English Mock Test - 5


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | English Mock Test - 5


Description
This mock test of English Mock Test - 5 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence English Mock Test - 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Mock Test - 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this English Mock Test - 5 exercise for a better result in the exam. You can find other English Mock Test - 5 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. While he went beside (1)/ with our decisions, we were (2)/ never sure he totally agreed. (3)/No Error (4)

Solution:

go along with: to agree or follow.There is no word “go beside” as such. Proper phrasal verb is “go along with” which should be changed according to tense used in the next clause.

QUESTION: 2

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The after morning (1)/ she woke to the first ray of (2)/ light through the window. (3)/No Error (4)

Solution:

“after” should be replaced with “early” to make the statement meaningful.

QUESTION: 3

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. It seemed as if (1)/ every man in the (2)/ country was back them. (3)/No Error (4)

Solution:

“as if” is used to show something which is not real, and to show unreality “were” should be used.Thus “was” should be replaced with “were”.

QUESTION: 4

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. He put the birds softly, (1)/ one by one, interior their (2)/ warm little home. (3)/No Error (4)

Solution:

“interior” should be replaced with “inside”. “Inside” is the preposition that need to be written here.

QUESTION: 5

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The lady was knocked down (1)/by a speeding car (2)/upon crossing the road. (3)/No Error (4)

Solution:

“upon” should be replaced with "while”, while is used when two actions happen at the same time.

QUESTION: 6

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Grandfather led (1)/a peaceful life after his (2)/retirement from the army. (3)/No Error (4)

Solution:
QUESTION: 7

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Indian Defence forces(A)/fought the enemy(B)/till the last soldier was standing. (C)/No error(D)

Solution:

We use ‘The’ to the specific things and as Indian Defence forces are specific, thus “the” should be added before it.

QUESTION: 8

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The landlord could not(A)/tell which of the servant(B)/broke the glass. (C)/No error(D)

Solution:

As the selection has been made that can be inferred with the pronoun “which”, thus “selection” can be out of many , thus “servant” should be “servants”.

QUESTION: 9

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.
Q. The officer asked the recruit (A)/which district(B)/he came from.(C)/No error(D)

Solution:
QUESTION: 10

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The road from(A)/my house(B)/to temple is full of potholes. (C)/No error(D)

Solution:

Here we are using “temple” as a reference point, thus “temple” is not used as its primary purpose, thus “the” need to be added in it.

QUESTION: 11

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. I asked the shopkeeper (A)/"Do you have change(B)/for a five hundred rupees note?"(C)/No error(D)

Solution:

Remove ‘a’ before five hundred. Use ‘rupee’ in place of ‘rupees’, when a noun is used as an adjective, (an attributive noun) it is usually in the singular. The note is worth five hundred rupees. It is a five-hundred-rupee note.

QUESTION: 12

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Each boy was given (A)/a toy as a parting gift,(B)/which made them happy.(C)/No error(D)

Solution:
QUESTION: 13

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Their luggages which were(A)/kept at the station's(B)/ restroom's lockers, were later retrieved. (C)/No error(D)

Solution:

‘luggage’ is an uncountable noun, the correct sentence should be “luggage which was”.

QUESTION: 14

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. That summer, elections were(A)/held at many a place(B)/without any untoward incident.(C)/No error (D)

Solution:

In place of ‘at’ use ‘in’.'at' is preferred when one wants to convey the precise (specific) location of an entity, while 'in' is used in a more obscure sense.

QUESTION: 15

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. I was taken by surprise (A)/when I came(B)/face to face with my school friend.(C)/No error(D)

Solution:
QUESTION: 16

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The factory complex houses a shop-floor(A)/and 10 cubicles for the staff in an area(B)/of about thousand squares meters.(C)/No error(D)

Solution:

It should be “square meters” instead of “squares meters”. “thousand” will modify “meters” not the “square” as square is also acting as an adjective and adjectives are not written in plural.

QUESTION: 17

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. She was annoyed (A)/when she found that(B)/the chewing gum was stuck to her hair.(C)/No error(D)

Solution:
QUESTION: 18

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. It is not easy for an actor(A)/to earn respect from both, the fans.(B)/as well as critic. (C)/No error (D)

Solution:

Replace “as well as” with “and”. “Both- and” goes together.

QUESTION: 19

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. It was obviously for everyone (A)/that grandfather was (B)/hiding something from all of us. (C)/ No error(D)

Solution:

Use ‘obvious’ in place of ‘obviously’.

QUESTION: 20

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. Recently I visited Kerala(A)/and found the sceneries(B)/to be breathtaking. (C)/No error(D)

Solution:

It should be “the scenery” instead of “the sceneries” because the word ‘scenery’ is uncountable in English. It may be countable in some other languages. However, in English, we can’t say sceneries or a scenery.

QUESTION: 21

Select the synonym

Abeyance

Solution:

Abeyance: a state of temporary disuse or suspension.

QUESTION: 22

Select the synonym

Dauntless

Solution:

Dauntless: showing fearlessness and determination.

QUESTION: 23

Select the synonym

Boast

Solution:

Boast: talk with excessive pride and self-satisfaction about one's achievements, possessions, or abilities.Pride: a feeling of deep pleasure or satisfaction

QUESTION: 24

Select the synonym

Haste

Solution:

haste: excessive speed or urgency of movement or action

QUESTION: 25

Select the synonym

Vacillate

Solution:

Vacillate: to oscillate between different opinions or actions.Irresolute: uncertain.

QUESTION: 26

Select the synonym

Indomitable

Solution:

Indomitable: impossible to subdue or defeat.Unconquerable: not conquerable.

QUESTION: 27

Select the synonym

Reiterate

Solution:

Reiterate: say something again or a number of times or to repeat something.

QUESTION: 28

Select the synonym

Nincompoop

Solution:

Nincompoop: a foolish or stupid person.

QUESTION: 29

Select the antonym

veteran

Solution:

veteran: a person who has had long experience in a particular field.Amateur: a person who is not skillful and just a beginner.

QUESTION: 30

Select the antonym

fatigue

Solution:

fatigue: extreme tiredness resulting from mental or physical exertion or illness.Vigor: physical strength and good health.

QUESTION: 31

Select the antonym

castigated

Solution:

castigate: reprimand (someone) severely.Approve: officially agree to or accept as satisfactory.Flay: strip the skin off (a corpse or carcass).Drub: hit or beat (someone) repeatedly.

QUESTION: 32

Select the antonym

deliberate

Solution:

deliberate: done consciously and intentionally.Imprudent: not showing care for the consequences of an action; rash.Cogitate: think deeply about something; meditate or reflect.

QUESTION: 33

Select the antonym

demure

Solution:

Demure meAns.(of a woman or her behaviour) reserved, modest, and shy. Hence bold is the correct choice.

QUESTION: 34

Select the antonym

genteel

Solution:

Genteel means characterized by exaggerated or affected politeness, refinement, or respectability and uncivilized meAns.(of a place or people) not socially, culturally, or morally advanced.

QUESTION: 35

Select the antonym

abominable

Solution:

Abominable means causing moral revulsion. Hence attractive is the correct choice.

QUESTION: 36

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. a symbol that serves as an emblem of a group of people

Solution:

totem: a natural object or animal that is believed by a particular society to have spiritual significance and that is adopted by it as an emblem.

QUESTION: 37

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. to leave a place suddenly or secretly.

Solution:

decamp: leave a place suddenly or secretly.

QUESTION: 38

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. the customary code of polite behaviour in society or among members of a particular profession or group.

Solution:

etiquette: the customary code of polite behaviour in society or among members of a particular profession or group.
Frizette: a curly or frizzed fringe, often an artificial hairpiece, worn by women on the forehead.
Epaulette: a piece of ornamental material on the shoulder of a garment, esp a military uniform.
Fossette: a small depression.

QUESTION: 39

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. the way in which a substance holds together; thickness or viscosity

Solution:

corpulence: something more than average fatness.exigency: an urgent need or demand.Exultancy: triumphantly happy.

QUESTION: 40

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. based on random choice or personal whim

Solution:

arbitrary: based on random choice or personal whim, rather than any reason or system.
Auxiliary: providing supplementary or additional help and support.
Allegory: a story, poem, or picture that can be interpreted to reveal a hidden meaning, typically a moral or political one.
ambulatory: Relating to or adapted for walking.

QUESTION: 41

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. to slap with one's hand or a flat object

Solution:

spank: slap with one's open hand or a flat object, especially on the buttocks as a punishment.
Clobber: hit (someone) hard.
Whip: a strip of leather or length of cord fastened to a handle, used for flogging or beating a person or for urging on an animal.
Flog: beat (someone) with a whip or stick as a punishment.

QUESTION: 42

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. deserving reward or praise

Solution:

Meritorious: deserving reward or praise.
Honourable: bringing or deserving honour.
Virtuous: having or showing high moral standards.
Noble: belonging by rank, title, or birth to the aristocracy.

QUESTION: 43

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. involving or showing violence and bloodshed

Solution:

gory: involving or showing violence and bloodshed.
sanguine: optimistic or positive, especially in an apparently bad or difficult situation.
Inundate: overwhelm someone with things or people to be dealt with.
Imbrue: to impregnate

QUESTION: 44

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. the recently dead person in question

Solution:

deceased: the recently dead person in question.
Euthanized: put an animal to death humanely.
Reposed: be situated or kept in a particular place.
Obliviate: to forget.

QUESTION: 45

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

Q. To cut off a branch, limb, or twig from the main body of a tree

Solution:

dollop: a large, shapeless mass of something, especially soft food.
Clop: a sound made by or as if by a horse's hoof striking the ground.
Slop: dress in an untidy or casual manner.
Lop: cut off a branch, limb, or twig from the main body of a tree.

QUESTION: 46

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Ankita is disgusted _____ the habit of her brother.

Solution:

“disgust at” is a phrasal verb which means “unhappy or disappointed with”.Thus option (a) is correct.

QUESTION: 47

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Due to the security reasons we were _____ from entering into the cockpit of the plane.

Solution:

“deny”: state that one refuses to admit the truth or existence of.Stop: to cease to happen.Thus “stopped” should be used.

QUESTION: 48

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Neha's mother was annoyed with her as she could not _____ her examination.

Solution:

Get through: to pass a difficult test.

QUESTION: 49

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. I shall _____ her if she apologises to me for her misbehavior.

Solution:

“Shall” is a modal which takes 1st form of verb with it, thus forgive should be used.

QUESTION: 50

In the following question, the sentence is given with blanks to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The fun ____________ reduced significantly when mom decided to tag along.

Solution:

Quotient: a degree or amount of a specified quality or characteristic.

QUESTION: 51

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The shepherd guarded a large ________ of sheep and allowed them to move from pasture to pasture.

Solution:

with sheep we use “flock”A shoal of fish.A flock of birds, sheep.

QUESTION: 52

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. At night, the hungry orphan would sneak into the kitchen and __________ tiny amounts of food.

Solution:

“Pilfer” means to steal something in small amount.

QUESTION: 53

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. As the only ________ person in the wacky family, the sensible girl felt like the odd woman out.

Solution:

“sane”: reasonable or sensible.

QUESTION: 54

In the following question, the sentence is given with blanks to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Everyone was pleased to learn the actor would _________ his role as the captivating pirate.

Solution:

reprise: to repeat.

QUESTION: 55

In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. The diamond necklace was _______ too extravagant for a simple dinner party.

Solution:

“extravagant” is an adjective, before which we need to use adverb and “too” is an adverb. However, we can add “far” before “too” and then “far too” together will act as an adverb. thus, option (d) is correct.

QUESTION: 56

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. What would you like (to do it) for your birthday?

Solution:

“you like to do it” is an assertive statement however as the given statement is an interrogative statement thus “it” should not be used after “to do” otherwise this statement will be an assertive and interrogative at the same time which will be incorrect.

QUESTION: 57

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. You must (be mistake).

Solution:

“mistaken” is an adjective which should come after “be”.

QUESTION: 58

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. She (starts walks) without responding.

Solution:

option (a) cannot be used as it should be “starts”, thus “started” should be used and “started” is a verb and it should have a noun or pronoun after it thus “walking” should be used.

QUESTION: 59

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He must (being) overwhelmed with the responsibility.

Solution:

must take 1st form of verb thus “have” should be used after “must” and have taken 3rd form of verb, thus “been” should be used after “have”. Thus option (c) is correct.

QUESTION: 60

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. I gave up (drinks) many years ago.

Solution:

“gave up” is a verb after which we need to write an object thus “drinking” which is a gerund should be used. An infinitive should not be used as it is used to show an intention.

QUESTION: 61

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Rahul went out without (saying) good bye.

Solution:
QUESTION: 62

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The unfortunate old man was knocked (away by) the rash driver.

Solution:

‘knocked out’ means to hit someone so that the person becomes unconscious

QUESTION: 63

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. One should get (trained) to prepare one's own breakfast.

Solution:

Used to: it shows the action of pastBe/get used to is the semi modal that should be used.

QUESTION: 64

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The young man (was carried by) the passionate appeal made by the social worker.

Solution:

Carry away: to become overly excited.The young man was overly excited by the passionate appeal made by the social worker.

QUESTION: 65

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Due to heavy monsoon showers, the water in the dam (rose another foot).

Solution:
QUESTION: 66

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. (I myself think) that this investigation is biased.

Solution:
QUESTION: 67

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Fans.(queue) for the concert tickets since early morning.

Solution:

Option (c) is the correct choice because “since -a point of time” is used, thus present perfect continuous should be used.

QUESTION: 68

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Human beings are social animals, (who are living in communities), regulated by social norms and laws.

Solution:

Option (a) is the correct choice because ‘are living’ shows action for a shorter period of time, however present indefinite should be used to show indefinite period.

QUESTION: 69

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Virat bats very well, (didn't he)?

Solution:

“doesn't he” is the correct use. Doesn't is used when speaking for third person singular subject.

QUESTION: 70

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. As the financial situation worsened we realized that we were heading (toward) a disaster.

Solution:

“Heading towards” shows the physical movement towards a disaster however for a disaster shows the inclination.

QUESTION: 71

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. After today's terrible test I am sure that my teacher's opinion (about) me will change for the worse.

Solution:

No improvement

QUESTION: 72

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The parents gave their children some (advice) before they left for the picnic.

Solution:
QUESTION: 73

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The passengers (were waited) for the flight at the emigration lobby, for long.

Solution:

We use ‘have been’ because “for long” shows the duration. Thus, present perfect continuous should be used.

QUESTION: 74

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. The public vent their anger on social media to protest (toward) police brutality.

Solution:

We use ‘against’ because here protesters are in opposition to the brutality shown by the police.

QUESTION: 75

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Look at this video clip in which (I, my friend and you) are enjoying a boat ride.

Solution:

Option (a) is correct because the sequence we follow is “2nd person/3rd person/1st person”.

QUESTION: 76

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Contusion: a region of injured tissue or skin in which blood capillaries have been ruptured; a bruise.

QUESTION: 77

Select the word with the correct spelling.

Solution:

Scimitars: a short sword with a curved blade that broadens towards the point, used originally in Eastern countries.

QUESTION: 78

Select the word with the correct spelling.

Solution:

consensus: a general agreement.

QUESTION: 79

Select the word with the correct spelling.

Solution:

precedents: an earlier event or action that is regarded as an example or guide to be considered in subsequent similar circumstances.

QUESTION: 80

Select the word with the correct spelling.

Solution:

castigated means reprimand (someone) severely.

QUESTION: 81

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Familiarity breeds contempt

Solution:

Familiarity breeds contempt: extensive knowledge of or close association with someone or something leads to a loss of respect for them or it.

QUESTION: 82

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Don't put all your eggs in one basket

Solution:

Don't put all your eggs in one basket: a piece of advice which means that one should not concentrate all efforts and resources in one area.

QUESTION: 83

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Through thick and thin

Solution:

Through thick and thin: under all circumstances, no matter how difficult.

QUESTION: 84

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Thumb one's nose

Solution:

Thumb one's nose: a gesture of disrespect

QUESTION: 85

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Wild goose chase

Solution:

Wild goose chase: a foolish and hopeless search for or pursuit of something unattainable.

QUESTION: 86

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

You bet

Solution:

You bet: sure or certainty.

QUESTION: 87

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To put the cat among the pigeons

Solution:

To put the cat among the pigeons: it is used to describe a disturbance caused by an undesirable person.

QUESTION: 88

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

to shoot the breeze

Solution:

to shoot the breeze: to spend time talking about things that are not important.

QUESTION: 89

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

The best of both worlds

Solution:

The best of both worlds: the benefits of widely differing situations, enjoyed at the same time.

QUESTION: 90

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To take the cake

Solution:

to take the cake: be the most remarkable or foolish of its kind.

QUESTION: 91

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Culture is defined as people's way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things.
Indian culture, therefore, is the Indians' way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to diverse religion, castes; regions follow their own tradition and culture.
Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC.
Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in their culture.
Unity in Diversity: India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.
Secularism: The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures
Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.
Namaste: The gesture of the Namaste greeting is also part of the Indian culture. People greet each other by saying "Namaste" while joining their hands. "Namaste" means "Hello". (Also read, the meaning of Namaste here.)
Most Indians have a habit of shaking their heads while talking.

Q. If I am a cultural, well behaved Indian, what will I do?

Solution:

Refer to, “Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.”

QUESTION: 92

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Culture is defined as people's way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things.
Indian culture, therefore, is the Indians' way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to diverse religion, castes; regions follow their own tradition and culture.
Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC.
Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in their culture.
Unity in Diversity: India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.
Secularism: The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures
Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.
Namaste: The gesture of the Namaste greeting is also part of the Indian culture. People greet each other by saying "Namaste" while joining their hands. "Namaste" means "Hello". (Also read, the meaning of Namaste here.)
Most Indians have a habit of shaking their heads while talking.

Q. Why is India called a unity in diversity?

Solution:

Refer to, “India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.”

QUESTION: 93

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Culture is defined as people's way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things.
Indian culture, therefore, is the Indians' way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to diverse religion, castes; regions follow their own tradition and culture.
Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC.
Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in their culture.
Unity in Diversity: India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.
Secularism: The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures
Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.
Namaste: The gesture of the Namaste greeting is also part of the Indian culture. People greet each other by saying "Namaste" while joining their hands. "Namaste" means "Hello". (Also read, the meaning of Namaste here.)
Most Indians have a habit of shaking their heads while talking.

Q. Which of the following is not true according to the passage?

Solution:

“Culture entails what drawing people draw” is the options which is not true according to the passage.

QUESTION: 94

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives

Culture is defined as people's way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things.
Indian culture, therefore, is the Indians' way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to diverse religion, castes; regions follow their own tradition and culture.
Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC.
Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in their culture.
Unity in Diversity: India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.
Secularism: The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures
Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.
Namaste: The gesture of the Namaste greeting is also part of the Indian culture. People greet each other by saying "Namaste" while joining their hands. "Namaste" means "Hello". (Also read, the meaning of Namaste here.)
Most Indians have a habit of shaking their heads while talking.

Q. Based on the above passage, which of the following is NOT true about Indian culture?

Solution:

Refer to, “The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures.”

QUESTION: 95

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

Culture is defined as people's way of life. It entails how they dress, how they speak, the type of food they eat, the manner in which they worship, and their art among many other things.
Indian culture, therefore, is the Indians' way of life. Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture. The Indian culture is a blend of various cultures belonging to a diverse religion, castes; regions follow their own tradition and culture.
Indian Culture is one of the oldest cultures in the world. India had an urban civilization even during the Bronze age. The Indus Valley Civilization (Harappan Civilization) dates back to 3300 BC – 1300 BC.
Distinct cultures different from each other co-exist together in a single country. Thus, in India, there is unity amidst vast cultural diversity. The way people live in India is reflected in its culture.
Unity in Diversity: India is a land of unity in diversity where people of different sects, caste and religion live together. India is also called the land of unity in diversity as different groups of people co-operate with each other to live in a single society. Unity in diversity has also become the strength of India.
Secularism: The word secularism means equality, impartiality, etc. towards all religion. India is a secular country, which means, equal treatment of all the religions present in India.
Traditions: traditional cultural values Gestures
Touching feet of elders: Indian tradition has rich cultural values. In India, younger show great respect to their elders. They touch the feet of their elders daily after waking up and especially on the festive occasions or before starting an important work.
Namaste: The gesture of the Namaste greeting is also part of the Indian culture. People greet each other by saying "Namaste" while joining their hands. "Namaste" means "Hello". (Also read, the meaning of Namaste here.)
Most Indians have a habit of shaking their heads while talking.

Q. What is the reason behind the immense variety in Indian culture?

Solution:

Refer to, “Because of the population diversity, there is immense variety in Indian culture.”

QUESTION: 96

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton on England's south coast to educate motorists who have been convicted of drunken driving.
The penalty for drunken driving might be the loss of a driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.
Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook. He said about a quarter of the people who came him had a drink problem, but had not realized how much they were drinking.
One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.
The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

Q. The Southampton scheme requires convicted drivers

Solution:

Refer to paragraph 2nd, “they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.”

QUESTION: 97

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton on England's south coast to educate motorists who have been convicted of drunken driving.
The penalty for drunken driving might be the loss of a driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.
Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook. He said about a quarter of the people who came him had a drink problem, but had not realized how much they were drinking.
One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.
The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

Q. John Cook devised the scheme

Solution:

Refer to 3rd paragraph, “Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook.”

QUESTION: 98

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton on England's south coast to educate motorists who have been convicted of drunken driving.
The penalty for drunken driving might be the loss of a driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead, they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.
Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook. He said about a quarter of the people who came him had a drinking problem but had not realized how much they were drinking.
One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.
The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

Q. The problem with a quarter of the people who went to John Cook was that they

Solution:

Refer to 3rd paragraph, “He said about a quarter of the people who came him had a drink problem, but had not realized how much they were drinking.”

QUESTION: 99

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton on England's south coast to educate motorists who have been convicted of drunken driving.
The penalty for drunken driving might be the loss of a driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.
Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook. He said about a quarter of the people who came him had a drink problem, but had not realized how much they were drinking.
One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.
The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

Q. Most drivers start off with at least

Solution:

Refer to 4th paragraph, “Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.”

QUESTION: 100

Read the passages carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

A pioneering scheme has been started recently in Southampton on England's south coast to educate motorists who have been convicted of drunken driving.
The penalty for drunken driving might be the loss of a driving licence and a heavy fine. But under the new scheme, convicted drivers do not pay the fine. Instead they have to attend eight training sessions—one a week organized by the local authority probation service.
Designed to demonstrate the damage alcohol can do, the scheme was devised by Senior probation officer John Cook. He said about a quarter of the people who came him had a drink problem, but had not realized how much they were drinking.
One way of getting the message across was to make the drivers pour out their usual ration of alcohol and then measure it. Almost everyone pours out not a single measure but a double at least an example of how easy it is to have more than just one drink and to encourage other people to do the same.
The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain. The sober truth is that drinking badly affects driving skills, although the drinker might like to believe otherwise.

Q. The truth is that alcohol

Solution:

Refer to, “The instructors on the course are giving clinical evidence of the effects of alcohol on the body and brain.

QUESTION: 101

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. "I'm off to the games. Where are you going?"

Solution:
QUESTION: 102

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. ‘Have you come from Japan?' said the shopkeeper to the tourist.

Solution:
QUESTION: 103

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Sara answered, "The photographs are under the drawer”.

Solution:
QUESTION: 104

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. ‘Do you have anything to tell me, little princess?' asked the king.

Solution:
QUESTION: 105

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one, which best express the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. Father said to Rahul, “Are you in such a hurry to cross the road?”

Solution:
QUESTION: 106

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. I read the story in one night.

Solution:
QUESTION: 107

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The cricket ball struck me on the head.

Solution:
QUESTION: 108

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The workers expected to finish the job.

Solution:
QUESTION: 109

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. Ravi had committed a mistake.

Solution:
QUESTION: 110

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one, which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. The most useful gift of my wedding was given to me by my aunt.

Solution:
QUESTION: 111

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. the independence of the nation
Q. brought about
R. united effort
S. under one leader

Solution:
QUESTION: 112

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. but eventually the sound of your feet
Q. it can take a while
R. on the pavement or on a trail
S. starts to sound like music

Solution:
QUESTION: 113

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. the grounds on which
Q. the chairman has terminated
R. we have to find out
S. his service

Solution:
QUESTION: 114

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. animals need some friends
Q. with the forests disappearing and
R. poaching still persisting today,
S. to protect them and their future

Solution:
QUESTION: 115

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P. for creativity
Q. to make mistakes
R. the freedom
S. provides the best environment

Solution:
QUESTION: 116

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P. explained angrily
Q. the bricklayer
R. leaving the site
S. his reasons for

Solution:
QUESTION: 117

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. which had some
Q. had no use
R. I found a firm
S. component for which they

Solution:
QUESTION: 118

Rearrange the parts of the sentence in the correct order.

P. the most suitable material
Q. because that is
R. it of wood
S. we made

Solution:
QUESTION: 119

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P. get some peace
Q. he left home
R. his parents could
S. in order that

Solution:
QUESTION: 120

Rearrange the parts of the sentence in correct order.

P. coal as a fuel
Q. in place of wood
R. during this period
S. people were beginning to use

Solution:

Related tests