RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2009 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For the following questions answer them individually

Q. Honey bee and ants were related to which class ?

Solution:
QUESTION: 2

Q. Find the odd-one out-

Solution:

The numbers on the left are all multiples of 15 and the ones on the right are multiples of 9. 20-10 is the odd one.

QUESTION: 3

Q. Which is the first Grand Slam Tennis Tournament of the year ?

Solution:
QUESTION: 4

The normal temperature of human being on Kelvin scale is-

Solution:

The temperature of the human body is 37 degrees Celcius which is equal to 37 + 273 = 310 K

QUESTION: 5

Q. The unilateral domain of East India Company was brought under British rule-

Solution:
QUESTION: 6

Q. The kind of economy India has

Solution:
QUESTION: 7

Q. National Stock Exchange is located at

Solution:
QUESTION: 8

Q. Which of the following polutes the air in metrocities ?

Solution:
QUESTION: 9

Q. Zero hours is-

Solution:
QUESTION: 10

Q. How many times Lok Sabha can be summoned in a year ?

Solution:
QUESTION: 11

Q. Golda Meir was the Prime minister of-

Solution:
QUESTION: 12

Q. How many members can Indian President nominate to Rajya Sabha ?

 

Solution:
QUESTION: 13

Q. Magallane straits is situated

Solution:
QUESTION: 14

Q. Who found Satya Shodhak Samaj ?

Solution:
QUESTION: 15

Q. The boundary of which of the following state does not touch Myanmar ?

Solution:
QUESTION: 16

Q. Which of the following rivers does not fall in Bay of Bengal ?

Solution:
QUESTION: 17

Q. Papumnam Hydro-Electric Project is located at-

Solution:
QUESTION: 18

Q. Highest peak in South India is

Solution:
QUESTION: 19

Q. If the length of a simple pendulum is doubled, its frequency will-

Solution:
QUESTION: 20

Q. Which of the following metal reacts quickly with oxygen ?

Solution:
QUESTION: 21

Q. Which of the following hormone is prepared by uterus during fertilized egg implantation ?

Solution:
QUESTION: 22

Q. At high altitudes, the red blood cells-

Solution:
QUESTION: 23

Q. Umbilical cord is-

Solution:
QUESTION: 24

Q. Which of the following planets is nomenclatured after Roman Goddess of love ?

Solution:
QUESTION: 25

Q. Which of the following formulae is known for Avion Influenza ?

Solution:
QUESTION: 26

Q. In which of the following years, there was no Parliamentary Elections ?

Solution:
QUESTION: 27

Q. The folk dance ‘Ghoomar’ belongs to which of the following states ?

Solution:
QUESTION: 28

Q. National Metallurgical Lab is situated at-

Solution:
QUESTION: 29

Q. The language of Union Territory Lakshadweep is

Solution:
QUESTION: 30

Q. The ‘Rajeev Gandhi Khel Ratna’ award for 2005 was given to

Solution:
QUESTION: 31

Q. Echo is heard, when reflective surface has-

Solution:
QUESTION: 32

Q. The sound waves, when obstructed--

Solution:
QUESTION: 33

Dronacharya Award is presented to a--

Solution:
QUESTION: 34

‘A Bond with the Mountains’ is a collection of short stories by

Solution:
QUESTION: 35

Which country patented its famous automatic rifle Kalashnikov ?

Solution:
QUESTION: 36

How many sovereign countries are members of the United Nations ?

Solution:
QUESTION: 37

Who received one of Pakistan’s highest civilian award Nishan-e-Imtiaz for his extraordinary contribution in the field of art ?

Solution:
QUESTION: 38

The book ‘The Insider’ is written by-

Solution:
QUESTION: 39

Which company in India is the only manufacturer of Vitamin B_{12}B12​ in Asia ?

Solution:
QUESTION: 40

Bhatnagar Award is given for significant contribution in the field of--

Solution:
QUESTION: 41

Almatti Dam has been an issue of dispute between-

Solution:
QUESTION: 42

India’s maximum tax revenue comes from-

Solution:
QUESTION: 43

Thomas Cup is associated with--

Solution:
QUESTION: 44

Who wrote the book, ‘Never Gandhi Not Again’ ?

Solution:
QUESTION: 45

he cost price of 18 articles is equal to the selling price of 15 articles. The gain percent is--

Solution:

Let the price be 180 Rs. 18 items were purchased at 180 rupees and 15 items were sold at 180 rupees.So, cost price is 10 rupees and selling price is 12 rupees.So, profit percent = 20%

QUESTION: 46

12 copies of a book were sold for Rs. 1800, thereby gaining the cost price of 3 copies. The cost price of a copy is-

Solution:

Let the cost of the 12 books be 12xSelling price is 1800So, profit = 1800 - 12xBut 1800 - 12 x = 3xSo, x = 1800/15 = 120

QUESTION: 47

A sum of money was invested at a certain rate for 2 years. Had it been invested at 3% higher rate of interest, it would have fetched Rs. 450 more. The sum invested was---

Solution:

P x R X T / 100 is the simple interest

So, P x (R+3) x 2/100 - P x R x 2/ 100 = 450

Solving for P, we get P = 7500 Rs.

QUESTION: 48

A sum of money put out at C.I. amounts to Rs. 16,900 in 2 years and to Rs. 17,576 in 3 years. Find the rate p.a.---

Solution:

P \times (1+r)^{2}P×(1+r)2 = 16900

P \times (1+r)^{3}P×(1+r)3 = 17576

Dividing we get 1 + r = 1.04

So, r = 4%

QUESTION: 49

On what sum of money will the compound interest for 3 years at 5% per annum amount to Rs. 630.50 ?

Solution:

P (1 + .05) ^ {3}P(1+.05)3 - P= 630.5

Solving for P, we get P = 4000

QUESTION: 50

A sum of Rs. 625 is made up of 80 currency notes which are either Rs. 10 or Rs. 5 denomination. The number of Rs. 10 notes are---------

Solution:

Let there be x 10 rupee notes. So the number of 5 rupee notes = 80 - x

So, total value of the money = 10x + (80- x)*5

= 10x + 400 - 5x = 400 + 5x

But 400 + 5x = 625

so x = 225/5 = 45

QUESTION: 51

A certain job was assigned to a group of men to do in 20 days. But 12 men did not turn up for the job and the remaining men did the job in 32 days. The original number of men in the group was-

Solution:

Let there be x men initially. They were supposed to complete the work in 20 days.

When 12 men didn't show up the work was done in 32 days

So, x- 12 men did the work in 32 days

But x-12 men were supposed to take 20x/ (x-12) days

So, 20 x/ (x-12) = 32

so,

x = 32

QUESTION: 52

A certain number of men can do a work in 60 days. If there were 8 men more, it could be finished in 10 days less. How many men were there in the begining ?

Solution:

Let there be x men in the group who can finish the work in 60 days.

X+ 8 men can finish the work in 50 days.

but x + 8 men take 60x/ (x+8) days

60x/ (x+8) = 50

So, x = 40

QUESTION: 53

12 men and 18 boys working 7\frac{1}{2}721​ hours a day can do a certain work in 60 days. If one man works equal to 2 boys, then the number of boys required to help 21 men to do twice the work in 50 days, working 9 hours a day, will be--

Solution:

2 boys = 1 man

So, 21 men can do work W is 60 days working 7.5 hours per day.

to do 2W, 42 men are needed.

To do the job in 50 days, 60 x 42 / 50 men are needed.

To do the job working 9 hours a day, 7.5/9 x 60 x42/50 men are needed

= 42 men

We only have 21 men so, we get 42 extra boys to get the work needed for the 21 extra men.

QUESTION: 54

The average expenditure of a man for the first five months is Rs. 1200 and for the next seven months is Rs. 1300. Find his monthly average income if he saves Rs. 2900 during the year ?

Solution:

Let his monthly salary be x rupees.

So, 5 (x - 1200) + 7 (x-1300) = 2900

12x - 6000 - 9100 = 2900

So, x = 18000/12 = 1500

QUESTION: 55

The average temperature for Monday, Tuesday and Wednesday was 40C. The average for Tuesday, Wednesday and Thursday was 41 C. If on Thursday temperature is 45C, what was it on Monday ?

Solution:

Total temperature for Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday = 40 x 3 + 45 = 165 C

Total for Tuesday, Wednesday and Thursday = 41 x 3 = 123 C

So,

Temperature for Monday = 165 - 123 = 42 C

QUESTION: 56

Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 44, the largest number is-

Solution:

Let the first number be 3x. Second number is 6x. Third number is 2x.

So average = (2x + 3x + 6x)/3 = 11x/3

But 11x/3 = 44

So, x = 12

6x = 72

QUESTION: 57

Of the three numbers whose average is 60, the first is one fourth of the sum of the others. The first number is--

Solution:

The average of the three numbers is 60

The first number is one fourths of the sum of the others.

or 4p = q + r

\frac {p + q + r}{3}3p+q+r​ = 60

So, 5p/3 = 60

p = 180/5 = 36

QUESTION: 58

The average age of a family of 5 members is 24 years. If the age of the youngest member be 6 years, find the average age of the family at the birth of the youngest member-

Solution:

The total age of the 5 members = 120 years.

Age of the youngest member is 6 years.

Total age of the rest of the group = 114 years.

Average age = 114/4

Average age 6 years ago = 114/4 - 6 = 28.5 - 6 = 22.5 years.

QUESTION: 59

9 men went to a hotel 8 of them spent Rs. 30 each over their meals and the 9th person spent Rs. 20 more than the average expenditure of all the nine. The total money spent by them is--

Solution:

Let the ninth person's expenses be x rupees.

Total expense by the group = x + 240

Average = (x+ 240)/9

But the average is 20 less than x

(x+240)/9 + 20 = x

x + 240 + 180 = 9x

8x = 420

x = 52.5

QUESTION: 60

In a circle team of eleven players, one player weighing 42 kg, is injured and his place is taken by another player. If the average weight of the team is increased by 100 grams as a result of this, then the weight of the new player is--

Solution:

Let the weight of the new player be x kgs.

Total weight as a result of his inclusion = TW - 42 + x

Average weight = (TW - 42 + x)/11

But average weight before = TW/11

(TW - 42 + x)/11 - TW/11 = .1

x - 42 = 1.1

So, x = 43.1 kgs

QUESTION: 61

The average age of 8 persons in a committee is increased by two years when two men whose ages are 35 years and 45 years are replaced by two women. The average age of two women is (in yrs)--

Solution:

Let the average age of the women be A years.

Total of their ages = 2A

Total of the eight persons = ET

When replaced (ET - 80 + 2A)/8 = ET/8 + 2

2A - 80 = 16

A = 96/2 = 48

QUESTION: 62

One-fourth of a certain journey was covered at an average speed of 45 km/hour, one-third at the speed of 48 km/hour and the remaining journey at the speed of 50 km/hour. The average age speed of the whole journey in km/hour is---

Solution:

Let the total distance be 1200 kms

Time taken for first one fourth = 300/ 45 = 20/3 = 6.67

Next one third time = 400/ 48 = 25/3 = 8.33

Remaining = 500/50 = 10

Average speed = total distance / total time = 1200/25 = 48 kmph

QUESTION: 63

Visitors to a show were charged Rs. 150.00 each on the first day, Rs. 75.00 on the second day and Rs. 25.00 on the third day and the total attendance on the three days were in the ratio 2 : 5 : 13. The average charge per person for the whole show is--

Solution:

Let the total visitors be 20. Total revenue = 2 x 150 + 5 x 75 + 13 x 25 = 300 + 375 + 325

= 1000

Average ticket price = Total revenue / total visitors = 1000/ 20 = 50

QUESTION: 64

Preeti has a son, named Arun. Ram is Preeti’s brother. Neeta too has a daughter named Reema. Neeta is Ram’s sister. What is Arun’s relationship to Reema ?

Solution:

Preeti, Ram and Neeta are siblings. So Arun and Reema are cousins.

QUESTION: 65

Pointing to a woman a man said, ‘’Her mother is the only daughter of my mother.’’ How is the man related to the woman ?

Solution:

The man has a sister whose daughter he pointed at. So, he is her paternal uncle.

QUESTION: 66

A is the father of X. B is the mother of Y. The sister of X and Z is Y. Which of the following statements is not true ?

Solution:

Y is female and hence can't be the son.

QUESTION: 67

X told Y, ‘’It is true that I am your real brother, but you are not my sister’’. How would Y be possibly related to X ?

Solution:

Y is not a sister, so he probably the brother as X is Y's brother.

QUESTION: 68

From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word-TRANSFORMATION

Solution:

INFORMANT is formed by using only the letters of the word TRANSFORMATION.Thus option C is correct.

QUESTION: 69

From the given choices, select the one which can be formed by using the letters of the given word-MEASUREMENT

Solution:

MASTER is formed by only using the letters of the word MEASUREMENT.Thus option A is correct.

QUESTION: 70

A pipe of diameter ‘d’ can drain a certain water tank in 40 minutes. The time taken by a pipe of diameter ‘2d’ for doing the same job is--

Solution:

The pipe with diameter 2d will have four times the cross sectional area and hence will drain the tank four times faster.

QUESTION: 71

In each of the following questions, find the next term to fill the blank space.
Q. 20,32,45,59,74, ? ……...

Solution:

The difference between the numbers increases by one each time like 12,13,14, etc

QUESTION: 72

210,195, 175, 150, 120, ? …………..

Solution:
QUESTION: 73

3, 5, 10, 12, 24, 26, ? …………..

Solution:

The series is: add 2 and then multiply by 2 and so on...

QUESTION: 74

3, 6, 5, 20, 7, 42, 9, …. ? …..

Solution:

The series involves multiplying the odd numbers by even numbers 2, 4 , 6 , 8 etc

QUESTION: 75

1, 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 13, …….. ? ………..

Solution:

The series involves just the natural numbers but devoid of 4 and it's multiples.

QUESTION: 76

 ? 

Solution:

The series involves one over 9x9, 9x6, 6x6, 6x4, 4x4, etc

QUESTION: 77

128, 110, 90, ……… 44?

Solution:
QUESTION: 78

2, 6, 11, 17, ………….. 32?

Solution:

The difference between the numbers increases as 4, 5, 6, 7 ,8 , etc

QUESTION: 79

0.1, 0.9, 0.01, 0.09, …… ? …….., 0.009

Solution:

The odd terms get divided by 10 each time and then multiplied by 9 to get the even terms

QUESTION: 80

5, 9, 6, 11, 7, …… ? ……….

Solution:

The odd terms increase as 5,6,7, etc

The even terms increase as 11,13,15, etc

QUESTION: 81

Identify the incorrect spelling.

Solution:
QUESTION: 82

Identify the incorrect spelling.

Solution:

tortuosity is the correct spelling

QUESTION: 83

Identify the incorrect spelling.

Solution:

rationalization is the correct spelling

QUESTION: 84

Identify the incorrect spelling.

Solution:

repetition is the correct spelling

QUESTION: 85

Identify the incorrect spelling.

Solution:

hierarchy is the correct spelling

QUESTION: 86

In the following questions, sentence are given with the blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative.

Q. Although the forces of Ibrahim Lodhi ……. most valiantly, they were defeated by Babar’s forces in the First Battle of Panipat which laid the foundation of the Mughal Rule in India.

Solution:

valiantly means "bravely". Fighting valiantly is the right usage of the word.

QUESTION: 87

He is the great authority …… Indian history and nobody can challenge him in respect of what he has said.

Solution:

authority needs to be followed by "on" for the correct usage of words.

QUESTION: 88

Rajni looks as fresh as …….

Solution:

"Fresh as a rose" is the correct simile.

QUESTION: 89

The police finally cornered the their in a …….. alley.

Solution:

Blind alley is a road that's closed on one end. Hence that's the appropriate adjective to be used.

QUESTION: 90

It is time the Indian and Pakistan buried the ……… and became friends again.

Solution:

"bury the hatchet" means become friends after ending a quarrel

QUESTION: 91

Her coming is definite, but about her husband, the situation is ………..

Solution:
QUESTION: 92

We think of a dog as man’s best friend. Yet sometimes even th friendliest dog can ….. death with its bite.

Solution:

death is not a gift. It is not given, conferred or produced. It is brought to us.

QUESTION: 93

On the death of his father, the house become Sanjay’s ……. as he was the only child of his parents.

Solution:

Property is used to denote real estate in general that one owns or sells. So, property is the correct option.

QUESTION: 94

Their arguments being at a cross ….. will in no way lend to fruitful results.

Solution:

"at a crossroads" means being in a situation where there are multiple possible scenarios and we have to pick one.

QUESTION: 95

I have lost my purse. Can I ………. some money from you ?

Solution:

In a casual situation, we borrow money. Loan is when we take money from banks for a collateral. The other options are not suitable.

QUESTION: 96

………… always haunts the mind of a person who is guilty.

Solution:

Haunt is used to describe a situation when we are followed by something that is not favourable to us. Suspicion fits the bill very well.

QUESTION: 97

It is often seen that bad husbands have very good ……..

Solution:

As per the situation, the blank is filled with the word that corresponds to husbands but with a feminine gender. So, wives fits the context well.

QUESTION: 98

With the …………… she dropped hot coal on top of the iron lid.

Solution:

Tongs are used for cooking. Shovel is used for items like gravel, coal, etc.

QUESTION: 99

Degrees were awarded in the annual ……….

Solution:

Convocation is when degrees are awarded to the graduates.

QUESTION: 100

I was very much upset on hearing the ….... news.

Solution:

Tragedy can't be followed by news. Good news is unsuitable to the context. Of Bad and sad news, sad is better suited to the context.