Test: Inequalities- 2


13 Questions MCQ Test Business Mathematics and Logical Reasoning & Statistics | Test: Inequalities- 2


Description
This mock test of Test: Inequalities- 2 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 13 Multiple Choice Questions for Quant Test: Inequalities- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Inequalities- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Test: Inequalities- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Inequalities- 2 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

3x2 - 7x + 4 ≤ 0

Solution:

At x = 0, inequality is not satisfied. Thus, option (c) is rejected. Also x = 0 is not a solution of the equation. Since, this is a continuous function, the solution cannot start from 0. Thus options (a) and (b) are not right. Further, we see that the given function is quadratic with real roots. Hence, option (d) is also rejected.

QUESTION: 2

3x2 - 7x + 6 < 0

Solution:

At x = 0, inequality is not satisfied.
Hence, options (b), (c) and (d) are rejected. At x = 2, inequality is not satisfied. Hence, option (a) is rejected.
Thus, option (d) is correct.

QUESTION: 3

X2 - 14x - 15 > 0

Solution:

At x = 0 inequality is not satisfied. Thus option (d) is rejected. x = -1 and x = 15 are the roots of the quadratic equation. Thus, option (c) is correct.

QUESTION: 4

|x2 - 4| x< 5

Solution:

At x = 0 inequality is satisfied, option (b) is rejected.

At x = 2, inequality is satisfied, option (c) is rejected.

At x = 5, LHS = RHS.

At x = -1, LHS = RHS.

Thus, option (d) is correct.

QUESTION: 5

|x2 - 2x| < x

Solution:

At x = 1 and x = 3 LHS = RHS.
At x = 2 inequality is satisfied.
At x = 0.1 inequality is not satisfied.
At x = 2.9 inequality is satisfied.
At x = 3.1 inequality is not satisfied.
Thus, option (a) is correct.

QUESTION: 6

x2 - 7x + 12 < | x - 4 |

Solution:

At x = 0, inequality is not satisfied, option (a) is rejected.

At x = 5, inequality is not satisfied, option (b) is rejected.
At x = 2 inequality is not satisfied.
Options (d) are rejected.
Option (c) is correct.

QUESTION: 7

|x - 6| > x2 - 5x + 9

Solution:

At x = 2, inequality is satisfied.
At x = 0, inequality is not satisfied.
At x = 1, inequality is not satisfied but LHS = RHS. At x = 3, inequality is not satisfied but LHS = RHS. Thus, option (b) is correct.
Solve other questions of LOD I and LOD II in the same fashion.

QUESTION: 8

3x2 – 7x – 6 < 0

Solution:

At x = 0, inequality is satisfied. Hence, options (b) and (c) are rejected. x = 3 gives LHS = RHS.
and x = – 0.66 also does the same. Hence. roots of the equation are 3 and – 0.66.
Thus, option (a) is correct.

QUESTION: 9

x2 – 14x – 15 > 0

Solution:

At x = 0 inequality is not satisfied. Thus option (d) is rejected.
x = –1 and x = 15 are the roots of the quadratic equation. Thus, option (c) is correct.

QUESTION: 10

|x2 + x| – 5 < 0

Solution:
QUESTION: 11

|x2 – 2x – 3| < 3x – 3

Solution:
QUESTION: 12

x2 – 7x + 12 < |x – 4|

Solution:

At x = 0, inequality is not satisfied, option (a) is rejected.
At x = 5, inequality is not satisfied, option (b) is rejected.
At x = 2 inequality is not satisfied.
Options (d) are rejected.
Option (c) is correct

QUESTION: 13

|x – 6| > x2 – 5x + 9

Solution:

At x = 2, inequality is satisfied.
At x = 0, inequality is not satisfied.
At x = 1, inequality is not satisfied but LHS = RHS.
At x = 3, inequality is not satisfied but LHS = RHS.
Thus, option (b) is correct.
Solve other questions of LOD I and LOD II in the same fashion.

Related tests