Test: Social Science - 3


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Social Science - 3


Description
This mock test of Test: Social Science - 3 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Social Science - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Science - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Social Science - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Science - 3 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A new state can be created in India 

Solution:

According to Article 2 of Indian Constitution - the Parliament of India is empowered to admit or establish new states by simple majority in parliament.

QUESTION: 2

Which of the following is a feature common to both the Indian Federation and the American Federation? 

Solution:

In India Constitution provides for single citizenship only, while Dual citizenship is recognized in the United States. The Constitution of both countries are different in matter system of judiciary and division of power between centre and state. But Supreme Court of both countries interprets the Constitution. 

QUESTION: 3

Under which Constitutional Article, Special leave to appeal lies with the Supreme Court— 

Solution:

Under Article 136, the Constitution of India has vested the Supreme Court of India with the discretionary power to grant special leave to appeal from any judgment, order, decree, sentence or determination in any cause or matter passed by any court or tribunal in India except for those tribunals or courts constituted under the law related to armed forces. It is a discretionary power. 

QUESTION: 4

Under which Constitutional Article review of Judgments or orders lies with the Supreme Court— 

Solution:

Article 137 of Constitution of India – Review of judgments or orders by the Supreme Court Subject to the provisions of any law made by Parliament or any rules made under Article 145, the Supreme Court shall have power to review any judgment pronounced or order made by it. 

QUESTION: 5

Among the following judges of the Supreme Court, who was the first judge against whom impeachment process starts? 

Solution:

V Ramaswami was the judge of the Supreme Court of India and the first judge against whom removal proceedings were initiated in independent India.

QUESTION: 6

As per John Locke, an English philosopher and physician, which is not a Natural Right? 

Solution:

As per John Locke, Right to Life, Liberty and Property are Natural Right. But Right to vote is a not a natural right. 

QUESTION: 7

How many seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha? 

Solution:

131 seats are reserved for representatives of Scheduled Castes and Scheduled Tribes in Lok Sabha. 

QUESTION: 8

The States Reorganization Act, 1956, divided the entire country into 

Solution:

The States Reorganization Act was passed by parliament in November 1956. It provided for fourteen states and six centrally administered territories. 

QUESTION: 9

The Central Government gives grants-in-aid to the states out of the Consolidated Fund of India on the basis of the recommendations of 

Solution:

Article 280 provides for a Finance Commission as a quasi-judicial body. It is constituted by the President every fifth year or even earlier. The distribution of the net proceeds of taxes to be shared between the Centre and the states and the allocation between the states, the respective shares of such proceeds are based on recommendation of Finance Commission.

QUESTION: 10

The entire country has been divided into 

Solution:

The Zonal Councils are the statutory bodies. They are established by an Act of the Parliament, that is, States Reorganisation Act of 1956. In India, at present, there are 6 Zonal Council. Originally five councils were created as per the States Reorganization Act 1956. Main objective of the Zonal Councils is to ensure cooperation between states. 

QUESTION: 11

The maximum strength of the elected members in a state legislative assembly can be 

Solution:

​State Legislative Assembly(Vidhan Sabha) is the lower house in state legislature. Strength minimum and maximum is- not more than 500 and not less than 60 members.. 

QUESTION: 12

The strength of the legislative council of a state cannot exceed __________ of the membership of the legislative assembly. 

Solution:

One sixth of its membership is nominated by the Governor. Remaining members are elected by the local governing bodies among the persons who have excelled in Science, Arts, Social service and other activities. The size of Vidhan Parishad (Legislative Council) cannot be more than one-third the membership of Vidhan Sabha.

QUESTION: 13

The legislative council of a state is 

Solution:

​The Legislative Council like the Council of States is a permanent chamber, not subject to dissolution. The members are elected for a period of six years and like Rajya Sabha one-third of members retire every second year. The Legislative Council elects its Chairman and Deputy Chairman from amongst its members. 

QUESTION: 14

Which of the following "writ" is issued by the High Court? 

Solution:

​A writ is issued by the court, in general, against the State. Under their writ jurisdiction Supreme Court and High Courts issue appropriate writs in the nature of Habeas Corpus, Mandamus, Prohibition, Certiorari, and Quo Warranto.

QUESTION: 15

Which of the following Article/Articles cannot be suspended even during emergency? 

Solution:

The 44th amendment of the constitution took place in 1978 and article 359 was amended and it provided that article 20 &21 could not be suspended even during declaration of emergency.

QUESTION: 16

What is law-making authority of the government called? 

Solution:

​Legislature of the Union, which is called Parliament, consists of the President and two Houses, known as Council of States (Rajya Sabha) and House of the People (Lok Sabha) is law making authority of government. 

QUESTION: 17

Which functionary can be invited to give his opinion in the parliament? 

Solution:

​The Attorney General for India is the Indian government's chief legal advisor. The Attorney General (AG) is appointed by the president. He has the right to speak and to take part in the proceedings of both the Houses of Parliament, but without a right to vote. 

QUESTION: 18

The most important feature of the Indian Parliament is that: 

Solution:

​Under the Constitution, the Parliament of India consists of three parts viz., the President, the Council of States and the House of the People. Upper house is permanent in nature. 

QUESTION: 19

Committees in parliament are? 

Solution:

​All committees given in option are Parliament Committees. 

QUESTION: 20

Who appoints Ad hoc Committee on Parliament— 

Solution:

Ad hoc Committee in Parliament are appointed by Speaker of Lok Sabha and Chairman of Rajya Sabha 

Related tests