Test: Diffraction Of Light


10 Questions MCQ Test Physics Class 12 | Test: Diffraction Of Light


Description
This mock test of Test: Diffraction Of Light for Class 12 helps you for every Class 12 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 12 Test: Diffraction Of Light (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Diffraction Of Light quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 12 students definitely take this Test: Diffraction Of Light exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Diffraction Of Light extra questions, long questions & short questions for Class 12 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Diffraction pattern cannot be observed with:

Solution:

For difraction the slits width must be less than the wave length of incident ray 

QUESTION: 2

Diffraction of light gives the information of

Solution:

Transverse and longitudinal waves. Light and other types of electromagnetic radiation are transverse waves. Water waves and S waves (a type of seismic wave) are also transverse waves. In transverse waves, the vibrations are at right angles to the direction of travel.

QUESTION: 3

In a single slit experiment, suppose the slit width is equal to the wavelength of light used. Then

Solution:

This is because for maximum diffraction the slit width is always equals to the wavelength of light

QUESTION: 4

Light of wavelength 500 nm is incident on a slit of width 0.1 mm. The width of the central bright line on the screen is 2m. What is the distance of the screen?​

Solution:

Beta(central Maxima)=2lambda D(distance of the screen)/d(distance between slits).

beta=2m.

wavelength= 500nm=5×10-7m.

d=0.1mm=1×10-4m.

2=2×5×10-7 D/10-4.

1=5×10-3 D .

1/5×10-3=D .

1000/5=D.

200m=D

QUESTION: 5

The phenomenon diffraction can take place in sound waves.

Solution:

Yes, Sound waves, on the other hand, are longitudinal, meaning that they oscillate parallel to the direction of their motion. Since there is no component of a sound wave's oscillation that is perpendicular to its motion, sound waves cannot be polarized.

QUESTION: 6

What is the angular spread of the first minimum and the central maximum when diffraction is observed with 540 nm light through a slit of width 1mm?​

Solution:

The First minimum is located at the place where the central maximum ends. And the first minimum spreads further upto half the fringe width.

QUESTION: 7

The change in diffraction pattern of a single slit, when the monochromatic source of light is replaced by a source of white light will be

Solution:

When a source of white light is used instead of monochromatic source, the diffracted image of the slit gets dispersed into constituent colours of white light.The central maximum will be white and on either side of the central maximum there will be coloured fringes

QUESTION: 8

The diffraction of light is not easily noticed if

Solution:

Actually, diffraction occurs all the time. But when the aperture/wavelength ratio is large, the spacing between fringes becomes too small, and the diffractive effects are unnoticeable.

QUESTION: 9

In the diffraction of a single slit experiment, if the slit width is half then the width of the central maxima will be

Solution:

Fringe width is inversly proportional to distance between slit so it is double

QUESTION: 10

Which of the following undergoes largest diffraction?

Solution:

Diffraction occurs with all waves, including sound waves, water waves, and electromagnetic waves such as visible light, X-rays and radio waves. For the diffraction of wave an obstacle or aperture of the size of wavelength of the wave is needed.Since the wavelength of radio wave is large and comparable with the size of the obstacles around which they bend.lt shows maximum diffraction.

Related tests