Test: Science-5


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Science-5


Description
This mock test of Test: Science-5 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Science-5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Science-5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Science-5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Science-5 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which is the largest organ in human beings? 

Solution:

​The skin is the largest organ of the body, with a total area of about 20 square feet. The skin protects us from microbes and the elements, helps regulate body temperature, and permits the sensations of touch, heat, and cold. 

QUESTION: 2

Delonix regia Rafin is the scientific name of - 

Solution:

​Delonix regia Rafin is the scientific name of Gulmohar. 

QUESTION: 3

Which Virus causes Chicken Pox? 

Solution:

​Chickenpox, also known as varicella, is a highly contagious disease caused by the initial infection with varicella zoster virus (VZV). 

QUESTION: 4

Yellow fever is a disease spread through which of the following? 

Solution:

​The disease is caused by the yellow fever virus and is spread by the bite of an infected female mosquito. It infects only humans, other primates, and several species of mosquitoes. 

QUESTION: 5

Which of the following organisms does not fit into the Cell Theory? 

Solution:

​Cell theory is not applicable on Viruses. They are made up of proteins and one of nucleic acids i.e. DNA or RNA. So they lack protoplasm, the essential part of the cell. 

QUESTION: 6

Which drug is used as an Anti-Inflammatory? 

Solution:

​Prednisone drug is used as an Anti-Inflammatory drug. It is used to treat a number of different conditions, such as inflammation (swelling), severe allergies, adrenal problems, arthritis, asthma, blood or bone marrow problems, endocrine problems, eye or vision problems, stomach or bowel problems, lupus, skin conditions, kidney problems, ulcerative colitis, and flare-ups of multiple sclerosis. 

QUESTION: 7

Prothrombin, responsible for clotting of blood is produced in _____. 

Solution:

​Prothromnin is a plasma protein produced in the liver in the presence of vitamin K and converted into thrombin in the clotting of blood. 

QUESTION: 8

Acacia arabica is the scientific name of - 

Solution:

​Acacia arabica is the scientific name of Babul.

QUESTION: 9

Ferns belong to which division of plants? 

Solution:

​Ferns belong to Pteridophyta division of Plants. 

QUESTION: 10

Who invented Antibiotics? 

Solution:

​Antibiotics also called antibacterials, are a type of antimicrobial drug used in the treatment and prevention of bacterial infections. Alexander Fleming invented Antibiotic. 

QUESTION: 11

Intestinal bacteria synthesizes which of the following in the human body? 

Solution:

​Vitamin K in majority is synthesized by bacteria in the large intestine. It is necessary for formation of several blood-clotting factors in the liver, and deficiency leads to bleeding disorders. 

QUESTION: 12

The largest artery in human body is - 

Solution:

The aorta is the largest blood vessel and artery in the human body.

QUESTION: 13

Which cells in pancreas produce Insulin? 

Solution:

Beta cells are unique cells in the pancreas that produce, store and release the hormone insulin. The main function of a beta cell is to produce and secrete insulin – the hormone responsible for regulating levels of glucose in the blood.

QUESTION: 14

Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because - 

Solution:

​Flat footed camels can walk easily in sandy deserts because presuure on the sand is decreased by increasing the area of the surface in contact. 

QUESTION: 15

Mitochondria was discovered by - 

Solution:

​Richard Altamann discovered Mitochondria. 

QUESTION: 16

The chemical used for destroying fungi in water tanks is - 

Solution:

​Copper Sulphate is a fungicide used to control bacterial and fungal diseases of fruit, vegetable, nut and field crops. It is chemical used for destroying fungi in water tanks. 

QUESTION: 17

Which one of the following diseases is caused due to presence of excess arsenic in water? 

Solution:

​Skin cancer is caused due to presence of excess arsenic in water. 

QUESTION: 18

Animals living in the tree trunks are known as - 

Solution:

​Arboreal is defined as something having the evolutionary characteristics of animals which allow them to live or maneuver through trees. An example of an arboreal part of the chimpanzee's anatomy is its long arms. 

QUESTION: 19

Which of the following is correct about cold-blooded animals? 

Solution:

​Cold-blooded creatures take on the temperature of their surroundings. They are hot when their environment is hot and cold when their environment is cold. In hot environments, cold-blooded animals can have blood that is much warmer than warm-blooded animals so thier body temperature changes in accordance to temperature of atmosphere.

QUESTION: 20

Anthophobia is fear of the following: 

Solution:

​Anthophobia is an abnormal and persistent fear of flowers. The term comes from the Greek roots Anthos means flower and Phobos means fear.

Similar Content

Related tests

  • Test