Test: Sentence Correction- 2


30 Questions MCQ Test GMAT Mock Test for Practice | Test: Sentence Correction- 2


Description
This mock test of Test: Sentence Correction- 2 for GMAT helps you for every GMAT entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for GMAT Test: Sentence Correction- 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sentence Correction- 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. GMAT students definitely take this Test: Sentence Correction- 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sentence Correction- 2 extra questions, long questions & short questions for GMAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Declining values for bonds, the financial vehicles against which investors hedgeto get through the bear market, is going to force currency trading to increase.

Solution:

Because ‘values’ is plural, you need the plural form of the verb ‘to be’. Eliminate A, B and C. The placement of the preposition ‘against’ in E is better than in D. Prepositions should not come at the end of phrases. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 2

Except for internal networks involve identical operating systems, whose identificationprotocol is the same, all legacy multi-system networks need software emulatorsto communicate.

Solution:

The sentence excludes a subset or an event from a larger group. You can eliminate B, D an E because they convey the opposite meaning as they say the subset and the group have the same characteristics. A is wrong because ‘Except for’ should be followed by a phrase, not a sentence. Choice C is the only possible answer.

QUESTION: 3

In one of the most surprising victories in World War I, the newly-formed Sovietcommunist state was routed by the Polish General, Jozef Pilsudski, demanding that it should push back its borders east of Vilnius.

Solution:

'Demanding’ is incorrect as it sounds as if the action is taking place now rather then during WW1. C changes the meaning and introduces an unclear pronoun, ‘their’. E also has an unclear pronoun, ‘them’. If the pronoun refers to the Russian state, it should be singular. Only D is correct.

QUESTION: 4

Recently discovered gravitational lensing around certain proximate stars stronglysuggests that the nine planets of our solar system are a common phenomenonin the universe rather than developing incidentally from a unique galactic phenomenon several billion years ago.

Solution:

The first thing you should consider here is whether to use rather or instead. Instead does not have an element of choice in it, merely an element of replacement. You would say, for example: I went instead of Jack. You would also say: He is a weak man rather than a timid man. Because this is not a case of replacement, you need the word ‘rather’. That leaves us with choices A, B and C as possible answers. A correct comparison is required. The planets are a ‘phenomenon... rather then a type’. You are correctly comparing two nouns so A can be eliminated. ‘Incidental of’ is an incorrect structure. ‘Incidental to’ is correct. Therefore only B is eliminates all these errors and is the correct answer.

QUESTION: 5

The Great Wall Space Agency’s recent attempts to launch a man into space, a majorgoal of their space program for the past few years, has not substantially decreasedthe gaps existing between the technology-rich and technology-poor cities aroundthe space center.

Solution:

The first thing you have to determine in this sentence is whether the verb ‘to have’ should be in the singular or plural form. To what does the verb ‘has’ refer? It refers to the attempts. You can shorten this sentence and isolate the core: the attempts (x) have done something (y). That means that only D and E can be possible answers. Choice E is too wordy. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 6

Most MBA programs now mandate that potential applicants be finished with anundergraduate degree before applying.

Solution:

The first thing you should ask yourself is whether the programs have something or do something? They do something. They mandate something of somebody else. That means that choices D and E are incorrect. Now you have to determine which tense is correct. Do you mandate that someone do something, or that someone to do something? Clearly not to do something. That means choice B can be eliminated. Choice C has the wrong tense, the future. The subjunctive is required after the construction ‘mandate that’. Choice A is the correct answer.

QUESTION: 7

The manager of the plastic fork factory tried to convince the unruly factory workers they should join forces to optimize production on the belt rather than attemptingto be contrary.

Solution:

'Convince about’ and ‘convince for’ are idiomatically incorrect. Eliminate C and D. The other issue in this sentence is parallel structure. The parallel structure is ‘join’ and ‘attempt’. A and E violate parallel structure. Choice B is the correct answer.

QUESTION: 8

Although he is as brilliant as, if not more brilliant than, many of his fellow students,he is very lazy and his thesis will be unfinished.

Solution:

Choice E does not demonstrate the contrast in the original sentence because it does not use ‘although’ or a similar conjunction. Choice D is an incomplete comparison as it eliminates the necessary first ‘as’ from the phrase ‘as brilliant as’. However, choices A, B and C don’t particularly have errors of grammar or efficiency. However, stating that something will not be finished or that it is remaining unfinished does not make the necessary logical connection that he and he alone is responsible for the unfinished state of his thesis. Remember that active voice is preferred in the GMAT over the passive voice. C is the correct answer as it uses the active voice.

QUESTION: 9

Doctors are loath to prescribe powerful painkillers because their abuse as addictive drugs is a danger for many patients.

Solution:

The pronouns ‘their’ and ‘them’ in A, B and E are ambiguous. In choice D there is a grammatical mistake: The verb does not refer to ‘drugs’, it refers to ‘abuse’ and therefore should be singular. Choice C is the correct answer.

QUESTION: 10

The beginning of the show always brought in lots of money, yet the average singerended the show with a decrease in what their tip may be.

Solution:

This question has to do with tense agreement. Choice A uses the wrong tense. Because you have the word ended (past), you would have to say might have been, not may be. Choice B uses the wrong word, ‘able’. Choice C implies that the singers were decreasing their tips. Choice D also implies that the singers were actively decreasing something. The audience is responsible for the tips, even though it is never directly mentioned here. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 11

Because memory weakens with age, for the experiment to be valid, it is importantthat a group to be tested for drug induced memory loss be compared with acontrol group.

Solution:

Group is a collective noun and therefore requires a singular verb. Consequently, choices B, D and E can be eliminated right away. Using the word should is incorrect. The subjunctive, as seen in option A, is necessary after the construction ‘it is important that...’. Choice A is the right answer

QUESTION: 12

As the journalist left to interview the convicted murderer, she was advised of the man’s short temper, told she should not anger him, and was given a tape recorder.

Solution:

This question is all about parallel structure. The basic structure is this: Someone was advised of x, told y, and given z. The only answer choice that has this parallel structure is B. Every other choice introduces different verb forms among x, y and z. B is the correct answer.

QUESTION: 13

The average individual’s cost of going into space is estimated at a fraction of theprice per economy ticket of transatlantic airplane travel by the end of the 21stcentury.

Solution:

The first thing you have to do is figure out what the basic structure of this sentence is. X is Y. Something is estimated. That is critical verb in this sentence. Therefore, you need to find an answer choice that has a matching order of words. Despite the fact that it appears to be fairly complex, there is only one answer that even comes close to that core structure. Choice E is the correct answer. Once you realize what the core is, eliminating the rest of the choices should be fairly simple.

QUESTION: 14

Praise for Johnny Starstruck and his entourage are common, although statisticsshow Americans still associate his name with the ritualistic murders.

Solution:

There is a simple grammatical question. What thing/things is/are common? Praise is common. Praise is singular, so we say ‘is common’. That leaves us with choices D and E. It is correct to say that we associate x with y, not to y. ‘To’ often implies movement. As a plural noun ‘statistics’ requires the third person plural verb ‘show’. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 15

If seriously mentally ill people do not receive medication, they can grow unable tosupport themselves, become irrational, and perhaps even threatening the safetyof themselves or others.

Solution:

This question has to do with parallel structure. The correct structure is ‘grow’, ‘become’ and ‘threaten’. Only B has this combination.

QUESTION: 16

When Henry dreams about his late wife, he sees her as she was during her youth.

Solution:

Because he sees her in a dream at a given period of in time in the past, he sees her as she was, not as she had been. The simple past is correct. There is no need to use the past perfect. Choice C is not idiomatically correct. ‘Appear’ is the wrong word to use: it changes the meaning of the sentence by implying that she may only momentarily appear. Choice A is the correct answer

QUESTION: 17

Unlike that of the colonies of Portugal, France, and Germany, those of England arestill affected by the former imperial power in modern days.

Solution:

This sentence is a simple comparison. All you have to do is determine what is being compared. The colonies are being compared. Only choices C and E directly compare the colonies. Choice E is more complicated than choice C. Choice C is the correct answer; it directly compares a to b, or colonies to colonies.

QUESTION: 18

America’s nuclear arsenal has expanded, but China’s and Pakistan’s too.

Solution:

X has happened, but y has also happened. Choices A, B and D eliminate the necessary verb. D does not provide for tense agreement as it uses the past tense. Choice C is the correct answer.

QUESTION: 19

The average American may not think of sexual harassment to be a widespreadissue, but 75 percent of all women report experiencing it in the workplace.

Solution:

Does someone think of something to be something else or as something else? Do you think of movies as a form of entertainment or to be entertainment? ‘As a form’ is the correct idiomatic expression. Someone thinks of x as y. That leaves us with choices D and E. Choice E uses the passive. Choice D is the correct answer.

QUESTION: 20

Seven out of ten households in the United States own two or more televisions.

Solution:

This is a question of order of relevance. Who or what is the subject here? Seven households. Knowing the subject makes this question very easy. Actor/agent usually comes first and that is the case here. B and D incorrectly use the singular verb form ‘owns’ with the plural subject ‘households’. C and E are passive. A, the correct answer, is active.

QUESTION: 21

Many are confused that the Atkins Diet, which permits such seeming less healthy foods as bacon, forbids bread.

Solution:

You have to determine whether to use seeming or seemingly. Because you are modifying the comparative adjective ‘less healthy’ you need an adverb. Seemingly is the adverb. ‘Seeming’ is therefore incorrect and we are left with B and D. Parallel structure, ‘permits’ and ‘forbids’, leads us to B as the correct answer. In addition, the use of ‘such...as’ in B is far more efficient than the wordy construction in D.

QUESTION: 22

The UN arms inspectors are reviewing Iraq’s arsenal of weapons for the determination of whether they are meeting the requirements set by the Security Council.

Solution:

Is someone is doing x doing y, for doing y or to do y? What would you normally say? If you say doing x doing y or doing x for doing y, it implies a sequence, and lacks the element of causation that is necessary for this sentence. You want to use the infinitive form because it expresses causation. Someone is doing x (because) to do y. The inspectors are reviewing the weapons to do something. Choice E is the correct answer.

QUESTION: 23

A survey of men from ages 18 to 30 revealed homosexual experiences in 30 percentof them and they ranged from an isolated incident to a permanent lifestyle.

Solution:

B implies all experiences in 30 percent of the men were homosexual. C implies more than 30 percent of men may have had homosexual experiences. That leaves A, D and E. D is the shortest, simplest and clearest and is therefore correct.

QUESTION: 24

George Brown lost more than 180 pounds since having an operation truncatinghis stomach three years ago.

Solution:

The verb needs to cover the period of time from the operation to now. Therefore the present perfect is necessary, not the simple past. Eliminate A and B. ‘Since’ is the correct accompaniment to the present perfect, rather than ‘after’ or ‘subsequently to’. C is correct.

QUESTION: 25

At school, Miruko is antisocial and sullen, but in her home she is a bubbly, eventempered child.

Solution:

A is simplest, shortest and clearest. It is correct. B and D are not complete sentences. C is too wordy. ‘It’ in E does not refer to anything.

QUESTION: 26

A high school student fanatically devoted to modern art, Fanny has toured fivemuseums, perhaps most remarkably the enormous Museum of Modern Art.

Solution:

This is a very simple question of a dangling modifier. Who is the student devoted to modern art? Fanny. Therefore, the part of the sentence after the first comma must begin with the word Fanny, who happens to do something. The only choice that does that is A, the correct answer.

QUESTION: 27

When the chorus divides the women into sopranos and altos, it will be able to singsongs many times more complicated compared to those that can be sung as it isnow.

Solution:

This is a comparison. When you use ‘more’ you must use ‘than’. Eliminate A and B. You must compare like with like, songs with songs. Songs is a plural word. ‘That’ in C is singular. Eliminate C. E does not compare songs with songs. It either compares songs with people or implies that the songs are singing. D is the correct answer.

QUESTION: 28

Angel food cake, a cholesterol-free cake, solves the problem of how to bake a cakefor a health-conscious family.

Solution:

Choices B and E change the meaning. Choice C has a wrong order of words. It should read ‘how one can...’. Choice D implies that the problem lies in how to feed the cake to the family rather than in how to bake the cake. A is correct.

QUESTION: 29

The local orchestra, which used to perform everything from Bach and Handel toBartok, appears to have reduced its repertoire to only baroque music.

Solution:

The idiom ‘from...to’ should be used here. That leaves A and D. There is no need to use the pronoun ‘it’ to repeat the subject. A is correct.

QUESTION: 30

Experts believe that senior citizens with higher than average cholesterol and their families develop a predisposition to cardiovascular disease are more likely to dieat an age below that of their life expectancy.

Solution:

The first thing you have to realize in this sentence is that only the senior citizens are more likely to do or have something. Choice A implies that the senior citizens and their families are likely to die sooner. In C the verb form ‘runs’ is incorrect. That leaves B, D and E. B is simplest, shortest and clearest and is therefore the correct answer.

Related tests