Test: Properties Of Alcohols


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Properties Of Alcohols


Description
This mock test of Test: Properties Of Alcohols for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Properties Of Alcohols (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Properties Of Alcohols quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Properties Of Alcohols exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Properties Of Alcohols extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following reacts with alcohols to form esters besides carboxylic acids?

Solution:

The correct answer is option D
Acyl chloride
Esters are derived from carboxylic acids. A carboxylic acid contains the -COOH group, and in an ester the hydrogen in this group is replaced by a hydrocarbon group of some kind. We shall just be
looking at cases where it is replaced by an alkyl group, but it could equally well be an aryl group (one based on a benzene ring).
A common ester - ethyl ethanoate
The most commonly discussed ester is ethyl ethanoate. In this case, the hydrogen in the -COOH group has been replaced by an ethyl group

QUESTION: 2

What happens when phenol is treated with ammonia in the presence of anhydrous ZnCl2?

Solution:

The correct answer is Option D.

QUESTION: 3

 When aryl halide is heated with 6-8% NaOH solution ,at 623 K under 300 atm pressure we get:

Solution:

The correct answer is Option A.
 
The aryl halide is heated with 6-8%. NaOH solution at 623K under 300 atm pressure 1) it gives sodium phenoxide 2) sodium phenoxide treated with HCl(acidification) then it gives phenol.

QUESTION: 4

Which alkene is obtained on dehydration of the following alcohol in the presence of H2SO4 ?

Solution:

 

Carbonium ion formed in 1st step undergoes rearrangement to give tert. carbonium ion since tert-carbonium ions are more stable than secondary one.

QUESTION: 5

What is the product formed when excess of ethanol reacts with concentrated sulphuric acid at 383 K and then the temperature of reaction mixture is increased to 443 K?

Solution:

QUESTION: 6

Identify the alcohol or phenol from the following which is most soluble in water.

Solution:

The correct answer is option A
Amongst isomeric alcohols, the solubility increases with branching. This is due to the reason that as the branching increases, the surface area of the non-polar hydrocarbon and the solubility increases.

QUESTION: 7

Which of the following statement is correct?

Solution:

The correct answer is Option D.

Phenols have higher boiling point than toluene due to the presence of intermolecular hydrogen bonding in phenols. The formation of hydrogen bonds increases the intermolecular force of attraction between the phenol molecules and thereby increases its boiling point.

QUESTION: 8

Isopropyl alcohol on oxidation forms:

Solution:

The correct answer is Option A.

Isopropyl alcohol forms acetone on oxidation. 
 
The reaction is as follows:

QUESTION: 9

Which catalyst is used in Fischer-Speier esterification?

Solution:

Dry HCl gas is the catalyst used in Fischer-Speier esterification.

The synthesis of ester by refluxing carboxylic acid with an excess amount of alcohol in the presence of an acidic catalyst (e.g., HCl) is known as the FischerSpeier esterification. The azeotropic refluxing and acidic catalyst are found to facilitate the reaction, often by passing dry HCl gas into the solution.

QUESTION: 10

Fermentation of Glucose to alcohol undergoes in presence of :

Solution:

The correct answer is option D
Zymase is an enzyme complex that catalyzes the fermentation of sugar into ethanol and carbon dioxide. It occurs naturally in yeasts. Zymase activity varies among yeast strains. Zymase is also the brand name of the drug pancrelipase.

Related tests