Test: Study Of Nitrogen Functional Group


20 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Study Of Nitrogen Functional Group


Description
This mock test of Test: Study Of Nitrogen Functional Group for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Study Of Nitrogen Functional Group (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Study Of Nitrogen Functional Group quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Study Of Nitrogen Functional Group exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Study Of Nitrogen Functional Group extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 What is the common name of the given compound?

Solution:

o-Toluidine (ortho-toluidine) is an organic compound with the chemical formula CH3C6H4NH2. It is the most important of the three isomeric toluidines. 

QUESTION: 2

Acrylonitrile is the common name of:

Solution:

Acrylonitrile is an organic compound with the formula CH2CHCN. It is a colorless volatile liquid, although commercial samples can be yellow due to impurities.

QUESTION: 3

 Ambident group among the following are:

Solution:

Ambident groups are those which can attack from both sides. So option a is correct because cyanides is C-N and carbon forms bonds here. Isocyanides are N-C in which nitrogen contains lone pairs which initiates reaction and attaches from nitrogen side.

QUESTION: 4

 The IUPAC name of

Solution:

THe IUPAC name of p-bromoaniline is 4-bromoaniline. Carbon attached with NH2 acts  as first position and then numbering is done.

QUESTION: 5

 Reduction of alkanenitriles with sodium and alcohol or LiAlH4 is called:

Solution:

The reaction is a Mendius reaction as because in this reaction the organic nitrile is reduced by nascent hydrogen(from sodium in ethanol) to a primary amine. (RCN+2H2=RCH2NH2).
where as LiAlH4 is a strong reducing agent and can be used as an abstract source of H neucophile.

QUESTION: 6

   is a tertiary amine with IUPAC name:

Solution:

The IUPAC name of tertiary methyl amine is N,N-Dimethyl-methanamine.

QUESTION: 7

The carbylamine reaction is given by compounds having:

Solution:

-NH2 group.

Carbyl amine reaction is given by aliphatic and aromatic primary amines.

QUESTION: 8

 Alkyl cyanides are isomeric with:

Solution:

An isocyanide (also called isonitrile or carbylamine) is an organic compound with the functional group -N≡C. It is the isomer of the related cyanide (-C≡N), hence the prefix is isocyano. The organic fragment is connected to the isocyanide group via the nitrogen atom, not via the carbon.

QUESTION: 9

Hydrolysis of methyl cyanides with dil. mineral acids gives:

Solution:

QUESTION: 10

 C6H5-NH-C6H5 is :

Solution:

In the structure two phenyl groups are attached to the amino group, hence the name Diphenyl amine.

QUESTION: 11

Identify the most basic compound from the following.

Solution:

CH3 is a electron donating group and benzene is a electron withdrawing group so option A and B are easily eliminated. Among C and D the +I effect of CH3 dominates over the stearic hindrance factor so D is most basic.

QUESTION: 12

Amines that have one of their three hydrogen atoms replaced by an alkyl or aromatic substituent are referred to as

Solution:

Amines that have one of their three hydrogen atoms replaced by an alkyl or aromatic substituent are referred to as primary amines. 

QUESTION: 13

 Write the IUPAC name of the given compound.

Solution:
QUESTION: 14

 Pyridine is less basic than triethylamine because:

Solution:

Basicity of amines is due to availability of an unshared pair (lone pair) of electrons on nitrogen. This lone pair of electrons is available for the formation of a new bond with a proton or Lewis acid. Pyridine is less basic than triethylamine because lone pair of nitrogen in pyridine is delocalised.

QUESTION: 15

If two hydrogen atoms of ammonia are replaced by alkyl group then the amine is:

Solution:

If two hydrogen of ammonia are replaced by alkyl group then it forms secondary amine.

QUESTION: 16

The shape of trimethyl amine is:

Solution:

Trimethylamine is a base, like ammonia. Also like ammonia, it has a trigonal pyramidal structure. The C-N-C bond angle is 110.9°, compared with 107.2° in NH3, presumably due to greater repulsions between the methyl groups.

QUESTION: 17

 Benzonitrile is the IUPAC name of the compound:

Solution:

According to IUPAC nomenclature, alkyl cyanides are called alkane-nitriles and  benzyl cyanides are called benzonitrile.

QUESTION: 18

IUPAC name of NH2CH2CH2CH2COOH is :

Solution:

NH2CH2CH2 CH2   COOH  is  4-Aminobutanoic acid , here carboxy group gets preferred over amino group as a main chain.  

QUESTION: 19

 In amines ,the hybridisation state of N is:

Solution:

Hybridisation of N in amine is sp3  with nitrogen having a one pair and 3 bond pair. Remember that amine is RR’R”N where R, R’ and R” may be alkyl or hydrogen.

QUESTION: 20

Methyl cyanide on hydrolysis gives:

Solution:

Related tests