Test: English-2


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: English-2


Description
This mock test of Test: English-2 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: English-2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: English-2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: English-2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: English-2 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. Zero tolerance 

Solution:

Zero tolerance means absolutely no toleration of even the smallest infraction of a rule. 
Tolerance cannot be related with accuracy.

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. Variety is the spice of life 

Solution:

Variety is the spice of life means new and exciting experiences make life more interesting. 

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. Scot-free 

Solution:

Scot-free means to escape punishment for a crime or wrongdoing; to be acquitted of charges for a crime.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The two men were (1)/ quarrelling with one another (2)/ claiming the same watch as their own. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Replace ‘one another’ with ‘each other’. each other is used between two things.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Everybody knows (1)/ that Bhutan is the most peaceful (2)/ of all other countries of the world. (3)/ No Error (4)

Solution:

Use ‘in’ in place of ‘of’ because we use phrase “in the world”.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. My sister-in-laws (1)/ who lives in Kolkata (2)/ have come to stay with us. (3)/ No Error (4)

Solution:

It should be “My sister-in law” instead of “My sister-in-laws”.

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

These kind of clothes (1)/ are rather expensive (2)/ for me to buy. (3)/ No Error (4)

Solution:

It should be “kinds of” instead of “kind of” because “these” is plural determiner which makes the noun plural in front of it.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Chilika is the (1)/ largest brackish water (2)/ lagoon in Asia. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 9

Choose the correct synonym of the words from the options given below.

Q. Opulent 

Solution:

Opulent means ostentatiously costly and luxurious. Hence rich is the correct choice. 

QUESTION: 10

Choose the correct synonym of the words from the options given below.

Q. Morose 

Solution:

Morose means sullen and ill-tempered and Gloomy means dark or poorly lit, especially so as to appear depressing or frightening.

QUESTION: 11

Choose the correct synonym of the words from the options given below.

Q. Cantankerous 

Solution:

Cantankerous means bad-tempered, argumentative, and uncooperative. Quarrelsome means given to or characterized by quarrelling.

QUESTION: 12

Choose the correct antonym of the words from the options given below.

Q. vibrant 

Solution:

Vibrant means full of energy and life and drab means lacking brightness or interest; drearily dull. 

QUESTION: 13

Choose the correct antonym of the words from the options given below.

Q. deep-seated 

Solution:

deep-seated means strongly felt or believed and very difficult to change or get rid of and temporary means lasting for only a limited period of time; not permanent.

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Open to more than one interpretation; not having one obvious meaning. 

Solution:

Ambiguous means having or expressing more than one possible meaning, sometimes intentionally. 

QUESTION: 15

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Passage-1

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again.

Q. What is 'sciatica'? 

Solution:

According to the passage, ‘sciatica’ means herniated disc.

QUESTION: 16

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Something widely feared as a possible dangerous occurrence. 

Solution:

Spectre means something widely feared as a possible dangerous occurrence. 
Beguile means charm or enchant (someone), often in a deceptive way. 
Monolith means a large single upright block of stone, especially one shaped into or serving as a pillar or monument.

QUESTION: 17

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Passage-1

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again.

Q. Where did the forefathers of the writer live? 

Solution:

The forefathers of the writer lives in ‘Mundakotukurussi’.

QUESTION: 18

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Passage-1

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again.

Q. What disability did the writer suffer due to the herniated disc? 

Solution:

Refer to, “Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg.”

QUESTION: 19

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Passage-1 
I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. ‘One Day I Will' is the title of? 

Solution:

Refer to, “I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'.” 

QUESTION: 20

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

Passage-1 
I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again.

Q. What makes Chalavara better than Mundakotukurussi? 

Solution:

Refer to, "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops.

Similar Content

Related tests

  • Test