RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk)


80 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk)


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk) for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 80 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk) exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (Train Clerk) extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each of the following questions choose the correctly spelt word.

Solution:

Option D commitment means to dedicate yourself to something.So, option D has the correctly spelt word.

QUESTION: 2

In each of the following questions choose the correctly spelt word.

Solution:

Option B,fulfil means to achieve something.Thus, option B is the right choice.

QUESTION: 3

In each of the following questions choose the correctly spelt word.

Solution:

Option A, defendant means accused, which is the correctly spelt word.

QUESTION: 4

In each of the following questions choose the correctly spelt word.

Solution:

Option C, versatile means to be flexible.Thus option C is the rightly spelt word.

QUESTION: 5

In each of the following questions choose the correctly spelt word.

Solution:

Option B, recommended is the correctly spelt word.

QUESTION: 6

Fill in the blanks with appropriate words.
Q. I always believe ………… old friends in times of need

Solution:

The preposition that comes between the word "believe" and the subjects of the belief (the believed) is "in".

QUESTION: 7

Fill in the blanks with appropriate words.
Q. The party decided to take the shortest ……….. to its destination.

Solution:

Options A and D are inappropriate for the situation. Distance is the physical length between two points and route is the way of reaching from one point to the other.
Here route is the more appropriate word.Therefore, option B is correct.

QUESTION: 8

Fill in the blanks with appropriate words.
Q. The girl was very pleased ………. herself.

Solution:

 "Pleased with oneself" is a phrase which means self satisfied. Hence (d) is the correct answer.

QUESTION: 9

Fill in the blanks with appropriate words.
Q. Because of deforestation, birds are ………… their nesting places.

Solution:

Demanding is a wrong word to use as birds don't demand their rights. Searching, conserving is also incorrect as deforestation is not directly related to birds searching/conserving homes. The correct option is (a) losing.

QUESTION: 10

Fill in the blanks with appropriate words.
Q.The thieves broke ………. the museum to steal the painting.

Solution:

The word "into" completes the sentence in the most appropriate way

QUESTION: 11

For the following questions answer them individually
Q. Where was fought the battle of plassey?

Solution:
QUESTION: 12

For the following questions answer them individually
Q. The first vice-president of India was

Solution:
QUESTION: 13

For the following questions answer them individually
Q.  What was the immediate cause of Sepoy’ Mutiny of 1857 ?

Solution:
QUESTION: 14

For the following questions answer them individually
Q. The frequency band of UHF is

Solution:
QUESTION: 15

For the following questions answer them individually
Q.  What is the main advantage of PCM system ?

Solution:
QUESTION: 16

For the following questions answer them individually
Q. FM broadcasting band takes place in

Solution:
QUESTION: 17

For the following questions answer them individually
Q.  Which cricketer has scored highest runs in International Test Cricket ?

Solution:
QUESTION: 18

For the following questions answer them individually
Q.

Solution:

the number at the centre of the circle is the sum of the numbers in the triangle.

9+7+3+11=30

Similarly,

16+7+4+8=35

QUESTION: 19

For the following questions answer them individually
Q.  The oldest veda is

Solution:
QUESTION: 20

For the following questions answer them individually
Q.  Who is the founder of pakistan ?

Solution:
QUESTION: 21

For the following questions answer them individually
Q.   Who invented Television ?

Solution:
QUESTION: 22

For the following questions answer them individually
Q.  Who invented radio ?

Solution:
QUESTION: 23

For the following questions answer them individually
Q.  What will come in the following question in place of the question mark ?

Solution:

the sequence is 1,1x2=2 , 4x2=8, 8x2 =16 so the next in sequence is 16x2=32

QUESTION: 24

For the following questions answer them individually
Q.  The war strategy adopted by Shivaji against Mughals was

Solution:
QUESTION: 25

Find the missing number
1,2,4,7,11,.................

Solution:

The difference between the numbers keeps increasing by 1 ie 1 is one less than 2. 2 is two less than 4. 4 is three less than 7 and so on.

QUESTION: 26

The pink city in India is

Solution:
QUESTION: 27

The capital of Canada is

Solution:
QUESTION: 28

Find the missing number ?
11,13,17,19,23,25,29,31………..

Solution:

The difference between the numbers alternates between 2 and 4. For example, the first number is 2 less than the second number. And the second number is 4 less than the third and the third number is 2 less than the fourth and so on.

QUESTION: 29

The book composed by Maithillisharan Gupta is

Solution:
QUESTION: 30

The longest railway line of the world is

Solution:
QUESTION: 31

The largest number of electrorates are in

Solution:
QUESTION: 32

Which of the following is not an Indian folk dance ?

Solution:
QUESTION: 33

Choose the word nearest in meaning to the word given.
Q. Accustomed

Solution:

Accustomed means to behave in adherence to the usual practices in a society.Genteel means to behave in a cultured way.Genteel has the closest meaning to accustomed compared to the other options.Thus, option D is correct.

QUESTION: 34

Choose the word nearest in meaning to the word given.
Q.  Bewilder

Solution:

Bewilder means cause someone to become perplexed. So, "confuse" is the closest in meaning to "bewilder".

QUESTION: 35

Choose the word nearest in meaning to the word given.

Q.  Destitute

Solution:

Destitute means very poor and unable to have support oneself financially. Hence, poor is the best option among the alternatives provided.

QUESTION: 36

Choose the word nearest in meaning to the word given.
Q.  Genteel

Solution:

Genteel means a person who is characterized by high class and refinement.Polite means behaving in a way respectful of other people.So, both polite and genteel means to behave in a well-mannered way with others.Therefore, option B is the right answer.Lovable means having a character that easily attracts affection and does not necessarily imply to behave in a manner considerate of others.Thus, option D is wrong.Hopeful and clever doesn't have any similarity to the meaning of genteel.

QUESTION: 37

Choose the word nearest in meaning to the word given.
Q.  Camouflage

Solution:

Camouflage means to disguise in order to blend with the surroundings. Conceal also has the same meaning. Hence camouflage and conceal are synonyms.

QUESTION: 38

Choose one word substitution for the following group of words:

Q. A thing liable to be easily broken

Solution:

Brittle is used to describe the property of being hard but getting broken easily.

QUESTION: 39

Choose one word substitution for the following group of words:

Q. Animal living both on land and in water

Solution:

Amphibians are animals that live on both land as well as water.So option C is the correct answer.Ambivalent means having mixed feelings towards something and ambiguous means not clear.Pacify indicates to ease the anger.SO, options A, B and C are all wrong

QUESTION: 40

Choose one word substitution for the following group of words:

Q. One who does not care for literature or art

Solution:

One who is indifferent or hostile to arts and culture is called philistine. A barbarian is an uncivilized person. Primitive means unsophisticated. Literate is a person who can read and write.

QUESTION: 41

For the following questions answer them individually

Q. Which of the following was one of the teams in the world cup cricket finals for three years ?

Solution:
QUESTION: 42

Find the odd one out
1,5,14,30,50,55,91

Solution:

the sequence is as follows:

 and so on here 50 does not fit the sequence.Therefore, 50 is the odd one out.

QUESTION: 43

Find out wrong number in the following sequence
582,605,588,611,634,617,600

Solution:

There are 2 series in this sequence of numbers. The odd numbered terms form one series and the even numbered terms form the other series. So, the correct number should be 594 and not 634.

QUESTION: 44

A boy was asked to multiply a number by 25. He instead multiplied the number by 52 and got the answer 324 more than the correct answer. The number to be multiplied was

Solution:

Let the original number be x.

When 52 is multiplied to x, it is greater than 25 multiplied to x by 324

ie. 52x - 25x = 324

So, 27x = 324

x = 324/27 = 12

QUESTION: 45

Insert the missing number
16,33,65,131,261, (.........)

Solution:

The series is formed by the odd terms being multiplied by 2n + 1 and the even terms being multiplied by 2n - 1. Since 261 is the fifth term (odd term), it is multiplied by 2n + 1. So, the answer is A.

QUESTION: 46

3251 + 587 + 369 - ? = 3007

Solution:

Here ? = 3251 + 587 + 369 - 3007
= 1200

QUESTION: 47

If 2 tables and 3 chairs cost Rs. 3500 and 3 tables and 2 chairs cost Rs. 4000, then how much does a table cost ?

Solution:

2T + 3C = 3500 ... (1)

3T + 2C = 4000 ... (2)

2 * (1) - 3 * (2) gives 5T = 5000

So, T = 1000

QUESTION: 48

The sum of first five prime numbers is

Solution:

2 is the first prime number.

It is followed by 3, 5, 7 and 11

Their sum = 2+ 3+ 5+7+11 = 28

QUESTION: 49

Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their H.C.F is 12. The numbers are

Solution:

If the numbers are in the ratio 1:2:3 and their HCF is 12, the numbers have to be multiples of 12 with 12 being the smallest. So,
the numbers are 12, 24 and 36.

QUESTION: 50

Income of a company doubles after every year. If the initial income was Rs. 4 lakhs, What would be income after 5 years.

Solution:

Initial income is 4 lakhs. Income after 1 year = 4 * 2 = 8 lakhs.

Income after 2 years = 8 * 2 = 16 lakhs

Income after 3 years = 16 * 2 = 32 lakhs

Income after 4 years = 32 * 2 = 64 lakhs.

Income after 5 years = 64 * 2 = 128 lakhs = 1.28 crores

QUESTION: 51

Water boils at 212°F or 100°C and melts at 32°F or 0°C. If the temperature of a particular day is 35°C, it is equivalent to :

Solution:
QUESTION: 52

A bazar has an average of 510 people on sundays and 240 on other days. The average number of people per day in month of 30 days beginning with a sunday is:

Solution:

There are 4 Sundays in the month and 26 other days. So, the average = 

QUESTION: 53

Kumar is older than Vishnu who is younger than Ashoka. Harsha is older than Anil but younger than vishnu, Ashoka is younger than Kumar. Who is the youngest ?

Solution:

Of Vishnu, Kumar and Ashoka, Vishnu is the youngest.

Of Harsha, Anil and Vishnu, Anil is the youngest. So, overall Anil is the youngest in the group.

QUESTION: 54

A station director starts from the radio station jalandhar and drives 15 km towards west, turns, left and cover another 10 km and again turns, right and covers 18 km. In which direction is he driving ?

Solution:

He was originally driving west when he turns left once and right once. Turning left once then right puts him back in the same direction that he was in before. ie West.

QUESTION: 55

If TOM = 48 and DICK = 27, what is HARRY is equal to ?

Solution:

A is the 1st letter in the alphabetical series. In this problem, A represents 1. B represents 2 and so on. The values are obtained calculating the sum of those values.

TOM = 20 + 15 + 13 = 48

DICK = 4 + 9 + 3 + 11 = 27

Similarly, HARRY = 8 + 1 + 18 + 18 + 25 = 70

QUESTION: 56

If UNDERSTAND is coded as 1234567823, how will START be coded ?

Solution:

Letters in "understand" are coded from 1 to 8 as there are 8 unique letters in the word. N and D repeat twice in the word. Using the same coding system, START can be coded as 67857. There are two 7s in the code as T repeats twice in the word START.

QUESTION: 57

Foot is to hand as leg is to

Solution:

Foot is to Arm represents the ends of our hands and legs. Similarly, Leg is to arm hold an equivalent relationship.

QUESTION: 58

Daughter is to father as niece is to

Solution:

A daughter is born to a father just as a niece is born to the uncle. So, the answer is uncle.

QUESTION: 59

If you start running from a point towards North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km and then turn to your left and run 5 km and then turn to left and again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information.

Q. How many km are you from the place you started ?

Solution:

The information given is depicted below

The distance between the starting point and ending point is SU which is 1 km.

QUESTION: 60

If you start running from a point towards North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km and then turn to your left and run 5 km and then turn to left and again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information.

Q.  In which direction will you be running while finishing ?

Solution:

The information given is depicted below

While finishing, we will be running from T to U, which is the North direction.

QUESTION: 61

If you start running from a point towards North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km and then turn to your left and run 5 km and then turn to left and again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information.

Q.  After taking the second turn, in which direction will you be running ?

Solution:

The information given is depicted below

If we take the 2nd turn, we will be running from U to V i.e in the South Direction.

QUESTION: 62

If you start running from a point towards North and after covering 4 km you turn to your left and run 5 km and then turn to your left and run 5 km and then turn to left and again and run another 6 km and before finishing you take another left turn and run 1 km, then answer questions based on this information.

Q. From the finishing point if you have to reach the point from where you started in which direction will you have to run ?

Solution:

The information given is depicted below

To travel from U to S, we have to travel West.

QUESTION: 63

Introducing a lady, a man said, “Her father is my mother’s only son.” how is the lady related to the man ?

Solution:

The man talks about his mom having only one son. So, the man is the only son of his mom. ie. he is the lady's dad.

QUESTION: 64

Hindi is written in ………… script.

Solution:
QUESTION: 65

How many vowels are there in Hindi ?

Solution:
QUESTION: 66

Dr. Manmohan Singh is the prime minister of

Solution:
QUESTION: 67

India 2020 : Vision for the new milliennium” was written by

Solution:
QUESTION: 68

The Ajanta caves are famous for

Solution:
QUESTION: 69

Which country gives gives Nobel Prizes ?

Solution:
QUESTION: 70

The first Indian to receive Nobel Prize was

Solution:
QUESTION: 71

The expanded form of www. is

Solution:
QUESTION: 72

If (a2−b2) = 81 and (a+b) = 27 then (a-b) will be equal to

Solution:

(a+b)(a-b) =(a2−b2)

Therefore the answer is a-b = 81/27 = 3

QUESTION: 73

The average of 50 numbers is 30. I If two numbers 35 and 40 are removed, the average of remaining number will be

Solution:

Average of 50 numbers is 30. Total of 50 numbers = 50 * 30 = 1500

Sum of 48 numbers= 1500 - 35 - 40 = 1425

Average of 48 numbers = 1425/ 48 = 29.7

QUESTION: 74

ITDC stands for

Solution:
QUESTION: 75

Shri Harikota is known for

Solution:
QUESTION: 76

7589 - ? = 3434

Solution:

7589 - ? = 3434 implies 7589 - 3434 = ?

So, ? = 4155

QUESTION: 77

Who was the founder of of Sikhism ?

Solution:
QUESTION: 78

Chanakya was the Prime Minister of

Solution:
QUESTION: 79

The LCM and HCF of two numbers are 4284 and 34 respectively. If one of the numbers is 204, the other is

Solution:

LCM * HCF = Product of the numbers

QUESTION: 80

Find the wrong number
-3,9,21,34,45,57

Solution:

All the numbers in the series are greater than the previous number by 12. The only exception is 34. The correct number in the series should have been 33.