Test: EVS-4


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: EVS-4


Description
This mock test of Test: EVS-4 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: EVS-4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: EVS-4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: EVS-4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: EVS-4 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tsangpo is the other name in Tibet for ____________ . 

Solution:

​The Brahmaputra's source is the Chemayungdung Glacier, which covers the slopes of the Himalayas. Tsangpo is the other name in Tibet for Brahmaputra. 

QUESTION: 2

The largest herbarium of India is located at - 

Solution:

​The largest herbarium in India is Indian Botanical Garden, Kolkata. It consists of 1000000 number of specimens. 

QUESTION: 3

 At Barren Island, the only active volcano in India is situated in - 

Solution:

​At Barren Island, the only active volcano in India is situated in Andaman Islands. Barren Island is situated in the Andaman Sea, and lies about 138 km (86 mi) northeast of the territory's capital, Port Blair. It is the only active Volcano along the chain from Sumatra to Myanmar and also the only active volcano in India. 

QUESTION: 4

Which of these is a dwarf planet? 

Solution:

​A dwarf planet is a planetary-mass object that is neither a planet nor a natural satellite. That is, it is in direct orbit of a star, and is massive enough for its gravity to crush it into a hydrostatically equilibrious shape (usually a spheroid), but has not cleared the neighborhood of other material around its orbit. There are 5 officially recognised dwarf planets in our solar system, they are Ceres, Pluto, Haumea, Makemake and Eris.

QUESTION: 5

The Ghatampur thermal power plant recently approved by Cabinet is to be setup in - 

Solution:

​Ghatampur Thermal Power Station is an upcoming coal-based thermal power plant located in Ghatampur in Kanpur district, Uttar Pradesh. 

QUESTION: 6

Which one of the following is not a non conventional source of energy? 

Solution:

​Natural Gas is a conventional source of energy and not a non-conventional source of energy. 

QUESTION: 7

Under which article, President of India can proclaim constitutional emergency? 

Solution:

​Under article 356, President can proclaim constitutional emergency in case of failure of constitutional machinery in States. 

QUESTION: 8

How many members of upper house (RajyaSabha) can be nominated by President of India? 

Solution:

​Under article 80 of the Constitution, the Council of States (Rajya Sabha) is composed of 250 members, of whom 12 are nominated by the President of India from amongst persons who have special knowledge or practical experience in respect of such matters as literature, science, art and social service. 

QUESTION: 9

Which of the following provision needs a special majority in Parliament? 

Solution:

​A special majority is needed for changing provisions of Fundamental Rights. 

QUESTION: 10

Which of the following is not a fundamental duty? 

Solution:

​“Abolition of titles except military and academic” is a Fundamental Right under Article 18 of Indian constitution. It is not a Fundamental duty.

QUESTION: 11

Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of 

Solution:

​Lok Sabha Secretariat comes under the direct control of Speaker of Lok Sabha. 

QUESTION: 12

Types of vertebrate animals which creep and crawl are called - 

Solution:

​Reptilians are the vertebrate animals which creep and crawl. Examples of organisms belonging to this class Chelone (Turtle), Chameleon (Tree lizard). 

QUESTION: 13

The human heart is enclosed in the membrane - 

Solution:

Pericardium is the membrane enclosing the heart, consisting of an outer fibrous layer and an inner double layer of serous membrane.

QUESTION: 14

Bile is stored in the - 

Solution:

Bile is stored in the Gall bladder. 

QUESTION: 15

Which of the following is not a gland? 

Solution:

​Stomach is not a gland. 

QUESTION: 16

Plasma membrane in cells is made up of - 

Solution:

​All cells are surrounded by a plasma membrane. The membrane is composed of a phospholipid bilayer arranged back-to-back. The membrane is also covered in places with cholesterol molecules and proteins. 

QUESTION: 17

The term ‘Rh factor’ refers to - 

Solution:

​‘ Rh factor’ refers to Rhesus (Rh) factor .The commonly used terms Rh factor are Rh positive and Rh negative. 

QUESTION: 18

Folk dance "Lai Haraoba" is popular in which Indian state? 

Solution:

​Folk dance "Lai Haraoba" is popular in Manipur. Lai-Haraoba is celebrated in the month of May. 

QUESTION: 19

The overall capabilities of CCT are understood by all because _____________ are information processing tools. 

Solution:

​The overall capabilities of CCT are understood by all because Computers are information processing tools. 

QUESTION: 20

Web applications are designed to interpret _____________ to display text, images etc. 

Solution:

​Web applications are designed to interpret HTML to display text, images etc. 

Similar Content

Related tests

  • Test