Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1)


27 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1)


Description
This mock test of Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1) for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 27 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Previous Year Questions - Biomolecules (Level 1) extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The functional group, which is found in amino acid is - 

[AIEEE-2002]

Solution:

The answer are option D
The functional group which is found in amino acid is
Amino acids are organic compounds that contain amine (–NH2) and carboxyl (–COOH) functional groups, along with a side chain (R group) specific to each amino acid.

QUESTION: 2

RNA contains -  

[AIEEE-2002]

Solution:
QUESTION: 3

Complete hydrolysis of cellulose gives –

[AIEEE-2003]

Solution:

The correct answer is Option A.
 
Cellulose is a straight chain polysaccharide composed of D-glucose units which are joined by β-glycosidic linkages.
Hence, cellulose on hydrolysis produces only D-glucose units.
 

QUESTION: 4

The reason for double helical structure of DNA is operation of – 

[AIEEE-2003]

Solution:

The correct answer is option D
The two polynucleotide chains or strands of DNA are linked up by hydrogen bonding between the nitrogenous base molecules of their nucleotide monomers.
 Adenine-Thymine (two hydrogen bonds) and Cytosine-Guanine (three hydrogen bonds).
 

QUESTION: 5

Coordination compounds have great importance in biological systems, In this context which of the following
statements is incorrect ? 

[AIEEE-2004]

Solution:
QUESTION: 6

Which base is present in RNA but not in DNA ? 

[AIEEE-2004] 

Solution:
QUESTION: 7

Insulin production and its action in human body are responsible for the level of diabetes. This compound belongs to which of the following categories ?  

[AIEEE-2004]

Solution:

The correct answer is Option B
A hormone is a class of signaling molecules produced by glands in multicellular organisms that are transported by the circulatory system to target distant organs to regulate physiology and behaviour. Insulin is a hormone which is responsible for the level of sugar in blood and hence maintaining the level of diabetes.

QUESTION: 8

Identify the correct statement regarding enzymes : 

 [AIEEE-2004]

Solution:

The correct answer is Option D.
 
Enzymes are specific biological catalysts that possess well defined active sites. Enzymes are specific biological catalysts that can normally function at body temperatures (T - 310K).
Enzymes are normally biological catalysts that are very specific in their action.
Enzymes are specific biological catalysts that can be poisoned by using enzyme inhibitors.

QUESTION: 9

In both DNA and RNA, heterocylic base and phosphate ester linkages are at – 

[AIEEE-2005]

Solution:

QUESTION: 10

The pyrimidine bases present in DNA are –  

[AIEEE 2006]

Solution:

Pyrimidine is an aromatic heterocyclic organic compound similar to pyridine. In nucleic acids, three types of nucleobases are pyrimidine derivatives: cytosine (C), thymine (T), and uracil (U).

QUESTION: 11

The term anomers of glucose refers to –  

[AIEEE 2006]

Solution:

The correct answer is option C
Anomers of glucose are cyclic diastereomers (epimers) differing in configuration at C-l, existing in two forms α and β respectively.

QUESTION: 12

The secondary structure of a protein refers to–   

[AIEEE 2007]

Solution:

The correct answer is option A
 
Secondary structure of proteins involves 
α − helical backbone and β − sheet structures. These structures are formed as a result of H-bonding between different peptide groups.

QUESTION: 13

α-D-(+)-glucose and β-D-(+)-glucose are

[AIEEE 2008]

Solution:

The correct answer is Option B.
α-D-glucose and  β-D-glucose is example of anomers  
 
An Anomer of a saccharide only differs in its structure at the anomeric carbon. Anomeric carbon being the functional group of the carbohydrate, which is usually the carboxyl group attached to it.
 
Epimeres differ at only one chiral center, not the anomeric carbon.

QUESTION: 14

The two functional groups present in a typical carbohydrate are :  

 [AIEEE 2009]

Solution:

 Carbohydrate is a polyhydroxy aldehyde or polyhydroxy ketone or any compound which give these on hydrolysis.  group includes aldehydic as well as ketonic group.

QUESTION: 15

Which amino acid is achiral ? 

[AIEEE-2009]

Solution:

Glycine is the only amino acid with no asymmetric (chiral) carbon because it has two hydrogens attached to alpha carbon.

QUESTION: 16

Biuret test is not given by -

[AIEEE 2010]

Solution:

Biuret test is given my an amide linkage. We know that it is present in urea, polypeptides and proteins (polypeptides themselves). Carbohydrates do not have any amide linkages.

QUESTION: 17

The presence or absence of hydroxy group on which carbon atom of sugar differentiates RNA and DNA ?

Solution:

The correct answer is option B
RNA has a hydroxyl group on the second carbon which is not present in DNA.
Thus, hydroxyl groups on a second carbon atom of the sugar differentiate between RNA and DNA.

QUESTION: 18

Which one of the following statements is correct ?  

[AIEEE-2012]

Solution:

The simplest member of this group is glycine, where the saturated carbon atom is unsubstituted, rendering it optically inactive. The rest of the 20 most common amino acids are optically active existing as both D and L stereoisomer.

QUESTION: 19

Which of the following compounds can be detected by Molisch’s test ?

 [AIEEE-2012]

Solution:
QUESTION: 20

Monomers are converted to polymer by –  

[AIEEE-2003]

Solution:

The correct answer is Option B.

On the basis of mode of polymerization, polymers are two types:- Addition and condensation polymers.
Condensation polymers are formed through a condensation reaction, where molecules join together and lose small molecules as by-products such as water or methanol.
An addition polymer is a polymer that forms by simple linking of monomers without the co-generation of other products.
So, monomers are converted to polymer by condensation reaction between monomers.
 

QUESTION: 21

Nylon threads are made of – 

[AIEEE-2003]

Solution:
QUESTION: 22

Which of the following is a polyamide ? 

[AIEEE-2005]

Solution:

The correct answer is option A
Nylon-66 is a polyamide.
Terylene is a polymer formed by polymerization of ethyl alcohol and terpthalic acid and is a polyester. Nylon 6, 6 is a polymer formed by polymerization of hexamethylene diamine and adipic acid and is a polyamide. Teflon is a polymer formed by polymerization of tetra flouro ethylene.

QUESTION: 23

Which of the following is fully fluorinated polymer- 

[AIEEE-2005]

Solution:

The correct answer is option A
Teflon is a polymer of CF2=CF2.

QUESTION: 24

Bakelite is obtained from phenol by reacting with

Solution:
QUESTION: 25

Buna-N synthetic rubber is a copolymer of - 

  [AIEEE 2009]

Solution:

The correct answer is option C
Buna - N is a copolymer of acrylonitrile (H2​C= CH– CN ) and  buta-1,3-diene(H2​C= CH – CH=CH2​).

QUESTION: 26

The species which can best serve as an initiator for the cationic polymerization is 

[AIEEE-2012]

Solution:

The correct answer is option B
Lewis acid can start the cationic polymerization and AlCl3 is a lewis acid which can be used to generate cations.

QUESTION: 27

Synthesis of each molecule of glucose in photosynthesis involves:

  [AIEEE-2013]

Solution:

The correct answer is option B
The chemical reaction that takes place during photosynthesis is given below:
6CO2​+6H2​O→C6​H12​O2​+6O2​+18ATP+12NADPH
Thus, synthesis of each molecule of glucose involves 18 molecules of ATP