Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions


10 Questions MCQ Test Business and Commercial Knowledge | Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions


Description
This mock test of Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions for CA CPT helps you for every CA CPT entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for CA CPT Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CA CPT students definitely take this Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Agricultural Schemes, Marketing And Institutions extra questions, long questions & short questions for CA CPT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements and identify the right ones.
i. National Mission for Sustainable Agriculture has been conceptualized to recognize the challenge of climate change to Indian agriculture.
ii. It is one of the eight missions under the NAPCC.

Solution:

National Mission for Sustainable Agriculture is one of the eight missions under National Action Plan on Climate Change.

QUESTION: 2

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Mission on Micro Irrigation is a centrally sponsored scheme.
ii. It enhances water-use efficiency by adopting different irrigation methods.

Solution:

The NMMI was launched in 2010. Drip irrigation and sprinkler irrigation systems are to be used for horticulture and agricultural crops.

QUESTION: 3

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Mission for Sustainable Agriculture has 10 key dimensions to promote sustainable agricultural practices.
ii. It emphasizes the need to harness traditional knowledge for in-situ conservation of genetic resources.

Solution:

National Mission for Sustainable Agriculture has been conceptualized to recognize the challenge of climate change to Indian agriculture.

QUESTION: 4

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The Accelerated Irrigation Benefit Programme has been initiated to provide assistance for completing incomplete irrigation projects.
ii. They have to be approved by the Planning Commission to avail the benefit.

Solution:

The Government of India initiated this scheme in 1996 to provide assistance to irrigation schemes.

QUESTION: 5

Consider the following statements and identify the right ones.
i. The National Food Security Mission aims to increase production through area expansion.
ii. This programme was launched to enhance the production of rice, wheat and pulses.

Solution:

National Food Security Mission was launched in 2007 to increase the production to a certain level within the time frame.

QUESTION: 6

Which of the following is a new sub-scheme under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana of 2011-12 has 9 new sub-schemes under it.

QUESTION: 7

Which of the following is a new sub-scheme under the Rashtriya Krishi Vikas Yojana?

Solution:
QUESTION: 8

Which of the following is an area of focus under RKVY?

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following is not an area of focus under RKVY?

Solution:

The Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched in 2007-08. Strengthening infrastructure to promote extension services is also an area of focus under RKVY.

QUESTION: 10

Consider the following statements and identify the right ones.
i. Implementation of National Mission on Saffron is one of the new initiative introduced in 2010-11
ii. It extends green revolution to eastern regions

Solution:

It extends green revolution to eastern regions like Assam, Bihar, Jharkhand, Orissa, Chhatisgarh, Eastern UP and West Bengal.