Test: Social Science - 5


20 Questions MCQ Test CTET ( Central Teacher Eligibility Test ) Mock Test Series | Test: Social Science - 5


Description
This mock test of Test: Social Science - 5 for Teaching helps you for every Teaching entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Teaching Test: Social Science - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Social Science - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Teaching students definitely take this Test: Social Science - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Social Science - 5 extra questions, long questions & short questions for Teaching on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following causes rainfall during winters in the northwestern part of India? 

Solution:

​Western Disturbances causes rainfall during winters in the northwestern part of India. 

QUESTION: 2

Which country is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar? 

Solution:

​Srilanka is separated from India by a narrow channel of sea formed by the Palk Strait and the Gulf of Mannar.

QUESTION: 3

Where do the Western and Eastern Ghats meet? 

Solution:

​Western ghats and Eastern ghats meet at Nilgiri hills. 

QUESTION: 4

Even after sunset, the air near the Earth’s surface continues to receive heat due to: 

Solution:

​Even after sunset, the air near the Earth's surface continues to receive heat due to Terrestrial Radiation.

QUESTION: 5

A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as - 

Solution:

​A landscape which is caused due to the fissure in the earth along which one side has moved down with reference to the other is known as Rift Valley. 

QUESTION: 6

Ring of Fire is found commonly in_________ 

Solution:

​The Ring of Fire is a 25,000 mile (40,000 km) horseshoe-shaped area of intense volcanic and seismic (earthquake) activity that follows the edges of the Pacific Ocean. The Ring of Fire includes 75% of the world's active volcanoes. 

QUESTION: 7

Winds blowing constantly in one direction in rocky deserts form 

Solution:

​yardang is a sharp irregular ridge of sand lying in the direction of the prevailing wind in exposed desert regions, formed by the wind erosion. 

QUESTION: 8

Bandhavgarh National Park is located in which State? 

Solution:

​Bandhavgarh National Park is one of the wild life sanctuaries in the Indian state Madhya Pradesh. Bandhavgarh was declared a national park in 1968. The density of the tiger population at Bandhavgarh is one of the highest known in India.

QUESTION: 9

Which of the following State is surrounded by Bangladesh from three sides? 

Solution:

​Tripura is a hilly state in northeast India, bordered on 3 sides by Bangladesh. 

QUESTION: 10

Who coined the term "Ecology"? 

Solution:

​"Ecology" term is coined by Ernst Haeckel. 

QUESTION: 11

Which of the following Indian chilly is considered one of the hottest in the world? 

Solution:

​The Bhut jolokia also known as ghost pepper, ghost chili, U-morok, red naga, naga jolokia and ghost jolokia, is an inter specific hybrid chilli pepper cultivated in the Indian states of Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland and Manipur. 

QUESTION: 12

Tropic of Cancer passes through which of the following group of Indian States: 

Solution:

​The Tropic of Cancer divided India into almost two equal parts. It passes through 8 Indian States of India – Gujarat, Rajasthan, MP, Chattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram. 

QUESTION: 13

Which Indian state is the largest in terms of the total area covered? 

Solution:

​Rajasthan is the largest state in India (in terms of area). It covers an area of 342, 239 square kilometres. This represents 10.4% of the whole India.In terms of area, Rajasthan is followed by Madhya Pradesh (308,245 square kilometres), Maharashtra (307,713 square kilometres), Uttar Pradesh (240,928 square kilometres). 

QUESTION: 14

The latitude passing through the northern most part of India is 

Solution:

​The mainland stretches from Latitude 804' north to 3706' north and from Longitude 6807' East to 97025' East. 

QUESTION: 15

Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’? 

Solution:

​The name Darjeeling comes from the Tibetan words, Dorje (thunderbolt) and Ling (place or land), meaning the land of the thunderbolt.

QUESTION: 16

What is the minimum age required to become vice-president of India? 

Solution:

​The minimum age required to become Vice-President is 35 years according to Article 66(3)(b) of Indian Constitution.

QUESTION: 17

Which of the following "writ" of the High Court or the Supreme Court is issued to restrain a person from holding a public office which he is not entitled to? 

Solution:

​Quo warranto means “by what warrant”? This writ is issued to enquire into legality of the claim of a person or public office. It restrains the person or authority to act in an office which he / she is not entitled to and thus stops usurpation of public office by anyone. This writ is applicable to the public offices only and not to private offices. 

QUESTION: 18

Which of the following right has been removed from fundamental rights and converted to a simple legal right? 

Solution:

​In the year 1977, the 44th constitutional amendment eliminated right to acquire, hold and dispose property as a fundamental right. However, in another part of constitution, Article 300A was inserted to affirm that no person should be deprived of his property saved by law. This resulted that this fundamental right is now converted into legal right.

QUESTION: 19

Which of the following does not come under Fundamental Duty? 

Solution:

​The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976. Originally ten in number, the Fundamental Duties were increased to eleven by the 86th Amendment in 2002. Freedom of Speech and Expression comes under Fundamental right and not fundamental duties. 

QUESTION: 20

Comptroller and Auditor General of India is appointed for how many years? 

Solution:

The Comptroller and Auditor General (C&AG) of India is an authority, established by the Constitution which audits all receipts and expenditure of the Government of India and the state governments, including those of bodies and authorities substantially financed by the government. He is appointed for period of 6 years or up to age of 65 years, whichever earlier. 

Related tests