Percentage - MCQ 2


Test Description

20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for Competitive Examinations | Percentage - MCQ 2

Percentage - MCQ 2 for Quant 2022 is part of Quantitative Aptitude for Competitive Examinations preparation. The Percentage - MCQ 2 questions and answers have been prepared according to the Quant exam syllabus.The Percentage - MCQ 2 MCQs are made for Quant 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Percentage - MCQ 2 below.
Solutions of Percentage - MCQ 2 questions in English are available as part of our Quantitative Aptitude for Competitive Examinations for Quant & Percentage - MCQ 2 solutions in Hindi for Quantitative Aptitude for Competitive Examinations course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Quant Exam by signing up for free. Attempt Percentage - MCQ 2 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Quant preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Aptitude for Competitive Examinations for Quant Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Percentage - MCQ 2 - Question 1

In a class of 60 students , 40% of the students passed in Reasoning, 5% of the students failed in Quants and Reasoning, and 20% of the students passed in both the subjects. Find the number of student passed only  in Quants?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 1

Answer – 2.33 Explanation : Total students=60 Failed in both=5% of 60=3 Passed in both=20% of 60=12 Passed in reasoning=50% of 60=24 Those passed only in reasoning =24-12=12 students.
Passed only in Quants=60-(12+12+3)=33

Percentage - MCQ 2 - Question 2

The maximum marks per paper in  3 subjects in Mathematics , Physics and Chemistry are set in the ratio 1 : 2 : 3 respectively. Giri obtained 40% in Mathematics, 60% in Physics and 35% in Chemistry papers. What is overall percentage marks did he get overall?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 2

Answer – 1.44% Explanation : 40*1/100  : 60*2/100 : 35*3/100 = 0.4:1.2:1.05
Overall % =100* [0.4+1.2+1.05]/1+2+3 = 265/6 = 44.16 = 44%

Percentage - MCQ 2 - Question 3

In an examination, 50% of the students passed in Science and  75% passed in Social, while 20% students failed in both the subjects. If 270 students passed in both subjects, find the total number of students who appeared in the exam?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 3

Answer – 3.600 Explanation : passed in science = 50% passed in social = 75% 20% students failed in both the subjects and 80% passed in at least one subject No of students passed in both subjects = 50+75−x=80  x=45% 45% of x = 270  x = 270*100/45 = 600
Total number of students =600

Percentage - MCQ 2 - Question 4

Fresh fruits contain 75% while dry fruits contain 20% water. If the weight of dry fruits is 300 kg, what was its total weight when it was fresh?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 4

Answer – 4.960kg Explanation : Quantity of water in 300 kg dry fruits, = (20 /100) *300 = 60 kg Quantity of fruit alone= 300-60 =240 kg 25 kg fruit piece in 100 kg fresh fruits For 240 = (100 *240)/25 = 960 kg.

Percentage - MCQ 2 - Question 5

In a college election 35% voted for Person A, whereas 42% voted for Person B.The remaining people were not vote to any person. If the difference between those who vote for Person B in the election and those who are uncertain was 570, how many people are participated in the college election?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 5

Let the number of individuals involved in election be x.
Percentage of those who were not vote = 100- (35+42)

= 23%

The difference between those who voted,

42% of x – 23% of x = 570

19% of x = 570

x = 570*100/19

= 3000

Percentage - MCQ 2 - Question 6

In a factory there are three types of bulbs L1, L2 and L3 which produces 20%, 15% and 32% of the total products respectively. L1, L2 and L3 produces 3%, 7% and 2% defective products, respectively. Find the percentage of nondefective products ?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 6

Answer – 4.64% Explanation : (20*0.97)+(15*0.93)+(32*0.98) = 19.4+13.95+31.36
= 64.71

Percentage - MCQ 2 - Question 7

In a class of 500 students  ,65%  are boys. 20% of the girls and 40% of the boys failed the exam.Find the of students in the school passed the exam?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 7

Answer – 1.335 Explanation : Total students are 100% = 500 Boys = 65% of 500 = 325, Girls = 35% =35*500/100 =175 Girls failed in the exam= 175*80/100 = 140 Boys failed in the exam =40/100x 325 = 195 Total = 140+195 = 335

Percentage - MCQ 2 - Question 8

The population of village increases at the rate of 6% per annum. There is an additional increase of 2% in the population due to rural development .Therefore the percentage increase in the population after 2 years will be

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 8

Answer – 2.16.64% Explanation : Total increase = 6+2 = 8% % increase = 8+8+(8*8/100)  = 16+0.64 = 16.64%

Percentage - MCQ 2 - Question 9

The total salary of Guagn and Harish in an organization is Rs 30000. If the salary of Gugan increase by 5% and salary of Harish increase by 7%, then their total salary would increase to Rs 31800. Find the salary of Harish ?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 9

Answer – 2.Rs.15,000 Explanation : 7% increases 30000 = Rs 2100 =30000+2100 = Rs 32,100 But the actual increase in salary = 31800 Difference =32100 – 31800 = 300 2% = 300
Gugan’s salary =300/2 x 100 = 15000 Harish’s salary =30000 – 15000 = Rs 15000

Percentage - MCQ 2 - Question 10

In an examination 70% candidates passed in prelims and 55% candidates passed in Mains. If 62% candidates passed in both these subjects, then what per cent of candidates failed in both the exams?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 10

Answer – 1.37% Explanation : Students passed in Prelims = 70% Students passed in Mains = 55% Students passed in both  = 62% No of students passed in at least one subject = (70+55)-62 = 63%. students failed in both subjects = 100-63 = 37%.

Percentage - MCQ 2 - Question 11

In a class, 60% of the students are boys and in an examination, 80% of the girls scored more than 40 marks(Maximum Marks:150). If 60% of the total students scored more than 40 marks in the same exam, what is the fraction of the boys who scored 40 marks or less.

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 11

A.8/15
Explanation: Assume Total no of students = 100 60% of the students are boys. so Boys=60,Girls=40 No. of girls who scored more than 40 marks = 80% of girls = 80% of 40 = 32.
No. of students who scored more than 40 marks = 60% of Total Students = 60 Therefore No. of boys who scored more than 40 marks = 60-32=28 No. of boys who scored less= Total boys – Boys(scored more) = 60-28=32 Fraction=(scored less)/Total boys = 32/60 =8/15

Percentage - MCQ 2 - Question 12

In an election 10% of the voters on the voters’ list did not cast votes and 60 voters cast their ballot papers blank. There were only two candidates. The winner was supported by 47% of all voters in the list and he got 308 votes more than his rival. The number of voters on the list was:

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 12

B. 6200
Explanation: Let total number of voters= x People who voted for the winner are = 0.47x People who voted for the loser are = 0.47x-308 People who cast blanks are = 60 and people who did not vote are = 0.1x solve the following equation 0.47x+0.47x-308+60+0.1x=x => x=6200

Percentage - MCQ 2 - Question 13

Deepak was to get a 50% hike in his pay but the computer operator wrongly typed the figure as 80% and printed the new pay slip. He received this revised salary for three months before the organization realized the mistake. What percentage of his correct new salary will get in the fourth month, if the excess paid to him in the previous three months is to be deducted from his fourth month?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 13

B. 40%
Explanation: Assume Deepak’s salary =10000 original hike(50%) amount = 5000 ; Revised salary =15000 Wrongly typed(80%) hike amount = 8000 Diff = 3000; For three months = 9000 Fourth Month Salary = 15000-9000=6000 15000*x/100 = 6000 => x=40%

Percentage - MCQ 2 - Question 14

The prices of two articles are in the ratio 3 : 4. If the price of the first article be increased by 10% and that of the second by Rs. 4, the original ratio remains the same. The original price of the second article is

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 14

A. Rs.40 Explanation: Let the price of two articles are 3X and 4X.
After increment the ratio will be: 110% of 3x/(4X+4) = 3/4 x=10 Thus the CP of second article = 4X = 4*10 = Rs. 40.

Percentage - MCQ 2 - Question 15

The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, the percentage of the students who are not scholarship holders is

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 15

D. 78%
Explanation: Consider Total no of students = 100 Ratio is 3:2 i.e Boys=60 and Girls=40 20% of boys who get scholarship = 60*20/100=12% 25% of girls who get scholarship = 40*25/100 =10% Therefore % of students who do not get scholarship =100-(12+10) = 78%

Percentage - MCQ 2 - Question 16

Sohan spends 23% of an amount of money on an insurance policy, 33% on food, 19% on children’s education and 16% on recreation. He deposits the remaining amount of Rs. 504 in bank. How much total amount did he spend on food and insurance policy together?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 16

C. Rs.3136 Explanation: Total amount = x Savings(%) [100 – (23 + 33 + 19 + 16 )]% = 9 %
9% of x = 504 => x = 504 * 100/9 = 5600 Amount spend on food and insurance policy together = 56% of 5600 = Rs.3136

Percentage - MCQ 2 - Question 17

Deepika went to a fruit shop with a certain amount of money. She retains 15% of her money for auto fare. She can buy either 40 apples or 70 oranges with that remaining amount. If she buys 35 oranges, how many more apples she can buy?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 17

D. 20
Explanation: Assume Total amount = Rs.100 Auto fare= 15% of Total amount i.e Rs.15 Now the amount is Rs.85 Price of 70 oranges = Rs.85 Price of 35 oranges = (85/70)*35 = Rs. 42.50 Remaining amount to buy apples is =Rs. 42.50 Price of 40 apples = Rs.85 Price of X apples = Rs.42.50 X=(85/42.5)*40 = 20 Apples

Percentage - MCQ 2 - Question 18

The price of a car is Rs. 4,50,000. It was insured to 80% of its price. The car was damaged completely in an accident and the insurance company paid 90% of the insurance. What was the difference between the price of the car and the amount received?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 18

D. Rs.1,26,000 Explanation: 4,50,000*( 80/100)*(90/100)= 324000
450000 – 126000 = Rs.1,26,000

Percentage - MCQ 2 - Question 19

The tank-full petrol in Arun’s motor-cycle last for 10 days. If he starts using 25% more every day, how many days will the tank-full petrol last?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 19

C.8
Explanation: Assume – Arun’s motorcycle uses 1L per day and therefore tank’s Capacity = 10L. 25% increased per day= 1+(25/100) = 5/4 ie. 1.25L per day Days = 10/1.25 = 8

Percentage - MCQ 2 - Question 20

 Last year there were 610 boys in a school. The number decreased by 20 percent this year. How many girls are there in the school if the number of girls is 175 percent of the total number of boys in the school this year ?

Detailed Solution for Percentage - MCQ 2 - Question 20

A. 854
Explanation: No of boys in a school last year = 610 No of boys in a school for this year 610*80/100=122
610-122=488
No of girls =175/100 * 488=854

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Percentage - MCQ 2 Page
In this test you can find the Exam questions for Percentage - MCQ 2 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Percentage - MCQ 2, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice