Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1


30 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1


Description
This mock test of Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1 for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Level - 2 Surface Chemistry - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which gas will be adsorbed on a solid to greater extent.

Solution:

A gas with high critical temperature has high vander waal force due to which they are more easily liquefiable & hence more easily adsorb as adsorption decreases  their energy

QUESTION: 2

Which of the following factors affects the adsorption of a gas on solid ?

Solution:

Extent of adsorption increase with increase in critical temperature

QUESTION: 3

The volume of gases NH3, CO2 and CH4 adsorbed by one gram of charcoal at 298 K are in

Solution:

Extent of adsorption & intermoleculer force ∞ vander waal const. (a) NH3 > CO2 > CH4

QUESTION: 4

The heat of physisorption lie in the range of

Solution:

Refer theory

QUESTION: 5

Which of the following is not a gel ?

Solution:

Milk is emulsion

QUESTION: 6

Which of the following is used to adsorb water

Solution:

H2O + SiO2 → SiO2. xH2O
Sillica gel

QUESTION: 7

An emulsion is colloidal system of

Solution:

Emulsion :- (ℓ + ℓ) dispersed phase & dispersion medium both are liquid

QUESTION: 8

Which of the following is a lyophobic colloid ?

Solution:

Gelation, starch & gum are organic in nature & hence lyophilic in nature but S8 is inorganic in nature & hence lyophobic in nature

QUESTION: 9

The nature of bonding forces in adsorption

Solution:

Vander waal force is responsible for adsorption.

QUESTION: 10

The Tyndall effect associated with colloidal particles is due to

Solution:

Tyndall effect is due to scattering of light

QUESTION: 11

Which one of the following is not applicable to chemisorption ?

Solution:

Chemisorption is irreversible in nature because in chemisorption there are strong covalent bond are formed which do not brake easily to separate the reactants because of this it has high heat of adsorption, takes place at high temperatures and forms monolayers.

QUESTION: 12

In the colloidal state the particle size ranges

Solution:

Colloidal range of particle is 1nm-1000 nm

QUESTION: 13

All colloids

Solution:

colloids are heterogeneous in nature & hence consist of two phase.

QUESTION: 14

Colloids can be purified by

Solution:

Refer theory

QUESTION: 15

Milk is an example of

Solution:

Milk is emulsion (butter fat dispersed in water).

QUESTION: 16

Colloidal particles in a sol. can be coagulated by

Solution:
QUESTION: 17

Fog is a colloidal system of

Solution:

Fog (liquid + gas) dispersed phase Dispersion medium.

QUESTION: 18

Given below are a few electrolytes, indicates which one among them will bring about the coagulation of a gold sol. quickest and in the least of concentration ?

Solution:

As per Hardy shulze rule coagulation power a +ve charge which is maximum in Al3+.

QUESTION: 19

When a colloidal solution is observed under ultramicroscope, we can see

Solution:

Ultra–microscope is based on tyndall effect which is based on scattering of light.

QUESTION: 20

Colloidal solution are classified on the basis of

Solution:

Molecular size for colloidal range in 1nm–1000 nm.

QUESTION: 21

The minimum concentration of an electrolyte required to cause coagulation of a sol. is called

Solution:

Refer theory

QUESTION: 22

The electrical charge on a colloidal particle is indicated by

Solution:

Due to charge on colloidal particle they move under the influence of electric field.

QUESTION: 23

Smoke precipitator works on the principle of

Solution:

Neutralization of charge on colloid as per hardy shulze rule.

QUESTION: 24

Which one of following statement is not correct in respect of lyophilic sols ?

Solution:

Lyophilic colloids do not move in presence of electric field due to uncharged nature.

QUESTION: 25

As2S3 sol is

Solution:

As2S3 colloid can be represented as As2S3 s2–
so it is negatively charged.

QUESTION: 26

Crystalloids differ from colloids mainly in respect of

Solution:

Crystalloid & colloids differes in particle size & due to smaller size of crystalloid.

QUESTION: 27

At the critical micelle concentration (CMC) the surfacent molecules

Solution:

Micelle is a associated form of colloid

QUESTION: 28

Alums purify muddy water by

Solution:

Alums due to the charged nature of colloidal particle & hence coagular impurities in muddy water as per shulze rule.

QUESTION: 29

Solute dispersed in ethanol is called

Solution:

Ethanol is alcohol to the colloidal system is called alcosols.

QUESTION: 30

Which one of the following is lyophilic colloid ?

Solution:

Colloidal sols formed by mixing substances in a suitable dispersion medium are called lyophilic sols. These are quite stable. They are also known as reversible sols because the dispersion medium can be separated from the colloid by means of physical methods like evaporation. For e.g. gum, gelatin, starch, rubber etc.