Test: Science-3


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Science-3


Description
This mock test of Test: Science-3 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Science-3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science-3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Science-3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science-3 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Alkali metals can - 

Solution:

​Alkali metals have one electron in their outer shell so alkali metal can easily lose electrons. 

QUESTION: 2

Why does Carbon Tetrachloride have no dipole moment? 

Solution:

​Carbon Tetrachloride have no dipole moment because of regular tetrahedral structure. 

QUESTION: 3

Which drug is used as an Antidepressant? 

Solution:

​Bupropion is used to treat major depressive disorder and to help people stop smoking.

QUESTION: 4

Which of the following gases is heavier than oxygen? 

Solution:

​For oxygen, a molecule consists of two oxygen atoms, and has a weight of 2 x 16 = 32. For carbon dioxide, there is one carbon atom (weight 12) and two oxygen atoms (mass 16 x 2) for a total of 44. This means that carbon dioxide should be about 44/32 = 1.375 times (ideally) as heavy as an equivalent volume of oxygen. In reality, carbon dioxide is 1.383 times as heavy as oxygen.Even after solidification carbon di oxide is slightly heavier than similar volume of solid oxygen.

QUESTION: 5

Which acid is released when an Ant bites? 

Solution:

The acid produced by ants is called formic acid.The name comes from the Latin word for ant, which is “formica.” Chemically, it is a simple carboxylic acid. 

QUESTION: 6

Which of the following is not a donor atom? 

Solution:

In semiconductor physics, a donor is a dopant atom that, when added to a semiconductor, can form a n-type region. All except aluminium are donor atom. 

QUESTION: 7

0 K is equivalent to - 

Solution:

​0 K is equivalent to – 273°C. 

QUESTION: 8

___________ gives hardness to stainless steel. 

Solution:

​Carbon gives hardness to Stainless Steel. 

QUESTION: 9

Which of the following is not soluble in water? 

Solution:

Lead Sulphate is not soluble in water. 

QUESTION: 10

The main constituent of biogas is - 

Solution:

​The main constituent of biogas is methane. Biogas comprises primarily methane (CH4) and carbon dioxide (CO2) and may have small amounts of H2S,H20 (moisture) . 

QUESTION: 11

The pH of human blood is between - 

Solution:

​The pH of human blood is between 7.35 to 7.45. 

QUESTION: 12

Isotope 14C6is associated with- 

Solution:

This theory was given by Willard Frank Libby in 1949. To determine the age of wood and bones (the time which elapsed after the death of plant) is called Ratio Carbon Dating. The Half-life of Carbon 14 is 5,730 + 40 years. 

QUESTION: 13

Which one of the following pairs is correctly matched? 

Solution:

​Pairs is correctly matched as such- Silver Iodide – Artificial rain, Silver Chloride – Horn Silver, Zinc Phosphide – Rat poison, Zinc Oxide – Philosopher’s wool. 

QUESTION: 14

In atom, neutron was discovered by: 

Solution:

​Neutron is a neutral particle which has no electrical charge. It was discovered by Chadwick in 1932. 

QUESTION: 15

The gas used to inflate the tyres of an aircraft is- 

Solution:

​Nitrogen gas is used in the tyres of an aeroplane. This is because the nitrogen gas does not support combustion and can assist in preventing wheel fire when the aircraft lands . 

QUESTION: 16

Which of these consists carbon? 

Solution:

​Coal minerals are divided mainly into four types on the basis of the percentage of Carbon amount- Peat, Lignite, Bituminous and Anthracite. 

QUESTION: 17

Of how many carats is the pure gold? 

Solution:

​It is an extension of the older carat (Karat in North American spelling) system of denoting the purity of gold by fractions of 24, such as ’18 carat’ for an alloy with 75% (18 parts per 24) pure gold by mass. 

QUESTION: 18

Radioactivity was discovered by: 

Solution:

​Radioactivity was discovered in 1896 by the French Scientist Henri Becquerel when he was working with phosphorescent materials. 

QUESTION: 19

The element found maximum in the soil layer is- 

Solution:

​The element found the maximum in the soil layer is Oxygen 46.8% followed by Silicon 27.2%, Calcium 3.65% and Carbon 0.6%. 

QUESTION: 20

Which is the most reactive metal? 

Solution:

Similar Content

Related tests

  • Test