1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? 
The dimensions of a cuboid are 8 cm × 4 cm × 27 cm. How many cubes of side 2 cm can be made by melting the cuboid?
Let the no. of cubes of side a that can be made by melting the given cuboid = n
Total volume of these cubes = na^{3}
Total volume of all the smaller cubes is equal to the volume of the original cube
As a = 2
⇒ 8 cm × 4 cm × 27 cm = 2^{3 }× n
⇒ n = 108
An amalgam is an alloy of mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with mercury, the notable exceptions being iron, platinum, tungsten, and tantalum. Silver  mercury amalgams are important in dentistry, and gold  mercury amalgam is used in the extraction of gold from ore.
Which of the following disease is caused by female Anopheles mosquito?
Malaria is an infectious disease caused by parasitic protozoans and is spread by vectors such as the female Anopheles mosquito. Malaria causes symptoms that typically include fever, tiredness, vomiting, and headaches.
The objective of the Basel Convention on the Control of Transboundary Movements of Hazardous Wastes and their Disposal. Also to protect human health and the environment against the adverse effects of hazardous wastes.
The value of sin2 15° + sin2 20° + sin2 25° + ….. + sin2 75°?
sin^{2 }15° + sin^{2 }20° + sin^{2 }25° + ..... sin^{2 }75°
= [cos (90°  15°)]^{2} + [cos (90°  20°)]^{2} + ..... [cos (90°  75°)]^{2} [cos (90  θ) = sinθ]
= cos^{2 }75° + cos^{2 }70° + cos^{2 }65° + ...... cos^{2 }15°
= cos^{2 }15° + cos^{2 }20° + cos^{2 }25° + ..... cos^{2 }75°
A, B and C together can complete a work in 25 days. If the ratio of efficiency of A, B and C is 15 ∶ 10 ∶ 6 respectively, then in how many days C alone can complete the same work?
Ratio of efficiency of A, B and C = 15 ∶ 10 ∶ 6
Ratio of time of A, B and C = 1/15 ∶ 1/10 ∶ 1/6 = 2 ∶ 3 ∶ 5
Let A alone can complete the work in = 2x days
B alone can complete the work in = 3x days
And C alone can complete the work in = 5x days
According to the question,
1/2x + 1/3x + 1/5x = 1/25
⇒ 31/30x = 1/25
⇒ x = 155/6
So, C alone can complete the work in = 5x = 5 × 155/6 = 775/6 days
Short trick:
Total work = (15 + 10 + 6) × 25 = 31 × 25 = 775
∴ C will complete the work = 775/6
Pench National Park is located in Madhya Pradesh
Direction: In the question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically followed and decide which of them logically followed beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Statement: Student who misbehaves in the school premises brings a bad name to himself as well as to the school.
Conclusions:
1. Such students should be given a warning and should undergo a counseling session.
2. Such students should be removed from the school.
The correct answer is option 2, Neither I nor II follows, as both statements I and II are courses of actions and not conclusions.
Quinine is obtained from a plant. Part of the plant yields the drug?
Quinine is an alkaloid found in the stem bark of the cinchona tree. It has been used to treat malaria since the early 1600s. It also is used as a medication for babesiosis.
If the compound ratio of [3x : (4x + 3)] and [(5x  2) : 2x] is 14 : 9, find the value of x.
As we know, the compound ratio for the ratios (a : d), (b : e), (c : f) is (abc : def)
Hence, for the given ratios, compound ratio is obtained as,
⇒ [3x/(4x + 3)] × [(5x  2)/2x] = 14/9
⇒ 3 × 9 × (5x  2) = 2 × 14 × (4x + 3)
⇒ 135x  54 = 112x + 84
⇒ 135x  112x = 54 + 84
⇒ 23x = 138
⇒ x = 138/23
∴ x = 6
German silver has which of the following compositions?
German silver or simply nickel silver is metallic alloy used for mainly production of musical instruments. German silver made up of 60% copper, 20% zinc and 20% nickel.
The given number is 22^{471}
The unit digit of 2.
⇒ 2^{1 }= 2
⇒ 2^{2 }= 4
⇒ 2^{3 }= 8
⇒ 2^{4 }= 6
⇒ 2^{5 }= 2
Here, the digit is repeating after every 4^{th} power.
Now,
⇒ 22^{471} = 22^{468} × 22^{3} = (22^{4})^{117} × 22^{3}
The unit digit of expression (22^{4})^{117} × 22^{3}
⇒ (22^{4})^{117} × 22^{3} = 6 × 2 × 2 × 2 = 8
Hence, the unit digit of 22^{471} = 8.
As, the length of two tangents drawn from an external point to a circle are equal
⇒ AD = AF
⇒ BD = BE
⇒ FC = CE
∴ All options are correct
The concept of single citizenship in the Indian Constitution is inspired from which country?
Plants which grow in salty water near the sea shore are called ______.
A halophyte is a plant that grows in salty water coming into contact with saline water through its roots or by salt spray, such as in saline semideserts, mangrove swamps, marshes and sloughs and seashores.
Sarthak moves from his house towards west, after walking a distance of 30 m, he turned towards right and walked 20 m. He then turned left and moving a distance of 10 m, turned to his left again and walked 40 m. He now turns to the left and walks 5 m. Finally, he turns to his left. In which direction is he walking now?
Clearly, Sarthak finally walking in the direction towards  North.
Which instrument measures AF(Audio Frequency) signal level and noise?
The Psophometer measures AF(Audio Frequency) signal level and noise.
Which of the following metals is not present in the alloy of Gun Metal?
Gunmetal, also known as red brass, is a type of bronze an alloy of copper, tin, and zinc. Proportions vary by source, but 88% copper, 810% tin, and 2–4% zinc is an approximation.
Rusting of Iron takes place due to redox reaction.
Hence, 4 is the correct answer.
A piece of paper is folded and punched as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened?
Hence, the answer is figure given in option 1.
In the following question, select the missing number from the given series.
16, 80, 64, 256, ?, 576, 384, ?
The pattern followed here is,
16 × 5 = 80,
80  16 = 64,
64 × 4 = 256,
256  64 = 192,
192 × 3 = 576,
576  192 = 384,
384 × 2 = 768
Hence, 192, 768 are the missing number.
[2^{2}+ 3^{2} + 4^{2} + 5^{2} + 6^{2} + 7^{2} + 8^{2} + 9^{2} + 10^{2 }+ 11^{2}] is equal to
The given expression:
[2^{2}+ 3^{2} + 4^{2} + 5^{2} + 6^{2} + 7^{2} + 8^{2} + 9^{2} + 10^{2 }+ 11^{2}]
= [1^{2} +2^{2}+ 3^{2} + 4^{2} + 5^{2} + 6^{2} + 7^{2} + 8^{2} + 9^{2} + 10^{2 }+ 11^{2}] – 1
= The sum of squares of first 11 natural numbers – 1
[We know that, the sum of square(s) of 1^{st} n natural numbers =
Here n = 11]
= The sum of squares of first 11 natural numbers – 1
= 506 – 1
= 505
where
G = Universal gravitational constant
M = Mass of the planet or moon (kg)
R = Radius of the planet or moon (m)
On what principle does the difference between the compound interest and the simple interest for 3 years at 10% is Rs. 31?
The formula for annual compound interest is:
Where:
A = the future value of the investment/loan, including interest
P = the principal investment amount (the initial deposit or loan amount)
r = the annual interest rate
n = the number of times that interest is compounded per year
t = the number of years the money is invested or borrowed for.
n = 1 [As the amount is compounded annually]
t = 3 years
r = 10% compounded annually
A = P + Compound Interest (CI)
Now from the formula,
⇒ CI = 1.331P – P = 0.331P
Now the formula for simple interest:
Interest = Principal × Rate percent × Time ÷ 100
Here, principal = Rs. P
Rate percent = 10
Time = 3 years
Putting the values in the formula, we get
Simple interest for 3 years:
= Rs. P × 10 × 3 ÷ 100
= Rs. 0.3P
According to the question, the difference between the compound interest and the simple interest for 3 year at 10% is Rs. 31.
⇒ 0.331P – 0.3P = 31
⇒ 0.031P = 31
⇒ P = Rs. 1000
Why is argon gas used along with tungsten wire in an electric bulb?
Argon gas is used in electric bulbs to stop the oxygen in the light bulbs from corroding the hot tungsten filament which in result increase the life of a bulb.
Directions: In the following question, three statements are given followed by four conclusions I, II, III and IV. You have to consider the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and decide which of the following logically follows from the given statements disregarding the commonly known facts.
Statements:
All trousers are clothing.
No shirt is trouser.
Some tees are shirts.
Conclusions:
I. At least some tees are trousers.
II. All clothing being tees is a possibility.
III. All shirts are tees.
IV. Some clothing is definitely shirts.
Consider the following least possible Venn diagram,
Conclusions:
I. At least some tees are trousers → it’s possible but not definite, hence false.
II. All clothing being tees is a possibility → possibility is true as shown below.
III. All shirts are tees → it’s possible but not definite, hence false.
IV. Some clothing are definitely shirts → it’s possible but not definite, hence false.
Hence only conclusion II follows.
When resistors are connected in series, then net resistance _____.
A B and C invest to start a restaurant. The total investment was Rs. 3 lakhs. B invested in Rs. 50,000 more than A and C invested Rs. 25,000 less than B. If the profit at the end of the year was Rs. 14,400 then what is C's share of the profit (in Rs)?
Let investment by A be Rs. N
Then investment by B will be N + 50000 and investment by C will be N + 25000,
Since total investment is Rs. 3 lakhs,
⇒ N + N + 50000 + N + 25000 = 300000
⇒ 3N = 225000
⇒ N = 75000
⇒ Investment by A = 75000
⇒ Investment by B = 125000
⇒ Investment by C = 100000
⇒ Ratio of Investment = 3 : 5 : 4
⇒ Ratio of profit = 3 : 5 : 4
Since Total profit = 14400
∴ Profit received by C = 4/12 × 14400 = 4800
What will come in place of question mark in the following question?
The mirror used in automobiles to see the rear ﬁeld of view is _____ mirror.
In a certain code ‘MATHEMATICS’ is written as ‘502#45023$9’ and ‘LOGIC’ is written as ‘8&63$’. How is ‘CHEMICAL’ written in that code?
The codes have been assigned as follows,
Similarly,
Hence, the code for ‘CHEMICAL’ is ‘$#453$08’.
The average age of a family of four members is 23 years. The age of the youngest member is 5 years. Find the average age of the family just before the birth of the youngest member.
Sum of the age of all members = 23 × 4 = 92
Age of the youngest member = 5
Sum of the ages of all members at the time of birth of youngest member = 92  (5 × 4) = 72
Average age at the time of birth of youngest member = 72/3 = 24
Digestion in humans starts from which of the following parts of the human body?
Rural households have more purchasing power than do urban households at the same income level, since some of the income urban and suburban households use for food and shelter can be used by the rural households for other needs.
Q. Which of the following inferences is best supported by the statement made above?
Option 1 is not an inference because the passage simply states the difference between the purchasing power of rural and urban households. It is not discussing the number of people.
Option 2 is an inference because the passage clearly states that the higher purchasing power of rural households can be attributed to the fact that urban and suburban households have higher food and housing costs. Conversely, rural households have lower food and housing costs.
Option 3 would be a wrong inference because the difference has been cited between rural households on one hand and urban and suburban households on the other.
Option 4 cannot be inferred because no information about the median income of the households has been provided.
In the following question, select the correct match from the given alternatives to complete the series.
Pb3, Rc6, Td12, Ve24, ?
Thus, Xf48 will complete the series.
Bonein most big animals is an example of which of the following tissues?
In the following question, select the odd word from the given alternatives.
Here, the first word is the profession and second is the name of the person who is involved in this profession.
1. Doctor : Physician → Physician is a person whose profession is Doctor.
2. Journalism : Journalist → Journalist is a person whose profession is Journalism.
3. Engineering : Coder → Coder is a person whose profession is Engineering.
4. Architecture : Building → Architecture is a profession and Architect is a person who plans, design and reviews the construction of buildings.
Hence, Architecture : Building is the odd one.
Formula to be used
(a – b)^{2} = a^{2} + b^{2} – 2ab
Given expression is
= 999 × 999 + 995
= (1000 – 1) (1000 – 1) + 995
= (1000 – 1)^{2} + 995
= 1000000 + 1 – 2 × 1000 × 1 + 995
= 998996.
Choose the box that is similar to the box formed from the given sheet of paper (X).
Figure A → This box can only be folded in this way if we use the following configuration. But A is possible.
Figure B → If you consider the dotted side to be at the top, then the nonadjacent blank side will be at the bottom. And the two adjacent blank sides will form sides adjacent to the dotted side, but opposite to each other. As there are no other blank sides left, thus, figure B is not possible.
Figure C → Possible with the following configuration.
Figure D → From the figure above, we can clearly see that the two shaded sides can never be adjacent. This figure is thus not possible.
The average of 100 items was found to be 30. If at the time of calculation, two terms were wrongly taken as 32 and 12 instead of 23 and 11, then the correct average is
the sum of 100 numbers = 30 × 100 = 3000
As 23 and 11 was added as 32 and 12
Therefore, actual sum = 3000 – 32 – 12 + 23 + 11 = 2990
correct mean = 2990/100 = 29.90
A man's annual income has increased by Rs 5 lakhs but the tax on income that he has to pay has reduced from 12% to 10%. He now pays Rs 10,000 more income tax. What is his increased income (in Rs lakhs)?
Let the income before increment = Rs. x so increased income = Rs. (x + 500000) lakhs
According to given condition;
0.1(x + 500000) – 0.12x = 10000
⇒ 0.02x = 40000
⇒ x = 2000000 = Rs. 20 lakhs
∴ Increased income = 20 + 5 = 25 lakhs
A statement followed by two conclusions have been given. Find which of the following options are correct.
Statement: Industrial Revolution which first of all started in Europe has brought about the modern age.
Conclusions:
I. Inequality between the rich and the poor results in revolution.
II. Revolution revamps the sodality.
The statement clearly states that the Industrial revolution has brought the modern age. That means it has brought changes in society but we cannot conclude from the given statement that revolution revamps the sodality. Hence, conclusion II doesn't follow. Also, it is not given that inequality between rich and poor resulted in revolution thus conclusion I doesn’t follow.
Thus option 3 is correct.
Note: a confraternity or association, especially a Roman Catholic religious guild or brotherhood.
A sum of Rs 15525 is divided among Sunil, Anil and Jamil such that if Rs 22, Rs 35 and Rs 48 be diminished from their shares respectively, their remaining sums shall be in the ratio 7 ∶ 10 ∶ 13. What would have been the ratio of their sums if Rs 16, Rs 77 and Rs 37 respectively were added to their original shares?
Let the share of Sunil, Anil and jamil be x, y and z respectively.
Hence, x + y + z = 15525
22, 35 and 48 are diminished from the shares of x, y and z respectively
∴ Their share now is (x – 22),(y – 35) and (z – 48)
Total share = x + y + z – 22 – 35 – 48 = 15525 – 105 = 15420
It is given that from this total diminished share ratio of shares of Sunil, anil and Jamil is 7 ∶ 10 ∶ 13.
∴ Share of Sunil = 7/(7 + 10 + 13) × 15420 = 3598
∴ Share of Anil = 5140
And share of Jamil = 6682
∴ The original share for
Sunil is∶ x = 3598 + 22 = 3620
Anil is∶ y = 5140 + 35 = 5175
Jamil is∶ z = 6682 + 48 = 6730
Now 16, 77 and 37 is added respectively to x, y and z
Hence the new ratio = (3620 + 16) ∶ (5175 + 77) ∶ (6730 + 37) = 3636 ∶ 5252 ∶ 6767
∴ New ratio = 3636/101 ∶ 5252/101 ∶ 6767/101 = 36 ∶ 52 ∶ 67
The hydraulic press works on the principle of ________.
From the given answer figure, select the one in which the question figure is hidden/embedded.
The question figure is hidden/embedded in this figure:
Therefore, image of option (3) is correct answer.
Which plant hormone causes Plant to bend towards the sun?
From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.
NOMENCLATURE
There is only one R in NOMENCLATURE but Creature requires two R's.
Thus, 'Creature' cannot be formed.
The most serious environmental effect posed by hazardous wastes is
First, eight even natural numbers are multiplied with the first 7 multiples of five. Find out the number of zeroes at the end of the product.
First eight even natural numbers are 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16
First seven multiples of five are 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35
Thus, 2 × 4 × 6 × 8 × 10 × 12 × 14 × 16 × 5 × 10 × 15 × 20 × 25 × 30 × 35
= 2^{19} × 3^{3} × 5^{9} × 7^{2}
We will get a zero when 2 × 5 is a factor,
Number of 2 × 5 factors = 9
Number of zeroes = 9
When the latitude of sun change from 30° to 60° then the shadow of pole decrease by 15 meters. What is the height of the pole (in meter)?
In ΔABC
The rates of simple interest in two banks. A and B are in the ratio 5 : 4. A person wants to deposit his total savings in two banks in such a way that he received equal halfyearly interest from both. He should deposit the saving in banks A and B in the ratio.
Let the savings in the banks A and B be x and y respectively
∴ According to the given conditions,
⇒ (x × 0.5 × r1) = (y × 0.5 × r2)
∴xy=r2r1=45∴xy=r2r1=45
∴ The person should invest amounts in the ratio of 4 ∶ 5 in the banks A and B respectively
In a nuclear reactor, ‘cadmium rods’ are used as which of the following?
Three of the four numberpairs in the alternatives have numbers which hold the same relationship as the numbers in the numberpair given below. Find the odd one out.
18 : 108
Here the logic is as follows,
18 : 108 → 18 ÷ 3 = 6, 18 × 6 = 108
Same logic is followed in,
15 : 75 → 15 ÷ 3 = 5, 15 × 5 = 75
21 : 147 → 21 ÷ 3 = 7, 21 × 7 = 147
9 : 27 → 9 ÷ 3 = 3, 9 × 3 = 27
7 : 45 → 7 is not divisible by 3
Thus pair 7 : 45 is not same as the given pair.
In the following question, select the number which can be placed at the sign of question mark (?) from the given alternatives.
Sum of surrounding number = product of digits of central number
5 + 6 + 7 + 9 = 9 × 3 = 27
8 + 9 + 7 + 6 = 6 × 5 = 30
Similarly,
x + 3 + 6 + 5 = 6 × 3 = 18
⇒ × + 14 = 18
⇒ × = 4
Hence, missing number is 4.
In the following question, select the related word from the given alternatives.
Genial : Cordial : : Acquiesce : ?
As ‘Genial’ and ‘Cordial’ are synonyms which mean friendly.
Similarly, ‘Acquiesce’ means 'Accept'.
Hence, the answer is ‘Accept’.
In a class of 35 students and 6 teachers, each student got chocolates that are 20% of the total number of students and each teacher got chocolates that are 40% of the number of students. Find the number of total chocolates.
Given that,
Total number of students = 35,
Total number of teachers = 6.
Number of chocolates got by each student = 35 × (20/100) = 7
Number of chocolates got by each teacher = 35 × (40/100) = 14
Total number of chocolates got by all the students = 35 × 7 = 245
Total number of chocolates got by all the teachers = 6 × 14 = 84
∴ Total number of chocolates there = 245 + 84 = 329
What will be the value of a^{3} + b^{3}, if a^{2} + b^{2} = 32 and a + b = 8
(a + b)^{2} = a^{2} + b^{2 }+ 2ab
⇒ (8)^{2} = 32 + 2ab
⇒ 2ab = 64 – 32 = 32
⇒ ab = 16
∴ a^{3} + b^{3} = (a + b) (a^{2} + b^{2 }– ab) = (8) × (32 – 16) = 8 × 16 = 128
Which country has withdrawn from UNbacked anticorruption commission?
Guatemala has said it is withdrawing from a UNbacked anticorruption commission. President Jimmy Morales accused the International Commission Against Impunity in Guatemala, commonly known as CICIG, of polarising the country and putting its security at risk.
N guavas are distributed among 10 boys. The same no. of guavas are distributed among 13 boys. The same exercise is done with 52 boys. What should be the minimum value of N required to distribute, so that no guava is left?
The minimum no. of guavas required is the LCM of 10, 13 and 52.
10 = 2 × 5
13 = 1 × 13
52 = 2 × 2 × 13
LCM of 10, 13 and 52 = 2 × 13 × 2 × 5 = 260
If x^{3} + 5x^{2} – kx + 6 is divided by (x  2), the remainder is 0. The value of k is equal to
When x3 + 5x2 – kx + 6 is divided by (x  2) remainder is 0
⇒ x = 2 is root of the equation
Put x = 2
2^{3} + 5.2^{2}  2k + 6 = 0
k = 17
Which of the following state has a maximum number of International Airports?
If x^{2} + 4y^{2} + z^{2}  4x  2z + 5 = 0, then find the value of y15+x5z14y15+x5z14.
x^{2} + 4y^{2} + z^{2}  4x  2z + 5 = 0
⇒ (x^{2}  2 × x × 2 + 2^{2}) + (z^{2}  2 × z × 1 + 1^{2}) + (2y)^{2} = 0
⇒ (x  2)^{2} + (z  1)^{2} + (2y)^{2} = 0
Now,
⇒ (x  2) = 0, then x = 2
⇒ (z  1)^{2} = 0, then z = 1
⇒ 2y = 0, then y = 0
In the question below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements:
Some police stations are hospitals.
Some hospitals are schools.
All hospitals are banks.
Conclusions:
I. Some banks are schools
II. Some police stations are banks.
III. Hospitals which are schools are also banks.
IV. Schools which are banks are also hospitals.
The least possible Venn diagram for the given statements is as follows,
Conclusions:
I. Some banks are schools → It’s true.
II. Some police stations are banks → It’s true.
III. Hospitals which are schools are also banks → It’s true.
IV. Schools which are banks are also hospitals → It’s possible but not definite, hence false.
Thus only conclusion I, II and III follow.
In the following question, select the odd letters from the given alternatives.
In VERSIL, ERWAT and MSICU, there are 2 vowels each but in NUREAT there are three vowels.
Thus 'NUREAT' are the odd letters.
In a certain code language, '' represents '×', '÷' represents '+', '+' represents '÷' and '×' represents ''. Find out the answer to the following question.
38 ÷ 24  4 + 20 × 15 = ?
Given expression: 38 ÷ 24  4 + 20 × 15
After changing the symbols:
38 + 24 × 4 ÷ 20 – 15
= 38 + 24 × 0.2 – 15
= 38 + 4.8 – 15
= 27.8
Hence, 27.8 is the correct answer.
The Supreme Court can issue writs under which Article(s) of the Constitution?
NOTE: Article 226 gives power to high courts to issue writs, not to the Supreme court
The largest living or flying bird by wingspan is the Wandering Albatross (Diomedea Exulans family) of the subAntarctic oceans.
• The maximum dimensions in this species are a length of 1.44 m (4.7 ft) and a wingspan of 3.65 m (12.0 ft).
• It was the first species of albatross to be described and was long considered the same species as the Tristan albatross and the Antipodean albatross.
Directions: The following table gives zone wise survey report of the people of a country who take coffee. Study the table and answer the questions.
Q. The percentage of people in the south zone who take coffee at least once a day is close to
Total Number of people of south zone = 1450 + 1120 + 420 + 350 + 50
=3390
Number of people of south zone who take coffee at least once a day = Total number of people of the south zone  people who never take coffee
= 3390  50 = 3340
The percentage of people of south zone who take coffee at least once a day=
= 98.52%
The relative density of a substance is the __________.
The relative density of a substance is the Ratio of its density to the density of water.
Which of the following causes of acid rain?
I. SO_{2}
II. NO_{2}
III. CO_{2}
Who among the following has won the Mohammed Rafi Award 2018?
If the price of a commodity is increased by 40% by what fraction must its consumption reduced so as to keep the same expenditure on its consumption?
Let the price of the commodity be Rs. 100/kg.
The price of a commodity is increased by 40%.
So, the new piece the commodity = Rs. 140/kg
Let we could get x kg of the commodity initially for a certain amount of money and after increment of the price, we will get y kg of the commodity for the same amount of money.
So, we can write now,
x × 100 = y × 140
⇒ y/x = 5/7
So, we can see that for the same amount of money we will get 2 kg less after increment in price where previously we used to get 7 kg.
∴ The required consumption reduced so as to keep the same expenditure on its consumption
= 2/7.
9 oranges cost as much as 5 apples, 5 apple cost as much as 3 mangoes, 4 mangoes cost as much as 9 plantains; if 3 plantains cost Rs. 2.40, what will an orange cost?
∵ 9 oranges cost as much as 5 apples
⇒ 9O = 5A ... (i)
∵ 5 apples cost as much as 3 mangoes
⇒ 5A = 3M ... (ii)
∵ 4 mangoes cost as much as 9 plantains
⇒ 4M = 9P
⇒ 3M = (9/4) × 3 × P ... (iii)
Combining Equations (i), (ii), (iii)
⇒ 9O = 5A = 3M = (9/4) × 3 × P
⇒ 9O = (9/4) × 3 × P
⇒ O = (1/4) × 3 × P
For, 3 × P = Rs 2.40
⇒ O = 2.4 / 4 = Rs 0.6 = 60 paise
In the following question, select the missing term from the given alternatives.
8, 6, 2, 96, ?, 8, 5, 120, 6, 3, 7, ?
The logic here is as follows,
8 × 6 × 2 = 96,
3 × 8 × 5 = 120,
6 × 3 × 7 = 126
Thus the missing number are 3 and 126.
Which of the following cities is known as "City of Lakes," the "Venice of the East," or the "Kashmir of Rajasthan?
Udaipur is the city which is called the ‘City of Lakes’, ‘Venice of the East’ and ‘Kashmir of Rajasthan’. This is because of the many lakes are there in the city which add to the beauty of Udaipur.
A tank can be filled using pipe A and emptied using pipe B. Pipe B can empty the tank in 12 hrs. When both the pipes are simultaneously opened, the tank is half full in 2 hrs. In how much time can pipe A fill the tank alone?
Let pipe A can fill the tank in ‘x’ hours
A’s 1 hr. work = 1/x
B’s 1 hr. work = 1/12
When both are opened simultaneously, work done in 2 hours,
⇒ (1/x – 1/12) × 2 = 1/2
⇒ (1/x – 1/12) = 1/4
⇒ 1/x = 1/4 + 1/12
⇒ 1/x = 1/3
⇒ x = 3 hrs.
∴ Pipe A can fill the tank alone in 3 hours
From point P, at 6:30 pm, a train starts moving towards Q with a speed of 40 km/hr. Another train starts moving from point Q at 7:30 p.m. towards point P at the speed of 60 km/hr. Both of them meet at 11:30 p.m. at point R. What is the ratio of PR and QR?
Let train A with 40 km/hr speed starts from point P, moving towards point Q
And train B with 60 km/hr speed stars from point Q, moving towards point P.
Time taken by train A to reach at point R = 5 hr
And time taken by train B to reach at point R = 4 hr
Distance covered by train A to reach at point R = 5 × 40 = 200
And distance covered by train B to reach at point R = 4 × 60 = 240
Thus, PR = 200 km & QR = 240 km
∴ PR : QR = 200 : 240 = 5 : 6
In a certain code language, ‘ADVOCATE’ is coded as ‘SAXGSZOV’. How is ‘AMENABLE’ written in that language?
The pattern for the code is as follows,
Similarly,
Hence, AMENABLE will be coded as BJXERZGW.
To which state is the Kangra school of painting related?
Directions: These questions are based on the information given below:
Amita, Bawa, Carol, Daksha, Elex and Fanny are six members of a family. Amita is the mother of Bawa, who is the husband of Daksha. Fanny is the brother of one of the parents of Carol. Daksha is the daughter  in  law of Elex and has no siblings. Carol is the son of Daksha.
Q. How is Amita related to Fanny?
From the given information,
1) Amita is the mother of Bawa, who is the husband of Daksha.
2) Daksha is the daughter  in  law of Elex and has no siblings.
It implies Elex is the father of Bawa and husband of Amita.
3) Carol is the son of Daksha.
4) Fanny is the brother of one of the parents of Carol.
It implies Fanny is the brother of Bawa as Daksha has no siblings.
Hence, Amita is mother of Fanny.
Directions: These questions are based on the information given below:
Amita, Bawa, Carol, Daksha, Elex and Fanny are six members of a family. Amita is the mother of Bawa, who is the husband of Daksha. Fanny is the brother of one of the parents of Carol. Daksha is the daughter  in  law of Elex and has no siblings. Carol is the son of Daksha.
Q. How is Carol related to Elex?
From the given information,
1) Amita is the mother of Bawa, who is the husband of Daksha.
2) Daksha is the daughter  in  law of Elex and has no siblings.
It implies Elex is the father of Bawa and husband of Amita.
3) Carol is the son of Daksha.
4) Fanny is the brother of one of the parents of Carol.
It implies Fanny is the brother of Bawa as Daksha has no siblings.
Hence, Carol is grandson of Elex.
What is the process of wastewater treatment is commonly known?
Directions: Study the following piechart and answer the questions.
Budget estimated by an office for their monthly expenses.
Total allotment = Rs. 15000 per month
Q. The office actually spent Rs. 3450 on Telephone Bill. Then the difference in the amount budgeted and spent on Telephone Bill is:
Total allotment = Rs. 15000 per month
From the piechart,
Budget for telephone bill = 16%
So, the estimated expenses for telephone bill = Rs. [15000 × (16/100)] = Rs. 2400
The office actually spent Rs.3450 on Telephone Bill.
∴ The difference in the amount budgeted and spent on Telephone Bill = Rs. (3450 – 2400) = Rs. 1050.
Which of the following is correctly matched?
(a) Electron: J.J. Thomson
(b) Proton: Ernest Rutherford
(c) Neutron: James Chadwick
(d) Atomic Nucleus: Robert Brown
Select the correct option from the following:
The atomic number of an element is determined by _____.
An element's atomic number tells how many protons are in its atoms. An element's mass number tells how many protons and neutrons in its atoms. Atomic number represented by Z.
Directions: Study the following information carefully and answer the question given below:
There are four mobiles i.e. Nokia, Samsung, Apple and Blackberry in which four types of operating system are installed. Operating systems are Android, Windows, iOS and Bada. Mobiles are arranged in top to bottom manner. There are two mobiles between Apple and Blackberry. The mobile in which iOS is installed, is above Apple, but not immediate above. The mobile in which Windows is installed is below Blackberry, but not in Apple mobile. Android mobile is above the Bada mobile, but not above Windows mobile.
Q. In which of the following mobile, Android is installed?
Mobiles: Nokia, Samsung, Apple and Blackberry
OS: Android, Windows, iOS and Bada
1) There are two mobiles between Apple and Blackberry.
2) The mobile in which iOS is installed is above Apple, but not immediate above.
3) The mobile in which Windows is installed is below Blackberry, but not in Apple mobile.
4) Android mobile is above the Bada mobile, but not above Windows mobile.
(here case 2.2 and case 1 will gets eliminated)
Above combination is final combination.
As we can see in above combination, Android is installed either in Nokia or Samsung.
Directions: Study the following information carefully and answer the question given below:
There are four mobiles i.e. Nokia, Samsung, Apple and Blackberry in which four types of operating system are installed. Operating systems are Android, Windows, iOS and Bada. Mobiles are arranged in top to bottom manner. There are two mobiles between Apple and Blackberry. The mobile in which iOS is installed, is above Apple, but not immediate above. The mobile in which Windows is installed is below Blackberry, but not in Apple mobile. Android mobile is above the Bada mobile, but not above Windows mobile.
Q. Which of the following operating system is installed in the second mobile from the bottom?
Mobiles: Nokia, Samsung, Apple and Blackberry
OS: Android, Windows, iOS and Bada
1) There are two mobiles between Apple and Blackberry.
2) The mobile in which iOS is installed is above Apple, but not immediate above.
3) The mobile in which Windows is installed is below Blackberry, but not in Apple mobile.
4) Android mobile is above the Bada mobile, but not above Windows mobile.
(here case 2.2 and case 1 will gets eliminated)
Above combination is final combination.
As we can see in above combination 2^{nd} mobile from bottom is either Nokia or Samsung but Android is installed in that.
Malic acid used to found in an Apple.
A dealer marks his goods at 25% above the cost price and allows a discount of 10% for cash payment. What percentage of profit will the dealer have?
Discount% = (MP  SP)/MP × 100
SP = MP  (Discount%/100) × MP
Let the cost price be Rs. X
Marked price = X + (25/100) × X = 1.25X
Discount = 10%
SP = 1.25X  (10/100) × 1.25X = 1.125X
Profit% = (SP  CP)/CP × 100
Profit% = (1.125X  X)/X × 100 = 12.5%
The Ministry of Rural Development has completed ________ crore Rural Homes since April 2014 as on 17 January 2019.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF

Use Coupon Code 








