English Mock Test - 1


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | English Mock Test - 1


Description
This mock test of English Mock Test - 1 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence English Mock Test - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Mock Test - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this English Mock Test - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other English Mock Test - 1 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The two men were (1)/ quarrelling with one another (2)/ claiming the same watch as their own. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Replace ‘one another’ with ‘each other’. each other is used between two things.

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Everybody knows (1)/ that Bhutan is the most peaceful (2)/ of all other countries of the world. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Use ‘in’ in place of ‘of’ because we use phrase “in the world”.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. My sister-in-laws (1)/ who lives in Kolkata (2)/ has come to stay with us. (3)/ No Error (4) 

Solution:

It should be “My sister-in law” instead of “My sister-in-laws”.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. These kind of clothes (1)/ are rather expensive (2)/ for me to buy. (3)/ No Error (4) 

Solution:

It should be “kinds of” instead of “kind of” because “these” is plural determiner which makes the noun plural in front of it.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. Chilika is the (1)/ largest brackish water (2)/ lagoon in Asia. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. The climb upside (1)/ the mountains (2)/ was not easy. (3)/No Error (4) 

Solution:

It should be “Climbing” in place of “The climb”, as to mention activity we need to use gerund as the subject of the sentence.

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 

Q. Not too long then, the (1)/ lodge was the only (2)/ place to stay here. (3)/No Error (4)

Solution:

It should be “ago” instead of “then”. To show the context of past we use “ago”.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. He was able to put (1)/ pen of paper only (2)/ much later. (3)/No Error (4)

Solution:

Use ‘on’ in place ‘of’. “Pen on paper” is a phrase which means “to write”. 

QUESTION: 9

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. No sooner did I come out of my home to go to market (1)/ when it started raining heavily (2)/ which drenched me completely. (3)/ No Error (4)

Solution:

“no sooner” takes “than” with it, thus option (b) is correct. 

QUESTION: 10

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. Unless you don't obey (1)/ your elders you (2)/ will not succeed in your life. (3)/ No Error (4)

Solution:

“unless” itself is a negative verb thus it won’t take “not” with it.

QUESTION: 11

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. Hardly had I reached the (1)/ exhibition where I learnt (2)/ about the major robbery. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Use ‘when’ in place of ‘where’ because Hardly had/scarcely had takes “when” with it. 

QUESTION: 12

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. No sooner did the sun rise (1)/ when we resumed the journey (2)/ after having a hasty breakfast. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Use ‘then’ in place of ‘when’ because no sooner did takes “then” with it.

QUESTION: 13

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. My eldest son deals with (1)/ spare parts and manages (2)/ his bread and butter. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“deal in” is the correct word. 
deal in: to buy and sell a particular product

QUESTION: 14

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. Sneha was accused for murder of her husband (1)/ but the court found her (2)/ not guilty and acquitted her. (3)/ No Error (4) 

Solution:

“accused” takes “of” preposition with it. 

QUESTION: 15

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. If you had (1)/ told me earlier (2)/ I will help you. (3)/ No Error (4) 

Solution:

as the first clause is in past thus the next clause should be in past also thus change “will” to “would”.

QUESTION: 16

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. Her mother is (1)/ angry and (2)/ indifferent to me. (3)/ No Error (4)

Solution:

angry “at” and “with” preposition with it. 
Angry at –someone or something- to be irritated by 
Angry with- someone or something- when we show displeasure, disappointment.

QUESTION: 17

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. The Tata group own (1)/ many industries, that are spread (2)/ across the globe. (3)/ No Error (4) 

Solution:

Use “which” at the place of “that” as the second clause is non-defining clause and we don’t use “that” with non-defining clause. “That” is always used with defining clause. 

QUESTION: 18

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. She has not been (1)/ to the restaurant (2)/ much late. (3)/ No Error (4)

Solution:

“been” is a verb which must be qualified with an adverb and “lately” is an verb which must be used. 

QUESTION: 19

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. My brother finds it difficult (1)/ to pass away the time (2)/ at our grandparent's house. (3)/ No Error (4) 

Solution:

pass away: polite expression for die verb. It should be “to pass the time”.

QUESTION: 20

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'. 
Q. No sooner had he finished (1)/ his morning walk (2)/ when it began to rain. (3)/ No Error (4)

Solution:

No sooner …. Than are used as a pair. Thus “when” should be replaced with “than”. 

QUESTION: 21

Select the synonym 

Opulent 

Solution:

Opulent means ostentatiously costly and luxurious. Hence rich is the correct choice.

QUESTION: 22

Select the synonym 

Morose 

Solution:

Morose means sullen and ill-tempered and Gloomy means dark or poorly lit, especially so as to appear depressing or frightening.

QUESTION: 23

Select the synonym 

Cantankerous 

Solution:

Cantankerous means bad-tempered, argumentative, and uncooperative. Quarrelsome means given to or characterized by quarrelling. 

QUESTION: 24

Select the synonym 

Connoisseur 

Solution:

Connoisseur means an expert judge in matters of taste. Hence Discerning Judge is the correct choice. 

QUESTION: 25

Select the synonym 

Incensed 

Solution:

Incensed means very angry; enraged and Exasperated means irritate intensely; infuriate. 

QUESTION: 26

Select the synonym 

Transcend 

Solution:

Transcend means be or go beyond the range or limits of (a field of activity or conceptual sphere) and Eclipse means an obscuring of the light from one celestial body by the passage of another between it and the observer or between it and its source of illumination. Eclipse as a verb means “to be greater in significance than”.

QUESTION: 27

Select the synonym 

Drivel 

Solution:

Drivel means nonsense and Blather means talk in a long-winded way without making very much sense.

QUESTION: 28

Select the synonym 

Perseverance 

Solution:

Perseverance means persistence in doing something despite difficulty or delay in achieving success and Endurance means the ability to endure an unpleasant or difficult process or situation without giving way.

QUESTION: 29

Select the antonym 

vibrant 

Solution:

Vibrant means full of energy and life and drab means lacking brightness or interest; drearily dull.

QUESTION: 30

Select the antonym 

deep-seated 

Solution:

deep-seated means strongly felt or believed and very difficult to change or get rid of and temporary means lasting for only a limited period of time; not permanent.

QUESTION: 31

Select the antonym 

Humdrum 

Solution:

Humdrum means lacking excitement or variety; boringly monotonous and fascinating means extremely interesting. Hence options (d) is the correct choice.

QUESTION: 32

Select the antonym 

celibate 

Solution:

Celibate means not having sexual activity, especially because you have made a religious promise not to and promiscuous means having a lot of different sexual partners or sexual relationships, or (of sexual habits) involving a lot of different partners.

QUESTION: 33

Select the antonym 

ingestion

Solution:

Ingestion means the process of taking food, drink, or another substance into the body by swallowing or absorbing it and excrete means (of a living organism or cell) separate and expel as waste (a substance, especially a product of metabolism).

QUESTION: 34

Select the antonym 

horrify 

Solution:

Horrify means fill with horror; shock greatly and soothe means reduce pain or discomfort in (a part of the body).

QUESTION: 35

Select the antonym 

sacred

Solution:

Sacred means connected with God or a god or dedicated to a religious purpose and so deserving veneration and profane means not relating to that which is sacred or religious; secular.

QUESTION: 36

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 

Q. Open to more than one interpretation; not having one obvious meaning.

Solution:

Ambiguous means having or expressing more than one possible meaning, sometimes intentionally.

QUESTION: 37

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. Something widely feared as a possible dangerous occurrence. 

Solution:

Spectre means something widely feared as a possible dangerous occurrence. 
Beguile means charm or enchant (someone), often in a deceptive way. 
Monolith means a large single upright block of stone, especially one shaped into or serving as a pillar or monument.

QUESTION: 38

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. Average in amount, intensity, quality, or degree. 

Solution:

Moderate is the one which is the substitute of the phrase average in amount, intensity, quality, or degree.

QUESTION: 39

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. A factory, where workers are employed at very low wages for long hours and under poor conditions. 

Solution:

Sweatshop means a factory or workshop, especially in the clothing industry, where manual workers are employed at very low wages for long hours and under poor conditions.

QUESTION: 40

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. Things that have been discarded as worthless. 

Solution:

Flotsam means people or things that have been rejected or discarded as worthless. 

QUESTION: 41

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. Become apparent through the appearance of symptoms. 

Solution:

Manifest means clear or obvious to the eye or mind.

QUESTION: 42

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. Rub a part of the body to restore warmth or sensation. 

Solution:

Chafe means (with reference to a part of the body) make or become sore by rubbing against something.

QUESTION: 43

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. The punishment of being kept in school after hours. 

Solution:

Detention means the punishment of being kept in school after hours. 
Pretension means a claim or assertion of a claim to something. 
Blender means a person or thing that mixes things together, in particular an electric mixing machine used in food preparation for liquidizing, chopping, or pureeing.

QUESTION: 44

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. The outer layer of the cerebrum (part of the brain), composed of folded grey matter, plays an important role in the consciousness. 

Solution:

Cortex means the outer layer of the cerebrum (the cerebral cortex), composed of folded grey matter and playing an important role in consciousness. 
Capered means skip or dance about in a lively or playful way.

QUESTION: 45

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase. 
Q. A hot spring in which water intermittently boils, pushing a tall column of water and steam into the air. 

Solution:

Geyser means a hot spring in which water intermittently boils, sending a tall column of water and steam into the air. 
Smite means be strongly attracted to someone or something. 
Brew means make (beer) by soaking, boiling, and fermentation. 
Pitted means having a hollow or indentation on the surface. 

QUESTION: 46

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. The higher you climb, the more difficult it _____ to breathe. 

Solution:

 ‘becomes’

QUESTION: 47

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. Neha has been crying _____ morning.

Solution:

‘Since’ 

QUESTION: 48

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. The employee did not _____ to the argument of the manager.

Solution:

Concede means admit or agree that something is true after first denying or resisting it.

QUESTION: 49

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. He was sworn _____ as the Prime Minister of our country. 

Solution:

“swear in : to make someone give a formal promise in a law court or at an officialceremony”

QUESTION: 50

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. Rituals play into the __________ understandings of a society. 

Solution:

Tacitmeans understood or implied without being stated.

QUESTION: 51

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. Repetition bred a sense of _____________ with the characters. 

Solution:

Familiarity means close acquaintance with or knowledge of something.

QUESTION: 52

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. I sensed the __________ of the argument.

Solution:

‘beauty’ is the correct choice. “Beauty” is a noun which is correct. However, “beautification” is also a noun but it is a process to beautify someone, thus option (c) is correct.

QUESTION: 53

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. The beans are _____________ turned to avoid burning. 

Solution:

‘Constantly’ is the correct choice. Constantly is an adverb which qualifies the adjective which is “turned” here.

QUESTION: 54

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. Fourteen kilometres ______ not a short distance, to reach to my office daily. 

Solution:

fourteen kilometers shows the single unit, thus singular verb should be used with it. 

QUESTION: 55

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option. 
Q. Good reading ______ the sense of liberal educated mind.

Solution:

“leads” is the correct option. Lead: to guide

QUESTION: 56

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. She did not like to have coffee (nor I did). 

Solution:

“nor did I” is the appropriate use as inversion takes place after “nor”. 

QUESTION: 57

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. Taj Mahal is (a worth seeing monument) in Agra. 

Solution:

‘a monument worth seeing’ is the appropriate use.

QUESTION: 58

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. I had (not only helped her by) giving hints but also with providing him links.

Solution:

We need to write main verb “helped” and its object “her” after helping verb “had” and then “not only” and “but also” should be introduced. 

QUESTION: 59

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. We (has finished) our lunch half an hour ago. 

Solution:

‘ago’ is used with past indefinite tense thus ‘finished’ should be used instead of “had finished”.

QUESTION: 60

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. A small makeshift stage (was construct) with a red curtain for a backdrop. 

Solution:

“was constructed” is the correct choice.

QUESTION: 61

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. Take out your binoculars and (will see) the Andromeda galaxy. 

Solution:

‘see’ is the correct choice. The sentence is in the form of simple present tense.

QUESTION: 62

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. I (am always wondered) what it would be like to be inside a chocolate factory. 

Solution:

Sentence should be in active and ‘I’ should take ‘have’ helping verb with it so that 3rd form of verb can be used accordingly.

QUESTION: 63

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. They loaded their ships with spices and silks and (returns) with the summer monsoon. 

Solution:

‘returned’ is the correct choice as the sentence is In past thus “returned” should be used.

QUESTION: 64

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. I had (a few) eggs in the fridge, so we need to go to the market to buy them. 

Solution:

as the context in the statement is “person” is going to the market, so eggs are about to finish, thus “few” should be used which gives the negative meaning.

QUESTION: 65

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. My brother is indifferent (about) whatever I say. 

Solution:

indifferent takes “to” preposition with it.

QUESTION: 66

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. She is (the best and wisest) girl in the class.

Solution:

Option (c) is correct because when two superlatives are used for a single person both will take definite article “the” with it.

QUESTION: 67

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. The people of Japan are (wiser than America.) 

Solution:

Here the people of japan are compared to the people of America. Japan is not compare to America, thus for the ‘people’ we need to use ‘those’. 
“The people of Japan are wiser than people of America”. 
“The people of Japan are wiser than those of America”. 

QUESTION: 68

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. The Chairman appointed her (as a secretary) as she is efficient. 

Solution:

“appoint” does not take “as” with it.

QUESTION: 69

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. I wish I (was) a superman. 

Solution:

I wish/ I desire takes “were” with it to show wish/desire etc. 

QUESTION: 70

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. (The sea rough), they abandoned the swim. 

Solution:

The sea being rough. 
“The sea” is subject and “rough” is adjective. The structure to join “adjective” to subject in “adjective complement” is subject + be+ adj. so any be verb should come here and we can use 
“The sea being rough” 
“The sea is rough” is also correct but it does not show any after effect with it. 
“The sea being rough” here we have to show the after effect of the previous sentence which is “they abandoned the swim”. 

QUESTION: 71

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. The government plans to (take up) the construction project soon. 

Solution:
QUESTION: 72

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. The doctor (has advice) him to take proper diet. 

Solution:

“has” is used to show perfect tense and has takes 3rd form of verb with it. And, sentence should be in active thus “has advised” is the correct option.

QUESTION: 73

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. (Being a pleasant evening), we went out for a long drive on a highway. 

Solution:

“we” cannot be the subject of reference of “time i.e. evening” thus a temporary subject should be used that is “it”.

QUESTION: 74

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. We (are looking forward for) a positive response from you. 

Solution:

The correct phrase is ‘Look forward to something’ or ‘Look forward to doing something’ means “to excited and pleased about something that is going to happen”

QUESTION: 75

Improve the bracketed part of the sentence. 
Q. He (promised to mend) his ways. 

Solution:
QUESTION: 76

Select the word with the correct spelling. 

Solution:

Bereavingmeans be deprived of a close relation or friend through their death.

QUESTION: 77

Select the word with the correct spelling. 

Solution:

Frothiestmeans full of or covered with a mass of small bubbles.

QUESTION: 78

Select the word with the correct spelling. 

Solution:

Loopholesmeans an ambiguity or inadequacy in the law or a set of rules.

QUESTION: 79

Select the word with the correct spelling. 

Solution:

Whereforemeans for what reason.

QUESTION: 80

Select the word with the correct spelling. 

Solution:

Perverted: characterized by sexually abnormal and unacceptable practices or tendencies.

QUESTION: 81

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Zero tolerance 

Solution:

Zero tolerance means absolutely no toleration of even the smallest infraction of a rule. 
Tolerance cannot be related with accuracy.

QUESTION: 82

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Variety is the spice of life 

Solution:

Variety is the spice of life means new and exciting experiences make life more interesting. 

QUESTION: 83

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Scot-free 

Solution:

Scot-free means to escape punishment for a crime or wrongdoing; to be acquitted of charges for a crime.

QUESTION: 84

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Tongue-in-cheek 

Solution:

Tongue-in-cheek means Jocular or humorous, though seeming or appearing to be serious.

QUESTION: 85

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Wear your heart on your sleeve

Solution:

Wear your heart on your sleeve means to display one's feelings openly and habitually, rather than keep them private. 

QUESTION: 86

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

When it rains, it pours 

Solution:

When it rains, it pours means something good or bad occurring multiple times within a short span of time.

QUESTION: 87

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase. 

Add fuel to the fire 

Solution:

Add fuel to the fire means to do or say something to make an argument, problem, or bad situation worse; to further incense an already angry person or group of people. 

QUESTION: 88

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

A slap on the wrist 

Solution:

A slap on the wrist means a mild reprimand or punishment. 

QUESTION: 89

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Actions speak louder than words 

Solution:

Actions speak louder than words mean actions are more revealing of one's true character since it is easy to say things or make promises, but it takes effort to do things and follow through. 

QUESTION: 90

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

A blessing in disguise 

Solution:

A blessing in disguise means an unfortunate event or situation that results in an unforeseen positive outcome. 

QUESTION: 91

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. What is 'sciatica'? 

Solution:

According to the passage, ‘sciatica’ means herniated disc. 

QUESTION: 92

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. Where did the forefathers of the writer live? 

Solution:

The forefathers of the writer lives in ‘Mundakotukurussi’.

QUESTION: 93

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. What disability did the writer suffer due to the herniated disc? 

Solution:

Refer to, “Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg.” 

QUESTION: 94

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. ‘One Day I Will' is the title of? 

Solution:

Refer to, “I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'.” 

QUESTION: 95

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

I had seen this road many years ago when my parents moved to Mundakotukurussi, our ancestral village. However, in those early years, I hadn't begun exploring the countryside. I stored the unknown road in my head under 'One Day I Will'. Ten years ago, when I recovered from a herniated disc, it was to discover that I had a useless left leg. Though I managed to lose the limp, I hated not being able to stride around as I used to. I needed a challenge to tell myself that I wasn't going to buckle to a creature called sciatica. Thus the 'One Day I Will' arrived. "Where does the road by the medical shop lead to?" I asked my parents while visiting them next. "Chalavara," they said. "It's not an easy road to walk on," my father added. "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. But it also has two approach roads. The one I had chosen was a narrow back road used by the locals and that settled it for me. I needed to know for myself I could walk a road that wasn't going to be easy. And the next day, I would get up and walk that road again. 

Q. What makes Chalavara better than Mundakotukurussi? 

Solution:

Refer to, "There are too many ups and downs." Chalavara was a superior grade of a village as compared to Mundakotukurussi, with a high school, a fine library, ATMs and several shops. 

QUESTION: 96

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. The telescope TRAPPIST is in which country? 

Solution:

Refer to, “Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1.”

QUESTION: 97

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What is essential to have the possibility of life on a planet? 

Solution:

Refer to, “Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth.”

QUESTION: 98

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What is the 'Goldilocks' zone? 

Solution:

Refer to, “This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface.” 

QUESTION: 99

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives. 

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. What made it easier to record the passage of the planet in front of the star? 

Solution:

Refer to, “Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. 

QUESTION: 100

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The quest to find life outside the solar system got a big boost with the discovery of seven Earth-size extra-solar planets, or exoplanets, orbiting a dwarf star about 40 light years away. Unlike earlier discoveries of exoplanets, all seven planets could possibly have liquid water — a key to life as we know it on Earth — with three planets having the greatest chance. This is by far the largest collection of Earth-like planets in the habitable 'Goldilocks' zone of a star — neither too close nor too far from a star, which raises the possibility of liquid water being present on the surface. Only Earth has liquid water in the solar system. Since the dwarf star is much cooler than the Sun, the dimming of light each time a planet passes or transits before the star could be easily recorded from Earth unlike in cases when planets transit a Sun-like bright star. Since the initial discovery of three planets was made using the Chile-based Transiting Planets and Planetesimals Small Telescope, the exoplanet system is called TRAPPIST-1. 

Q. How many planets in our solar system have liquid water? 

Solution:

Refer to, “Only Earth has liquid water in the solar system. 

QUESTION: 101

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. 

"Please don't hit me" Rita said to the attacker. 

Solution:
QUESTION: 102

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. 

The holy prophet said, " God helps those who help others." 

Solution:
QUESTION: 103

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. 

The preacher said, "May God grant peace to the departed!" 

Solution:
QUESTION: 104

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. 

Sahil said, "Where will I be this time next year!" 

Solution:
QUESTION: 105

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech. 

Vicky said, "I clean my teeth daily." 

Solution:
QUESTION: 106

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

Mrs. Vaijanthi teaches us literature. 

Solution:
QUESTION: 107

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

I saw the master conducting the orchestra. 

Solution:
QUESTION: 108

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

Dark clouds have overcast the evening sky. 

Solution:
QUESTION: 109

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

The Marathas surrendered their fort to the Mughals after the war. 

Solution:
QUESTION: 110

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

Do you intimidate your younger brothers? 

Solution:
QUESTION: 111

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 
P- It had been umpteen years since we had seen each other. 
Q- One dull dark day in autumn, I was travelling on horseback through a dreary stretch of countryside. 
R- This was the house of Roderick Usher, who had been my childhood pal. 
S- At night fall, I came in sight of the house of Usher.

Solution:
QUESTION: 112

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 

P- According to various estimates, between 1942 and 1944 there were approximately 400 victims of this practice daily in Warsaw alone, with numbers on some days reaching several thousands. 
Q- A common German practice in occupied Poland was to round up random civilians on the streets of Polish cities. 
R- For example, on 19th September 1942 close to 3000 men and women were transported by train to Germany – they had been caught in the massive round-ups all over Warsaw the previous two days. 
S- The term, "lapanka" carried a sardonic connotation from the word's earlier use for the children's game known in English as "tag". 

Solution:
QUESTION: 113

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 

P: In other countries which are populated by 'haves', frustration is among them also because they do "haves". 
Q: In some countries, frustration exists because these countries are populated by "have-nots". 
R: Frustration is a global cancer. 
S: It has spared no country. 

Solution:
QUESTION: 114

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: The real purpose underlying this maxim lies in its utility in the worldly sense. 
Q: He has within him a spirit which is ever exhorting him to cut down his needs and learn to be happy with what he has. 
R: Man is something much greater than an intelligent being using his intellect to make newer inventions from time to time. 
S: It tells us to be up and doing, not to be passive in our attitude to life. 

Solution:

R is the first part immediately followed by Q. Here, ‘he’ refers to the man.

Next will be P followed by S which tell the real purpose behind the spirit.

QUESTION: 115

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P-But he did not know how to find one at that hour. 
Q-It was his first visit to the city and he didn't know where to go. 
R-Mohanlal's train was late and it reached Kolkata a little after midnight. 
S-He thought he would go to a choultry where he would not have to pay rent. 

Solution:
QUESTION: 116

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 

P-And slowly, you reach the pinnacle of self-awareness, experiencing a unity with all life. 
Q-If you transform your energy positively, it naturally becomes compassion and love. 
R-Once you experientially are a part of everything then nobody needs to teach you morality. 
S-Then you can do something to improve the situation, but without anger. 

Solution:
QUESTION: 117

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 
P: He raised his voice against idol-worship. 
Q: People are generally very open and accept social changes with a positive attitude. 
R: Swami Dayanand Saraswati is remembered with reverence and affection among the social reformers of the nineteenth century. 
S: India is a country which respects spiritualism much more than materialism. 

Solution:
QUESTION: 118

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: For that we need people who possess not only high skills but high values as well. 
Q: So the need of the hour is not only skill-based education but also value-inspired and value-based education. 
R: When we talk of investing in education, a question arises as to what kind of education needs to be given to the youngster. 
S: Our aim is to evolve not only an affluent society, but an egalitarian, just, humane and compassionate society. 

Solution:
QUESTION: 119

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 

P-Granted, political defection is increasingly less an act of ideological defiance than one of pure opportunism. 
Q- Yet, for all it flaws, the current law recognizes and respects one fundamental principle: The right to dissent. 
R- A blanket ban on defection will weaken rather than strengthen democracy, in whose name it is being sought to be imposed. 
S- Granted also that it is illogical to allow a third of the party to split but not in a lesser number. 

Solution:
QUESTION: 120

Rearrange the parts of the sentence in correct order. 

P-As difficult as it may be to recognize what it is inside us that is making us respond with negativity, that is the path towards forgiveness. 
Q-This will automatically change your relationship with the other person and you will feel much better. 
R-We need to recognize our reaction to the other person as a mirror of something in ourselves. 
S-Whatever, the issues might be, once you have discovered them, you can work on forgiving yourself.

Solution:

Related tests