Test: EVS-3


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: EVS-3


Description
This mock test of Test: EVS-3 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: EVS-3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: EVS-3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: EVS-3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: EVS-3 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Majuli, the largest river island in the world is located in which among the following states of India? 

Solution:

Majuli the largest river island of the world is on Brahmaputra River in state of Assam. 

QUESTION: 2

Strait of Malacca separates which two land masses? 

Solution:

The Strait of Malacca or Straits of Malacca is a narrow, 550 mile stretch of water between the Malay Peninsula and the Indonesian island of Sumatra. 

QUESTION: 3

The latitude which passes through Sikkim also passes through _____. 

Solution:

​The 27 degree North Latitute which passes through Sikkim also passes through Rajasthan. 

QUESTION: 4

Which among the following is the major cause of acid rain? 

Solution:

​Acid rain results when sulfur dioxide (SO2) and nitrogen oxides (NOX) are emitted into the atmosphere and transported by wind and air currents. The SO2 and NOX react with water, oxygen and other chemicals to form sulfuric and nitric acids. These then mix with water and other materials before falling to the ground. 

QUESTION: 5

Which of the following country doesn't matches to its famous tourist place? 

Solution:

​Padmanabhaswamy Temple is located in Thiruvananthapuram, Kerala, India. The temple is built in an intricate fusion of the indigenous Kerala style and the Dravidian style of architecture. 

QUESTION: 6

What the Indian Federation has been called in the Indian Constitution 

Solution:

​ARTICLE 1 - “India, that is Bharat, shall be a Union of States.” 

QUESTION: 7

India is a union of states means 

Solution:

​India is a union of states means that state have no right to secede from the federation .The federation is indestructible. The country is an integral whole and is divided into different state only for the convenience of administration. 

QUESTION: 8

The Centre provides grants-in-aid to the states 

Solution:

​Besides sharing of taxes between the Centre and the states, the Constitution provides for grants-in-aid to the states from the Central resources. There are two types of grants-in-aid, viz, statutory grants and discretionary grants. 

QUESTION: 9

Which of the following is a leading recommendation of the Sarkaria Commission? 

Solution:

Recommendations are mentioned below: 
1. A permanent Inter-State Council called the Inter-Governmental Council should be set up under Article 263. 
2. Article 356 should be used very sparingly, in extreme cases as a last resort when all the available alternatives fail. 
3. The institution of All-India Services should be further strengthened and some more such 
services should be created. 
4. The residuary powers of taxation should continue to remain with the Parliament, while the 
other residuary powers should be placed in the Concurrent List. 

QUESTION: 10

An amendment of the constitution may be initiated _____ 

Solution:

​An amendment of this Constitution may be initiated only by the introduction of a Bill for the purpose in either House of Parliament. 

QUESTION: 11

Which of the following is the largest contributor to the total tax revenue of the government (Central state and union territory administrations)? 

Solution:

​Corporation tax is about 19% revenue of the central government in 2017-18. 

QUESTION: 12

Blood group was discovered by 

Solution:

Karl Landsteiner discovered the blood group . 

QUESTION: 13

People with Down’s syndrome invariably affected by: 

Solution:

​The best-known and most common chromosome abnormality in humans is Down’s syndrome, a condition associated with an extra chromosome 21. Down’s syndrome individuals also almost invariably develop Alzheimer’s disease, a form of dementia that is fairly common among the elderly.

QUESTION: 14

Normal blood pressure reading of an adult human: 

Solution:

​According to the American Heart Association (AHA) normal blood pressure is a systolic pressure of less than 120 millimeters of mercury (mm Hg) and a diastolic pressure of more than 80 mm Hg, or 120/80 mm Hg.

QUESTION: 15

‘Red Data Book’ provides an account of 

Solution:

The Red Data Book is the state document established for documenting rare and endangered species of animals, plants and fungi as well as some local sub-species that exist within the territory of the state or country. 

QUESTION: 16

Which one of the following chemicals is associated with muscle fatigue? 

Solution:

​Muscle fatigue refers to the decline in muscle force generated over sustained periods of activity. Intracellular acidosis due mainly to lactic acid accumulation has been regarded as the most important cause of skeletal muscle fatigue. 

QUESTION: 17

In Microsoft Word, ______________ provides a neat way to present complex information in vertical columns and horizontal rows of cells. 

Solution:

A table is a grid of rows and columns that intersect to form cells in Microsoft word. 

QUESTION: 18

Who of the following is a world famous flute player? 

Solution:

Hariprasad Chaurasia is world famous flute player. 

QUESTION: 19

Commonly used abbreviation GUI in computer science stands for? 

Solution:

​A Graphical User Interface is a computer interface that allows users to interact with a device through graphical elements such as pictures and animations, as opposed to text-based commands. 

QUESTION: 20

Tamil is the official language of _________. 

Solution:

Tamil Language used by the union territory government, especially used when communicating within and between the Tamil majority districts of (Pondicherry and Karaikal). 

Similar Content

Related tests

  • Test