Test: EVS-2


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: EVS-2


Description
This mock test of Test: EVS-2 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: EVS-2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: EVS-2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: EVS-2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: EVS-2 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Dandeli Wildlife Sanctuary is in which state? 

Solution:

​Dandeli Wildlife Sanctuary is located in Uttara Kannada district of Karnataka. 

QUESTION: 2

Sandstone is which type of rock? 

Solution:

​Sandstone is a sedimentary rock composed of sand-size grains of mineral, rock, or organic material. 

QUESTION: 3

Earth's deepest point in water is Mariana trench. It is located in which of the following oceans? 

Solution:

​The Mariana Trench or Marianas Trench is the deepest part of the world's oceans.It reaches a maximum-known depth of 10,994 metres (36,070 ft).It is in the pacific ocean.

QUESTION: 4

Masai is a tribe of which of the following country? 

Solution:

​The Maasai are a Nilotic ethnic group inhabiting southern Kenya and northern Tanzania. 

QUESTION: 5

The uppermost layer over the earth's surface is called the ______. 

Solution:

​A crust is the outermost layer of a Earth.The crust of the Earth is composed of a great variety of igneous, metamorphic, and sedimentary rocks.The oceanic crust of the Earth is different from its continental crust.The oceanic crust is 5 km (3 mi) to 10 km (6 mi) thick and is composed primarily of basalt, diabase, and gabbro.The continental crust is typically from 30 km (20 mi) to 50 km (30 mi) thick, and it is mostly composed of less dense rocks than is the oceanic crust. 

QUESTION: 6

Bhutan does not share its border with which Indian state? 

Solution:

​Bhutan is a land locked country.Bordered by Indian states- Sikkim in west, Arunachal Pradesh in east and West Bengal in south. 

QUESTION: 7

‘National Planning Committee’ was set up by : 

Solution:

The Planning Commission was an institution in the Government of India, which formulated India's Five-Year Plans, among other functions.In October 1938, the Congress President, Subhash Chandra Bose, set up the National Planning Committee (NPC). 

QUESTION: 8

Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act was passed in 

Solution:

​National Rural Employment Guarantee Act 2005, is an Indian labour law and social security measure that aims to guarantee the 'right to work'.

QUESTION: 9

Which kind of Panchayati Raj system was recommended by the Balwant Rai Mehta Committee? 

Solution:

​The Balwant Rai Mehta Committee was a committee appointed by the Government of India in January 1957 to examine the working of the Community Development Programme(1952) and the National Extension Service(1953) and to suggest measures for their better working. Three tier of Panchayati Raj system was recommended by the Balwant Rai Mehta Committee. 

QUESTION: 10

Which is the first ever state constituted on linguistic basis? 

Solution:

​The first state to be formed on linguistic basis in the country Andhra Pradesh. It was created 1953, from the Telugu-speaking northern districts of Madras State.

QUESTION: 11

Who among the following is associated with ‘NITI Aayog’? 

Solution:

​The National Institution for Transforming India, also called NITI Aayog, was formed via a resolution of the Union Cabinet on January 1, 2015. Prime Minister Narendra Modi is the Chairman of NITI Aayog.Rajiv kumar is the Vice Chairperson. 

QUESTION: 12

The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell? 

Solution:

​Animal cells do not have chloroplasts but plant cells do.

QUESTION: 13

Edward Jenner is associated with - 

Solution:

​Edward Anthony Jenner was an English physician and scientist from Berkeley, Gloucestershire, who was the pioneer of smallpox vaccine. He is often called “the father of immunology”. 

QUESTION: 14

On the average, what percentage of human body has the element of oxygen? 

Solution:

​In the human body, the oxygen is absorbed by the blood stream in the lungs, being then transported to the cells where an elaborated change process takes place. Approximately 65% of human body contains oxygen. 

QUESTION: 15

 A large blood vessel that carries blood away from the heart is called – 

Solution:

​Arteries carry oxygenated blood away from the heart to the tissues. 

QUESTION: 16

Plants which grow on saline soils are 

Solution:

A halophyte is a plant that grows in waters of high salinity, coming into contact with saline water through its roots or by salt spray, such as in saline semi-deserts, mangrove swamps, marshes and sloughs and seashores. 

QUESTION: 17

Animals living on the tree trunks are known as- 

Solution:

​Arboreal animals are creatures who spend the majority of their lives in trees. They eat, sleep and play in the tree canopy. There are thousands of species that live in trees, including monkeys, koalas, possums, sloths, various rodents, parrots, chameleons, geckos, tree snakes and a variety of insects.

QUESTION: 18

In Microsoft Word, _____________ refers to the way our text will look like. 

Solution:

​In Microsoft Word, Formatting refers to the way our text will look like.

QUESTION: 19

Who among the following is NOT a famous dancer of Bharatanatyam? 

Solution:

​Jhaveri sisters a famous dancer of Manipuri dance. 

QUESTION: 20

In ____________ layout headings can be displayed hiding the text under them in Microsoft Word. 

Solution:

​In Outline layout headings can be displayed hiding the text under them in Microsoft Word. 

Similar Content

Related tests

  • Test