English Mock Test - 3


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | English Mock Test - 3


Description
This mock test of English Mock Test - 3 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence English Mock Test - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Mock Test - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this English Mock Test - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other English Mock Test - 3 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The CEO only discussed (1)/ the new venture (2)/ with his manager. (3)/ No Error (4)

Solution:

only is a both noun and adjective. If used as an adjective it should be used before noun and if used as an adverb it should be used after verb. Thus it should be used after “discussed”, however it can be used before “CEO” only as well.

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. If she was marrying Mr. Gupta (1)/ she would have been (2)/ recognized as Mrs. Gupta. (3)/ No Error (4)

Solution:

first clause is a conditional clause and “marry” is non-continuous word and thus it should not be written in continuous form, thus “married” should be used and after that “to” should be used to relate with Mr. Gupta.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He did not go (1)/ to the temple on foot (2)/ he went there by the car. (3)/ No Error (4)

Solution:

by the car should be replaced with by car, as it just shows the mode of transportation thus, “the” should not be used in between by and car.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. She ascended (1)/ to the throne (2)/ at the early age of seven. (3)/ No Error (4)

Solution:

“Ascended” is both transitive and intransitive verb.
“Ascended” and “ascended to” both is one and same.
She ascended to the throne at the early age of seven.
She ascended the throne at the early age of seven.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The view of the downstream (1)/ and directly down the (2)/ bridge was awesome. (3)/No Error (4)

Solution:

in second part of the sentence “and” should not be used as “down” is a preposition of which object is “the bridge” and “directly” is an adverb which is qualifying a preposition “down”The view of the downstream directly down the bridge was awesome.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. His name was hardly (1)/ known out (2)/ his own country. (3)/No Error (4)

Solution:

Sentence is in passive but “his own country” cannot be the agent thus his own country need to be added with the rest of the sentence. conjunction is used to connect one sentence to another however preposition should be used as “his own country” is not a clause or a sentence. Conjunction is used to connect the clause. Thus, the correct preposition is “of”. Or “out” can be replaced with “in”.His name was hardly known out of his own country.His name was hardly known in his own country.

QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Water was dripping (1)/ of the trees, and (2)/ the grass was wet. (3)/No Error (4)

Solution:

“of” should be replaced with “down”. Drip down means fall in small drops.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Pravin sat up on the (1)/ sofa, with his legs (2)/ tucked down him. (3)/No Error (4)

Solution:

tucked under is the correct term to be used.

QUESTION: 9

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. She was so (1)/ near (2)/ achieving her goal. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 10

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He watched as fights (1)/ broke out (2)/ along the city. (3)/No Error (4)

Solution:

usage of “along” is incorrect. Along means “by the side of”.“Across” means from one side to another. Thus “along” should be replaced with “across”.

QUESTION: 11

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Several great battles (1)/ took place among (2)/ the British and the Americans. (3)/No Error (4)

Solution:

for two things/people “between” should be used. thus option (b) is correct.

QUESTION: 12

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The stream gurgled (1)/ contentedly as it (2)/ slowed to rounding the bend. (3)/No Error (4)

Solution:

“to round” is the correct term. To express the intention “infinitive” should be used and “to round” will express the intention here. Thus option (3) is correct.

QUESTION: 13

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. They did nothing (1)/ that was down the (2)/ dignity of princes. (3)/No Error (4)

Solution:

beneath one’s dignity means If something is beneath one’s dignity, one feel that one is too important to do it.Thus “down” should be replaced with “beneath”.

QUESTION: 14

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. What are (1)/ you doing (2)/ by here? (3)/No Error (4)

Solution:

“here” is an adverb of place, and adverbs do not require any preposition for them, thus “by” should not be used.

QUESTION: 15

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. As Benjamin ran (1)/ next the street, he wondered (2)/ what he should buy. (3)/No Error (4)

Solution:

“next” should be replaced with “along”. Along the street means to go parallel to the street. Thus option (b) is correct.

QUESTION: 16

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. It had a bright blue (1)/ cover, which he was (2)/ careful not do soil. (3)/No Error (4)

Solution:

to soil: To soil something also means to make it dirty. Thus “do soil” should be replaced with “to soil”

QUESTION: 17

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The boy who (1)/ sat close him (2)/ was his son. (3)/No Error (4)

Solution:

“close” is an adjective, noun, adverb and “noun/adjective/adverb” cannot take any object after it, thus to add any object “preposition” should be used. and “close to” means “near”.

QUESTION: 18

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. When I returned I felt (1)/ a big cat brush side me (2)/ as I opened the door. (3)/No Error (4)

Solution:

brush aside: to sweep out. Thus “brush aside” should be used.

QUESTION: 19

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He was going to (1)/ like the clothes she (2)/ bought of the trip. (3)/No Error (4)

Solution:

“of” should be replaced with “for.”We buy something for party, wedding, someone.

QUESTION: 20

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. "You didn't answer my (1)/ question," he said, (2)/ stepping to her. (3)/No Error (4)

Solution:

stepping towards her should be used. towards means “in the direction of”.

QUESTION: 21

Select the synonym

Monotonous

Solution:

Monotonous means dull, tedious, and repetitious; lacking in variety and interest.

QUESTION: 22

Select the synonym

Elusive

Solution:

Elusive means difficult to find, catch, or achieve and Baffling means impossible to understand; perplexing.

QUESTION: 23

Select the synonym

Lethargy

Solution:

Lethargy: a lack of energy and enthusiasm.Drowsy: sleepy and lethargic; half asleep.

QUESTION: 24

Select the synonym

Hoodwink

Solution:

Hoodwink: deceive or trick. Defraud: illegally obtain money from (someone) by deception.

QUESTION: 25

Select the synonym

Articulate

Solution:

articulate: having or showing the ability to speak fluently and clear.Distinct: recognizably different or clear in nature from something else of a similar type.

QUESTION: 26

Select the synonym

Ascend

Solution:

Ascend: go or climb up.

QUESTION: 27

Select the synonym

Scuttle

Solution:

scuttle: a metal container with a handle used to fetch and store coal for a domestic fire. Brazier: a portable heater consisting of a pan or stand for holding lighted coals.

QUESTION: 28

Select the synonym

Loquacious

Solution:

Loquacious: tending to talk a great deal; talkative.Talkative: fond of chat

QUESTION: 29

Select the antonym

mishmash

Solution:

mishmash means a confused mixture. Hence organized is the correct choice.

QUESTION: 30

Select the antonym

generosity

Solution:

Generosity means the quality of being kind and generous and malevolence means the state or condition of being malevolent where malevolent means having or showing a wish to do evil to others.

QUESTION: 31

Select the antonym

analogue

Solution:

Analogue means a person or thing seen as comparable to another. Hence difference is the correct choice.

QUESTION: 32

Select the antonym

amusement

Solution:

Amusement means the state or experience of finding something funny and melancholy means a feeling of pensive sadness, typically with no obvious cause.

QUESTION: 33

Select the antonym

Reform

Solution:

Reform means make changes in (something, especially an institution or practice) in order to improve it and worsen means make or become worse.

QUESTION: 34

Select the antonym

liberty

Solution:

Liberty means a right or privilege, especially a statutory one and incarceration means the state of being confined in prison; imprisonment.

QUESTION: 35

Select the antonym

intrinsic

Solution:

Intrinsic means belonging naturally; essential and acquired means to come into possession or ownership of; get as one's own.

QUESTION: 36

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To harass someone persistently to do something.

Solution:

Iconoclast means a person who attacks or criticizes cherished beliefs or institutions.Dote means be extremely and uncritically fond of.Neurotic means having, caused by, or relating to neurosis.

QUESTION: 37

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. A short statement expressing a general truth.

Solution:

Infer means deduce or conclude (something) from evidence and reasoning rather than from explicit statements.Pander means gratify or indulge (an immoral or distasteful desire or taste or a person with such a desire or taste).

QUESTION: 38

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Having or displaying an overly critical point of view.

Solution:

Judgmental: having or displaying an overly critical point of view.

QUESTION: 39

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. Obtain something by force, threats, or other unfair means.

Solution:

Extort: to obtain (something) by force, threats, or other unfair means.

QUESTION: 40

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. to shut a door, window, or lid forcefully and loudly

Solution:

To slam means shut (a door, window, or lid) forcefully and loudly.

QUESTION: 41

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. sums of money expressed in a specified monetary unit

Solution:

To monetise means convert into or express in the form of currency.To nominate means, propose or formally enter as a candidate for election or for an honour or award.Demarche means a political step or initiative.

QUESTION: 42

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To officially register as a member of an institution

Solution:

To muster means assemble (troops), especially for inspection or in preparation for battle.To institutionalize means, establish (something, typically a practice or activity) as a convention or norm in an organization or culture.

QUESTION: 43

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To reveal the true, objectionable nature of someone

Solution:

Betray means expose (one's country, a group, or a person) to danger by treacherously giving information to an enemy.Forsake means renounce or give up (something valued or pleasant).Delude means make (someone) believe something that is not true.

QUESTION: 44

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To regard with disgust and hatred.

Solution:

abhor: regard with disgust and hatred.

QUESTION: 45

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. unable to be destroyed or removed.

Solution:

ineradicable: unable to be destroyed or removed.

QUESTION: 46

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. God is _____.

Solution:

Immanent: existing or operating within.

QUESTION: 47

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Riya _____ her matriculation examination in 2016

Solution:

passed in the correct word to use. “Completed” might have been used if “graduation” had been there.

QUESTION: 48

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. _____ the rain stopped, the concert had to be suspended.

Solution:

“until” is subordinate conjunction and clause starting with until/unless is subordinate clause. And to refer time “until” is used.

QUESTION: 49

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Q. The elephant stampeded and tore _____ the streets. 

Solution:

tear down: an act of completely dismantling something. Thus, option (d) is correct.

QUESTION: 50

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Keith has _____ with a failure in English examination thrice.

Solution:

“has” is a helping word which must take 3rd form of verb with it. And with “failure” we should use “meet” in this context.

QUESTION: 51

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The manager was _____ an explanation of his conduct.

Solution:

call for: to ask or to demand. “Called” should be used as the sentence is in passive.

QUESTION: 52

In the following question, the sentence is given with blanks to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Virat Kohli added another feather _____ his cap by his wonderful performance in the one day match. 

Solution:

to add another feather to one’s cap: an achievement to be proud of. Thus option (b) is correct.

QUESTION: 53

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Only when _____ failed, the army resorted to force.

Solution:

persuasions: the action or process of persuading someone.

QUESTION: 54

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. John as well as his friends always _____ the permission of his mother before going for a rugby match.

Solution:

here “john” is a main subject which is a singular third person thus we need to use singular verb thus and we seek permission from someone.Seek: to ask for.

QUESTION: 55

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. My sister unlike my brothers __________ to have a career in Engineering.

Solution:

“my sister” is the real subject thus with that singular verb which is “wants” should be used.

QUESTION: 56

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The mobile phones have made digital cameras a little (superfluous) in today's world.

Solution:
QUESTION: 57

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. If (you will approach) her sincerely, she will listen to your problem definitely

Solution:

first clause is conditional clause and “will” should not be used in conditional clause. thus option (a) is correct.

QUESTION: 58

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. (No sooner the advertisement regarding the launch of new smart phone appeared) than there was a rush on the online website for prebooking the same.

Solution:

we use “did/had” after “no sooner”.“No sooner did/had…than” is the correct structure

QUESTION: 59

Improve the bracketed part of the sentence.

The equipment is (adapted to) cotton industries.

Solution:

adapt to:

"Adapted to" generally means that something has changed to fit its own environment. For example, "People have adapted to the difficult living conditions in the Arctic."
"Adapted for" suggests changes made to something by someone else. For example, "The vehicle was adapted for off-road travel by the engineering students at University X."
Thus, an equipment cannot adapt to something on its own.
An equipment is adapted for cotton industries (by us).

QUESTION: 60

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. We might (have doing) something to help you.

Solution:

“have” never takes “ing” form of the verb with it and modal never takes the singular form of the verb with it. Modal takes the base form of the verb and “have” takes 3rd form of the verb, so “might have done” is correct thus, option (c) is correct.

QUESTION: 61

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He (to be) positively rude.

Solution:

“being” is ving form of “be” “ving” must have any helping verb before it and helping verb used for “ving” is “is/am/are/was/were” thus “was being” should be used and “was being” is not an action verb. It represents state and act as a “linking verb”. Thus, an adjective should be used after linking verb.

QUESTION: 62

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. I'm (having to) too much fun.

Solution:

“having” is a transitive verb which takes the direct object. And “too much fun” is the object of “having” thus preposition “to” is not required.

QUESTION: 63

​Improve the bracketed part of the sentence.

Q. What would the cavalry (doing) out here?

Solution:

“verb” which is used here is “would” and it is a modal which must take base form of verb, thus “be” should be used. And “be” takes ving with it. thus “be doing” should be used.

QUESTION: 64

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. All (was surprising) to find that he was not with them.

Solution:

“surprise” is a transitive verb whose object is not given. thus, “surprising” will be changed to “surprised” which is a past participle which can act as an adjective. Another thing that need to be considered is “subject” is plural thus verb that will be used will be plural verb thus “were” should be used, and “were” will act as a linking verb.

QUESTION: 65

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Read in order (become) wise.

Solution:

“in order” is a preposition where “to” is a part of infinitive, thus after “to” only bare infinitive should be used.Thus option (c)

QUESTION: 66

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. She was uneasy because she (never be) on a plane before.

Solution:

“had never been” should be used as “been” is used to imply the meaning of “travelled or flown” and for the 3rd form “had” should be used. thus option (a) is correct.

QUESTION: 67

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. No one knows how he escaped (dash) to pieces.

Solution:

“being dashed” is the correct term to use as “escaped” is a verb which will take a noun after it and “being” which acts as a gerund is a noun as well. However, “being” takes 3rd form of verb and it takes passive form after it. So “dashed” will be used. thus option (b) is correct.

QUESTION: 68

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The battle (to rage) for some time.

Solution:

“for some time” shows the duration with which we need to use “perfect continuous tense”. Thus option (c) is correct.

QUESTION: 69

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. She glanced back to make sure she (wasn't to be) observed.

Solution:

“was not being” is the correct term to use because if the sentence is in active and if we use “is am are was were” as a hv then there must be “ving” after it thus “being” should be used and “was being” acts as a linking verb thus an adjective “observed” should be used.

QUESTION: 70

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. His shoes ( to cover ) with mud.

Solution:

shoes is a plural noun which takes plural verb thus “were” should be used and “were” is acting as a linking verb thus “covered” which is a past participle acting as an adjective should be used.

QUESTION: 71

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The tropical storm (be) a hurricane

Solution:

the most appropriate verb here is “will become”. Option (a) is correct.

QUESTION: 72

Improve the bracketed part of the sentence.
Q. Since when (have to start) a business been so easy?

Solution:

“since when” is a point of time, and as in later part of sentence “been” is used thus “present perfect continuous” should be used and as the sentence is interrogative thus helping verb “has” should come before “continuous form of verb” in the sentence.

QUESTION: 73

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Those films (being) made now.

Solution:

“films” is a plural noun, and “being” is a main verb before which we need helping verb and the verb which should be used as a helping verb for plural noun is “are”. Thus option (c) Is correct.

QUESTION: 74

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. There's nothing wrong with (having to) a different opinion.

Solution:

“having” should be used as “having” itself is a transitive verb thus “to” should not used to add an object.

QUESTION: 75

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. It has (being) too dangerous for too many people.

Solution:

“has” is a helping verb which takes 3rd form of verb thus “become” should be used.

QUESTION: 76

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Thrashing: an act of physically beating someone; a beating.

QUESTION: 77

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Consensus: a general agreement.

QUESTION: 78

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Composure: the state or feeling of being calm and in control of oneself.

QUESTION: 79

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Alleviate: make (suffering, deficiency, or a problem) less severe.

QUESTION: 80

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Scripture: the sacred writings of a religion

QUESTION: 81

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Tie the knot

Solution:

Tie the knot means to marry a mate.

QUESTION: 82

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

The ball is in your court

Solution:

The ball is in your court means one needs to take some action to keep something going.

QUESTION: 83

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

A piece of cake

Solution:

A piece of cake: something easily achieved.

QUESTION: 84

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

A picture paints a thousand words

Solution:

A picture paints a thousand words: It refers to the notion that a complex idea can be conveyed with just a single still image or that an image of a subject conveys its meaning or essence more effectively than a description does.

QUESTION: 85

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To bite off more than one can chew

Solution:

To bite off more than one can chew means to take (on) more than one can deal with; to be overconfident.

QUESTION: 86

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To bite the bullet

Solution:

To bite the bullet means decide to do something difficult or unpleasant that one has been putting off or hesitating over.

QUESTION: 87

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Bed of roses

Solution:

Bed of roses means an easy, comfortable situation.

QUESTION: 88

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Back to the drawing board

Solution:

Back to the drawing board means used to indicate that an idea, scheme, or proposal has been unsuccessful and that a new one must be devised.

QUESTION: 89

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To make a long story short

Solution:

To make a long story short : used to end an account of events quickly.

QUESTION: 90

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To steal someone's thunder

Solution:

To steal someone's thunder : win praise for oneself by pre-empting someone else's attempt to impress

QUESTION: 91

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only pose threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden.
A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the Manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reach the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. Abandoned, torn kite strings stuck in trees benefits whom?

Solution:

Refer to, "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees.” Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden.

QUESTION: 92

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying withthe creepers in the garden.A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the toptaking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. How many scientists contributed to a study by country's oldest botanical gardens on how manja can kill a tree?

Solution:

Refer to, “A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district.”

QUESTION: 93

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only poses threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden. A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the Manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reach the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. How can a tree be killed by a creeper?

Solution:

Refer to, “Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reaches the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.”

QUESTION: 94

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only pose threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden.
A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the Manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reach the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. What would be the acronym for India's oldest botanical garden?

Solution:

Refer to, “A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden.”

QUESTION: 95

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Manja, or the glass-coated string used for flying kites, not only pose threat to humans, animals and birds but also to trees. A study by the country's oldest botanical garden has revealed that it poses a great threat to trees. But how can a snapped string struck in a tree kill the tree? Apparently, it does so by allying with the creepers in the garden.
A research paper by three scientists of the Acharya Jagdish Chandra Bose Indian Botanic Garden, located in West Bengal's Howrah district, illustrates in detail how the Manja, in collusion with climbers, does the damage. "The abandoned, torn kite strings act as an excellent primary supporting platform for the tender climbers, giving easy passage to reach the top of the trees. Lateral branches from the top of the climber and other accessory branches from the ground reach the top taking support of the first climber, completely covers the treetop, thus inhibiting the penetration of sunlight," says the research paper.

Q. What gives easy passage to 'climbers' to top of the trees?

Solution:

Manja gives easy passage to 'climbers' to top of the trees.

QUESTION: 96

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too. But as other awards began to slip away from the well-reviewed musical, a theme could be teased out. What are Fantastic Beasts if not a plea for equal treatment of people, magical or otherwise? Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing. Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories. Fences, about an African-American father who fears racial discrimination, took home the Oscar for Best Supporting Actress. Earlier, Moonlight, featuring two minority communities (black and gay), won for Best Supporting Actor. This turned out to be one of those years the Oscar voter was underestimated. As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz. It looked like the year of The Artist all over again.

Q. Colleen Atwood won which Award?

Solution:

Refer to, “Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too.

QUESTION: 97

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too. But as other awards began to slip away from the well-reviewed musical, a theme could be teased out. What are Fantastic Beasts if not a plea for equal treatment of people, magical or otherwise? Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing. Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories. Fences, about an African-American father who fears racial discrimination, took home the Oscar for Best Supporting Actress. Earlier, Moonlight, featuring two minority communities (black and gay), won for Best Supporting Actor. This turned out to be one of those years the Oscar voter was underestimated. As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz. It looked like the year of The Artist all over again.

Q. What does the lead female actor in La La Land want to do?

Solution:

Refer to, “As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies.”

QUESTION: 98

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too. But as other awards began to slip away from the well-reviewed musical, a theme could be teased out. What are Fantastic Beasts if not a plea for equal treatment of people, magical or otherwise? Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing. Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories. Fences, about an African-American father who fears racial discrimination, took home the Oscar for Best Supporting Actress. Earlier, Moonlight, featuring two minority communities (black and gay), won for Best Supporting Actor. This turned out to be one of those years the Oscar voter was underestimated. As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz. It looked like the year of The Artist all over again.

Q. Which of the following movies is about kindness of Aliens?

Solution:

Refer to, “Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing.

QUESTION: 99

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too. But as other awards began to slip away from the well-reviewed musical, a theme could be teased out. What are Fantastic Beasts if not a plea for equal treatment of people, magical or otherwise? Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing. Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories. Fences, about an African-American father who fears racial discrimination, took home the Oscar for Best Supporting Actress. Earlier, Moonlight, featuring two minority communities (black and gay), won for Best Supporting Actor. This turned out to be one of those years the Oscar voter was underestimated. As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz. It looked like the year of The Artist all over again.

Q. Why was it assumed that La La Land would win a lot of awards?

Solution:

Refer to, “As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebrationof creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz.”

QUESTION: 100

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Everyone expected Mary Zophres to win for her retro-revival Technicolor clothes in La La Land — the eventual winner, Colleen Atwood for Fantastic Beasts and Where to Find Them, seemed surprised too. But as other awards began to slip away from the well-reviewed musical, a theme could be teased out. What are Fantastic Beasts if not a plea for equal treatment of people, magical or otherwise? Then, Arrival, a film about the inherent benignity of aliens (read immigrants) won for Best Sound Editing. Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories. Fences, about an African-American father who fears racial discrimination, took home the Oscar for Best Supporting Actress. Earlier, Moonlight, featuring two minority communities (black and gay), won for Best Supporting Actor. This turned out to be one of those years the Oscar voter was underestimated. As a majority of voters are actors, there was the tendency to think they'd reward La La Land, a celebration of creation: the heroine wants to make movies, the hero wants to make jazz. It looked like the year of The Artist all over again.

Q. Which movie for sure won two awards?

Solution:

Refer to, “Hacksaw Ridge, which is, in a way, an anti-guns movie, won in two categories.”

QUESTION: 101

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Abhay said to Veena, " Are you coming to the Reception?"

Solution:
QUESTION: 102

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Vinod said to me, "Has your brother returned from Dubai?"

Solution:
QUESTION: 103

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Veer said, "I was playing football".

Solution:
QUESTION: 104

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Kabir said to me, “I was waiting for you for a long time.”

Solution:
QUESTION: 105

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. The coach said, "Bravo! Puneet, you have done well."

Solution:
QUESTION: 106

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. Mariam was writing a note to her boss.

Solution:
QUESTION: 107

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The manager's bank account has been hacked.

Solution:
QUESTION: 108

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The storm destroyed several huts in the village.

Solution:
QUESTION: 109

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.
Q. Our Institute has launched a new scholarship scheme for the weaker sections of the society.

Solution:
QUESTION: 110

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. When did Rohit return my bike?

Solution:
QUESTION: 111

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- It would be better to speak of uniformities of nature.
Q- Law of nature are not commands but statements of facts.
R- This would do away with elementary fallacy that a law implies.
S- The use of the word law in this context is rather unfortunate.

Solution:
QUESTION: 112

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- When the game of life is finally over there is no second chance to correct our errors.
Q- Time is the greater equalizer of all mankind.
R- Time offers opportunity but demands a sense of regard.
S- It has taken away the best and the worst of us without regard of either.

Solution:
QUESTION: 113

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: It has been the handmaid of the ruling class.
Q: Therefore, ever since the dawn of civilization, persons in power have always tried to supervise or control education.
R: Education is an instrument which imparts knowledge and therefore, indirectly controls power.
S: It is an old saying that knowledge is power.

Solution:
QUESTION: 114

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: This is despite the fact that there is a rampant migration of rural families to urban centres.
Q: Generally the gains of being a unit of the urban population are less than the disadvantages and risks that are inbuilt in the urban life.
R: Rural population still dominates the urban population as far as the number is considered.
S: India is a country of villages.

Solution:
QUESTION: 115

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- And if I think about something which didn't happen I start thinking about all the other things which didn't happen.
Q- But there is only ever one thing which happened at a particular time and a particular place.
R- And there are an infinite number of things which didn't happen at that time and that place.
S- A lie is when you say something happened which didn't happen.

Solution:
QUESTION: 116

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- The magnitude of the interdependence depends on the technique of production causing the shifts in the food supply curve.
Q- Interdependence of food and labour market is important for the development process.
R- Similarly, an upward shift in the food supply curve shifts up the food demand curve.
S- An upward shift in the food supply curve would simultaneously result in an upward shift in the labour demand curve.

Solution:
QUESTION: 117

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- They never desert us even when all fair weather friends have deserted us.
Q- Books are never failing friends.
R- They dispel the dark clouds of gloom from our minds and increase our happiness if we are already happy.
S- Through the ages, the scriptures and other great books have provided, immeasurable solace to the wounded and strife torn humanity.

Solution:
QUESTION: 118

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- When the robber was near her bed, she stood up suddenly, 'brandishing the knife.
Q- One night the robber did enter her room but Lakshmi did not make any sound.
R- She just kept a tight hold of the knife and pretended to be sound asleep.
S- The robber was taken aback and with a loud cry, he ran out.

Solution:
QUESTION: 119

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: It isn't bragging about how great you are.
Q: It's not about thinking you're perfect because nobody is but knowing that you're worthy of being love and accepted.
R: Self esteem is how much you value yourself and how important you think you are.
S: It's how you see yourself and feel about your achievements.

Solution:
QUESTION: 120

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: Most of them are combinations of hydrogen and carbon in varying proportions.
Q: Crude mineral oil comes out of the earth as a thick brown or black liquid with a strong smell.
R: It is a complex mixture of many different substances, each with it's own individual qualities.
S: Such hydrocarbons are also found in other forms such as bitumen, asphalt and natural gas.

Solution:

Similar Content

Related tests