RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009


96 Questions MCQ Test RRB NTPC - Previous Year Papers | RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009


Description
This mock test of RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009 for Railways helps you for every Railways entrance exam. This contains 96 Multiple Choice Questions for Railways RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Railways students definitely take this RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009 exercise for a better result in the exam. You can find other RRB NTPC Previous Year Paper (Kolkata) - 2009 extra questions, long questions & short questions for Railways on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

For the following questions answer them individually
Q. The popular film “Tare Zamin Par” was directed by

Solution:
QUESTION: 2

The process of making soap is called

Solution:
QUESTION: 3

Who is the writer of “The White Tiger” ?

Solution:
QUESTION: 4

THe agenda declared by the Prime Minister for the minorities is related to

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following gases is chiefly found in biogas ?

Solution:
QUESTION: 6

The Elephanta pass is related to

Solution:
QUESTION: 7

Lignite is a type of

Solution:
QUESTION: 8

The laterite soil is found in

Solution:
QUESTION: 9

Which of the following soils is suitable for the production of cotton

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following helps in the blood clotting?

Solution:
QUESTION: 11

In which year did the National Congress Passed the resolution of total independence?

Solution:
QUESTION: 12

The eleventh five year plan envisages

Solution:
QUESTION: 13

Who formed “Harijan Sangh” in India?

Solution:
QUESTION: 14

Total memory loss is expressed by

Solution:
QUESTION: 15

By which Article of the Indian Constitution was untouchability abolished?

Solution:
QUESTION: 16

Stock shares are known as

Solution:
QUESTION: 17

Jakumi is the mascot of

Solution:
QUESTION: 18

Which scheme has been initiated by the Indian government for women empowerment ?

Solution:
QUESTION: 19

Which Governor General ended the Sati System?

Solution:
QUESTION: 20

4% of 400 - 2% of 800 = ?

Solution:

QUESTION: 21

Solution:

QUESTION: 22

Solution:

QUESTION: 23

Find the average of the first five multiples of 3

Solution:

The average of the first five multiples of

QUESTION: 24

54 kmph is converted to m/sec

Solution:

QUESTION: 25

Which of the following is related to the force between two electrostatic Charges?

Solution:
QUESTION: 26

The SI unit of the specific resistance is

Solution:
QUESTION: 27

The two elements having unequal number of electrons but same atomic mass are called

Solution:
QUESTION: 28

A 100 watt bulb is burnt everyday for 15 hours. What will be the cost of consumption in 30 days at the rate of 50 paise/unit?

Solution:

the total energy consumed in 30 days=100×15×30=45000 W

unit of electricity is calculated in kW.

∴total energy consumed=45 kW

the total cost of consumption= total energy consumed ×rate per unit=45×.5= Rs. 22.5

QUESTION: 29

Tata’s Nano project has been shifted to _ from Singur (West Bengal).

Solution:
QUESTION: 30

What is the function of marketing?

Solution:
QUESTION: 31

Who formed the Asiatic Society of Bengal?

Solution:
QUESTION: 32

Solution:

Since x , y and z are expressed as powers of 2, 4 and 8, they have a relationship of x= 2y and x = 3z

So, if x = 6k, y = 3k and z= 2k

QUESTION: 33

In an examination, 8% of the applicants were found ineligible and 85% of - the eligible candidates belonged to the general category. If 4275 eligible candidates belonged to other categories, then how many candidates applied for the examination?

Solution:

15 % corresponds to 4275

100% corresponds to how much

4275 *100/15 = 28500

8% of the applications were ineligible.

So, 92% of all the applications = 28500

100% corresponds to how much

28500 * 100/92 = 30978 is approximately 30000

QUESTION: 34

Two numbers are less than a third number by 30% and 37% respectively. How much per cent is the second number less than the first?

Solution:

Let the 3 numbers be a,b,c.

Given a is 30% less than c

=>a=(100-30)%c=.7c

Also given b is 37% less than c

=>b=.63c

a-b=(.7c) - (.63c)=.07c

percentage difference between a and b= 

QUESTION: 35

Which of the following ratios is greatest?

Solution:


Thus, option D is the correct answer.

QUESTION: 36

The difference between two numbers is 1365. When the larger number is divided by the smaller number, the quotient is 6 and the remainder is 15. The smaller number is

Solution:

x - y = 1365 ... (1)
6y + 15 = x ...... (2) 

From equations (1) and (2), we get 5y + 15 = 1365
or y = 270 

QUESTION: 37

The least number which when increased by 5 is divisible by each one of 24, 32, 36 and 54. is

Solution:

The given numbers can be expanded as follows
 

24=23×3

32=25

36=22×32

54=2×33

The L.C.M of the above numbers=25×33=864

Thus, the lowest number when added by 5 is divisible by the given numbers=864-5=859

QUESTION: 38

The value of 

Solution:


using this relation the given equation can be expanded as

QUESTION: 39

Solution:

QUESTION: 40

A sum of Rs. 750 is distributed among A,B,C and D in such a manner that A gets as much as B and C together. B gets Rs. 125 more than C and D gets as much as C. What is A’s Share?

Solution:

D = C

B = C + 125

A = B + C

A + B + C + D = 750

Solving these 4 equations, we get C = 100

B = 225

A = 325

D = 100

QUESTION: 41

Choose the alternative meaning of the bold part:We should give a wide berth to bad characters

Solution:

"wide berth" means to keep a reasonable distance from someone.Thus, C is the right choice.

QUESTION: 42

Fill in the blanks :
It is becoming more and more …………… that the principal is losing the confidence of his staff.

Solution:

The word apparent means obvious which is the apt choice for the blank.

QUESTION: 43

Choose the correct meaning of the bold word from the options:
It was altruism of nations that sent relief supplies to Maharashtra.

Solution:

Altruism means the unselfish concern for the well-being of others.Thus, option D is correct.

QUESTION: 44

Complete the analogy:
DULL : BURNISH : :

Solution:

Burnish means to shine and is the antonym of dull.Tall:short is the only antonym pair present.Therefore, option D is correct

QUESTION: 45

Give one word for the sentence :
Mass exterminations of human beings. especially of a particular race or nation

Solution:

Homicide is the killing of one person by the other and is not mass murder.Therefore, option B is incorrect.Matricide and patricide mean's killing one's mother and father respectively and again is not a method of mass killing.So options C and D are incorrect.Genocide means the deliberate killing of a large group of people, especially those of a particular nation or ethnic group.Thus, option A is correct.

QUESTION: 46

Complete the following analysis by choosing a word from the given options:
Tea : Leaves : : Coffee : ?

Solution:

Tea is prepared from cured tea leaves. Similarly, coffee is prepared from roasted coffee beans.

QUESTION: 47

Choose the best antonym :
SCEPTICAL

Solution:

Sceptical means not easily convinced and trustful means believing something easily which is the opposite of sceptical.Therefore, option A is correct.Faithful means being reliable and consistent and is not about how easily or not a person believes in someone or something.So option B is incorrect.Careful means avoiding potential danger and true means agreeing with facts.So C and D are also wrong.

QUESTION: 48

Bharat Ratna-India’s highest civilian award has been given in 2008 to

Solution:
QUESTION: 49

Indira Gandhi Center for Atomic Research, Kalpakkam is located in:

Solution:
QUESTION: 50

Select the antonym for the underlined bold :The fashion show at the Globe Theatre was a Fiasco

Solution:

Fiasco is the failure of something.Success is the accomlishment of an aim.Triumph and victory is the accomplishment of something by defeating someone whereas success need not be by overcoming someone.Thus, D is more apt.

QUESTION: 51

Who is the Prime Minister of Bangladesh ?

Solution:
QUESTION: 52

The stock Market Index of London Stock Market is referred to as

Solution:
QUESTION: 53

Choose the keyword or phrase which is most nearly the same in meaning as the key word.PRAGMATIC

Solution:

Pragmatic means solving problems in a sensible way according to the situation.The meanings of words given in the options are given below:

Recent: having lately come into existence.

Philosophical: a study that attempts to unearth the fundamental nature of knowledge reality and existence.

Definitive: a decision that cannot be changed.

Practical: likely to succeed in real life situations.

The meaning of practical is closest to pragmatic.Therefore, option D is correct.

QUESTION: 54

Fill in the blanks :
He often ………. to Delhi on business trips.

Solution:

Simple present tense is the most appropriate as it describes an ongoing activity of going on business trips.

QUESTION: 55

Which of the following sequences make a meaningful sentence? There are people ………. that they have read it.
(P) To be able to say
(Q) Not because they enjoy the book
(R) Who read a book
(S) But because they want

Solution:

There are people ………. that they have read it.

(P) To be able to say
(Q) Not because they enjoy the book
(R) Who read a book

(S) But because they want

Here the subject is people. So, the first part of the blank can't be (S), (Q), or (P). By elimination, (R) is the first part of the blank. The next part of the blank is (Q). (S) starts with "But" and so follows (Q). The final part is the only remaining option ie. (P).

QUESTION: 56

A railway passenger counts the telegraph poles on the rail road as he passes them. The telegraph poles are at a distance of 50 meters. What will be his count in 4 hrs if the speed of the train is 45 km per hour?

Solution:

distance travelled by paasenger= speed×time= 45×4=180 km = 180000 m

count of telegraph poles= distance travelled/distance between poles= 180000/50= 3600

QUESTION: 57

A cyclist moving on a circular track of radius 100 meters completes one revolution in 2 minutes. What is the approximate speed of the cyclist?

Solution:

Speed of cyclist = distance covered by cyclist in one round/time taken for one round

distance covered in one round= 2πr= 628 m

thus, speed of cyclist= 628/2= 314 m/minute

QUESTION: 58

Which country is the largest producer of the gold in the world?

Solution:
QUESTION: 59

The Andaman Group and Nicobar Group of island are separated from each other by the

Solution:
QUESTION: 60

Who among the following has received the Rajiv Gandhi award for Journalism, 2008 ?

Solution:
QUESTION: 61

A is 3 years older to B and 3 Years Younger to C, While B and D are twins. How many years older is C to D ?

Solution:

A is 3 years older to B and 3 years younger to C. So, B is 6 years younger to C. Since B and D are twins, D is also 6 years younger to C.

QUESTION: 62

There are 10 stations on a railway line. The number of different journey tickets that are required by the authorities is

Solution:
QUESTION: 63

The cost of levelling and turfing a square field at Rs. 160 per hectare is 2624.40. The cost of surrounding it with a railing costing 25 paise per meter is

Solution:

Area of the square field in hectares=total cost/cost per hectare=2624.40/160=16.4025 ha

1 hectare =1000 m2

∴ area of square field=164025 m2

side of square field=a=√164025=405 m

total cost of surrounding the field with railing=perimeter of field × cost of railing per metre=4 × a × .25= Rs.405

QUESTION: 64

A landowner increased the length and breadth of a rectangular plot by 10% and 20% respectively.The percentage change tn the cost of plot is :

Solution:

Original area = lb

The length of the plot and the breadth are increased by 10% and 20%. So, the new area = 1.1 x 1.2 x l x b = 1.32lb

So, increase in the area = 32%

QUESTION: 65

Ram spends 20% of his monthly income on his household expenditure, 15% of the rest on books. 30% of rest on clothes and saves the rest. On counting, he comes to know he has finally saved Rs. 9,520. Find out his monthly income?

Solution:

None of these

Let the monthly income be xx

money spend on household expenditure=20% of xx

money spend on books=15% of (80% of x)=12% of xx

money spent on clothes=30% 0f (68% 0f x)=20.4% of xx

Amount he has saved=[100-(20+12+20.4)]% of xx=47.6% of xx=9520

∴ x=20,000

QUESTION: 66

What is formed due to presence of carotine present in the milk of Indian cows ?

Solution:
QUESTION: 67

What is the effect of alcohol in the human body ?

Solution:
QUESTION: 68

Which group of blood can be given to a person having group-A blood ?

Solution:
QUESTION: 69

Who is the writer of ‘Rajtarangini’?

Solution:
QUESTION: 70

S. Chandrasekhar was awarded Nobel Prize for his contribution in the field of

Solution:
QUESTION: 71

In a code language, FUTURE is written as TURUEF. Then in the same code the word EXCEPT will be written as

Solution:

The second letter and the fourth stay at the same spot in the original word as well as the code. Only in D is the same pattern followed. Hence, D is the answer.

QUESTION: 72

How many meaningful words can be formed from the letters of the word ALPE while no letter is repeated ?

Solution:

PEAL, LEAP, PALE are the only three words possible from the given letters.

QUESTION: 73

Virus is a type of software that destroys mainly

Solution:
QUESTION: 74

In Computer, Windows is classified as

Solution:
QUESTION: 75

What is the name of the instrument that connects the computer to the telephone line?

Solution:
QUESTION: 76

CPU stands for

Solution:
QUESTION: 77

The Bowl dance is popular in

Solution:
QUESTION: 78

The air bubble shines in water due to

Solution:
QUESTION: 79

The rates upstream and downstream of a swimmer are 10 kmph and 13 kmph respectively. The speed of current is

Solution:

Let the speed of the current be c

Speed of the swimmer = s

s + c = 13 ..... (1)

s - c = 10 .......(2)

Subtracting (2) from (1), we get 2c = 3 or c = 1.5

QUESTION: 80

In a college the boys and girls are in the ratio 8 : 5. If the number of girls be 160, then how many students are therein the college ?

Solution:

The ratio of boys: girls = 8:5

Number of girls = 160

So, number of boys = 8 * 160/5 = 256

Total = 256 + 160 = 416

QUESTION: 81

0.5÷12+0.25×0.05 = ?

Solution:

.5 \div÷ 12 = .04

.25* .05 = .0125

.04 + .0125 = .0525

Hence, (a) is the answer.

QUESTION: 82

Two taps can fill an empty tank in 2 hours and 3 hours respectively. If both the taps are opened together, the tank will be filled in

Solution:

Time taken by the taps = 2 hrs and 3 hrs respectively

Time taken by both of them together = 

QUESTION: 83

Dronacharya award is given to a

Solution:
QUESTION: 84

The famous Bengali song ‘Ekla Chalo re’ is the composition of

Solution:
QUESTION: 85

The heaviest metal among the following is.

Solution:
QUESTION: 86

The simplest form of 391/667 is

Solution:

QUESTION: 87

The universal donor blood group is

Solution:
QUESTION: 88

The region known as rice bowl of India is

Solution:
QUESTION: 89

To make steel hard we add

Solution:
QUESTION: 90

The domestic LPG cylinders are not provided with barometers because

Solution:
QUESTION: 91

The cooling agent in a refrigerator is

Solution:
QUESTION: 92

Which of the following is not directly important for economic growth ?

Solution:
QUESTION: 93

Which state is the chief producer of jute?

Solution:
QUESTION: 94

Which of the following is not a central tax ?

Solution:
QUESTION: 95

The success of Green Revolution is dependent on the availability of

Solution:
QUESTION: 96

Newton/kg is a unit of

Solution:

Similar Content

Related tests