Test: English-3


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: English-3


Description
This mock test of Test: English-3 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: English-3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: English-3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: English-3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: English-3 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Q. Tongue-in-cheek 

Solution:

Tongue-in-cheek means Jocular or humorous, though seeming or appearing to be serious.

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q. Wear your heart on your sleeve 

Solution:

Wear your heart on your sleeve means to display one's feelings openly and habitually, rather than keep them private.

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Q. When it rains, it pours 

Solution:

When it rains, it pours means something good or bad occurring multiple times within a short span of time.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. The climb upside (1)/ the mountains (2)/ was not easy. (3)/No Error (4) 

Solution:

It should be “Climbing” in place of “The climb”, as to mention activity we need to use gerund as the subject of the sentence.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Not too long then, the (1)/ lodge was the only (2)/ place to stay here. (3)/No Error (4) 

Solution:

It should be “ago” instead of “then”. To show the context of past we use “ago”.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. He was able to put (1)/ pen of paper only (2)/ much later. (3)/No Error (4) 

Solution:

Use ‘on’ in place ‘of’. “Pen on paper” is a phrase which means “to write”. 

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. No sooner did I come out of my home to go to market (1)/ when it started raining heavily (2)/ which drenched me completely. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“no sooner” takes “than” with it, thus option (b) is correct.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Unless you don't obey (1)/ your elders you (2)/ will not succeed in your life. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“unless” itself is a negative verb thus it won’t take “not” with it. 

QUESTION: 9

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Connoisseur 

Solution:

Connoisseur means an expert judge in matters of taste. Hence Discerning Judge is the correct choice.

QUESTION: 10

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Incensed 

Solution:

Incensed means very angry; enraged and Exasperated means irritate intensely; infuriate.

QUESTION: 11

Choose the correct synonym of the words from the options given below. 

Q. Transcend 

Solution:

Transcend means be or go beyond the range or limits of (a field of activity or conceptual sphere) and Eclipse means an obscuring of the light from one celestial body by the passage of another between it and the observer or between it and its source of illumination. Eclipse as a verb means “to be greater in significance than”.

QUESTION: 12

Choose the correct antonym of the words from the options given below. 

Q. Humdrum 

Solution:

Humdrum means lacking excitement or variety; boringly monotonous and fascinating means extremely interesting. Hence options (d) is the correct choice.

QUESTION: 13

Choose the correct antonym of the words from the options given below. 

Q. celibate 

Solution:

Celibate means not having sexual activity, especially because you have made a religious promise not to andpromiscuous means having a lot of different sexual partners or sexual relationships, or (of sexual habits) involving a lot of different partners. 

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. Average in amount, intensity, quality, or degree. 

Solution:

Moderate is the one which is the substitute of the phrase average in amount, intensity, quality, or degree.

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. A factory, where workers are employed at very low wages for long hours and under poor conditions. 

Solution:

Sweatshop means a factory or workshop, especially in the clothing industry, where manual workers are employed at very low wages for long hours and under poor conditions. 

QUESTION: 16

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. The telescope TRAPPIST is in which country? 

Solution:

Refer to, “Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1.”

QUESTION: 17

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What is essential to have the possibility of life on a planet? 

Solution:

Refer to, “Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth.”

QUESTION: 18

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What is the 'Goldilocks' zone? 

Solution:

Refer to, “This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface.”

QUESTION: 19

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What made it easier to record the passage of the planet in front of the star? 

Solution:

Refer to, “Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star.

QUESTION: 20

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. How many planets in our solar system have liquid water? 

Solution:

Refer to, “Only Earth has liquid water in the solar system.

Similar Content

Related tests

  • Test