Test: Occurrence And Extraction


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Occurrence And Extraction


Description
This mock test of Test: Occurrence And Extraction for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Occurrence And Extraction (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Occurrence And Extraction quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Occurrence And Extraction exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Occurrence And Extraction extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Cryolite is the chief ore of

Solution:

The correct answer is Option A.
It was historically used as an ore of aluminium and later in the electrolytic processing of the aluminium-rich oxide ore bauxite (itself a combination of aluminium oxide minerals such as gibbsite, boehmite and diaspore).

QUESTION: 2

 Composition of Siderite is

Solution:
QUESTION: 3

Calamine is the ore of

Solution:

The correct answer is Option B.

Calamine is an ore of zinc. It is zinc carbonate ZnCO3.

QUESTION: 4

Malachite is an ore of:

Solution:

The correct answer is Option A.
Malachite is a green copper carbonate hydroxide mineral with formula Cu2(CO3)(OH)2. It is of minor importance today as an ore of copper because it is usually found in small quantities and can be sold for higher prices for other types of use.

QUESTION: 5

When a metal is to be extracted from its ore and if the gangue associated with the ore is silica ,then

Solution:

Correct Answer is option D
 
(Acidic Impurity) SiO2+ (Basic Flux) CaO→ (Slag) CaSiO3

QUESTION: 6

 Roasting is done generally in case of the

Solution:

In this process sulphide ores are converted into oxide ores
2ZnS + 3O2 → 2ZnO + 2SO2

QUESTION: 7

The metal always found in free state is

Solution:

The correct answer is Option C.

A native metal is any metal that is found in its metallic form, either pure or as an alloy, in nature.
For example, gold.
Gold exists as it is less reactive and does not form any kind of alloys in its natural state.

QUESTION: 8

Bauxite is the chief ore of:

Solution:

The correct answer is option D
Aluminium
Bauxite is the most important ore of aluminium which contains only 30–54% alumina, Al2O3; the rest is a mixture of silica, various iron oxides, and titanium dioxide along with trace amounts of zinc, phosphorus, nickel, vanadium etc.
 

QUESTION: 9

Dolomite is a mineral of

Solution:

The correct answer is Option D.
Dolomite : CaMg(CO3)2
It contains both calcium and magnesium.

QUESTION: 10

Pyrolusite is a/an

Solution:

The answer is option B
Pyrolusite is MnO2. Thus, it is an oxide ore. It is a black, amorphous appearing mineral, often with a granular, fibrous or columnar structure, sometimes forming reniform crusts.

Similar Content

Related tests