Test: Preparation Of Amines


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Preparation Of Amines


Description
This mock test of Test: Preparation Of Amines for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Preparation Of Amines (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Preparation Of Amines quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Preparation Of Amines exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Preparation Of Amines extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Propanamide on treatment with bromine in an aqueous solution of sodium hydroxide gives:

Solution:

QUESTION: 2

We can obtain ethylamine by Hoffmann bromamide reaction. The amide used in this reaction is:

Solution:

The correct answer is option C
CH3​CH2​CONH2​ (A)⟶ CH3​ − CH2 ​− NH2​ (B)⟶ ​CH3​ − CH2 ​− OH
In the above sequence A & B respectively are Br2​/KOH and HNO2
The first step is Hoffmann bromamide degradation reaction in which an amide (propanamide) is converted to an amine  (ethylamine) containing one carbon atom less. The reagent A is bromine in presence of KOH. In the second step, aliphatic primary amine (ethyl amine) reacts with nitrous acid (reagent B) to form aliphatic primary alcohol (ethyl alcohol).
 

QUESTION: 3

 Nitro compounds are reduced to amines. The catalyst that is preferred is:

Solution:

Fe + HCl is preferred due to the following reasons:
- Scrap iron i.e Fe is cheap and commercially easily available
- FeCl2 formed will get hydrolysed and release HCl, so, HCl which is required in the reaction will be produced by itself
- Hence only small amount of HCl is required to initiate the reaction.

QUESTION: 4

Aniline can be prepared by:

Solution:

Aniline is prepared commercially by the catalytic hydrogenation of nitrobenzene or by the action of ammonia on chlorobenzene. The reduction of nitrobenzene can also be carried out with iron borings in aqueous acid. A primary aromatic amine, aniline is a weak base and forms salts with mineral acids.

QUESTION: 5

 is a tertiary amine having IUPAC name as:

Solution:
QUESTION: 6

Which reaction can be used for the direct conversion of amides into 10 amine ?

Solution:

The correct answer is option A
Reduction with LiAlH4

 

QUESTION: 7

 What is the end product in the following sequence of reactions ?
Acetamide  A   B

Solution:

The correct answer is Option D.

QUESTION: 8

 When Primary amide is treated with an aqueous solution of KOH and bromine, it gives a primary amine. The name of the reaction is:

Solution:

Hoffmann Bromamide reaction is Treatment of alkylamide with KOH and Bromine gas which converts it into alkylamine with one less carbon atom, this reaction is generally helpful in converting Carboxylic acids to amines with one less carbon atom . For reaction you may refer to internet but i can give you a hint .

 

Acetamide + KOH + Bromine gas —-> Alkylamine+ KBr + K2CO3 + H20 ( not sure about the products)

QUESTION: 9

 Gabriel phthalimide synthesis is used in the preparation of :

Solution:

The correct answer is option D
The chemical reaction used for transforming primary alkyl halides into primary amines is called Gabriel phthalimide synthesis. It uses potassium phthalimide. Therefore, Gabriel phthalimide synthesis is used in the preparation of 1o
amide.

QUESTION: 10

To convert methyl cyanide to ethylamine we use:

Solution:

LiAlH4 reduces all oxiginated functional groups to alcohol and all nitrogenated functional groups to amine thus cyanide is a nitrogenated functional group and to convert cyanide to amine LiAlH4 can be used.

Related tests