Test: Direction Sense- 1


15 Questions MCQ Test Business Mathematics and Logical Reasoning & Statistics | Test: Direction Sense- 1


Description
This mock test of Test: Direction Sense- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for LR Test: Direction Sense- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Direction Sense- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Direction Sense- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Direction Sense- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Amit started walking positioning his back towards the sun. After some time, he turned left, then turned right and towards the left again. In which direction is he going now?

Solution:

If he starts walking the morning then finally he will face towards South and if he starts in the evening then finally he will face towards North.

QUESTION: 2

Rohit walked 25 m towards south. Then he turned to his left and walked 20 m. He then turned to his left and walked 25 m. He again turned to his right and walked 15 m. At what distance is he from the starting point and in which direction?

Solution:
QUESTION: 3

Village Q is to the North of the village P. The village R is in the East of Village Q. The village S is to the left of the village P. In which direction is the village S with respect to village R?

Solution:

S is to the South-West of R.

QUESTION: 4

Radha moves towards South-East a distance of 7 km, then she moves towards West and travels a distance of 14 km. From here she moves towards North-West a distance of 7 km and finally she moves a distance of 4 km towards east. How far is she now from the starting point?

Solution:
QUESTION: 5

Sundar runs 20 m towards East and turns to right and runs 10 m. Then he turns to the right and runs 9 m. Again he turns to right and runs 5 m. After this he turns to left and runs 12 m and finally he turns to right and 6 m. Now to which direction is Sundar facing?

Solution:

Therefore, it is clear that Sundar will face towards North.

QUESTION: 6

From his house, Lokesh went 15 km to the North. Then he turned west and covered 10 km. Then he turned south and covered 5 km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house?

Solution:

Therefore, it is clear that he is in the North from his house.

QUESTION: 7

Sachin walks 20 km towards North. He turns left and walks 40 km. He again turns left and walks 20 km. Finally he moves 20 km after turning to the left. How far is he from his starting position?

Solution:

Required distance = 40 - 20 = 20 km.

QUESTION: 8
Directions to Solve
Dev, Kumar, Nilesh, Ankur and Pintu are standing facing to the North in a playground such as given below:
  1. Kumar is at 40 m to the right of Ankur.
  2. Dev is are 60 m in the south of Kumar.
  3. Nilesh is at a distance of 25 m in the west of Ankur.
  4. Pintu is at a distance of 90 m in the North of Dev.
Question -

Which one is in the North-East of the person who is to the left of Kumar?

Solution:

Ankur is in the left of Kumar. Hence Pintu is in North-East of Ankur.

QUESTION: 9
Directions to Solve
Dev, Kumar, Nilesh, Ankur and Pintu are standing facing to the North in a playground such as given below:
  1. Kumar is at 40 m to the right of Ankur.
  2. Dev is are 60 m in the south of Kumar.
  3. Nilesh is at a distance of 25 m in the west of Ankur.
  4. Pintu is at a distance of 90 m in the North of Dev.
Question -

If a boy starting from Nilesh, met to Ankur and then to Kumar and after this he to Dev and then to Pintu and whole the time he walked in a straight line, then how much total distance did he cover?

Solution:

Required distance = 25 m + 40 m + 60 m + 90 m

Required distance = 215 m

QUESTION: 10
Directions to Solve
Each of the following questions is based on the following information:
  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.
Question -

If the flats of P and T are interchanged then whose flat will be next to that of U?

Solution:

Hence flat R will be next to U.

QUESTION: 11
Directions to Solve
Each of the following questions is based on the following information:
  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.
Question -

The flats of which of the other pair than SU, is diagonally opposite to each other?

Solution:

Hence QP is diagonally opposite to each other.

QUESTION: 12
Directions to Solve
Each of the following questions is based on the following information:
  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.
Question -

Which of the following combination get south facing flats?

Solution:

Hence URP flat combination get south facing flats.

QUESTION: 13

Directions to Solve

Each of the following questions is based on the following information:

  1. Six flats on a floor in two rows facing North and South are allotted to P, Q, R, S, T and U.
  2. Q gets a North facing flat and is not next to S.
  3. S and U get diagonally opposite flats.
  4. R next to U, gets a south facing flat and T gets North facing flat.

Question -

Whose flat is between Q and S?

Solution:

Hence flat T is between Q and S.

QUESTION: 14

Directions to Solve

Each of the following questions is based on the following information:

  1. 8-trees → mango, guava, papaya, pomegranate, lemon, banana, raspberry and apple are in two rows 4 in each facing North and South.
  2. Lemon is between mango and apple but just opposite to guava.
  3. Banana is at one end of a line and is just next in the right of guava or either banana tree is just after guava tree.
  4. Raspberry tree which at one end of a line, is just diagonally opposite to mango tree.

Question -

Which of the following statements is definitely true?

Solution:

QUESTION: 15
Directions to Solve
Each of the following questions is based on the following information:
  1. 8-trees → mango, guava, papaya, pomegranate, lemon, banana, raspberry and apple are in two rows 4 in each facing North and South.
  2. Lemon is between mango and apple but just opposite to guava.
  3. Banana is at one end of a line and is just next in the right of guava or either banana tree is just after guava tree.
  4. Raspberry tree which at one end of a line, is just diagonally opposite to mango tree.
Question -

Which tree is just opposite to banana tree?

Solution:

Similar Content

Related tests