Test: Combination Of Cells


10 Questions MCQ Test Physics Class 12 | Test: Combination Of Cells


Description
This mock test of Test: Combination Of Cells for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Combination Of Cells (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Combination Of Cells quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Combination Of Cells exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Combination Of Cells extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If cells are joined in parallel, they have _______.

Solution:

Components connected in parallel provide alternative pathways for current flow. When cells are connected in parallel, the total voltages that they provide does not change. For example, when two or more 2 V cells are connected in parallel, they still provide a total voltage of 2 V.

QUESTION: 2

If the internal resistance of a cell is 20 ohm and resistance of the circuit is also 20 ohm. Will the current remain same whether the given n identical cells are in series or in parallel?

Solution:

In series connection of cells total internal resistance=nr total resistance of circuit=nR current is same potential difference is different so,I=nv/nR+nr I=V/R+r current is same as before in parallel connection of cells total internal resistance=r/n total resistance of circuit=R/n total current=nI potential difference is same nI=V/r/n+R/n I=V/R+r current is same as before.

QUESTION: 3

Three identical cells, each of 4 V and internal resistance r, are connected in series to a 6 ohm resistor. If the current flowing in the circuit is 2 A. The internal resistance of each cell is​

Solution:

Total emf = 3 x 4 = 12 V
Total resistance = 6 + 3r
Current in the circuit = 2 A
Using ohm's law
2 = 12/ (6+3r)
2(6+3r)=12
12+6r=12
6r = 12-12 = 0
r = 0/6 = 0

QUESTION: 4

When number of identical cells, in parallel combination are increased, the voltage of the circuit will

Solution:

The voltage developed by the cells in parallel connection cannot be increased by increasing the number of cells present in the circuit. It is because they do not have the same circular path. In parallel connection the connection provides power based on one cell.
The voltage will remain the same.

QUESTION: 5

When numbers of cells in series combination are increased, the current of the circuit will

Solution:

In this combination, the negative terminal of one cell is connected to the positive terminal of another cell and so on. Current flowing through the circuit remains constant even when more cells are added. Adding more cells can increase current flowing through the circuit.

QUESTION: 6

If there are n cells of emf E1, E2, …En and of internal resistances r1, r2 …rn , connected in parallel, the combination is equivalent to a cell of emf Eeq such that

Solution:
QUESTION: 7

The equivalent emf of two cells (with ε1 > ε2) in series if we connect two negative electrodes of adjacent cells is

Solution:

When we connect cells to form a battery, we join opposite ends(+ve with -ve and vice versa) to get supporting emf, i.e. net emf get added, but when we join the same polarities(-ve with -ve, like in the question), they oppose each other, hence net emf is the difference b/w them.
The expression for equivalent emf when two cells of emf’s
εeq = ε1 - ε21> ε2)

QUESTION: 8

The internal resistance of two identical cells, with same current whether joined in series or parallel to a 1Ω resistor is​

Solution:

1st case[series]
I=E+E/r+r+1-----1
2nd case[parallel]
I=E[E will be same in parallel]/(1/r)+(1/r)+(1/1)----2
Current in both cases are the same.
1=2
2E/2r+1=E/(2/r)+1
R=1 Ω

QUESTION: 9

If cells are joined in series, they have ________.

Solution:

In series, cells are joined end to end so that the same current flows through each cell.  In case if the cells are connected in series the emf of the battery is connected to the sum of the emf of the individual cells. Suppose we have multiple cells and they are arranged in such a way that the positive terminal of one cell is connected to the negative terminal of the other and then again the negative terminal is connected to the positive terminal and so on, then we can that the cell is connected in series.

QUESTION: 10

Three identical cells, each of 2V and internal resistance of 0.2 ohm are connected in series to an external resistance of 7.4 ohm. The current in the circuit will be​

Solution:

From the Question,

  • Emf (E) = 2 V

  • Internal Resistance (r) = 0.2 Ω

  • Resistance (R) = 7.4 Ω

Three cells of 2V and 0.2 each are connected in series.

Consider two cells connected to each other.

The total potential difference would be :

Total Potential Difference in a cell is given as :

V=E-IR

Thus,

⇒E-Ir=E1-Ir1+E2+Ir2

⇒Eeq=E1+E2 and req=r1+r2

Therefore,

For three cells each of emf 2V,

E=2+2+2=6V

For three cells with internal resistance 0.2 Ω,

R=.02+.02+.02=0.6 Ω

We know that,

I=E/r+R

Implies,

 I=6/0.6+7.4

I=6/8

 I=0.75A

Related tests