RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013


90 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 90 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Allahabad) - 2013 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which district is least densely populated in Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 2

How many districts of Rajasthan are not touched by any of the boundaries of state and country ?

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following river is known as ‘Bihar ka shok’ ?

Solution:
QUESTION: 4

Which type of painting literally means ‘wax writing’ ?

Solution:
QUESTION: 5

Which festival is celebrated on the first day of Chaitra after Holi festival ?

Solution:
QUESTION: 6

In which district of Rajasthan does the Aravalli hills have its highest peak ?

Solution:
QUESTION: 7

Which God is worshipped in Chhath Parva ?

Solution:
QUESTION: 8

”Masala Park” is related to which city to Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 9

Which battle was fought between Akbar and Rana Pratap of Mewar ?

Solution:
QUESTION: 10

What is the Sex ratio of Rajasthan (according to 2011 Census) ?

Solution:
QUESTION: 11

Which is the closest city to the geographical centre of India ?

Solution:
QUESTION: 12

What is the period of a Fiscal/Financial Year in India ?

Solution:
QUESTION: 13

What is the time difference between Indian Standard Time and Greenwich Meridian ?

Solution:
QUESTION: 14

In which year was “Jana Gana Mana” adopted as the National Anthem ?

Solution:
QUESTION: 15

What is the directional growth movement of a plant part in response to the touch of an object called ?

Solution:
QUESTION: 16

If the potential difference across an electric bulb is 4.6 V and the current flowing through it is 0.25A what is the resistance of the bulb ?

Solution:
QUESTION: 17

A ray of light hits a plane mirror at 60° from the normal What is the angle between the reflected ray and the surface of the mirror ?

Solution:
QUESTION: 18

What is the name of the mode of reproduction by which the offspring arises from a single parent and inherits the genes of that parent only ?

Solution:
QUESTION: 19

If a charge of 15.0 C flows through a wire and the amount of electrical energy converted into heat is 1.5 J what is the potential difference across the ends of the wire ?

Solution:
QUESTION: 20

When a beam of light (wavelength=450nm) originally traveling in air enters a piece of glass (index of refraction 1.50) what will happen to its frequency 

Solution:
QUESTION: 21

Evolutionary principles have been used for classification of animals and plants According to this humans come under which class ?

Solution:
QUESTION: 22

Who discovered the fact that _____”An electric current produces a circular magnetic field as it flows through a wire” ?

Solution:
QUESTION: 23

If light enters an equilateral glass prism (n=1.50) with an angle of incidence of 45 degree what is the angle of refraction as the beam emerges from the prism ?Note that an equilateral triangle has three 60° angles.

Solution:
QUESTION: 24

When a current carrying conductor is placed above a magnetic needle what is the maximum deflection that can be produced ?

Solution:
QUESTION: 25

Who has been appointed as the New Chairman of Rajasthan Public Service Commission (RPSC) on 1st September 2012?

Solution:
QUESTION: 26

What is the population growth rate according to 2011 census in Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 27

”Kesariya Balam” Song is sung in which singing style ?

Solution:
QUESTION: 28

Rajasthan day is celebrated on

Solution:
QUESTION: 29

What percentage of area is the area of Rajasthan in India ?

Solution:
QUESTION: 30

Who built the Taragarh fort of Ajmer ?

Solution:
QUESTION: 31

What was the name of Meera Bai’s husband ?

Solution:
QUESTION: 32

In India where is the largest salt water lake situated ?

Solution:
QUESTION: 33

What is the “Himalayan Yew” ?

Solution:
QUESTION: 34

The “Jal Satyagraha” started in 2012 is associated with which of the following dam ?

Solution:
QUESTION: 35

What was the percentage contribution of service sector in GDP of Rajasthan in 2011 ?

Solution:
QUESTION: 36

In which of the following tribals the head of entire village is referred to as ‘Gameti’ ?

Solution:
QUESTION: 37

Amrita Devi lost her life for the sake of

Solution:
QUESTION: 38

Through which of the following district of Rajasthan does the Tropic of Cancer pass by ?

Solution:
QUESTION: 39

What is the name of the two historical monuments that are going to be connected by the tunnel in the capital city Jaipur of Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 40

In which of the following district of Rajasthan is “Kameshwari” oil found ?

Solution:
QUESTION: 41

What is the name of the purest form of rainwater in Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 42

In which city of Rajasthan was IIT started ?

Solution:
QUESTION: 43

In which month the festival of “choti teej” is celebrated ?

Solution:
QUESTION: 44

Who was the first Elected Chief Minister of Rajasthan ?

Solution:
QUESTION: 45

Which one of the following Venn diagrams best describes the words ‘days’, weeks’, calendar’ ?

Solution:

The days of the week are subset of weeks and weeks are subset of the calendar. Hence, the best way to describe them using Venn Diagram is by drawing second as a subset of the first and the third as a subset of the second.

QUESTION: 46

What is the minimum number of colours needed to colour the sides of a cube so that adjacent side are not of the same colour ?

Solution:

If we use the same colour only for opposite sides, the adjacent sides will be of different colours.Since there are 3 pairs of opposite sides, a minimum of 3 colours would be needed.

QUESTION: 47

Which of the following can be described by the Venn diagram below ?

Solution:

The first two sets are non-overlapping circles embedded in a bigger circle. So, those sets should be mutually exclusive but both should be subsets of the third set. That is true in the case of chairs, tables and furniture.

QUESTION: 48

A bag contains 10 pairs of socks (each pair of different colour). How many draws are required at the most to get a matching pair ?

Solution:

In the worst case scenario, the first ten tries would be of different colours. The eleventh sock taken out should then definitely be of one the ten colours already drawn.

Thus, a maximum of 11 tries are required to find a matching pair.

QUESTION: 49

Pointing to a person in a photograph Anil said “His father is the father of my father” How is the son of the person in photograph related to Anil ?

Solution:

The person in the photograph is Anil's uncle. So, this uncle's son is Anil's cousin.

QUESTION: 50

Complete the series

62, 126, 254, 510

Solution:

The series comprises of 2x+ 2 of every number in the series. So, the first number is 62. 2x 62+ 2 = 126 (second term)

2x 126 + 2 = 254 ( third number) and so on.

QUESTION: 51

If ‘training is coded as ‘tannriig’ then how is ‘placement’ coded ?

Solution:

The code consists of selecting all the odd terms first and then followed by even terms of the word.

QUESTION: 52

If ‘dog’ is ‘cat’ is ‘rat’ ‘rat’ is ‘mat’ ‘mat’ is ‘cow’ then which one of the following is not an animal ?

Solution:

Mat is not an animal and it is coded as cow. So, cow is the only non-animal in the list.

QUESTION: 53

Complete the series

24, 60, 120, 210 _____

Solution:

the difference between the numbers increases as multiples of 6.

The difference between the first two numbers is 6 x 6 = 36

The difference between the second and the third numbers is 6 x 10 = 60

The difference between the third and fourth numbers is 6 x 15 = 90

The difference between the fourth and fifth numbers is 6 x 21 = 126, etc

QUESTION: 54

Find the missing number in the series

1,4, ?, 4, 1

Solution:

QUESTION: 55

Five years ago the ratio of Krishna’s age to his father’s age was 1:4 and five years from now their ages will be in the ratio 2:5 What is the ratio of their present ages ?

Solution:

The ratio of ages of Krishna and his father 5 years ago was = 1:4

So, let their ages be x and 4x

Five years later their ages are x+10: 4x + 10

But that is in the ratio of 2 : 5

So, 5x + 50 = 8x + 20

So, x = 10

Their ages now = 15:45 = 1:3

QUESTION: 56

If Anil’s salary is one-third more than that of Sunil’s then by what percentage Sunil’s salary is lesser than Anil’s ?

Solution:

Let Sunil's salary be 100 Rs.

Anil's salary = 133.33 Rs

Sunil's salary is less than Anil's by 33.33/133.33 = 25%

QUESTION: 57

A carpenter bought a rectangular white board of dimension 4 feet x 3 feet, which cost him Rs 12 per square feet.The cost of fixing aluminum lining to all the edges was Rs 4 per feet.At what price should he sell the finished white board so as to gain 25% on the cost price ?

Solution:

The cost of the board = 4x3x12= 144

Cost of the aluminium lining = (4+4+3+3)x4 = 56

So total cost = 200 Rs

Selling price = 200 x 1.25 = 250 Rs

QUESTION: 58

What is the time taken for a 300 metre long train speeding at 60 kmph to cross a pole ?

Solution:

Length of the train = 300 metres.

Speed = 60 kmph = 60 * 5/18 m/s

Time taken = length / speed = 300*18/60*5 = 18 seconds

QUESTION: 59

Hari can do a piece of work in 30 days while giri can do the same work in 20 days working together they complete the work for which they are paid Rs 1000 in total.What is Hari’s share ?

Solution:

Let the total units of work be 300.

Hari's speed = 300/30 = 10 units/ day

Giri's speed = 300/20 = 15 units/day

So, Hari's share of the total amount = 1000* 10/25 = 400 Rs

QUESTION: 60

Sum of two positive integers is 10 while their product is 24 What is the LCM of these numbers ?

Solution:

If the numbers are x and y, xy = 24

x + y =10

So, the individual numbers are 4, 6

LCM of 4 and 6 = 12

QUESTION: 61

A certain amount which was loaned on simple interest doubled in 10 years Then the amount received is loaned on compound interest for another 2 years on the same rate What is the total rise in the amount after 12 years with the initial principal amount ?

Solution:

The amount doubled in 10 years. So, the interest = principle.

So, rt/100 = 1

r = 10% pa

Now compound interest = ?

2P(1 + 1.1)2 = 2P x 1.21 = 2.42P

Total rise is P to 2.42P = rise of 142%

QUESTION: 62

Length and breadth of a rectangle are in the ratio 3:4 while the perimeter of it is 56 cm.What is the area of the rectangle ?

Solution:

The length and breadth are in the ratio 3:4

Let them be 3x and 4x respectively.

Perimeter = 56

So, 2(7x) = 56

So, x = 4

Area = 3x * 4x = 3*4*4*4 = 192 sq cms

QUESTION: 63

A person used to get 15 litres of petrol for a certain amount but due to the hike in the price he is getting one litre less for the same amount What is the percentage rise in the petrol price ?

Solution:

Let the amount that is fixed be 210 Rupees

He used to get 15 litres of petrol for Rs. 210 earlier and then only 14 litres.

Initial cost of petrol = 210/15 = 14 Rs

Final cost of petrol = 210/14 = 15 Rs.

% rise in petrol price = 100/14 = 7 1/7

QUESTION: 64

An article costs Rs. 80 to the vendor. If he marks the article for 50% more than the cost price and sells it 25% less than the marked price, what is his gain percentage ?

Solution:

Cost Price of the article = 80 Rs.

Marked Price = 80 x 1.5 = 120

Selling Price = 120 x .75 = 90

Profit = 10 Rs

Profit % = 10/80 = 12.5%

QUESTION: 65

Two bikers A and B started for a race of 120 km with a constant speed of 30 kmph and 40 kmph respectively. After 2 hours A raised his speed and both reached the finish line at same time What was the speed of A after 2 hours of starting the race ?

Solution:

Let A's new speed be x kmph after 2 hours. Total time taken by B = 120/ 40 = 3 hours.

Total distance travelled by A in 2 hours = 30 x 2 = 60 kms

So,

A should travel 60 kms in the last one hour. He can do that if he travels at 60 kmph.

QUESTION: 66

The inlet to a tank can fill it in 4 hours while the outlet to the tank can empty it in 5 hours Both the pipes were opened at 9 Am but after sometime the outlet was closed and it is observed that the tank was full at 5 PM. At what time was the outlet closed ?

Solution:

Let the outlet be open for x hours.

Let there be 100 units of water in the tank.

So, the speed of inlet is 25 units per hour and speed of the outlet is - 20 units per hr.

Let them be open for x hours. So, the total tank filled is 25 x - 20x =5x

For 8 - x hours the inlet is open. So, units of water = (8-x)*25

But that sum = 100

5x + 200 - 25 x = 100

20 x = 100

So, x = 5 hours. ie till 2 PM

QUESTION: 67

When product of two numbers is 768 and LCM is 96 what is the HCF of these numbers ?

Solution:

LCM x HCF = Product of the numbers

So, HCF = product/ LCM = 768/96 = 8

QUESTION: 68

One-fourth of an amount was loaned at simple interest with 2% rate of interest and the remaining part was lent on simple interest at 3% rate of interest What is the average rate of interest for the whole amount ?

Solution:

Let the amount be 100 Rs.

One fourth of it is at 2 % pa

So, 25 x 2 x 1 /100 = .5

The rest is on 3% pa interest.

So, 75 x 3 x 1 /100 = 2.25

So total interest = 2.75

Interest rate = ?

Interest rate = i x 100/ pt

= 2.75 x100/100 = 2.75%

QUESTION: 69

The ratio of occupied seats to the vacant seats in a bus is 1:4 By the time the bus started some more passengers tried to enter the bus which would have made the ratio 4:1 But as they failed in the attempt they were seated in an empty bus with same capacity as the previous one.What is the ratio of occupied seats to the vacant seats in this bus ?

Solution:

Let there be 100 seats in each bus. Initial ratio = 1:4

So, the initial people seated = 20

New ratio = 4:1

So, new people = 60

In the new bus, the ratio = 60 : 40 = 3:2

QUESTION: 70

The following table shows the sectoral distribution of production of Fabrics in India

Q. What is the share of output (approximate percentage) by the Handloom sector in the year 2005-06 ?

Solution:

The approximate percentage of Handloom in the total = 6108 / 49577 = 12.3%

QUESTION: 71

The following table shows the sectoral distribution of production of Fabrics in India

Q. What is the percentage increase (approximate) in the output by Mill sector in the year 2007-08 when compared to the previous year ?

Solution:

approximate % increase in output of Mill sector in 2007-08 compared to previous year = 

QUESTION: 72

Read the statement below and answer the question that follow:
Statement I:The contribution of mill sector to the total production of Fabrics in India does not exceed 4%.
Statement II.The ratio of the production by mill sector to that of Handloom sector in 2004-05 and 2006-07 are almost same.

Solution:

percentage of mill sector to that of fabrics from 2002-03 to 2008-09 is given below:

3.56, 3.38 ,3.36, 3.32, 3.27, 3.17, 3.26

thus, in no year the % is greater than 4.∴ statement 1 is correct.

The ratio of mill sector to handloom in 2004-05 and 2005-06 are 26.67% and 27.1% respectively.∴ Statement 2 is also correct.Thus, option C is the right choice.

QUESTION: 73

If the same % decrease in the production of fabrics in 2008-09 continues the next year also what is the production in 2009-10 ?

Solution:

percentage loss in 2008-09=(56025-54966)/56025 ×100=1.89%

the percentage loss in 2009-10 is 1.89%

=> the fabric production in 2009-10=98.11% of 54966=53927.68≅= 53927

QUESTION: 74

Instructions -
In a survey conducted on 50000 people the percentage of people who read newspapers A,B,C are given in the form of square, circle, triangle respectively

Q. How many people do not read papers A, B or C ?

Solution:

total percent of people reading at least one of A , B, C =92%

thus 8% do not read A, B, C.

=> no. of people who do not read papers A, B or C =8% of 50,000=4000

QUESTION: 75

If 2.5% of the people who do not read newspaper A,B,C also do not read other newspapers, then how many read other newspapers ?

Solution:

percent of people who do not read A,B or C=8%

no. of people who do not read A,B or C=8% of 50,000=4000

of this 2.5% do not read at all

=> 97.5% of 4000=3900 people who read other papers

QUESTION: 76

Instructions-

Assuming the statement given in each question to be true choose the inference as one of the following:
A.True
B.False
C.Uncertain
D.None of the options.

Statement:m is an even integer and n is a multiple of 3.
Inference : m x n is divisible by 6

Solution:

True

Because m is even ie divisible by 2. n is divisible by 3

So, their product is divisible by 2 x 3 ie 6.

QUESTION: 77

Assuming the statement given in each question to be true choose the inference as one of the following:

Statement:A Jungle comprises of Animals Trees Reptiles Birds.
Inference:All Animals live in Jungle.

Solution:

False

Just because some animals live in the jungle doesn't imply that all animals live in the jungle.

QUESTION: 78

Assuming the statement given in each question to be true choose the inference as one of the following:

Statements:A student with average intelligence can attempt aptitude questions but he should have an interest in Mathematics.
Inference:Intelligence of the Student can be assessed by his interest towards Mathematics.

Solution:

False.

The first statement says that students with average intelligence can attempt aptitude questions only if they have interest in Mathematics.

The second statements says that intelligence can be measured by the student's interest in mathematics. This contradicts the first statement as it assumes that all students with average intelligence are uninterested towards Mathematics.

QUESTION: 79

If ‘dear’ is coded as 1234, ‘head’ is coded as 2345, ‘tear’ is coded as 1346, ‘help’ is coded as 4758, then

Q. What can be the possible code for the word ‘their’ ?

Solution:

The letter "e" is there in every word and the number "4" is there in every code. So, 4 represents e.Similarly, 1 represents r and 5 represents h as dear is coded as 1234 and r is dropped from dear and h is added to get head. Head is coded as 2345 ( 1 dropped and 5 added).

QUESTION: 80

If ‘dear’ is coded as 1234, ‘head’ is coded as 2345, ‘tear’ is coded as 1346, ‘help’ is coded as 4758, then

Q. What can be the possible code for the word ‘their’ ?

Solution:

The letter "e" is there in every word and the number "4" is there in every code. So, 4 represents e.

Similarly, 1 represents r and 5 represents h as dear is coded as 1234 and r is dropped from dear and h is added to get head. Head is coded as 2345 ( 1 dropped and 5 added).

QUESTION: 81

If ‘dear’ is coded as 1234, ‘head’ is coded as 2345, ‘tear’ is coded as 1346, ‘help’ is coded as 4758, then

Q. What can be a possible word for the code 3478 ?

Solution:

e and a are represented by 3 and 4. l and p are represented by 7 and 8 (only present in the last word ie help).

So, the required word is leap.

QUESTION: 82

If P→Q means P is father of Q, 
P+Q means P is brother of Q.
P*Q means Q is wife of P.
given that A→ B, C+B, C→ D, D+E, F*E, A*G then

Q. What does  denote in the relation G  E ?

Solution:

E is the wife of F. So, E is female and can't be the grandson of G.

Hence the answer is G is the grandmom of E.

QUESTION: 83

If P→Q means P is father of Q, 
P+Q means P is brother of Q.
P*Q means Q is wife of P.
given that A→ B, C+B, C→ D, D+E, F*E, A*G then

Q. How is the relation between A and D represented ?

Solution:

Based on the given information, A is the father of B and C. And C is the father of D.

QUESTION: 84

If P→Q means P is father of Q, 
P+Q means P is brother of Q.
P*Q means Q is wife of P.
given that A→ B, C+B, C→ D, D+E, F*E, A*G then

Q. If B marries H and is blessed with daughter then how is the new born related to C ?

Solution:

C is B's brother. So, B's daughter will be C's niece.

QUESTION: 85

Instructions-

There are 15 students in a class who are equally distributed 5 benches forming a rectangular array of students.
Boys and Girls sit in separate benches Shravya is seated in one corner of first bench Jayant is diagonally opposite to her in the last bench.Aruna is in between Shravya and Kavya in one bench. Kavya asked the girl immediately behind her Shilpa for a pencil and Shilpa borrowed a pencil from the boy immediately behind her Anil, and gave it to Kavya Sunil is in between Anil and Jayant. After some time Shilpa goes out and Shravya sits in place of her but as Geeta did not want to sit beside Shravya Geeta swaps her place with Sweta.

Q. How many girls are there in the Class after Shilpa left the Class ?

Solution:

The rows are assigned as girls only and boys only. Since there were 2 full rows of girls before Shilpa left, there are 5 girls remaining.

QUESTION: 86

Instructions-

There are 15 students in a class who are equally distributed 5 benches forming a rectangular array of students.
Boys and Girls sit in separate benches Shravya is seated in one corner of first bench Jayant is diagonally opposite to her in the last bench.Aruna is in between Shravya and Kavya in one bench. Kavya asked the girl immediately behind her Shilpa for a pencil and Shilpa borrowed a pencil from the boy immediately behind her Anil, and gave it to Kavya Sunil is in between Anil and Jayant. After some time Shilpa goes out and Shravya sits in place of her but as Geeta did not want to sit beside Shravya Geeta swaps her place with Sweta.

Q. Before Shilpa left the Class how was the seating placement for Jayant and Shilpa ?

Solution:

Based on the information provided, Jayant is on the last bench - 2 places behind Shilpa.

QUESTION: 87

Instructions-

There are 15 students in a class who are equally distributed 5 benches forming a rectangular array of students.
Boys and Girls sit in separate benches Shravya is seated in one corner of first bench Jayant is diagonally opposite to her in the last bench.Aruna is in between Shravya and Kavya in one bench. Kavya asked the girl immediately behind her Shilpa for a pencil and Shilpa borrowed a pencil from the boy immediately behind her Anil, and gave it to Kavya Sunil is in between Anil and Jayant. After some time Shilpa goes out and Shravya sits in place of her but as Geeta did not want to sit beside Shravya Geeta swaps her place with Sweta.

Q. Immediately after Shilpa left the class who is in front of Sweta ?

Solution:

After Shilpa left, Geetha and Sweta swapped their places. So, Swetha was exactly behind Aruna then.

QUESTION: 88

Instructions-

There are 15 students in a class who are equally distributed 5 benches forming a rectangular array of students.
Boys and Girls sit in separate benches Shravya is seated in one corner of first bench Jayant is diagonally opposite to her in the last bench.Aruna is in between Shravya and Kavya in one bench. Kavya asked the girl immediately behind her Shilpa for a pencil and Shilpa borrowed a pencil from the boy immediately behind her Anil, and gave it to Kavya Sunil is in between Anil and Jayant. After some time Shilpa goes out and Shravya sits in place of her but as Geeta did not want to sit beside Shravya Geeta swaps her place with Sweta.

Q. Which one of the following places is vacant immediately after Shilpa left the Class ?

Solution:

Shilpa is seated in front of Arun. So, the position in front of Arun became vacant when she left.

QUESTION: 89

How many integers between 1 and 100 (inclusive) are neither divisible by 2 nor 3 ?

Solution:

The odd numbers are not divisible by 2. There are 50 odd numbers.

There are 33 numbers between 1 and 100 that are divisible by 3. Of them, 17 are odd and 16 are even.

So, of the 50 odd numbers, we subtract the 17 that are divisible by 3. So, we get 33 numbers.

QUESTION: 90

Complete the series 1/2,1/6,1/12,1/20, .....

Solution:

The series is formed by inverse of products of 2 numbers taken at a time, ie 1 x 2, 2 x 3, 3x4, 4x5, 5x6, etc

Similar Content

Related tests