RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009


100 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Bhubaneswar) - 2009 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Where is the Punjab Lalit Kala Academy located?

Solution:
QUESTION: 2

What does happens when water is condensed into ice?

Solution:
QUESTION: 3

Which of the following gases is not a noble gas?

Solution:
QUESTION: 4

Which of the following diffuses most quickly?

Solution:
QUESTION: 5

Which temperature in celsius scale is equal to 300 k?

Solution:
QUESTION: 6

First Youth Olympic games will be held in-

Solution:
QUESTION: 7

Where was the capital of Pandya dynasty situated?

Solution:
QUESTION: 8

Tripitik is the scripture of-

Solution:
QUESTION: 9

Who is the author of ‘Adhe Adhure’?

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the constitution?

Solution:
QUESTION: 11

Where is the Central Food Technology Research Institute situated?

Solution:
QUESTION: 12

Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ?

Solution:
QUESTION: 13

Light-Year measures which of the following ?

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following gases is used for ripening the fruits ?

Solution:
QUESTION: 15

Who among the following was involved in Alipore bomb case?

Solution:
QUESTION: 16

Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers?

Solution:
QUESTION: 17

Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds?

Solution:
QUESTION: 18

Find the correct meanings of the words given below :

EWE

Solution:

Ewe means a female sheep.So option B is correct.

QUESTION: 19

Find the correct meanings of the words given below :

Buffalo

Solution:

Both buffalo and bison belong to the same family Bovidae.Thus, C is the most apt of the given choices.

QUESTION: 20

Find the correct meanings of the words given below :

Veneration

Solution:

Veneration means great respect.Thus option A is the right choice.

QUESTION: 21

Find the correct meanings of the words given below :

Vicious

Solution:

Vicious mean intentionally hurtful.Wicked means a person who is morally evil.Thus, both almost means the same.So, option D is the apt choice.

QUESTION: 22

Choose the word / Phrase which is nearest in meaning to the words in question

Bizarre

Solution:

Bizarre means "unusual". The closest in meaning to bizarre would be "odd". Option B is the correct answer.

QUESTION: 23

Choose the word / Phrase which is nearest in meaning to the words in question-

Innuendo

Solution:

Innuendo and Insinuation both mean "a hint or a suggestion of something unpleasant". Hence (b) is the right option.

QUESTION: 24

Choose the word / Phrase which is nearest in meaning to the words in question-

Salutary

Solution:

Salutary refers to beneficial factors of something that's usually considered to be unpleasant. The most suitable answer is (c)

QUESTION: 25

Choose the word / Phrase which is nearest in meaning to the words in question-

Fictile

Solution:

Fictile means relating to clay and made by a potter. The word with the closest meaning would be option (b).

QUESTION: 26

Solid Carbon Dioxide is termed as-

Solution:
QUESTION: 27

1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called-

Solution:
QUESTION: 28

Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect?
i. No, since all the students may not have access to the internet easily
ii. Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue.

Solution:

Online admissions give an advantage to students from localities with internet access. This can be argued to be a factor against fair representation of candidates from all localities. On the positive side, online admissions prevent manual effort like standing in queue, etc as the application is sent online. So, both the arguments are strong.

QUESTION: 29

The product ‘Fair and Lovely’ is related to-

Solution:
QUESTION: 30

Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the government ?

i. No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management.
ii. Yes, all medical institutions, whether these are private or government’s should adopt the same entrance standard.

Solution:

Work management of the institutions is not related to the mode of admission for the students. So argument (1) is weak. Of the given options, only option B is the most suitable

QUESTION: 31

In case the president of india decides to resign, he will address his letter of registration to-

Solution:
QUESTION: 32

The metal extracted from Bauxite is-

Solution:
QUESTION: 33

The cyclone represents a state of atmosphere in which-

Solution:
QUESTION: 34

The ‘Ocean of storms’ is the name given to

Solution:
QUESTION: 35

The capital of pallavas was-

Solution:
QUESTION: 36

Which indian state was ranked as the No.2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?

Solution:
QUESTION: 37

How much water is contained in our body by mass?

Solution:
QUESTION: 38

What determines the sex of a child?

Solution:
QUESTION: 39

The two civilizations which helped in the formation of gandhara school of Art are-

Solution:
QUESTION: 40

‘Thinkpad’ is laptop associated with which among the following companies

Solution:
QUESTION: 41

The first summit of SAARC was held at-

Solution:
QUESTION: 42

The wire of flash bulb is made of-

Solution:
QUESTION: 43

The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called

Solution:
QUESTION: 44

Project Tiger was launched in-

Solution:
QUESTION: 45

How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alphabetical series?

Solution:

S and T are the only 2 letters that are separated by as many letters as there are in the English Alphabetical series.

QUESTION: 46

From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23,29,31)-

Solution:

The numbers in the given set are prime numbers.Similarly, the numbers in the set of option D are also prime.

QUESTION: 47

13 65 585 7605 129285…..?.....

Solution:

the pattern is as follows:

13×1=13, 13×5=65, 65×9=585, 585×13=7605, 7605&17=129285

So, the next in the series is 129285×21=2714985

QUESTION: 48

If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?

Solution:

While coding the word, the first four letters stay the same while the last four letters are inverted in the code.

QUESTION: 49

Praduman is older than Janaki ; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki.Who is the youngest?

Solution:

Praduman is older than Janaki. So Janaki is younger; Shreshtha is older than Chhama. So, Chamma or Janaki is the youngest; Ravindra is not old as Shreshtha but is older than Janaki. So, Chamma or Janaki is the youngest. Chhama is not as old as Janaki. So, Chamma is the youngest.

QUESTION: 50

MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to

Solution:

Mollify and appease, both means to ease the anger of someone.Thus, they are synonyms. Similarly, accessory is the synonym of appurtenance

QUESTION: 51

In a row of children facing North, Bharath is eleventh from the right end and is third to the right of Samir who is fifteenth from the left end. Total how many children are there in the row?

Solution:

From the information given, there are 10 children to the right of Bharath,14 children to the left of Samir and 2 children between them.

Thus the total no of children= 10 + 14 + 2 + 2(Samir and Bharath)=28

QUESTION: 52

Which number is missing

16,40,160,400,1600 ?

Solution:

There are 2 series in this sequence. The first is 16, 160, 1600 and so on. The second series is 40, 400, 4000 and so on.

QUESTION: 53

If in the word CALIBRE, the previous letter in the English alphabet replaces each consonant and each vowel is replaced by the next letter and then the order of the letters is reversed, which letter will be third from the right end?

Solution:

Applying the given conditions to CALIBRE, we get FQAJKCB

the letter third from the right is K.

QUESTION: 54

How many such digits are there in the number 57683421, each of which is as far away from the beginning of the number, as they will be when arranged in decreasing order within the number?

Solution:

The number arranged in decreasing order is 87654321.

The digits 7,6,2 and 1 has the same distance from the beginning of the number even when arranged in decreasing order, the distances being 1,2,6 and 7 respectively.Thus, option D is correct.

QUESTION: 55

Instructions - 

In the following question there are two words to the left of sign (::) which are connected in same way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

Medicine : Sickness : : Book : ?

Solution:

Medicines are used for curing sickness. Similarly, books are used to remove ignorance.

QUESTION: 56

Instructions - 

In the following question there are two words to the left of sign (::) which are connected in same way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

River : Dam : : Traffic : 

Solution:

Dam controls the flow of water in a river. Similarly, signal controls the traffic of vehicles

QUESTION: 57

Instructions - 

In the following question there are two words to the left of sign (::) which are connected in same way. The same relationship obtains between the third word and one of the four alter-natives under it. Find the correct alternative in each case.

Session : Concludes : : ? : Lapses

Solution:

When sessions are over, they are said to conclude.Likewise, when a policy is expired it is said to lapse.

QUESTION: 58

If 16=11, 25=12,36=18,then 49=?

Solution:

the pattern is as follows;

16=(6+1) + 4=11

25=(5+2)+ 5=12

36=(3+9) + 6=18

49=(4+9) + 7=20

QUESTION: 59

Pick out the odd in the following-

Solution:

HCF (64, 100) = 4 -> perfect square
HCF (36, 45) = 9 -> perfect square
HCF (48, 90) = 6 -> not a perfect square
HCF (29, 85) = 1 -> perfect square

So, 48 - 90 is the odd man out.

QUESTION: 60

KEATS=25, SHELLEY=35, BROWNING=?

Solution:

each word given is equal to the number of letters in the word multiplied by 5.

Thus, BROWNING=8x5=40

QUESTION: 61

What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following questions ? (You are expected to calculate the exact value)

(9321+5406+1001) ÷ (498+929+660) = ?

Solution:

9321+5406+1001= 15728
498+929+660= 2087
15728 ÷ 2087= 7.536
So option D is the right answer. 

QUESTION: 62

What approximate value should come in place of question-mark (?) in the following questions ? (You are expected to calculate the exact value)

561204 x 58 = ? x 55555

Solution:

561204 x  58 = ? x  55555

implies ? = 561204 x 58 ÷ 55555= 586

QUESTION: 63

The difference between the greatest number and the smallest number of 5 digits 0,1,2,3,4 using all but once is-

Solution:

The biggest five digit number possible from those numbers is 43210

The smallest 5 digit number possible is 10234 (The number can't start with 0 as it will then become a 4 digit number)

The difference = 43210 - 10234 = 32976

QUESTION: 64

Area of a parallelogram whose base is 9 cm and height 4 cm is ………. sq cm.

Solution:

area of parallelogram= base x height=9 x 4=36 cm

QUESTION: 65

The number which is neither prime nor composite is-

Solution:

3 and 2 are prime numbers because it has only factors 1 and itself.

4 is a composite number because it has more than 2 factors ->1,2,4

1 is neither prime nor composite because the definition of prime, as well as composite, requires them to have at least one factor other than 1.

QUESTION: 66

The length of a room is three times its breadth. If the perimeter of the room is 64 cm, then its breadth is ……. cm.

Solution:

given, l=3b....(1)

and 2(l + b)=64....(2)

substituting (1) in (2) we get

4b=32

=>b=8

QUESTION: 67

Aditi read 4/5th of Tintin comic book which has 100 pages. How many pages of the book is not yet read by Aditi?

Solution:

4/5th of 100=80

no of remaining pages=100 - 80=20

QUESTION: 68

What is the meaning of beckoned

Solution:

Beckoning someone is gesturing to somebody (like waving, signaling, etc) to follow. Making a sign or gesture is essential to be classified as "beckoning".So, options b and c are opposites. Option d doesn't indicate about gesturing. So, option A is the correct answer.

QUESTION: 69

A box contains coins (equal no. of every one) of rupee and half rupee, coins of 25 paise, 10 paise, 5 paise value, 2 paise value and one paise value. The total value of coins in the box is Rs. 1158. Find the number of coins of each value.

Solution:

Let the number of each coin be x

Total value of the box = x * 1 + x * .5 + x * .25 + x * .1 + x * .05 + x * .02 + x * .01 = x * (1.93)

But 1.93x = 1158

So, x = 1158/1.93 = 600 coins

QUESTION: 70

The area of rhombus with diagonals 12 cm and 20 cm is …. sq cm.

Solution:

Area of a rhombus = p * q/2 where p and q are the diagonals.

So, the area = 12 * 20/2 = 120 sq units

QUESTION: 71

A piece of road is one kilometer in length. We have to supply lamp posts. One post at each end, distance between two consecutive lamp posts is 25 meters. The number of lamps posts required is-

Solution:

Since there are lamp posts at both the ends, the number of lamp posts required = 1 + 1000/25 = 41

QUESTION: 72

There are 800 students in a class. On one particular day, if 1/10th of the students were absent, how many students were present?

Solution:

Total strength of the class = 800

Portion of students absent = 1/10

Portion of students present = 9/10

So, number of students present = 800 * 9/10 = 720

QUESTION: 73

The quotient in a division is 403. The divisor is 100 and the remainder is 58, the dividend is-

Solution:

Dividend = Quotient * Divisor + Remainder = 403 * 100 + 58 = 40358

QUESTION: 74

A labourer was engaged for 25 days on the condition that for every day, he works, he will be paid Rs. 2 and for every day, he is absent he will be fined 50p. If he receives only Rs. 37.50, find the no. of days he was absent-

Solution:

Let the employee be absent for x days.

He is present for 25 - x days.

His salary is (25 - x)*2 - .5x = 50 - 2.5x

But 50 - 2.5x = 37.5

So, x = 5

QUESTION: 75

Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word?

Quixotic

Solution:

Quixotic means having ideas that are not practical.Realistic means to have a practical approach which is the antonym of Quixotic.Thus, option C is the right answer.

QUESTION: 76

Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word?

Rabid

Solution:

Rabid means to go to extreme lengths to achieve something.Fanatical and mad almost mean the same as rabid.So options A and D are wrong.Normal means to be ordinary or usual.Normal is the most appropriate antonym to the given word.Thus, option B is correct.

QUESTION: 77

Choose the word/phrase which is most opposite in meaning to the word?

Scurrilous

Solution:

Scurrilous means to behave in an abusive manner.Inoffensive means to behave in an unoffending way.Thus, inoffensive is the opposite of scurrilous.So option A is correct.

QUESTION: 78

Digits of first place and third place are interchanged of the numbers 349,483,766,598,674 and then the new numbers are arranged in ascending order. Which would be the fourth number ?

Solution:

The numbers arranged in ascending order after interchanging the first and third digits are

384,476,667,895,943.

Thus, 895 is the fourth number and the actual number is 598.

QUESTION: 79

What least number should be added to 2600 to make it a complete square ?

Solution:

√2601=51

∴ adding 1 to 2600 will make it a perfect square

QUESTION: 80

When sun-light passe through a glass prism, which of the following colours refracts the most?

Solution:
QUESTION: 81

If (78)2 is subtracted from the square of a number, we get 6460. What is that number ?

Solution:

112- 78=6460 -by trial and error

Option B is correct.

QUESTION: 82

The difference between 28% and 42% of a number is 210. What is 59% of this number ?

Solution:

Let the number be a

Given, .42a - .28a = 210

=> a=1500

∴ .59a= 885

QUESTION: 83

A-B means A is the father of B. A+B means A is the daughter of B. A ÷ B Means A is the son of B. A x  B means A is the wife of B . Then, what is the relation of P with T in the expression P+S-T ?

Solution:

P + S means P is the daughter of S and S - T means S is the father of T.Thus S is the father of both P and T.∴P is the sister of T.

QUESTION: 84

Ellora Caves in Maharashtra were built during the rule of which of the following dynasties?

Solution:
QUESTION: 85

But for the surgeon’s skill, the patient …….. died.

Solution:
QUESTION: 86

I want to see the principal,.......... I have something to tell him urgently.

Solution:

Since is the most appropriate preposition to fill the blanks.

QUESTION: 87

I wasn’t really listening and didn’t ……. What he said.

Solution:

Catch means to capture or get something and here the person didn't get what was being said.Receive is incorrect because nothing was given here to be received.Thus, option A is correct.

QUESTION: 88

The first division of congress took place in -

Solution:
QUESTION: 89

What is ginger ?

Solution:
QUESTION: 90

Battle of Kalinga was fought at which of the following places ?

Solution:
QUESTION: 91

MIG aircraft manufacturing plant is located at which of the following places of Orissa?

Solution:
QUESTION: 92

In question out of the four alternatives, choose the one which best express the meaning of the word as given in capital letters.

ALLOW

Solution:

Permit means to allow to do something.So option A is correct.

QUESTION: 93

In question out of the four alternatives, choose the one which best express the meaning of the word as given in capital letters.

Rival

Solution:

A rival is someone who tries to be better than someone trying to achieve the same goal.Similarly, a competitor is someone who is trying to do better than others working for the same aim.Thus, B is the right choice.An enemy is someone who is hostile to others doesn't inevitably try to achieve better than someone.

QUESTION: 94

In question out of the four alternatives, choose the one which best express the meaning of the word as given in capital letters.

RECOLLECT

Solution:

Recollect means to remember something.Thus, A is correct.

Revive and recover is the act of regaining something lost and is not the same as remembering.

QUESTION: 95

In question out of the four alternatives, choose the one which best express the meaning of the word as given in capital letters.

AID

Solution:

Aid means to help someone with something.Assistance also is the action of helping someone.Thus, option B is correct.Cooperation is not helping but working together to achieve a common goal.Thus, option C is incorrect.

QUESTION: 96

In question out of the four alternatives, choose the one which best express the meaning of the word as given in capital letters.

CIVIL

Solution:

Civil means relating to ordinary citizens and social means something that is related to the society.Thus indicates the same.Thus C is the right choice.

QUESTION: 97

In the following questions choose the word opposite in meaning to the word as given in capital letters.

EXCEPTIONAL

Solution:

Exceptional means unusual or uncommon.Thus normal is the opposite of exceptional.Hence, option A is correct.

QUESTION: 98

In the following questions choose the word opposite in meaning to the word as given in capital letters.

TRAGIC

Solution:

Tragic refers to a situation that causes a strong feeling of sadness. The opposite is comic which causes a strong feeling of laughter.

QUESTION: 99

In the following questions choose the word opposite in meaning to the word as given in capital letters.

KNOWLEDGE

Solution:

Knowledge is the possession of information and ignorance is the lack of it.So, ignorance is the opposite of knowledge.An illiterate is a person who is unable to read and write, and backwardness means being behind the current progress in the world.An illiterate or backward person could still be knowledgeable, so options A and B are incorrect.Thus, option D is the most appropriate.

QUESTION: 100

In the following questions choose the word opposite in meaning to the word as given in capital letters.

ADVANCE

Solution:

Advance means to move forward and retreat means to move backward.Thus, D is the correct option.

Similar Content

Related tests