Quant  >  Quantitative Techniques for CLAT  >  Ratio And Proportion - MCQ 1 Download as PDF

Ratio And Proportion - MCQ 1


Test Description

20 Questions MCQ Test Quantitative Techniques for CLAT | Ratio And Proportion - MCQ 1

Ratio And Proportion - MCQ 1 for Quant 2022 is part of Quantitative Techniques for CLAT preparation. The Ratio And Proportion - MCQ 1 questions and answers have been prepared according to the Quant exam syllabus.The Ratio And Proportion - MCQ 1 MCQs are made for Quant 2022 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for Ratio And Proportion - MCQ 1 below.
Solutions of Ratio And Proportion - MCQ 1 questions in English are available as part of our Quantitative Techniques for CLAT for Quant & Ratio And Proportion - MCQ 1 solutions in Hindi for Quantitative Techniques for CLAT course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for Quant Exam by signing up for free. Attempt Ratio And Proportion - MCQ 1 | 20 questions in 40 minutes | Mock test for Quant preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Techniques for CLAT for Quant Exam | Download free PDF with solutions
1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 1

An amount of money is to be divided between P, Q and R in the ratio of 3:7:12.If the difference between the shares of P and Q is Rs.X, and the difference between Q and R’s share is Rs.3000. Find the total amount of money?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 1

Answer – C.13200 Explanation : 12a-7a = 3000 5a = 3000 a = 600 7a-4a = x 3a = x x = 1800 22*600 = 13200

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 2

If a certain amount X is divided among A, B, C in such a way that A gets 2/3 of what B gets and B gets 1/3 of what C gets, which of the following is true

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 2

A= 2/3 B; B= 1/3C;
A:B = 2:3 ; B:C = 1:3;
A:B:C = 2:3:9
C = 9/14 * 1638 = 1053

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 3

Seats for Mathematics, Science and arts in a school are in the ratio 5:7:8. There is a proposal to increase these seats by X%, Y% and Z% respectively. And the ratio of increased seats is 2:3:4, which of the following is true?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 3

Answer – C.X = 40; Z = 75 Explanation : Number of increased seats are (140% of 5x), (150% of 7x) and (175% of 8x)

i.e., (140/100 * 5x), (150/100 * 7x) and (175/100 * 8x)

i.e., 7x, 21x/2 and 14x

Required ratio = 7x : 21x/2 : 14x

= 14x : 21x : 28x

= 2 : 3 : 4

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 4

An amount of money is to be distributed among P, Q and R in the ratio of 7:4:5 respectively. If the total share of P and R is 4 times the share of Q, what is definitely Q’s share?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 4

Answer – D.Data inadequate Explanation : Total sum not given

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 5

Two candles of the same height are lighted at the same time. The first is consumed in 4 hours and the second in 3 hours. Assuming that each candle burns at a constant rate, in how many hours after being lighted was the first candle twice the height of the second?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 5

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 6

If A and B together have a certain amount X and if 4/15 of A’s amount is equal to 2/5 of B’s amount, which of the following is true?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 6

Answer – C.A = 1767; X = 2945 Explanation : 4/15 * A = 2/5 * B
A= 2/3 B;
A:B = 3:2;
A = 3/5 * 2945 = 1767

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 7

A sum of Rs.4880 was divided among boys and girls in such a way that each boy gets Rs.44.50 and each girl get Rs. 55.25. If the total number of girls and boys is 100, find the number of girls?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 7

Answer – C.40 Explanation : x+y=100 ————– (i) 44.50x + 55.25y = 4880 ————– (ii) Solving (i) and (ii) Y = 40

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 8

The income of Vinay and Prakash are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 5000, then find their income.

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 8

4x – 2y = 5000 and 5x – 3y = 5000.
X = 2500, so income = 10000 and 12500.

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 9

If the ratio of the first to second is 2:3 and that of the second to the third is 5: 8, then which of the following is true,

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 9

Answer – D.Sum = 98; B = 30 Explanation : A:B:C = 10:15:24
If sum = 98, B = 15/49 * 98 = 30

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 10

A bag contains 25p coins, 50p coins and 1 rupee coins whose values are in the ratio of 8:4:2.If the total values of coins isX and the total amount in rupees is Y,thenwhich of the following is true

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 10

Answer – C.X = 840; Y = 280 Explanation : Value is given in the ratio 8:4:2. (8x/0.25) + (4x/0.5) + (2x/1) = 840.
X = 20. Total amount, Y = 14*20 = 280

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 11

 In a school the number of boys and girls are in the ratio of 4:7. If the number of boys are increased by 25% and the number of girls are increased by 15%. What will be the new ratio of number of boys to that of girls?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 11

Answer – c) 100:161 Explanation : Boys = 4x and girls = 7x Ratio = 4x*125/100 : 7x*115/100 = 100:161

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 12

When 40% percent of a number is added to another number the second number increases to its 20%. What is the ratio between the first and second number?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 12

Answer – b) 1:2 Explanation : (40/100)*a + b = (120/100)*b a:b = 1:2

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 13

An amount of money is to be distributed among P, Q and R in the ratio of 5:4:7 respectively. If the total share of P and R is 3 times the share of Q, what is definitely Q’s share?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 13

Answer – d) data inadequate Explanation : Total sum not given

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 14

Two candles of same height are lighted at the same time. The first is consumed in 6 hours and second in 4 hours. Assuming that each candles burns at a constant rate, in how many hours after being lighted, the ratio between the first and second candles becomes 2:1?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 14

Let height of both candles is ‘h’ and let after t times ratio between the height be h – t*(h/6) : h – t*(h/4) = 2:1

t = 3 hour

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 15

An employer reduces the number of his employees in the ratio of 7:4 and increases their wages in the ratio 3:5. State whether his bill of total wages increases or decreases and in what ratio.

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 15

Answer – b) decreases 21:20 Explanation : Let initial employees be 7x and then 4x similarly initial wages be 3y and then 5y so total wage = 21xy initially and then 20xy so wages decreases and ratio = 21:20

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 16

A vessel contains milk and water in the ratio of 4:3. If 14 litres of the mixture is drawn and filled with water, the ratio changes to 3:4.  How much milk was there in the vessel initially?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 16

Answer – b) 32 Explanation : milk = 4x and water = 3x milk = 4x – 14*4/7 and water = 3x – 14*3/7 + 14 4x – 8: 3x + 8 = 3:4 X = 8, so milk = 8*4 = 32 litres

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 17

The ratio of two numbers is 3:4. If 3 is subtracted from both the numbers, the ratio becomes 1:2. Find the sum of the two numbers?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 17

Answer – b) 10.5 Explanation : (3x – 3)/(4x – 3) = ½ x = 1.5 sum of the numbers = 7*1.5 = 10.5

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 18

The sum of three numbers is 210. If the ratio between the first and second number be 2:3 and that between the second and third be 4:5, then the difference between the first and third number?

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 18

Answer – c) 42 Explanation : a: b = 2:3 and b:c = 4:5 a:b:c = 8:12:15 Difference between first and third number  = (7/35)*210 = 42

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 19

A bag contains 25p coins, 50p coins and 1 rupee coins whose values are in the ratio of 8:4:2. The total values of coins are 840. Then find the total amount in rupees.

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 19

Value is given in the ratio 8:4:2

(8x/0.25) + (4x/0.5) + (2x/1)

= 840.

X = 20.

Total amount = 14*20 = 280

Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 20

The income of Neha and Hitesh are in the ratio of 4:5 and their expenditure is in the ratio of 2:3. If each of them saves 2000, then find their income.

Detailed Solution for Ratio And Proportion - MCQ 1 - Question 20

Answer – b) 4000, 5000 Explanation : 4x – 2y = 2000 and 5x – 3y = 2000.
X = 1000, so income = 4000 and 5000

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code
Information about Ratio And Proportion - MCQ 1 Page
In this test you can find the Exam questions for Ratio And Proportion - MCQ 1 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for Ratio And Proportion - MCQ 1, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice