refers to the-

Solution:

Secondary structure of protein

QUESTION: 13

Simplest amino acid is-

Solution:

Glycine

QUESTION: 14

`Kwashirokor' is a disease caused by the deficiency of-

Solution:

Essential amino acids

QUESTION: 15

Hair, finger, nails, hoofs etc. are all made of-

Solution:

Proteins

QUESTION: 16

Mark the globular protein in the following-

Solution:

Myoglobin or Haemoglobin

QUESTION: 17

The end product of protein digestion is-

Solution:

α-Amino acids

QUESTION: 18

The enzyme pepsin hydrolyses-

Solution:

Proteins to peptides

QUESTION: 19

Which one is the complimentary base of adenine in one strand to that in the other strand of DNA-

Solution:

Thymine

QUESTION: 20

The base present in RNA but not found in DNA is-

Solution:

Uracil

QUESTION: 21

Calorific value is in the order-

Solution:

Fats > Carbohydrates > Protein

QUESTION: 22

Ptyalin of saliva acts in:

Solution:

Slightly acidic medium

QUESTION: 23

Deficiency of vitamin A results in:

Solution:

Night blindness

QUESTION: 24

Riboflavin deficiency causes-

Solution:

The classic glossitis, angular stomatitis, cheilosis and dermatitis are observed in advanced cases of riboflavin deficiency.

Hence D is correct.

QUESTION: 25

Sunshine vitamin is:

Solution:
QUESTION: 26

A good source of vitamins A and D is:

Solution:

Cod liver oil

QUESTION: 27

Vitamin B takes part in :

Solution:

maturation of RBC’s

QUESTION: 28

Glycogen is a polymer of 

Solution:
QUESTION: 29

Ascorbic acid is called as:

Solution:

Vit. C

QUESTION: 30

Cyanocobalamin is the chemical name of:

Solution:

Vitamin B12

QUESTION: 31

Continuous bleeding from an injured part of body is due to deficiency of:

Solution:

Vitamin K

Related tests