English Mock Test - 4


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | English Mock Test - 4


Description
This mock test of English Mock Test - 4 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence English Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this English Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other English Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He was such a (1)/ wonderful person (2)/ into so many ways. (3)/No Error (4)

Solution:

usage of “into” is incorrect. It should be replaced with “in”.

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The magician placed the ball (1)/ underneath of his hat and (2)/ made a mystic sign above it. (3)/No Error (4)

Solution:

“underneath” itself is a preposition, it does not require any other preposition. “Of” should be removed. It should be underneath his hat.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The phone that (1)/my father bought is different (2)/than your.(3)/No Error (4)

Solution:

in part (3) of the sentence it should be “yours” to show the possession.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. As soon as (1)/I reach my office (2)/I will mail you the files.(3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. My sister had a tough time (1)/removing the chewing gum that (2)/stuck with her hair. (3)/No Error (4)

Solution:

stuck in: unable to move.Thus “stuck in” should be used which shows chewing gum got intertwined with hair.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The Captain along with (1)/his team has been (2)/invited to the function. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. At this moment that (1)/ terrible door burst noisily, opened and (2)/ banged for the wall. (3)/No Error (4)

Solution:

banged “against” the wall should be used.Bang or strike is followed by “against”.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. While an electron (1)/ carries a negatively electrical (2) charge, a neutron is neutral. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 9

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. A slow smile worked (1)/ its way cross his (2)/ face and into his eyes. (3)/No Error (4)

Solution:

“cross” should be replaced with “across”. “Across” means form one side to another.

QUESTION: 10

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. His expression gave no (1)/ clue of what was going (2)/ on among his head. (3)/ No Error (4)

Solution:

“on among” should be replaced with “in”.

QUESTION: 11

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Economically, we (1)/ understand the world (2)/ round us in terms of scarcity. (3)/No Error (4)

Solution:

“round” should be replaced with “around”. Around means something which is near to us in all directions.

QUESTION: 12

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The two children, (1)/ brother and sister, were onto (2)/ their way to school. (3)/No Error (4)

Solution:

“onto” should be replaced with “on”. “On the way” is the correct term to use.

QUESTION: 13

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. I took the shortest (1)/ way through the (2)/ little park close the palace. (3)/No Error (4)

Solution:

“close to” means near thus “to” should be added after close.

QUESTION: 14

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. As it came to a stop (1)/ the conductor called (2)/ over in a loud voice. (3)/No Error (4)

Solution:

“call out”: to speak aloud or to shout.

QUESTION: 15

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He turned and walked (1)/ away, his head nearly a (2)/ foot up the others. (3)/No Error (4)

Solution:

it is a prepositional mistake--“up” should be replaced with “above”.

QUESTION: 16

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He parked the (1)/ car front of the house and (2)/ headed down the street. (3)/No Error (4)

Solution:

“front” should be replaced with “infront”.

QUESTION: 17

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The sailors divided his (1)/ money around themselves and (2)/ the ship sailed on. (3)/No Error (4)

Solution:

Replace ‘around’ with ‘among’.

QUESTION: 18

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Thank you for (1)/ getting me (2)/ of the hook. (3)/No Error (4)

Solution:

Use ‘off’ in place of ‘of’ because get one off the hook is an idiom.

QUESTION: 19

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Freedom fighters laboured (1)/ to the good of (2)/the poor enslaved masses. (3)/No Error (4)

Solution:

Replace ‘to’ with ‘for’.

QUESTION: 20

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Father was upset (1)/when he found that (2)/you are not there. (3)/No Error (4)

Solution:

Replace ‘was’ with ‘were’.

QUESTION: 21

Select the synonym

Eloquent

Solution:

Eloquent: fluent or persuasive in meeting.

QUESTION: 22

Select the synonym

Nefarious

Solution:

Nefarious: wickedIniquitous: grossly unfair and morally wrong.

QUESTION: 23

Select the synonym

Pernicious

Solution:

Pernicious: having a harmful effect

QUESTION: 24

Select the synonym

Stringent

Solution:

Stringent: strict, precise

QUESTION: 25

Select the synonym

Boisterous

Solution:

Boisterous: noisy, energeticClamorous: making a loud and confused noise.

QUESTION: 26

Select the synonym

Haggard

Solution:

Haggard: looking exhausted and unwellEmaciate: abnormally thin or weak.

QUESTION: 27

Select the synonym

Surreptitious

Solution:

Surreptitious: to keep secret.Impious: showing a lack of respect for God or religion.Artless: without skill or finesse

QUESTION: 28

Select the synonym

Inanition

Solution:

Inanition: exhaustion caused by lack of nourishment.

QUESTION: 29

Select the antonym

ogle

Solution:

Ogle means stare at in a lecherous manner and ignore means refuse to take notice of or acknowledge; disregard intentionally.

QUESTION: 30

Select the antonym

pejorative

Solution:

pejorative: expressing contempt or disapproval.complimentary: expressing a compliment; praising or approving.

QUESTION: 31

Select the antonym

avid

Solution:

Avid: having or showing a keen interest in or enthusiasm for something.Apathetic: showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern.

QUESTION: 32

Select the antonym

impiety

Solution:

Impiety means lack of piety or reverence.

QUESTION: 33

Select the antonym

pompous

Solution:

Pompous means affectedly grand, solemn, or self-important and modest means unassuming in the estimation of one's abilities or achievements.

QUESTION: 34

Select the antonym

whirl

Solution:

Whirl means move or cause to move rapidly round and round and peace means mental or emotional calm.

QUESTION: 35

Select the antonym

jaunt

Solution:

Jaunt means a short excursion or journey made for pleasure and halt means bring or come to an abrupt stop.

QUESTION: 36

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. the lower jawbone in mammals and fishes

Solution:

mandible: the jaw or a jawbone, especially the lower jawbone in mammals and fishes.

QUESTION: 37

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. urge someone to act in a violent or unlawful way.

Solution:

incite: encourage or stir upSolicit: ask for or try to obtain something from someone.Psych: mentally prepare (someone) for a testing task or occasion.

QUESTION: 38

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. a loud, harsh, piercing cry

Solution:

Piercing cry means a very loud and shrill scream.

QUESTION: 39

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. A hollow object used to contain something.

Solution:

Platter means a large flat dish or plate for serving food.Salver means a tray, typically one made of silver and used in formal circumstances.

QUESTION: 40

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. The tendency to recur at intervals.

Solution:

Periodicity means the quality or character of being periodic; the tendency to recur at intervals.

QUESTION: 41

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. A dramatic entertainment, in which performers express through gestures

Solution:

Pantomime means a theatrical entertainment, mainly for children, which involves music, topical jokes, and slapstick comedy and is based on a fairy tale or nursery story, usually produced around Christmas.

QUESTION: 42

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. work extremely hard or incessantly.

Solution:

toil: work extremely hard or incessantly.

QUESTION: 43

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. express a proposition, theory, etc. in clear or definite terms.

Solution:

enunciate: say or pronounce clearly.Postulate: suggest or assume the existence, fact, or truth of (something) as a basis for reasoning, discussion, or belief.Proclaim: announce officially or publicly.

QUESTION: 44

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To sweep over something so as to surround it completely.

Solution:

engulf: a natural force sweep over something so as to surround or cover it completely.

QUESTION: 45

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To take someone somewhere suddenly and quickly

Solution:

whisk: take or move (someone or something) somewhere suddenly and quickly. Flit: move swiftly and lightly.

QUESTION: 46

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. It is mainly due to Peter's lethargy that the plan fell _____.

Solution:

fell through: to fail to happen.

QUESTION: 47

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Mother shall return _____ an hour.

Solution:

within: not further than an area or period of time. Thus option (d) is correct.

QUESTION: 48

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. My father did not approve ______ the plan of travelling to Uttarakhand because of bad weather there.

Solution:

approve of: officially agree to or accept as satisfactory.

QUESTION: 49

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I settled ______ Canada last year.

Solution:

with “countries” we use “in” before it.

QUESTION: 50

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. His father _____ him up in a construction business.

Solution:

set up: to plan or to arrange.

QUESTION: 51

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I have _____ respect for his achievement.

Solution:

profound: very great or intense.

QUESTION: 52

​In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Being a _____ doctor, he never shirks work.

Solution:

conscientious: wishing to do one's work or duty well and thoroughly.Conscientious is the proper word to be used here.

QUESTION: 53

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The meeting was presided _____ by the Chairman.

Solution:

presided over: to be in charge of a situation or place

QUESTION: 54

In the following question, the sentence is given with blanks to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Both taciturn and _____ , Daniel seldom spoke and never spent money.

Solution:

As the money has not been spent by Daniel thus he must be “miserly”. Miserly is an adjective. Thus option (d) is correct.

QUESTION: 55

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. He was too _____ to make a statement before the Boss.

Solution:

timid is the one who is easily frightened.Coward is used in a context when we have to show afraid of danger.Shy people are the one who is afraid of company of other people.Thus, option (c) is correct.

QUESTION: 56

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. May be they (has had) a fight.

Solution:

“they” is a plural pronoun, it requires plural verb, thus sentence had been correct if “have” should have been used there, but as per the option given option (c) is given.

QUESTION: 57

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. We wouldn't want them to think we (doing) anything immoral.

Solution:

“doing” is a main verb which requires “helping verb” and “we” is a plural noun which will take plural helping verb with it, thus “were” should be used.

QUESTION: 58

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Would you mind (to carrying) this bag for me.

Solution:

“mind” is a main verb which will take object after it, thus “carrying” is a gerund which can act as an object of “mind”, thus option (b) is correct.

QUESTION: 59

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The child (would have jumped) with delight on seeing the joker at the circus.

Solution:

“would have jumped” can be used in conditionals or to show the completion in future by some point of time. Here neither any conditional nor any completion is required, thus “jumped” should be used.

QUESTION: 60

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The shoes were very expensive; I couldn't afford (to buying) them.

Solution:

“afford” takes infinitive or gerund after it. thus “to buy” should be used.

QUESTION: 61

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. After they (had finished) eating they went for a walk.

Solution:

No improvement.

QUESTION: 62

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. She and Dad would (has had loved) Amit.

Solution:

“would” is a modal which always takes base form of verb thus “have” should be used. “would have” as a helping verb will take “loved” with it.

QUESTION: 63

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Someone must (being) killed.

Solution:

“Must” is a modal which takes base form of verb, thus it will take “have” with it and “have” will take 3rd form of verb with it thus “have been” is correct.

QUESTION: 64

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Tom pretended to not (heard) a thing.

Solution:

an infinitive is written in to + v1 structure, so “heard” should be changed to “hear”. Thus option (a) is correct.

QUESTION: 65

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He must (has change) clothes during the night.

Solution:

“must” will take “have” with it. And “have” takes v3 with it thus “must have changed” is correct

QUESTION: 66

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. I should (has to be) with them tonight.

Solution:

“should” is a modal which will take base form of verb with it. and have will take “been” with it.Thus, “should have been” should be used.

QUESTION: 67

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He must not (to be left) like this.

Solution:

“must” is a modal which will take base from of a verb. Thus “be” should be used. “to” should be taken off.

QUESTION: 68

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Why should we (bothered)?

Solution:

“should” is a “modal” which will take base form of verb I.e. “bother” with it.

QUESTION: 69

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. I absolutely must (seen) him, however painful it may be for me.

Solution:

“must” is a “modal” which will take base form of verb I.e. “see” with it.

QUESTION: 70

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. She (had to) four previous solo shows.

Solution:

as “previous” has been used thus, the context of “past” need to be used, thus “had” should be used, apart from that as the action of past is being discussed in present then “present perfect” should be used as the action that is being discussed is already completed. Thus “has had” need to be used.

QUESTION: 71

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. That must (being) really difficult for you.

Solution:

“must” is a modal which will take base form of verb, thus “have” need to be used, and have takes 3rd form of verb thus “must have been” is the correct term to be used.

QUESTION: 72

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. I would love to come to your party! Thank you for (invites) me.

Solution:

For is a preposition which will take noun or gerund after it. Inviting is a gerund.

QUESTION: 73

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. It must (being) quite an exciting time to be alive.

Solution:

The sentence is in present continuous tense. The structure should follow subject + auxiliary BE + main verb-ing.

QUESTION: 74

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. As long as we are in this historical city let us spend our time (doing sightseeing).

Solution:

"Sightseeing" itself is an action thus "doing" which represents action should not be writtento show an action being happened.

QUESTION: 75

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He proposed (meets) me at the temple.

Solution:

To show intension we need to use an infinitive thus “to meet’ should be used.

QUESTION: 76

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Annoyance: the feeling or state of being annoyed; irritation.

QUESTION: 77

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Actuation: to incite or move to action.

QUESTION: 78

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Motheaten: a tattered or ragged clothes.

QUESTION: 79

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Extrusion: Extrusion is a process used to create objects of a fixed cross-sectional profile

QUESTION: 80

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Reiterate: say something again or a number of times, typically for emphasis or clarity.

QUESTION: 81

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Rise and shine

Solution:

Rise and shine: Wake up and get out of bed promptly.

QUESTION: 82

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Raining cats and dogs

Solution:

Raining cats and dogs: something that we say when it is raining heavily

QUESTION: 83

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Run out of steam

Solution:

Run out of steam means to lose one's energy or vitality for something.

QUESTION: 84

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

saved by the bell

Solution:

Saved by the bell means saved or spared from difficulty or misfortune by some intervention at the very last moment.

QUESTION: 85

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Smell a rat

Solution:

Smell a rat suspect that means to is something wrong; to sense that someone has caused something wrong.

QUESTION: 86

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Sixth sense

Solution:

Sixth sense means a supposed power to know or feel things that are not perceptible by the five senses of sight, hearing, smell, taste, and touch.

QUESTION: 87

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Rome was not built in a day

Solution:

Rome was not built in a day: Important work takes time

QUESTION: 88

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Rule of thumb

Solution:

Rule of thumb: a broadly accurate guide or principle, based on practice rather than theory.

QUESTION: 89

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Turn a blind eye

Solution:

turn a blind eye: pretend not to notice.

QUESTION: 90

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Up a blind alley

Solution:

Up a blind alley: you mean that someone is following a course of action that is certain to lead to an undesirable outcome.

QUESTION: 91

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The instructor's rules were simple. Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up. Easier said than done; I got it wrong many a time. But once you fought habit and got the hang of it, the panoramic underwater world revealed itself to you with high-definition clarity.
Led by him, I slowly peered through the mask into what till then was crystal-clear water, shimmering in the sunlight. I saw pebbles, sand and my fluid shadow. I was in Nemo's universe. Sea cucumbers, sea anemone, clownfish, starfish, sea horses, parrotfish, butterflyfish and a bevvy of colourful saltwater fish swam past. A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it. They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off!

Q. The writer is describing her experience of which activity?

Solution:

The writer is describing her experience of “snorkeling”.

QUESTION: 92

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The instructor's rules were simple. Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up. Easier said than done; I got it wrong many a time. But once you fought habit and got the hang of it, the panoramic underwater world revealed itself to you with high-definition clarity.
Led by him, I slowly peered through the mask into what till then was crystal-clear water, shimmering in the sunlight. I saw pebbles, sand and my fluid shadow. I was in Nemo's universe. Sea cucumbers, sea anemone, clownfish, starfish, sea horses, parrotfish, butterflyfish and a bevvy of colourful saltwater fish swam past. A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it. They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off!

Q. How to avoid the mask fogging up?

Solution:

Refer to, “Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up.”

1. By breathing through the nose and exhaling through the mouth

QUESTION: 93

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The instructor's rules were simple. Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up. Easier said than done; I got it wrong many a time. But once you fought habit and got the hang of it, the panoramic underwater world revealed itself to you with high-definition clarity. Led by him, I slowly peered through the mask into what till then was crystal-clear water, shimmering in the sunlight. I saw pebbles, sand and my fluid shadow. I was in Nemo's universe. Sea cucumbers, sea anemone, clownfish, starfish, sea horses, parrotfish, butterflyfish and a bevvy of colourful saltwater fish swam past. A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it. They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off!

Q. What is 'Nemo'?

Solution:

According to the passage, nemo is a name of an underwater animal.

QUESTION: 94

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The instructor's rules were simple. Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up. Easier said than done; I got it wrong many a time. But once you fought habit and got the hang of it, the panoramic underwater world revealed itself to you with high-definition clarity. Led by him, I slowly peered through the mask into what till then was crystal-clear water, shimmering in the sunlight. I saw pebbles, sand and my fluid shadow. I was in Nemo's universe. Sea cucumbers, sea anemone, clownfish, starfish, sea horses, parrotfish, butterflyfish and a bevvy of colourful saltwater fish swam past. A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it. They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off!

Q. The writer saw all of the following except:

Solution:

Refer to, “A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it.”

QUESTION: 95

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

The instructor's rules were simple. Breathe through your mouth, not your nose; else the mask will fog up. Easier said than done; I got it wrong many a time. But once you fought habit and got the hang of it, the panoramic underwater world revealed itself to you with high-definition clarity. Led by him, I slowly peered through the mask into what till then was crystal-clear water, shimmering in the sunlight. I saw pebbles, sand and my fluid shadow. I was in Nemo's universe. Sea cucumbers, sea anemone, clownfish, starfish, sea horses, parrotfish, butterflyfish and a bevvy of colourful saltwater fish swam past. A shoal of canary-yellow fish did a merry dance and another with vibrant blue fish followed it. They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off!

Q. When would there be a risk of the tube falling off?

Solution:

Refer to, “They were oblivious to the snorkelers who struggled to take in the sight of a world so beautiful, so colourful, and resist opening their mouth wide in amazement; the tube would fall off.”

QUESTION: 96

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent onboard. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 per cent leave for better compensation and benefits, 27 per cent for a better career opportunity, 27 per cent for new experience, 21 per cent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 per cent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare centre for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well, it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel-good factor.

Q. According to the passage, what is not the key concern of the businesses these days?

Solution:

Refer to, “Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent.”

QUESTION: 97

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent on board. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 per cent leave for better compensation and benefits, 27 per cent for a better career opportunity, 27 per cent for new experience, 21 per cent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 per cent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare centre for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well, it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel-good factor.

Q. What does employers do to its employees now-a-days to keep top talent on board?

Solution:

Refer to, “Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent onboard.”

QUESTION: 98

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent on board. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 per cent leave for better compensation and benefits, 27 per cent for a better career opportunity, 27 per cent for new experience, 21 per cent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 per cent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare centre for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well, it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel-good factor.

Q. Which of the following reason is not being mentioned in the passage in regard to people leaving their jobs?

Solution:

Refer to, "The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 percent leave for better compensation and benefits, 27 percent for a better career opportunity, 27 percent for new experience, 21 percent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 percent desire to change careers or industries.”

QUESTION: 99

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent on board. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 per cent leave for better compensation and benefits, 27 per cent for a better career opportunity, 27 per cent for new experience, 21 per cent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 per cent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare centre for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well, it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel-good factor.

Q. What does feel good factor mean with respect to employees?

Solution:

Refer to, “Well it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel good factor.”

QUESTION: 100

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Keeping employees happy, motivated, and on the payroll is one of the key concerns to businesses these days because it's an open market for top talent. A good employee can walk out of the door today and have a comparable or better job tomorrow. Which brings up a very important question: what would the companies do to keep away that person from even thinking about going to work elsewhere? Gone are the days when the monthly paycheck and two weeks' vacation a year were enough to keep employees happy. Employers must come up with irresistible incentives to keep top talent on board. The results of a recent survey by Fortune Magazine on why people leave their jobs shows that 30 per cent leave for better compensation and benefits, 27 per cent for a better career opportunity, 27 per cent for new experience, 21 per cent are dissatisfied with opportunities at current job, and 16 per cent desire to change careers or industries. Money is no longer the only major motivator. So, is this an onsite daycare centre for working parents? Paying for all or part of their health insurance? Or offering educational assistance or paying for certification? On an annual ski trip, paid foreign tours, onsite car washes and oil changes? Or free laundry and dry cleaning facilities? Or prized stock options? Well, it could be anything as long as it can keep the employees motivated. There are perks other than monetary gains or raise in pay package which can make employees feel happy and satisfied and the feel-good factor.

Q. What can be a suitable title for the passage?

Solution:

The suitable title for the passage can be “Giving employees a feel good factor”.

QUESTION: 101

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Pinky said, "What a beautiful vase!"

Solution:
QUESTION: 102

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. The client said to the ticket-seller, "At what time do the counters close?

Solution:
QUESTION: 103

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. I said to her, "I will do it now or never."

Solution:
QUESTION: 104

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. The girl in the red dress said to me, "Where is the film studio?"

Solution:
QUESTION: 105

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The painting had not been painted by the famous painter.

Solution:
QUESTION: 106

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The payment was collected by the hardworking salesman.

Solution:
QUESTION: 107

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. My father is going to build a six bedroom bungalow.

Solution:
QUESTION: 108

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. I shall have written the full thesis by December.

Solution:
QUESTION: 109

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. I had to stop all my work to complete this project.

Solution:
QUESTION: 110

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- On the earth, liquid forms and solid forms (ice/snow) predominate.
Q- The water cycle has two distinct branches the atmospheric branch and the terrestrial branch.
R- Water plays a versatile role in the functioning of the biosphere.
S- In the atmospheric, water exists mainly in gaseous form.

Solution:
QUESTION: 111

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P- For however elusively, it still knew of harbours and anchors, of homes to which to return, and of barns in which to store the harvest.
Q- The works of the early Renaissance and the poetry of Shakespeare vibrate with the compassion for live experience in danger of dying from exposure and neglect.
R- Yes, it was a genius of courage, not of desperate audacity.
S- In this compassion was the creative genius of the age.

Solution:
QUESTION: 112

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P: While the Soviet Government bought grain and other foreign consumer goods to be sold in domestic markets at heavily subsidized rates, Russia rejected socialism.
Q: The oil industry was the prime target of a sweeping privatization drive launched after the break-up of the Soviet Union.
R: The Russian government has failed to do for its people even a fraction of what the Soviet Union, with twice the population, did with the revenue generated from oil.
S: However, not all Russian have been rolling in oil wealth.

Solution:
QUESTION: 113

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P: The recent reduction in interest rates in the US and the injection of liquidity have resulted in investors seeking new avenues such as commodity markets, in view of the turbulence in financial markets and the low returns in treasuries.
Q: The relatively easy liquidity and low-interest rates, by themselves, make the holding of inventories attractive and thus induce volatility in commodity markets.
R: The financialisation of commodity trade and current extraordinary conditions in global financial markets could have influenced the spurt in prices.
S: The weakening of the US dollar is also advanced as a reason for the recent volatility in commodity markets, including food items.

Solution:
QUESTION: 114

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P: Yet making loans to poor people is hardly a Poverty cure.
Q: Segmenting the industry, might be worthwhile if it allows more of the poor to get access to credit.
R: Multinational corporations could take the top microfinance institutions to the next level, and the remainder could take the responsibility of development groups and regional banks.
S: Property rights and the role of law matter too.

Solution:
QUESTION: 115

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P: But the scenario has quite changed now-a-days by allocating a special budget of funds for security.
Q: In the last ten years, budget towards the development of military forces is higher when compared to others.
R: India earlier days gave more importance to the development of industry and less importance to other departments.
S: This is because of the frightening increase in terrorism all around the world especially emerging after the 9/11 terror attack in U.S.

Solution:
QUESTION: 116

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P- A sensitive mind easily absorbs the vibrations emanating from the thought of the people it associates with.
Q- We often say that a person is known by the company he keeps.
R- The violent can be made calm by exuding thought of love and compassion.
S- Visits to holy places are considered good because the good thoughts of the holy people gathered there and the ensuing vibrations definitelyaffect one in a positive fashion.

Solution:
QUESTION: 117

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P- Epistemological idealists (such as Kant) might insist that the only things which can be directly known for certain are ideas.
Q- The approach to idealism by Western philosophers has been different to that of Eastern thinkers.
R- In much of Western thought (though not in such major Western thinkers as Plato and Hegel) the ideal relates to direct knowledge of subjective mental ideas, or images.
S- It is then usually juxtaposed with realism in which the real is said to have absolute existence prior to and independent of our knowledge.

Solution:
QUESTION: 118

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P: If all the requirements of the villages are satisfied there by itself, then the peasants will usefully utilize their spare time.
Q: Let us consider the village artisans.
R: This will also provide employment to all the educated people of the villages.
S: Having discussed the problems and requirements of rural life.

Solution:
QUESTION: 119

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. The policeman said, "I saw a knife here."

Solution:
QUESTION: 120

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P: Practical farming includes knowledge of fruit and vegetable farming.
Q: These schools need not necessarily have their own farms because the village itself will provide ample fieldwork facilities.
R: Agriculture should be made compulsory in higher secondary schools; alternatively, the urban students can be taught town-planning, industrial planning etc.
S: Therefore, at this stage, only theoretical education for the village students would suffice.

Solution:

Related tests