Test: EVS-5


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: EVS-5


Description
This mock test of Test: EVS-5 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: EVS-5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: EVS-5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: EVS-5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: EVS-5 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Sariska and Ranthambore are the reserves for which of the following? 

Solution:

​Sariska National Park and Ranthambore National Park are situated in Rajasthan. Both of them are tiger reserves. 

QUESTION: 2

With which country, India has the longest international boundary? 

Solution:

​India has the longest international boundary of 4,096 Km with Bangladesh. 

QUESTION: 3

Which State in India has the largest coastline? 

Solution:

​Gujarat has the longest coastline of 1214.7 km among all the states. 

QUESTION: 4

Jog falls in Karnataka is located over which river? 

Solution:

​Jog falls in Karnataka is located over Sharavati river. Jog Falls is situated on the borders of Shimoga and North Kannada district. 

QUESTION: 5

Corbett National Park was established to protect which animal? 

Solution:

Jim Corbett National Park is the oldest national park in India and was established in 1936 as Hailey National Park to protect the endangered Bengal tiger. It is located in Nainital district of Uttarakhand. 

QUESTION: 6

Which state does not share a common border with Chhattisgarh? 

Solution:

Chhattisgarh doesn’t share boundary with Tamil Nadu. 

QUESTION: 7

The Estimates Committee of Parliament has how many members - 

Solution:

​Estimate Committee largest committee of Parliament of India. It consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members. 

QUESTION: 8

How many schedules does the Indian Constitution have? 

Solution:

There are 12 schedules in indian constitution. 

QUESTION: 9

Who was the second woman to become the president of the Indian National Congress in 1925 and the first Indian woman to do so? 

Solution:

​Sarojini Naidu was a famous Indian poet and a major freedom fighter who went on becoming the first Indian woman to be appointed the president of the Indian National Congress in 1925 and second woman after Annie Besant to became president of Indian National Congress. 

QUESTION: 10

The number of parliamentary seats (Lok Sabha) of Gujarat is - 

Solution:

There are 26 Lok Sabha constituencies in the Gujrat. 

QUESTION: 11

 Bahujan Samaj Party was founded in - 

Solution:

​Bahujan Samaj Party was founded by Kanshi Ram in 1984, who named his protégée Mayawati as his successor in 2001. The BSP was the third most voted-for party in the 2014 general election but still failed to win any seats in the 16th Lok Sabha. 

QUESTION: 12

DNA stands for _____. 

Solution:

​Deoxyribo nucleic acid (DNA) is a molecule that carries the genetic instructions used in the growth, development, functioning and reproduction of all known living organisms and many viruses. 

QUESTION: 13

The Saliva helps in the digestion of - 

Solution:

Saliva contains the enzyme amylase, also called ptyalin, which is capable of breaking down starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine. 

QUESTION: 14

The tissue in man where no cell division occurs after birth is - 

Solution:

​In the nerve cell no division occurs after the birth. 

QUESTION: 15

The normal, RBC count in adult male is - 

Solution:

​The normal range in men is approximately 4.7 to 6.1 million cells/ul. 

QUESTION: 16

The branch of biology dealing with the study of cells is known as - 

Solution:

Cytology is a branch deals with study of cells. 

QUESTION: 17

Every HTML file is a ___________ file. 

Solution:

​Every HTML file is a text file.

QUESTION: 18

V.G. Jog is famous for which musical instrument? 

Solution:

​Jog. Vishnu Govind Jog, better known as V. G. Jog (22 February 1922 – 31 January 2004), was an Indian violinist. He was the foremost exponent of the violin in the Hindustani music tradition in the 20th century, and is credited for introducing this instrument into Hindustani music.

QUESTION: 19

In Microsoft Word, _______ provides options to switch between Normal, Web Layout, Print Layout, Outline and Reading Views. 

Solution:

​In Microsoft Word, View Buttons provides options to switch between Normal, Web Layout, Print Layout, Outline and Reading Views. 

QUESTION: 20

Saraswati Samman is given to which field? 

Solution:

​The Saraswati Samman is an annual award for outstanding prose or poetry literary works in any 22 Indian language listed in Schedule VIII of the Constitution of India. It is named after an Indian goddess of learning and is considered to be among the highest literary awards in India. 

Similar Content

Related tests

  • Test