Test: Circuit Analysis in the S-Domain


20 Questions MCQ Test RRB JE for Electrical Engineering | Test: Circuit Analysis in the S-Domain


Description
Attempt Test: Circuit Analysis in the S-Domain | 20 questions in 60 minutes | Mock test for Railways preparation | Free important questions MCQ to study RRB JE for Electrical Engineering for Railways Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The ratio of the transfer function Io/Is is

Solution:

Io/Is = (s + 4)/ (s + 4 + 3/s) = s(s + 4)/(s + 1)(s + 3).

QUESTION: 2

The voltage across 200 μF capacitor is given by

The steady state voltage across capacitor is

Solution:

QUESTION: 3

The transformed voltage across the 60 μF capacitor is given by

The initial current through capacitor is

Solution:

⇒ 


QUESTION: 4

The current through an 4 H inductor is given by

The initial voltage across inductor is

Solution:



QUESTION: 5

The amplifier network shown in fig.is stable if

Solution:



⇒ s2 + (6 - 2K) s + 1 = 0
(6 - 2K) > 0  ⇒ K < 3

QUESTION: 6

The network shown in fig. is stable if

Solution:

Let v1 be the node voltage of middle node





 

QUESTION: 7

A circuit has a transfer function with a pole s = -4 and a zero which may be adjusted in position as s= -a The response of this system to a step input has a term of form Ke -4t. The K will be (H= scale factor)

Solution:



QUESTION: 8

A circuit has input vin (t) = cos 2t u(t) V and output io (t) = 2sin 2t u(t) A. The circuit had no internal stored energy at t = 0. The admittance transfer function is

Solution:

QUESTION: 9

A two terminal network consists of a coil having an inductance L and resistance R shunted by a capacitor C. The poles of the driving point impedance function Z of this network are at  and zero at -1. If Z(0) =1the value of R, L, C are

Solution:

QUESTION: 10

The current response of a network to a unit step input is

The response is

Solution:

The characteristic equation is  s2 (s2 + 11s + 30) = 0 ⇒ s2 (s + 6)(s + 5) = 0
s = -6, -5, Being real and unequal, it is overdamped.

QUESTION: 11

The circuit is shown in fig.

The current ratio transfer function Io/IS  IS
 

Solution:

QUESTION: 12

The circuit is shown in fig.

The response is

Solution:

The characteristic equation is (s+1 (s+3) = 0. Being real and unequal root, it is overdamped response.

QUESTION: 13

The circuit is shown in fig.

If input is is 2u(t) A, the output current io is

Solution:


 

QUESTION: 14

In the network of Fig. , all initial condition are zero. The damping exhibited by the network is

Solution:

The roots are imaginary so network is underdamped

QUESTION: 15

The voltage response of a network to a unit step input is

The response is

Solution:

The characteristic equation is s(s2 + 8s + 16) = 0 , (s + 4)2 = 0, s = -4, -4

Being real and repeated root, it is critically damped.

QUESTION: 16

The response of an initially relaxed circuit to a signal vs is e-2t u(t). If the signal is changed to  , the response would be

Solution:

 ⇒ 
 ⇒  
 
 ⇒ 

QUESTION: 17

Consider the following statements in the circuit shown in fig.

1. It is a first order circuit with steady state value of vC= 10/3, i = 5/3A

2. It is a second order circuit with steady state of v= 2 V , i = 2 A

3. The network function V(s)/I(s)has one pole.

4. The network function V(s)/I(s) has two poles.

Solution:

It is a second order circuit. In steady state


 It has one pole at s = -2

QUESTION: 18

The network function    represent a

Solution:

 

The singularity near to origin is pole. So it may be RC impedance or RL admittance function.

QUESTION: 19

The network function  represents an

Solution:

Poles and zero does not interlace on negative real axis so it is not a immittance function

QUESTION: 20

The network function  represents an

Solution:

The singularity nearest to origin is a zero. So it may be RL impedance or RC admittance function. Because of (D) option it is required to check that it is a valid RC admittance function. The poles and zeros interlace along the negative real axis. The residues  are real and positive.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code