Test: Electrostatics Of Dielectrics


10 Questions MCQ Test Physics Class 12 | Test: Electrostatics Of Dielectrics


Description
This mock test of Test: Electrostatics Of Dielectrics for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Electrostatics Of Dielectrics (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Electrostatics Of Dielectrics quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Electrostatics Of Dielectrics exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Electrostatics Of Dielectrics extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

1 microfarad is equal to​:

Solution:

The microfarad (symbolized µF) is a unit of capacitance, equivalent to 0.000001 (10 to the -6th power) farad. 

QUESTION: 2

The polarized dielectric is equivalent to ________

Solution:

A polarized dielectric is equivalent to two charged surfaces with induced charges (polarization charges). 

QUESTION: 3

The dielectric constant of a metal is:

Solution:

The dielectric constant of metal is infinite as the net electric field inside the metal is zero.

  • The dielectric constant is defined as the ratio of the permittivity of a substance to the permittivity of free space.
  • As the electric flux density increases, the dielectric constant increases.
QUESTION: 4

Which of the following statements is not true for polar molecules?

Solution:
  • Polar molecules occur when two atoms do not share electrons equally in a covalent bond.
  • The oxygen side of the molecule has a slight negative charge, while the side with the hydrogen atoms has a slight positive charge.
  • Ethanol is polar because the oxygen atoms attract electrons because of their higher electronegativity than other atoms in the molecule.
QUESTION: 5

The extent of polarization depends on

Solution:

 The extent of polarization of dielectrics depends on the relative strength of two mutually opposite factors - the dipole potential energy tending to align the dipole with the external field and thermal energy tending to disrupt the alignment.

QUESTION: 6

A uniformly polarized dielectric amounts to induced ______ charge density but no ______charge density.

Solution:

As charges are separated on the surface of the dielectric but not in its interior volume.

QUESTION: 7

When a conductor is placed in an electric field; its free charge carriers adjust itself in order to oppose the electric field. This happen until

Solution:
  • When an external electric field is applied to the conductor, the free electrons in the conductor move in an opposite direction to that of the applied electric field.
  • This movement of electrons induces another electric field inside the conductor which opposes the original external electric field.
  • This continues until the induced electric field cancels out the external field. 
QUESTION: 8

The dipole moment per unit volume is called:

Solution:

The electric dipole moment per unit volume is called polarization or polarization density (vector p). It is always directed from negative charge to positive charge.

QUESTION: 9

The displacement of charges inside the dielectric stops when

Solution:

The displacement of charges inside the dielectric stops when the external force on the charges of the molecules is balanced by the force due to internal fields.

QUESTION: 10

The electric field inside a dielectric decreases, when it is placed in an external electric field. This happens due to ________

Solution:

The external electric field polarizes the dielectric and an electric field is produced.
The net electric field inside the dielectric decreases due to polarization.

Similar Content

Related tests