Test: Science-2


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Science-2


Description
This mock test of Test: Science-2 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Science-2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science-2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Science-2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science-2 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which among the following elements has highest Electronegativity? 

Solution:

​Arsenic has highest electronegativity in the given elements. 

QUESTION: 2

Which drug is used for Pain Relief? 

Solution:

Tramadol is used to treat moderate to moderately severe pain. 

QUESTION: 3

Which of the following is a Synthetic rubber? 

Solution:

​Neoprene is a family of synthetic rubbers that are produced by polymerization of chloroprene. Neoprene exhibits good chemical stability and maintains flexibility over a wide temperature range. 

QUESTION: 4

Which of the following elements has the lowest melting point? 

Solution:

Among the following elements Krypton has the lowest melting point.

QUESTION: 5

Which among the following compounds has the strongest hydrogen bond? 

Solution:

HF compounds has the strongest hydrogen bond. 

QUESTION: 6

Ozone hole is caused by chemicals like _____. 

Solution:

​The chief ozone-depleting substances include chlorofluorocarbons (CFCs), carbon tetrachloride, hydrochlorofluorocarbons (HCFCs) and methyl chloroform. 

QUESTION: 7

Who invented Neon Lamp? 

Solution:

​Georges Claude invented Neon Lamp. 

QUESTION: 8

Which of the following is the main end product of carbohydrate digestion? 

Solution:

​End products of digestion of carbohydrates are Glucose, fructose and galactose. 

QUESTION: 9

Which of the following elements has the lowest melting point? 

Solution:

​Among the following elements, the lowest melting point is of Argon i.e. -189.4 °C.

QUESTION: 10

Soil having high content of aluminum and iron oxide is also known as _____. 

Solution:

​Pedalfer is composed of high amount of aluminum and iron oxides. It is a subdivision of the zonal soil order comprising a large group of soils in which sesquioxides increase relative to silica during soil formation. Pedalfers usually occur in humid areas. 

QUESTION: 11

Which of the following is an Inert Gas? 

Solution:

​Noble Gases are all odorless, colorless, monatomic gases with very low chemical reactivity.The six noble gases that occur naturally are helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr), xenon (Xe), and the radioactive radon (Rn). 

QUESTION: 12

Ozone is an ______ of oxygen. 

Solution:

Ozone(O3)is a very reactive allotrope of oxygen that is destructive to materials like rubber and fabrics and is also damaging to lung tissue if present in lower atmosphere. But in upper atmosphere Ozone absorbs ultraviolet and functions as a shield for the biosphere against damaging effects of solar UV radiation. 

QUESTION: 13

Which among the following is an example of solid sol? 

Solution:

​A type of colloid, of the form of one solid dispersed in another continuous solid is called Solid sol. Coloured Gems is an example of solid sol. 

QUESTION: 14

Process of loosing electrons is known as _____. 

Solution:

​The process of loosing electrons is known as Oxidation. 

QUESTION: 15

Anions are formed by _____. 

Solution:

​Anions are atoms or radicals (groups of atoms), that have gained electrons. Since they now have more electrons than protons, anions have a negative charge. For example,Chloride ions Cl- , Bromide Br- , Iodide I-. 

QUESTION: 16

What is the common characteristic of the elements of the same group in the periodic table? 

Solution:

​The elements in each group have the same number of electrons in the outer orbital. Those outer electrons are also called valence electrons. They are the electrons involved in chemical bonds with other elements. 

QUESTION: 17

Which disease is caused by Nickel? 

Solution:

​Nickel allergy is a common cause of allergic contact dermatitis — an itchy rash that appears where your skin touches a usually harmless substance. 

QUESTION: 18

Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and ______. 

Solution:

Most liquids that conduct electricity are solutions of acids, bases and salts. 

QUESTION: 19

Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by_______. 

Solution:

​Activated Charcoal is used to remove colouring matter from pure substances by adsorption. 

QUESTION: 20

Chernobyl disaster is the result of pollution by_____________. 

Solution:

​Chernobyl disaster is the result of pollution by radioactive wastes. Which occurred on 26 April 1986 in Ukranian Soviet Socialist Republic which was part of Soviet Union. 

Similar Content

Related tests

  • Test