Test: Types Of Colloids


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 12 | Test: Types Of Colloids


Description
This mock test of Test: Types Of Colloids for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Types Of Colloids (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Types Of Colloids quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Types Of Colloids exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Types Of Colloids extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Depending upon the nature of interaction between the dispersed phase and the dispersion medium, colloidal sols are divided in how many categories?

Solution:

Depending upon the nature of interaction between the dispersed phase and the dispersion medium, colloidal sols are divided into two categories, namely, lyophilic (solvent attracting) and lyophobic (solvent repelling).

QUESTION: 2

When do particles aggregate to form micelles?

Solution:

The correct answer is Option D.
In high concentration, particles aggregate to form micelles; it happens above Tk called kraft’s temperature and critical micelle concentration (CMC). If the concentration is low and it forms a true solution.

QUESTION: 3

Foam rubber is an example of which type of colloid?

Solution:

QUESTION: 4

An example of colloid in which both phase and medium are solid is?

Solution:

The correct answer is Option D.

 

QUESTION: 5

The name aquadag is given to the colloidal sol of:

Solution:

The correct answer is Option C.

Aquadag is the name of a water-based colloidal graphite coating which is a colloidal solution of graphite in water.

QUESTION: 6

Which method is used for preparation of metal sols?

Solution:

The correct answer is Option A
The method of preparation of colloidal solutions of metals such as platinum, gold or silver is known as Bredig's arc method or Electrical disintegration.

 It consists of both dispersion and condensation. It can not be used to prepare a colloidal solution of copper and sodium.

QUESTION: 7

The formation of micelles takes places above a particular temperature, called as:

Solution:

The correct answer is Option B. 

Associated colloids are substances which at low concentrations behave as normal strong electrolytes, but at higher concentrations exhibit colloidal behaviour due to the formation of aggregates. 
The aggregated particles thus formed are called micelles. 
The formation of micelles takes place only above a particular temperature called Kraft temperature (Tk) and above a particular concentration called critical micelle concentration (CMC).

QUESTION: 8

Rotation at high speed makes the colloid settle down and the impurities remain in solution. What is this process called?

Solution:

The correct answer is Option A.
Ultracentrifugation involves the separation of colloidal particles from the impurities by centrifugal force.
The impure sol is taken in a tube and the tube is placed in an ultracentrifuge. The tube is rotated at high speeds.
On account of this, the colloidal particles settle down at the bottom of the tube and the impurities remain in the solution.
This solution is termed as centrifugate. The settled colloidal particles are removed from the tube and are mixed with an appropriate dispersing medium. Thus, the pure sol is obtained.

QUESTION: 9

A dispersion of AgCl in water is:

Solution:

The correct answer is Option A.
AgCl being a covalent molecule is insoluble in water and hence hydrophobic.
 

QUESTION: 10

Blood is purified by:

Solution:

The correct answer is Option A.

Blood is a colloidal which contains crystalloids as impurity hence can be separated by Dialysis.

Related tests