General Knowledge Mock Test - 3


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | General Knowledge Mock Test - 3


Description
This mock test of General Knowledge Mock Test - 3 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence General Knowledge Mock Test - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Knowledge Mock Test - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this General Knowledge Mock Test - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other General Knowledge Mock Test - 3 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following vitamins —
1. Niacin
2. Pyridoxine
3. Riboflavin
4. Thiamine

Q. Which of these are water soluble vitamins —

Solution:

Eight of the water-soluble vitamins are known as the vitamin B-complex group: thiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), vitamin B6 (pyridoxine), folate (folic acid), vitamin B12, biotin and pantothenic acid. The B vitamins are widely distributed in foods, and their influence is felt in many parts of the body.

QUESTION: 2

In the context of ecology and environment, what does the Red Data Book pertain to?

Solution:

Red Data Book is related with a complete list of all endangered species.

QUESTION: 3

Which of the following is not a bird?

Solution:

Bat is mammal not a bird.

QUESTION: 4

Match the following lists.

Solution:
QUESTION: 5

Which of the following part of blood carry out the function of body defence?

Solution:

White blood cells (WBC) bring out the function of body defence.

QUESTION: 6

Match the following

Solution:
QUESTION: 7

Which one of the following is not an insect borne disease?

Solution:

Beri-Beri is not insect borne disease. It is caused by the deficiency of vitamin- B1 or thiamine.

QUESTION: 8

Which of the following gases is released from rice fields in the most prominent quantities?

Solution:

Methane (CH4) is produced in rice fields in the most prominent quantities. Because when organic matter decomposes without O2 in the water logged rice paddies, bacteria in the water produce methane.

QUESTION: 9

Consider the following statements.
1. Cigarette smoking exposes a person to benzene.
2. Benzene is a known carcinogen.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The carcinogen is any substance causing cancer. Benzene (C6 H6) is casue of bone marrow failure.

QUESTION: 10

Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotrophin)?

Solution:

Somatotrophin is produced by the anterior pituitary. It is a peptide hormone that induces growth, cell reproduction and regeneration.

QUESTION: 11

The phenomenon of mirage occurs due to which one of the following?

Solution:

Total internal reflection is responsible for mirage formation in deserts.

QUESTION: 12

Which one of the following common devices works on the basis of the principle of mutual induction?

Solution:

Transformer is based on the principle of mutual induction.

QUESTION: 13

Television signal cannot be received generally beyond a particular distance due to

Solution:

Curvature of the earth does not allow the television signals to be received beyond a particular distance.

QUESTION: 14

If a small raindrop falls through air

Solution:

Velocity of raindrop increases until it reaches the terminal velocity.

QUESTION: 15

Consider the following statements
X-rays
1. Can pass through aluminum.
2. Can be deflected by magnetic field.
3. Move with a velocity less than the velocity of ultraviolet ray in vacuum.

Solution:

X-rays cannot be deflected by magnetic field as they consists of no charge.

QUESTION: 16

Which one of the following is the permissible level of noise in a silent zone at day time?

Solution:

The permissible level is 50 dB.

QUESTION: 17

By which one of the following, an old written material which cannot be read easily, can be read

Solution:

Infrared rays helps in reading an old written material.

QUESTION: 18

Earthquake (shock) waves are

Solution:

An Earthquake is the result of a sudden release of energy in the Earth’s crust that creates seismic waves.

QUESTION: 19

Laser is a device to produce

Solution:

A laser is a device that emits coherent light through a process called stimulated emission.

QUESTION: 20

A perfect black body has the unique characteristic feature as

Solution:

A perfect black body emits and absorbs all colours of light. A good absorber is a good emitter.

QUESTION: 21

A α-particle consists of which of the following?

Solution:

An α-particle is identical with helium nuclei. It consists of 2 protons and 2 neutrons and represented by 2He4 .

QUESTION: 22

Which one of the following substances is made from natural raw materials?

Solution:

Rayon is made from naturally occurring cellulose. Rayon is also called artificial silk.

QUESTION: 23

Which one of the following metals is less reactive than hydrogen?

Solution:

The metals copper, silver gold and platinum are less reactive than hydrogen and they do not replace hydrogen from water or acid.

QUESTION: 24

Consider the following statements
1. Nitric acid is used in the production of fertilizers.
2. Sulphuric acid is used in the production of explosives.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Nitric acid is used in the production of fertilizers. The principal chemical produced form nitric acids ammonium nitrate, sulphuric acid is used in the production of explosives like TNT, nitroglycerine, gun cotton, etc.

QUESTION: 25

What is the purpose of adding baking soda to dough?

Solution:

Baking soda has sodium bicarbonate as the chief constituent. It decomposes on heating giving carbon dioxide. This causes dough, cakes, biscuits etc. to expand and become light.

QUESTION: 26

Amnesty International is

Solution:

Amnesty International is a non-governmental organisation focused on human rights. It was founded in London in 1961 by the lawyer Peter Benenson. It draws attention to human rights abuses and campaigns for compliance with international laws and standards.

QUESTION: 27

What is the Jeweller’s rouge?

Solution:

A very fine powder of ferric oxide is known as “jeweler’s rouge”, “red rouge”, or simply rouge. It is used to put the final polish on metallic jewellery and lenses, and historically as a cosmetic.

QUESTION: 28

‘Misch metal’ is widely used in the manufacture of which of the following?

Solution:

‘Misch metal’ alloyed with iron is used in the cigarettes lighters. Misch metal is an alloy of cerium (50%), lanthanum (25%), neodymium (18%), praseodymium (5%) and other rare metals.

QUESTION: 29

What is the pH value of pure water?

Solution:

Pure water is neutral in nature hence; the pH value of pure water is 7.

QUESTION: 30

Match the following

Solution:

1. The Apatani-are a tribal group of people living in the Zero valley in the Lower Subansiri district of Arunachal Pradesh.

2. Bhutia people live particularly in Sikkim.

3. Gond people are a Dravidian people of central India spread over the states of Madhya Pradesh, eastern Maharashtra (Vidarbha), Chhattisgarh, Uttar Pradesh, Telangana and Western Odisha.

4. The Meetei people are an ethnic group of Kangleipak (Manipur).

QUESTION: 31

Which one of the following is an element?

Solution:

Diamond is an element. It is an allotrope of carbon. While ruby, topaz and sapphire are minerals (i.e., compounds). These are valuable gemstones.

QUESTION: 32

Which one of the following is the capital of Cambodia?

Solution:

The capital of Combodia is Phnom Penh.

QUESTION: 33

Which one of the following countries is not situated in the region between the Caspian Sea and the Black Sea?

Solution:

Ukraine is not located between Caspian Sea and the Black Sea. It is located on the North of Black Sea.

QUESTION: 34

Match the following

Solution:

Indian Wild Ass Sanctuary also known as the Wild Ass Wildlife Sanctuary is located in the Little Rann of Kutch in the Gujarat.
The lion-tailed macaque is an Old World monkey endemic to the Western Ghats of South India. In the forests of Kerala they were observed preying on nestling and eggs of pigeons.
Hoolock Gibbon is a primate found in Assam, Bangladesh and in Myanmar.

QUESTION: 35

At which one of the following places, East-West corridor connecting Silchar and Porbandar and North-South corridor connecting Sri Nagar and Kanyakumari intersect each other?

Solution:

Both intersect each other at Jhansi (Uttar Pradesh).

QUESTION: 36

Which one of the following is included in the world list of biosphere reserves by UNESCO?

Solution:

The Sundarbans is the largest single block of tidal halophytic mangrove forest in the world. The Sundarban forest lies in the vast delta on the Bay of Bengal formed by the super confluence of the Ganges, Padma, Brahmaputra and Meghna rivers across southern Bangladesh. It is a UNESCO World Heritage Site.

QUESTION: 37

Which one of the following groups of animals are primates?

Solution:

Lemurs are a clade of strepsirrhine primates endemic to the island of Madagascar. Lorises is the common name for the strepsirrhine primates of the subfamily Lorinae in the family Lorisidae.

QUESTION: 38

Who among the following was the following was the first European to encounter the cocoa plant, from which chocolate is made?

Solution:

Christopher Columbus encountered the cocoa bean on his fourth mission to the Americas on August 15, 1502 when he and his crew seized a large native canoe that proved to contain among other goods for trade cocoa beans.

QUESTION: 39

What is mixed farming?

Solution:

Mixed farming is an agrarian system that mixes arable farming with the raising of livestock. When on a farm along-with crop production, some other agriculture based practice like poultry, dairy farming or bee keeping etc. is adopted then this is known as mixed farming.

QUESTION: 40

Match the following

Solution:

A. Mercury-God of Commerce, Eloquence, and Skill

B. Pluto-God of Underworld and Death

C. Mars-God of War

D. Neptune-God of the Sea

QUESTION: 41

Consider the following statements
1. Dinosaurs roamed the Earth during the Mesozoic Era.
2. All Dinosaurs and other reptiles such as Ichthyosaurus and Pterosaurus became extinctSons in Triassic Period.
Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

The creatures that we normally think of as dinosaurs lived during the Mesozoic Era, from late in the Triassic period (about 225 million years ago) until the end of the Cretaceous (about 65 million years ago).

QUESTION: 42

How many hours of daylight does the equator experience on September equinox?

Solution:

On the equinox, night and day is nearly exactly the same length -12 hours – all over the world. Thus equator experience 12 hours daylight on September equinox.

QUESTION: 43

Consider the following statements
1. Currently, three waterways have been declared as the national waterways of India.
2. The Sadiya-Dhubri stretch of river Brahmaputra is the longest national waterway.

Q. Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

The National Waterways Bill, 2015, as passed by Lok Sabha on 21 December, 2015, hereby declared the inland waterways specified at serial number 6 to 111 to be national waterways for the purposes of shipping and navigation. National Waterway 1 (NW 1) starts from Allahabad to Haldia with a distance of 1620 km (longest National waterway in India). It runs through the Ganges, Bhagirathi and Hoogly river system.

QUESTION: 44

The following question consists of two statements one labelled as ‘Assestion (A)’ and the other as ‘Reason (R)’. You are to examine these two statements carefully and select the correct answer to this question using the codes given below.
Codes
Assertion (A) The percentage of the Earth’s surface covered by India is 2.4%.
Reason (R) On the Mercator’s map of the world, India is shown much smaller than Canada.

Solution:

Both A and R correct but R is not the correct explanation of A.

QUESTION: 45

Consider the following statements
1. The Golden Quadrilateral connects the four major cities of Delhi, Mumbai, Bengaluru and Kolkata.
2. The North-South corridor will pass through Hyderabad.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The Golden Quadrilateral connects the four major cities of Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata. The North-South corridor will pass through Hyderabad.

QUESTION: 46

Which one of the following is the oldest oil refinery in India?

Solution:

Crude oil was discovered here in late 19th century. The first refinery of Digboi was started here as early as 1901. Digboi has the oldest oil well in operation. It is situated in the north-eastern part of the state of Assam.

QUESTION: 47

Which of the following divides India into northern and Southern parts?

Solution:

The Tropic of Cancer 23° 30’ N divides India into almost two halves.

QUESTION: 48

Which one of the following iron and steel plants was established with the British collaboration?

Solution:

Durgapur Steel Plant is located in Durgapur (West Bengal). It was Set up in the late 1950s with assistance from United Kingdom. It is one of the integrated steel plants of Steel Authority of India Limited. Rourkela Steel plant was established in collaboration with Germany and Bhilai steel plant was started in collaboration with Russia.

QUESTION: 49

Consider the following statements
The South-West monsoon originates in India due to
1. Low pressure in the Punjab plain.
2. High pressure in areas South of India.
3. Equatorial low being filled up by descending air current.
4. The Himalayas.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

The southwest monsoon brings rains towards the end of summer as the high pressure built in the India Ocean pushes the wind masses towards the low pressure formed on land. The southwestern summer monsoon occurs from July through September. Northern and central Indian subcontinent heats up during the hot summers. This causes a low pressure area over the northern and central Indian subcontinent. To fill this void, the moisture-laden winds from the Indian Ocean rush in to the subcontinent. These winds, rich in moisture, are drawn towards the Himalayas. The Himalayas act like a high wall, blocking the winds from passing into Central Asia and forcing then to rise. As the clouds rise their temperature drops and precipitation occurs. 4. Second Civil Disobedience Movement- 1932

QUESTION: 50

Which one of the following countries is not a UN member country?

Solution:

Taiwan is not a member of UN. Taiwan wants to become a member of the United Nations. However, it lost its seat in that body in 1971 when the U.N. chose to recognize the People’s Republic of China instead. According to U.N decision, there can be only one China in the world and the government in Beijing runs it.

QUESTION: 51

The Buddha delivered his first sermon, known as ‘Turning of the wheel of law’ at

Solution:

Buddha delivered his first sermon at Sarnath. Sarnath is a city located in the north-east of Varanasi near the confluence of the Ganges and the Gomati rivers in Uttar Pradesh,

QUESTION: 52

Whose philosophy is called the Advaita?

Solution:

Shankaracharya philosophy is called Advaita. The Advaita Vedanta focuses on the basic concepts as Brahman, atman, vidya (knowledge), avidya (ignorance), maya, karma and moksha.

QUESTION: 53

Who among the following was the founder of the Muslim League?

Solution:

The All India Muslim League, a political organization was founded in 1906 by Nawab of Dhaka Salimullah. Its mainpurpose was to safeguard the political rights of Muslims in India.

QUESTION: 54

In Buddhism, what does Patimokkha stand for?

Solution:

Patimokkha stands for the rules of the Sangha. Buddha Dhamma and Sangha are the three Jewels of Buddhism.

QUESTION: 55

In which of the following years was the first Railway line between Bombay and Thane laid?

Solution:

The country’s first railway, built by the Great Indian Penisula Railway (GIPR), opened in 1853 between Bombay and Thane.

QUESTION: 56

What is the correct sequence of the following events?
1. Bardoli Satyagraha
2. Rajkot Satyagraha
3. Champaran Satyagraha
4. Nagpur Satyagraha
Codes:

Solution:

· Champaran Satyagrah – 1917

· Nagpur Satyagrah – 1923

· Bardoli Satyagrah – 1928

· Rajkot Satyagrah – 1939

QUESTION: 57

Who among the following Urdu poets was invited to the Second and Third Round Table Conference?

Solution:

Muhammad Iqbal was invited to the second and third round table conference.

QUESTION: 58

Match the following

Solution:

· G.K Gokhale established The Servants of India Society in Pune, Maharashtra, on June 12, 1905.

· Pandit Madan Mohan Malaviya founded Banaras Hindu University (BHU) at Varanasi in 1916.

· The Swatantra Party was founded by C. Rajagopalachari, was Indian conservative political party that existed from 1959 to 1974.

· Vinayak Damodar Savarkar founded Free India Society (student society).

QUESTION: 59

Who among the following was thrice elected President of the Indian National Congress?

Solution:

Dadabhai Naoroji

2nd Session Calcutta Dec. 27-30, 1886 Dadabhai Naoroji

9th Session Lahore Dec. 27-30, 1893 Dadabhai Naoroji

22nd Session Calcutta Dec. 26-29, 1906 Dadabhai Naoroji

QUESTION: 60

Who among the following has started the Public Works Department in India in AD 1848?

Solution:

A separate Public Works Department was established by Lord Dalhousie. The main works of this department were to construct roads, bridges and government buildings.

QUESTION: 61

Corporation tax:

Solution:

Corporation tax is a direct tax levied, collected and appropriated by the Union or the central government. No part of this tax can be assigned to the states.

QUESTION: 62

Which of the following constitute the World Bank?
1. International Bank for Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Development Association
4. International Monetary Fund
Codes:

Solution:

World Bank is made up of two development institutions owned by 187 member countries: International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) and International Development Association (IDA). IBRD aims to reduce poverty in middle-income and creditworthy poorer countries, while IDA focuses on world’s poorest countries. Their work is complemented by that of the International Finance Corporation (IFC), Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA) and International Centre for the Settlement of Investment Disputes (ICSID). There is a difference between the World Bank and the World Bank Group.

QUESTION: 63

Which one of the following is not an instrument of selective credit control in India?

Solution:

Variable Reserve Ratio (Cash Reserve Ratio) is aimed to control only volume of credit (quantitative method) not both volume and purpose of credit for which bank gives loans. (Qualitative method and selective control method are used for these purposes. It has a number of limitations.

QUESTION: 64

The Dinesh Goswami Committee was concerned with:

Solution:

Dinesh Goswami Committee (1990) was concerned with electoral reforms. It suggested providing state funding in kind to political parties. It also suggested that a candidate should not be allowed to contest election from more than two constituencies.

QUESTION: 65

Bank Rate implies the rate of interest:

Solution:

Bank Rate is that rate of interest at which central bank of a country provides refinancing facilities to commercial banks. The bank rate, a benchmark rate at which RBI buys or re-discounts bills of exchange or other commercial papers eligible for purchase. Every bank needs refinancing as it is very difficult to match borrowings and flow of deposits.

QUESTION: 66

Consider the following:
1. Industrial Finance Corporation of India
2. Industrial Credit and Investment Corporation of India
3. Industrial Development Bank of India
4. Unit Trust of India
The correct sequence in which the above were established is:

Solution:

Best answer should be (1243). IFCI – July 1948; ICICI – 1955; IDBI – 1963 - UTI –July 1964;

QUESTION: 67

As part of the liberalization programmer and with a view to attract foreign exchange, the government and the RBI have, devised two scheme known as FCNR ‘A’ and FCNR ‘B’.

Q. Which of the following is/are true regarding these two schemes?
1. Under scheme ‘A’ RBI bears exchange rate fluctuations.
2. Under scheme ‘B’ other banks are to meet out the difference in exchange rate fluctuations.
3. Both the schemes stand withdrawn now.
4. Only scheme ‘A’ has been withdrawn
Codes:

Solution:

FCNR ‘B’ – Foreign Currency Non-Resident (bank) Account

QUESTION: 68

Q. Which of the following were the aims behind the setting up of the World Trade Organization (WTO)?
1. Promotion of free trade and resource flows across countries
2. Protection of intellectual property rights
3. Managing a balanced trade between different countries
4. Promotion of trade between the former East Bloc countries and the western world
Select the correct answer by using the codes given below:
Codes:

Solution:

World Trade Organization (WTO) is a body making global trade rules with binding effects on its members. It is not only an institution, but also a set of agreements. The WTO regime is known as the rules- based multilateral trading system. The history of the Organization dates back to 1947, when the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) was set up to reduce tariffs barriers, remove trade barriers and facilitate international trade in goods and services

QUESTION: 69

In India, which of the following is regulated by the Forward Markets Commission?

Solution:

Forward Markets Commission (FMC) is the chief regulator of forwards and futures markets in India. As of March 2009, it regulates Rs 52 Trillion worth of commodity trade in India. It is headquartered in Mumbai and is overseen by the Ministry of Consumer Affairs, Government of India. The commission allows commodity trading in 22 exchanges India of which 6 are national. It was established in 1953.

QUESTION: 70

With reference to the institution of Banking Ombudsman in, India, which one of the statements is not correct?

Solution:

Banking Ombudsman is a quasi judicial authority functioning under India’s Banking Ombudsman Scheme 2006, and was created pursuant to the a decision by the Government of India to enable resolution of complaints of customers of banks relating to certain services rendered by the banks. The Banking Ombudsman Scheme was first introduced in India in 1995, and was revised in 2002. The current scheme became operative from 1st January 2006, and replaced and superseded the banking Ombudsman Scheme of 2002.

QUESTION: 71

Gilt -edged:

Solution:

Gilt-edged is the market in government securities guaranteed by the government – center or state. The term means least-risk/best quality by way of least risk of default in repayment of principal and interest.

QUESTION: 72

Consider the following organizations:
1. International Bank for Reconstruction and Development
2. International Finance Corporation
3. International Fund for Agricultural Development
4. International Monetary Fund

Q. Which of these are agencies of the United Nations?

Solution:

International Fund for Agricultural Development (IFAD) was established in 1977 with the objective to fight rural poverty. Its mission is to “Enable poor rural people to overcome poverty”. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is one of five institutions that comprise the World Bank Group.

QUESTION: 73

Match the cities labeled as 1, 2, 3, 4 and 5 in the given map with the names of the institutes located in these and select the correct answer using the codes given below the names of the institutes.
Names of institutes:

A. Central Marine Fisheries Research Institute
B. Central Sheep Breeding Farm
C. National Dairy Research Institute
D. National Institute of Agricultural Extension Management
Codes:

Solution:

Central Marine Fisheries Research Institute is located in Cochin of Kerala, which is marked as ‘5’ in the given map. Central sheep breeding farm is located in Hissar of Haryana, which is marked as ‘2’. National Dairy Research Institute is situated in Karnal of Haryana is marked by ‘1’ in the map. National Institute of Agricultural Extension is situated at Hyderabad of Andhra Pradesh and is marked by ‘4’ in the given map.

QUESTION: 74

 Consider the following statements
1.  Article 371 A to 371 were inserted  in the Constitution of India to meet regional demands of Nagaland,Assam, Manipur, Andhra Pradesh, Sikkim, Mizoram, Arunachal Pradesh and Goa.
2.  Constitution of India and the United States of America envisage a dual policy(The union and the states) but a single citizenship.
3.  A Naturalised citizen of India can never be deprived of his citizenship.
Which of the statements(s) given above is/are correct?

Solution:
QUESTION: 75

Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists: 

Solution:

Major producer of mineral oil is Venezuela of South America. Coal reserve in Venezuela is 10.2 billion. Major producer of copper is Zambia and Zambia is ranked as world's seventh largest producer of copper. Gabon is ranked as five global producers of manganese. Guyana is the major producer of bauxite, the production of bauxite is 1.5 million tons per year.

QUESTION: 76

Under which one of the following systems of assessment, the British Government collected revenue directly from the farmers?

Solution:

Ryotwari System was introduced by Thomas Munro in 1820. In this System, the ownership rights were handed over to the peasants. British Government collected taxes directly from the peasants.

QUESTION: 77

What is the correct sequence of the following events?
1. Rowlatt Act
2. Gandhi-Irwin pact
3. Morley-Minto Reforms
4. Illbert Bill

Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

· Illbert Bill – 1883

· Marley Minto Reforms – 1909

· Rowlatt Act – 1919

· Gandhi Irwin pact – 1931

QUESTION: 78

Who among the following was not member of the Cabinet Mission?

Solution:

Cabinet Mission was composed of three cabinet Ministers of England

· Sir Pethick Lawrence, Secretary of State for India.

· Sir Stafford Cripps, President of the Board of Trade,

· A. V Alexander, the First Lord of the Admiralty

· Sir Cyril Radcliffe was appointed to chair two Boundary Commissions in June 1947 -one for Bengal and one for Punjab.

QUESTION: 79

Which one of the following was the original name of Tansen, the famous musician in the court of Akbar?

Solution:

Tansen, who was one of the nine jewels or navaratnas in the court of Emperor Akbar, was born in a Hindu family at Behat near Gwalior in the Madhya Pradesh state. Father of Tansen was Makarand Pande, who named him Ramtanu Pandey.

QUESTION: 80

Who among the following has issued the coin rupee for the first time?

Solution:

The first Rupee (Silver coin) was introduced by Sher Shah and was called “Rupia” which remained in use throughout the Mughal rule.

QUESTION: 81

In which of the following years was the All India Trade Union Congress formed in Bombay?

Solution:

All India Trade Union Congress (AITUC) was founded on 31 October 1920 with Lala Lajpat Rai as its first president. Upto 1945 Congressmen, Socialists, Communists worked in the AITUC which was the central trade union organization of workers of India. It is the oldest trade union federation in India.

QUESTION: 82

Who among the following was elected as the President of All India Khilafat Conference met at Delhi in 1919?

Solution:

Gandhiji was elected President of the All-India Khilafat Conference which met at Delhi on November 23, 1919. They decided to withdraw all cooperation from the government if their demands were not met.

QUESTION: 83

Who among the following was not a member of the Constituent Assembly?

Solution:

The Constitution of India was drafted by the constituent assembly and it was set up under the cabinet Mission plan on 16 May 1946. The members of the constituent assembly were elected by the Provincial assemblies by method of single transferable vote system of proportional representations. Members of the committee:, Sardar Vallabhbhai Patel, K. M. Munshi, Acharya J. B Kriplani. Lok Nayak Jai Prakash was not the member of the constituent assembly.

QUESTION: 84

Who among the following had moved the objectives resolution which formed the basis of the Preamble of the Constitution of India in the Constituent Assembly on December 13, 1946?

Solution:

The historic Objective Resolution was moved by Jawaharlal Nehru on 13 December 1946, and was adopted unanimously on 22 January 1947.

QUESTION: 85

The head of a district (Ahara), the principal coordinator of the revenue and the officer incharge of general and military functions in his jurisdiction during Mauryan empire was known as

Solution:

In District administration each district was administered by 3 officers viz. Pradeshika, Rajuka, & Yukta. Pradeshika was senior and Rajuka was subordinate. Yukta was subordinate to both of them. The district administration was under the charge of Rajukas, whose position and functions are similar to modern collectors. He was assisted by Yuktas or subordinate officials. The rajjuka was responsible for surveying and assessing the land, fixing its rent and record keeping besides judicial functions.

QUESTION: 86

In which part of the Constitution, details of citizenship are mentioned?

Solution:

Details of Citizenship are mentioned in part II (Article 5-11) of the constitution.

QUESTION: 87

Match the following

Solution:

Schedule X was added by 52nd amendment in 1985. It contains provisions of disqualification on the grounds of defection.
Schedule VIII contains List of 22 languages of India recognized by Constitution.
Schedule 1 deals with the List of States & Union Territories.
Schedule IX contains acts & orders related to land tenure, land tax, railways, and industries. Added by Ist amendment in 1951. Laws under Schedule IX are beyond the purview of judicial review even though they violate fundamental rights enshrined under part III of the Constitution.

QUESTION: 88

Financial distribution between the Union and the State takes place on the basis of the recommendations of which one of the following?

Solution:

The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the states themselves.

QUESTION: 89

Who among the following was the first Law Minister of India?

Solution:

Jawaharlal Nehru took charge as the first Prime Minister of Indiaon 15 August 1947, and chose 15 other members for his cabinet in which B.R. Ambedkar was the first law minister of India.

QUESTION: 90

Who is the Chairman of the second Administrative Reforms Commission?

Solution:

The 2nd Administrative Reforms Commission was initial set up under the Chairmanship of Mr. Veerappa Moily, who resigned with effect from 1st April 2009. He was succeeded by V. Ramachandran. The Commission was to prepare a detailed blueprint for revamping the public administration system in India.

QUESTION: 91

Assertion (A) An award made by a Lok Adalat is deemed be decree of a Civil Court.
Reason (R) Award of Lok Adalat is final and binding on all parties, and no appeal lies against thereto before any court
Codes

Solution:

The award of the Lok Adalat is fictionally deemed to be decrees of Court and therefore the court has all the powers in relation thereto as it has in relation to a decree passed by itself. This includes the powers to extend time in appropriate cases. The award passed by the Lok Adalat is the decision of the court itself, though, arrived at by the simpler method of conciliation instead of the process of arguments in court.

QUESTION: 92

Sarkaria Commission was established to study

Solution:

Sarkaria Commission was set up by the central government of India in June 1983 to examine the relationship and balance of power between state and central governments in the country and suggest changes within the framework of Constitution of India.

QUESTION: 93

Which of the following statements is/are correct?
Article 26 of the Constitution of India states that subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right.
1. to establish and maintain institutions for a religious and charitable purpose.
2. to manage its own affairs in matters of religion.
3. to own and acquire movable and immovable property.

Q. Select the correct answer using the codes given below

Solution:

Article 26 of the Indian Constitution states freedom to manage religious affairs subject to public order, morality and health, every religious denomination or any section thereof shall have the right-
(a) to establish and maintain institutions for religious and charitable purposes;
(b) to manage its own affairs in matters of religion;
(c) to own and acquire movable and immovable property; and
(d) to administer such property in accordance with law

QUESTION: 94

Consider the following statements on Parliamentary Committees
1. Members of the Rajya Sabha are not associated with the Committees on Public Accounts and Public Undertakings.
2. Members of the Committee on Estimates are drawn from both the Lok Sabha and the Rajya Sabha.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Committee on Public Accounts and Committee on Public Undertakings consist of 15 members elected by the Lok Sabha and 7 members of the Rajya Sabha. Committee on Estimates consists of 30 members who are elected by the Lok Sabha every year from amongst its members.

QUESTION: 95

The Balwant Rai Mehta Committee recommended which one of the following Panchayati Raj structures?

Solution:

The Balwant Rai Mehta Committee was appointed by the Government of India in January 1957 to examine the working of the Community Development Programme (1952). It recommended a 3-tier Panchayati Raj system-Gram Panchayat at the village level, Panchayat Samiti at the block level, and Zila Parishad at the district level.

QUESTION: 96

Who among the following was the Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947?

Solution:

Liaquat Ali Khan became the first Finance Minister of India in the Interim Government during 1946-1947.

QUESTION: 97

Consider the following statements
1. Article 46 of the Constitution of India provides for free legal aid to Scheduled Castes and Scheduled Tribes.
2. Article 14 of the Constitution of India provides for equality before law.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Article 46 deals with Promotion of educational and economic interests of the weaker sections of the people, and in particular, of the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes and shall protect them from social injustice and all forms of exploitation. It does not provide free legal aid to them. According to Article 14, “the State shall not deny to any person equality before the law or equal protection of the laws within the territory of India”.

QUESTION: 98

The Bombay High Court does not have a bench at which one of the following places?

Solution:

The Bombay High Court has benches in Nagpur, Aurangabad and Panaji.

QUESTION: 99

Consider the following statements
1. The Chairman and the Members of the UPSC are appointed by the President.
2. The Chairman and the Members of the UPSC are eligible for further employment under the Government.
Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

According to Article 316(a) of the Indian Constitution, the chairman and the members of the UPSC are appointed by the president. Under Article 316(3) a person who holds office as a member of a Public Service Commission shall, on the expiration of his term of office, be ineligible for-re-appointment to that office.

QUESTION: 100

Department of Official Language (Raj Bhasha Vibhag) comes under which one of the following Ministries?

Solution:

Department of India Official language (Raj Bhasha Vibhag) comes under Ministry of Home affairs.

QUESTION: 101

With respect to Article 371 A of the Constitution of India, the Governor of which one of the following States has special responsibility with respect to law and order of the State?

Solution:

Article 371A deals with the special provision with respect to the State of Nagaland.

QUESTION: 102

Consider the following statements
1. The Ministries Departments of the Union Government are created by the Prime Minister.
2. The Cabinet Secretary is the Ex-officio Chairman of the Civil Services Board.

Q. Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

The Government of India (Allocation of Business) Rules, 1961 are made by the President of India under Article 77 of the Constitution for the allocation of business of the Government of India. The Ministries/Departments of the Government are created by the President on the advice of the Prime Minister under these Rules. The Cabinet Secretary is the ex-officio Chairman of the Civil Services Board of the Republic of India.

QUESTION: 103

The Veerapa Moily Commission in its report on Administrative Reforms among other aspects has suggested doing away with which one of the following pairs of Articles of the Constitution of India?

Solution:

The Second Administrative Reforms Commission (ARC) was constituted under the Chairmanship of Veerappa Moily in 2005 for preparing a detailed blueprint for revamping the public administrative system.Article 310-Tenure of office of person serving the Union or a StateArticle 311 -Dismissal, removal or reduction in rank of persons employed in civil capacities under the Union or a state.

QUESTION: 104

With reference to the Constitution of India, which one of the following pairs is not correctly matched?

Solution:

Stock Exchange is the subject of union list.

QUESTION: 105

Which of the following is not a recommendation of the Ashok Mehta Committee of Panchayati Raj?

Solution:

Creation of a three-tier system was not the recommendation of Ashok Mehta Committee. According to this committee, the 3-tier system of Panchayati Raj should be replaced by the 2-tier system. Ashoka Mehta committee was appointed by the Janata Government under the chairmanship of Ashoka Mehta.

QUESTION: 106

Which Indian economist has been conferred ‘Honoris Causa’ by the University of Engineering & Management (UEM) in Kolkata?

Solution:

Dr. Bibek Debroy, an Indian economist, indologist and author, has been conferred ‘Honoris Causa’ by the University of Engineering & Management (UEM) in Kolkata, West Bengal.

QUESTION: 107

What is the theme of the 2018 International Literacy Day (ILD)?

Solution:

The International Literacy Day (ILD) is celebrated every year on 8 September to highlight the importance of literacy to individuals, communities and societies. The 2018 theme “Literacy and skills development” explores and highlights integrated approaches that simultaneously can support the development of literacy and skills, to ultimately improve people’s life and work and contribute to equitable and sustainable societies.

QUESTION: 108

The Indo-US military training Exercise “Yudh Abhyas 2018” will be held at which state?

Solution:

The 14th edition of the joint military exercise “Yudh Abhyas 2018” will be conducted between India and United States in the foothills of Himalayas at Chaubattia in Uttarakhand from September 16 to 29.

QUESTION: 109

Recently, Stock market regulator SEBI has imposed trade restrictions on 331 firms which are suspected of being “shell companies”. Which of the following is NOT an activity generally carried out using shell companies?

Solution:

Shell companies are created for unstated / hidden objectives of financial manoeuvres and not for normal trade.

QUESTION: 110

The Government of India is planning to allow 200,000 tons of duty-free sugar imports. Which of the following is a correct statement about Sugar production and consumption of sugar in India?

Solution:

India is largest consumer but largest producer of sugar is Brazil. India’s largest sugar producing state is Maharashtra while sugarcane is produced in maximum quantity in UP. Sugar farming is not concentrated in Deccan peninsula.

QUESTION: 111

Which of the following currencies is not included in the Special Drawing Rights (SDR) Currency Basket?

Solution:

The SDR basket now consists of the following five currencies: U.S. dollar 41.73%, Euro 30.93%, Renminbi (Chinese Yuan) 10.92%, Japanese Yen (8.33%), British Pound (8.09%).

QUESTION: 112

Which of the following cities is the venue of the MOVE: India’s First Global Mobility Summit 2018?

Solution:

NITI Aayog will organize MOVE: India’s First Global Mobility Summit 2018 at Vigyan Bhawan in New Delhi on September 7.

QUESTION: 113

India signed MoU with International Energy Agency (IEA) on increasing innovation for the Clean Energy Transition. Where is the headquarters of IEA?

Solution:

IEA is an autonomous intergovernmental organization, which works to ensure reliable, affordable and clean energy for its 30 member countries and beyond. It’s headquarters is located in Paris, France.

QUESTION: 114

Which Indian sportsperson has won the Community Award in the Junior NBA World Basketball Championship 2018?

Solution:

Sunishka Kartik from Bengaluru won the Community Award in the 2018 Junior NBA World Basketball Championship, which concluded at the ESPN Wide World of Sports Complex at Walt Disney World Resort near Orlando, USA, on August 12.

QUESTION: 115

Which state government has launched the eye care scheme ‘Kanti Velugu’ on the occasion of 72nd Independence Day 2018?

Solution:

On the occasion of 72nd Independence Day 2018, Telangana Chief Minister K Chandrasekhar Rao launched three new schemes viz. free life insurance for farmers (Rythu Bima), ‘Kanti Velugu’ eye care scheme and an economic support program for backward classes

QUESTION: 116

The dispute over Shatt-al-Arab region gave way to which of the following wars in modern world history?

Solution:

Shatt-al-Arab region was the main issue of conflict in Iran-Iraq war.

QUESTION: 117

Which of the following is a correct sequence of sea ports of India from “South to North”?

Solution:

Correct sequence will be Thiruvananthapuram→ Cochin→ Calicut→ Mangalore.

QUESTION: 118

Which of the following canals is considered to be an important link between the developed countries and the developing countries?

Solution:

Suez Canal considered to be an important link between the developed countries and the developing countries.

QUESTION: 119

Which of the following is a correct set of two official languages of the United Nations?

Solution:

Official Language of UN includes Arabic, English, French, Chinese, Spanish and Russian.

QUESTION: 120

Which of the following states is India’s largest Bauxite producer?

Solution:

Orissa is the largest bauxite producing state accounting for more than half of the total production of India.

Similar Content

Related tests