General Knowledge Mock Test - 4


120 Questions MCQ Test CDS ( Combined Defence Services ) Mock Test Series | General Knowledge Mock Test - 4


Description
This mock test of General Knowledge Mock Test - 4 for Defence helps you for every Defence entrance exam. This contains 120 Multiple Choice Questions for Defence General Knowledge Mock Test - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Knowledge Mock Test - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Defence students definitely take this General Knowledge Mock Test - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other General Knowledge Mock Test - 4 extra questions, long questions & short questions for Defence on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Consider the following statements about Balance of payments
1. It shows country's inflow and outflow of foreign exchange.
2. It covers only export and import of goods and services during specific period.
3. The net balance of payment of the world is positive.

Q. Which of the above are correct?

Solution:

Balance of Payments
The Balance of Payment is an organized record of an overall economic transaction between the
Residents of the country and the rest of the world during the particular time period. It
comprises of Current account payments and Capital account payments.
There are two key accounts in the Balance of Payment. They are:
• Current Account: The current account registers exports and imports in goods, trade in
services and transfer payments.
• Capital Account: The capital account registers entire international procurements and sales
of assets such as money, bonds, etc.

QUESTION: 2

Which of the following are correctly matched Committees Recommendations

Q. Select the code from the following:

Solution:
QUESTION: 3

Consider the following statements
1. Convertibility of rupee means freely converting it only into US dollars and vice versa.
2. India currently has full convertibility of rupee in capital accounts only.

Q. Which of the above statements is/are correct?

Solution:

Any currency may be current account or capital account convertible or both.Current account convertibility implies that the Indian rupee can be converted to any foreigncurrency at existing market rates for trade purposes for any amount. It allows easy financialtransactions for the export and import of goods and services. Any individual involved in tradecan get foreign currency converted at designated banks or dealers.

QUESTION: 4

Which of the following organization is responsible for the preparation of economic survey in India?

Solution:

The Department of Economic Affairs , Finance Ministry of India presents the EconomicSurvey in the parliament every year, just before the Union Budget . It is prepared under theguidance of the Chief Economic Adviser , Finance Ministry.

QUESTION: 5

Given below are the statements regarding Shanghai co-operation organization (SCO)
1. The original purpose was to serve as counterbalance to NATO.
2. RATS (Regional Anti-terrorist structure)is a permanent organ of SCO.
3. Recently India and Pakistan was granted observer status in a summit held at Astana.

Q. Which of the above statements are correct?

Solution:

The Shanghai Cooperation Organisation (SCO) is a Eurasian political, economic, and securityorganisation, the creation of which was announced on 15 June 2001 in Shanghai, China by theleaders of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, and Uzbekistan; the ShanghaiCooperation Organisation Charter was signed in June 2002 and entered into force on 19September 2003. The Regional Anti-Terrorist Structure (RATS), headquartered in Tashkent, Uzbekistan, is a permanent organ of the SCO which serves to promote cooperation of member states against terrorism, separatism and extremism.

QUESTION: 6

Which of the following institution published World Report 2017?

Solution:

The human rights records of more than ninety countries and territories are put into perspectivein Human Rights Watch’s signature yearly report. Reflecting extensive investigative workundertaken in 2016 by Human Rights Watch staff, in close partnership with domestic humanrights activists, the annual World Report is an invaluable resource for journalists, diplomats,and citizens, and is a must-read for anyone interested in the fight to protect human rights inevery corner of the globe.

QUESTION: 7

Consider the following statements about India's New Foreign Trade Policy (FTP).
1. It is announced by ministry of External affairs.
2. It was earlier known as Export-Import policy.
3. As part of FTP, India has signed CEPA (Comprehensive Economic Partnership Agreement)
with South Korea.

Q. Select the correct statements from above

Solution:

India’s Foreign Trade Policy
The Government of India, Ministry of Commerce and Industry announced New Foreign Trade
Policy on 01st April 2015 for the period 2015-2020, earlier this policy known as Export Import
(Exim) Policy.
• All export and import-related activities are governed by the Foreign Trade Policy (FTP), which
is aimed at enhancing the country's exports and use trade expansion as an effective instrument
of economic growth and employment generation.
• The Department of Commerce has announced increased support for export of various products
and included some additional items under the Merchandise Exports from India Scheme (MEIS)
in order to help exporters to overcome the challenges faced by them.
• The Central Board of Excise and Customs (CBEC) has developed an 'integrated declaration'
process leading to the creation of a single window which will provide the importers and
exporters a single point interface for customs clearance of import and export goods.

QUESTION: 8

Consider the following about Asia-Africa growth corridor.
1. It is an economic co-operation agreement between the countries of India and Japan.
2. It consists of development only sea corridor unlike BRI which entails the development of both
land and sea corridors.

Q. Which of the following are incorrect?

Solution:

Asia-Africa Growth CorridorThe Asia-Africa Growth Corridor or AAGC is an economic cooperation agreement betweenthe governments of India and Japan .India on 25 May 2017 launched a vision document for Asia-Africa Growth Corridor or AAGC atthe African Development Bank meeting in Gujarat. The Research and Information System forDeveloping Countries (RIS), New Delhi, the Economic Research Institute for ASEAN and EastAsia (ERIA), Jakarta, and Institute of Developing Economies (IDE-JETRO), Tokyo, havedeveloped the Vision Document based on consultations with Asian and African think-tanks.It aims for Indo-Japanese collaboration to develop quality infrastructure in Africa,complemented by digital connectivity, which would undertake the realization of the idea ofcreating free and open Indo-Pacific Region.

QUESTION: 9

Consider the following statements regarding Debt of India?
1. External debt includes both government debt and private debt.
2. NRI deposit is not a part of external debt.
3. External debt has to be paid back in the currency in which it is borrowed but can be done in
SDR also.

Q. Which of the following statements is/are incorrect?

Solution:

India's external debt accounts for commercial borrowings, short term trade credits, and rupee denominated Non-resident Indian deposits. External debt includes both the government and private debt. The strategy of the government in external debt management consists of emphasis on raising sovereign loans on concessional terms with longer maturities, regulating the levels of commercial borrowing and their end-use, rationalizing interest rates on NRI deposits, monitoring short term debt and encouraging non-debt creating capital flows. External debt payment can be done in USD, INR, YEN and EURO, not in SDR. Internal debt includes loans raised by the government in the open market through treasury bills and government securities, special securities issued to the RBI and most importantly various bonds like the oil bonds, fertilizer bonds etc.

QUESTION: 10

What is Tax expenditure?

Solution:

The divergence between the statutory tax rate and effective tax rate (defined as the ratio oftotal tax revenue collected to the aggregate tax base) is mainly on account of tax exemptions.Tax expenditure is also termed as ‘revenue forgone’, but it does not necessarily imply that thisquantum of revenue has been waived by the government.

QUESTION: 11

The Fiscal Responsibility and Budget Management (FRBM) Act aimed for
1. Eliminating revenue deficit and reducing fiscal deficit
2. To introduce a more equitable and manageable distribution of the country's debts over the
years

Q. Which of the statements given above is/ are correct?

Solution:

FRBM Act had the objective of ensuring prudence in fiscal management by eliminating revenuedeficit, reducing fiscal deficit, establishing improved debt management and improvingtransparency in a medium-term framework with quantitative targets to be adhered by the statewith regard to deficit measures and debt management. The act was also expected to givenecessary flexibility to Reserve Bank of India (RBI) for managing inflation in India.

QUESTION: 12

What is crowding out effect?
1. Increase in interest rate due to increase in fiscal deficit which further leads to decrease in
private investment.
2. Crowding out decreases the vulnerability of economy.
Select the appropriate option

Solution:

Reduction in private investment due to increase in interest rate which is due to fiscal deficit iscalled crowding out. If the interest rate increases due to monetary policy, then it is notcrowding out. It increases the vulnerability of the domestic economy from economic shockswhich adversely affects business or economic activity of the country.

QUESTION: 13

Consider the following statements with reference to phytoremediation
1. It involves using concentrated sunlight to treat contaminated soil and water.
2. It can be used both in situ and ex situ.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Phytoremediation is the direct use of living green plants for removal, degradation, orcontainment of contaminants in soils, sludges, sediments, surface water and groundwater. It can be used both in-situ (by using these plants at the site of contamination) and ex-situ (bytransferring contamination to these plants e.g. contaminated groundwater can be pumped toirrigate these plants which in turn will trap the contamination).

QUESTION: 14

Consider the following statements with reference to removal of a Supreme Court judge
1. A judge can only be removed for ‘violation of the Constitution’.
2. The address for his removal must be supported by special majority in LokSabha and by
simple majority in Rajya Sabha.
3. A judge can be removed only by order of the President of India.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

A Judge of the Supreme Court shall not be removed from his office except by an order of thePresident passed after an address by each House of Parliament supported by a majority of thetotal membership of that House and by a majority of not less than two third of the members ofthe House present and voting has been presented to the President in the same session for suchremoval on the ground of proved misbehaviour or incapacitySpecial majority: As per article 368(2), it requires a majority of not less than two-thirds of themembers of the House present and voting supported by a majority of the total membership ofthat House. This type of majority is used for most of the Constitutional amendment bills.‘Violation of the Constitution’ is the basis for impeachment of President

QUESTION: 15

Consider the following statements with reference to Leprosy in India
1. National Leprosy Eradication Program looks after the detection and treatment of leprosy
cases in India.
2. India accounts for more than half of global burden of leprosy.
3. India has achieved elimination of leprosy as a public health problem.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

The National Leprosy Eradication Programme is a centrally sponsored Health Scheme of theMinistry of Health and Family Welfare, Govt. of India with the objective to arrest the diseaseactivity in all the known cases of leprosy through early diagnosis and treatment.The country achieved the goal of elimination of leprosy as a public health problem, defined asless than 1 case per 10,000 population, at the National Level in the month of December, 2005.However, while the country as whole has eliminated leprosy, few pockets like state ofChhattisgarh and union territories like Delhi, Dadra & Nagar Haveli have remained to achieveelimination.South-East Asia region (SEAR) currently has highest prevalence of leprosy cases and highestnew case detection rate. India alone accounts for more than half of the global leprosy burden.

QUESTION: 16

Which of the following statements with reference to recently launched Global Centre for
Cybersecurity is/are correct?
1. It has been launched by the Interpol.
2. It will be headquartered in Geneva, Switzerland.
3. It will provide collaboration on cybersecurity challenges only for government and law making
agencies and not for businesses.
Select the correct answer using the code below

Solution:

The World Economic Forum has launched a new Global Centre for Cybersecurity to help build asafe and secure global cyberspace. The centre will be based in Geneva, Switzerland, and willfunction as an autonomous organization under the auspices of the World Economic Forum.The aim of the centre is to establish the first global platform for governments, businesses,experts and law enforcement agencies to collaborate on cybersecurity challenges.

QUESTION: 17

Consider the following statements with reference to Armed Forces (Special Powers) Act
(AFSPA)
1. It can be enacted only when a state or a part of it is declared ‘disturbed’.
2. Armed forces have an absolute immunity for acts done under AFSPA.
3. Currently, it is applicable on Jammu & Kashmir and all states of Northeast.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The Armed Forces (Special Powers) Act was enacted in 1958 to bring under control what thegovernment of India considered ‘disturbed’ areas.According to The Disturbed Areas (Special Courts) Act, 1976 once declared ‘disturbed’, the area has to maintain status quo for a minimum of 3 months.In most cases, for example during elections, when the local police may be stretched too thin tosimultaneously handle day-to-day tasks, the central government obliges by sending in the BSF and the CRPF. Such cases do not come under the purview of AFSPA. AFSPA is confined tobe enacted only when a state, or part of it, is declared a 'disturbed area'. Continuedunrest, like in the cases of militancy and insurgency, and especially when borders arethreatened, are situations where AFSPA is resorted to.

QUESTION: 18

Indian Accounting Standards (Ind AS) have been in news recently. Consider the following
statements with reference to these standards
1. These standards are based on International Financial Reporting Standards (IFRS).
2. Prior to these, India had Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) standards in
place.
3. These are required only for companies and banks are out of their ambit.

Q. Which of the statements given above are correct?

Solution:

Ind AS or Indian Accounting Standards govern the accounting and recording of financialtransactions as well as the presentation of statements such as profit and loss account andbalance sheet of a company. For long, there has been a heated debate about Indian companies moving to the globally accepted International Financial Reporting Standards (IFRS) for their accounts.But firms have resisted this shift, stating that this will lead too many changes in the capture andreporting of their numbers. Ind AS has been evolved as a compromise formula that triesto harmonise Indian accounting rules with the IFRS. The Ind AS are named and numberedin the same way as the corresponding IFRS. These are issued under the supervision and control of Accounting Standards Board (ASB), which is a committee under Institute of Chartered Accountants of India (ICAI).

QUESTION: 19

Which of the following statements are correct with reference to the Annual Status of Education Report (ASER)?
1. It is conducted by Pratham, a non-governmental organization of India.
2. It is a school-based survey.
3. It is undertaken only for rural areas.
Select the correct answer using the code below

Solution:

ASER stands for Annual Status of Education Report. This is an annual survey that aims toprovide reliable estimates of children’s enrolment and basic learning levels for each district andstate in India. ASER has been conducted every year since 2005 in all rural districts ofIndia by NGO (non-governmental organization) named Pratham.Unlike most other large-scale learning assessments, ASER is a household-based rather thanschool-based survey. This design enables all children to be included – those who have neverbeen to school or have dropped out, as well as those who are in government schools, privateschools, religious schools or anywhere else.

QUESTION: 20

A new system called Automated Moorings is to be deployed in India. It is related to

Solution:

India is all set to have its own automated ocean pollution observation system, called automatedmoorings, this year that will help keep a tab on ocean pollution levels apart from offeringinsights on how the marine system is changing.It will do away with the present practice of collecting water samples from sea and studying their pollution levels thereafter. It will help in monitoring the pollution level of the ocean water and the impact of climate change in light of the reports that the water is becoming anoxic and it could change the marine system.

QUESTION: 21

The Union government is set to come up with India’s first National Urban Policy framework. In
this context, consider the following statements
1. Urban development is a subject of concurrent list.
2. The policy is meant to align with the ‘New Urban Agenda’, agreed to at Habitat III.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The Union government is set to come up with India’s first National Urban Policy framework thisyear. With urban development being a state subject until now, there has never been acomprehensive national policy that spells out the country’s plan for urbanisation.The policy is meant to align with the ‘New Urban Agenda’, agreed to at Habitat III, whichdefines what nations are expected to do towards the cause of sustainable urban development inthe period 2016-30.

QUESTION: 22

With reference to National e-Governance Services Ltd (NeSL), consider the following statements:
1.It is India’s first Information Utility under the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
2.It will provide authenticated information about debts and defaults.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

NeSL is India’s first Information Utility and is registered with the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) under the aegis of the Insolvency and Bankruptcy Code, 2016 (IBC). The company has been set up by leading banks and public institutions and is incorporated as a union government company. The primary role of NeSL is to serve as a repository of legal evidence holding the information pertaining to any debt/claim, as submitted by the financial or operational creditor and verified and authenticated by the other parties to the debt.

QUESTION: 23

With reference to RO-RO ferry service, consider the following statements:
1. Ro-Ro ferry-the first of its kind in India- was recently launched in Gujarat and will be operated in the Gulf of Khambat.
2.It has been designed to carry wheeled cargo, such as cars, trucks, semi-trailer trucks, trailers and railroad cars.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The Ro-Ro ferry services are vessels made to carry wheeled cargo such as cars, trucks, semi-trailer trucks, trailers, and railroad cars.First of this kind of service started between between Ghogha in Bhavnagar district and Dahej in Bharuch district.

QUESTION: 24

‘Start up Sangam’ initiative has been launched by:

Solution:

Ministry of Petroleum and Natural Gas launched Start-up Sangam initiative to develop new business models, marketing plans, technology and innovations in heavy oil and gas industry sector by supporting 30 start-ups.

QUESTION: 25

With reference to ‘DeendayalUpadhyaya Gram JyotiYojana’, which of the following statements is/ are NOT correct?
1.It provides for separation of agriculture and non-agriculture feeders.
2.Rajiv Gandhi GrameenVidyutikaranYojana (RGGVY) has been replaced under this scheme.
Select the correct answer using the code given below:

Solution:

Ministry of Power, Government of India has launched Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana for rural areas having following objectives:

(i) To provide electrification to all villages

(ii) Feeder separation to ensure sufficient power to farmers and regular supply to other consumers

(iii)Improvement of Sub-transmission and distribution network to improve the quality and reliability of the supply

(iv) Metering to reduce the losses

QUESTION: 26

With reference to ‘UnnatChulhaAbhiyan’, launched by the Ministry of New and Renewable Energy, consider the following statements:
1.It promotes use of improved biomass cook- stoves.
2.Projects taken up under this programme are eligible for carbon credits under the Clean Development Mechanism (CDM).

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Unnat Chulah Abhiyan (UCA) is a programme of the Ministry of New and Renewable Energy, Government of India.

(i)To develop and deploy improved biomass cook - stoves for providing cleaner cooking energy solutions in rural, semi - urban and urban areas using biomass as fuel for cooking.

(ii)To mitigate drudgery of women and children using traditional chulha for cooking.

(iii)To mitigate climate change by reducing the black carbon and other emissions resulting from burning biomass for cooking.

QUESTION: 27

‘MCA21’, sometimes seen in the news, is related to which of the following?

Solution:

MCA 21 is an ambitious e-Governance project of Ministry of Corporate Affairs, Government of India . The core objective of this project is to transform the Ministry’s mode of working from traditional paper to paperless format. This initiative was launched to deliver over 100 services to citizens electronically covering almost completely the Companies Act of 1956. These services are provided in easy and secured manner via Ministry of Corporate Affairs portal. The MCA 21 is also the first portal under the Government to use the Digital Identity of the Users.

QUESTION: 28

Consider the following statements with reference to internal structure of the Earth:
1.Lithosphere consists of crust only.
2.Asthenosphere is in highly viscous state.
3.Outer core is in solid state.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The inner core is in solid state and the outer core is in the liquid state (or semi-liquid). The asthenosphere (in between 80-200km) is a highly viscous, mechanically weak and ductile, deforming region of the upper mantle which lies just below the lithosphere. Earth's lithosphere includes the crust and the uppermost mantle, which constitute the hard and rigid outer layer of the Earth. The lithosphere is subdivided into tectonic plates.

QUESTION: 29

Which of the following dignitaries shall take Oath 'to uphold sovereignty and integrity of India', before entering their office?
1.President
2.Prime Minister
3.Governor
4.Judge of Supreme Court.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Except President and Governor all other given dignitaries shall take oath 'to uphold sovereignty & integrity of India' in their Oath before entering the office. The office of speaker and deputy speaker of Loksabha, and Chairman and Vice Chairman of Rajya Sabha are not required to take Oath before entering their office. They take Oath before taking membership of parliament.

QUESTION: 30

Which of the following statements is/are correct about Special Leave petition by the Supreme Court (SC)?
1. It is not mentioned in the Constitution of India.
2. SC is authorized to grant special leave to appeal from any judgement in any matter passed by any court or tribunal in the country.
3. It cannot be claimed as a matter of right by a petitioner.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

Statement 1 is not correct as it is part of Constitution under article 136.
Statement 2 is not correct because Special Leave petition has no jurisdiction over military tribunal & court martial. Only President has power to pardon sentence inflicted by court martial & military court.
Statement 3 is correct because it is a discretionary power of SC and hence, cannot be claimed as matter of right. Because being an exceptional & overriding power it has to be exercised sparingly & with caution and only in special extraordinary situations.

QUESTION: 31

Project JATAN, recently seen in news, is related to?

Solution:

Ministry of Culture has taken up a project named as JATAN in collaboration with C-DAC, Pune for creating an online digital repository of museum collections on national portal for the museums under the administrative control of this Ministry. It is launched with the twin purpose of making effective utilization of technology in museum management and bringing the collections of these museums closer to the public by making them available for online viewing over the internet.Till now, 1,08,881 art objects have been digitized and uploaded on the portal.

QUESTION: 32

Which among the following is/are key objectives of Integrated Management of Public Distribution System?
1. To prevent duplication of Ration Cards and beneficiaries.
2. Allow beneficiaries to take ration at subsidized rates from any place across the country.
3. To bring transparency and efficiency in distribution of food grains.
Select the correct answer using the code given below.

Solution:

A new central sector scheme namely ―Integrated Management of Public Distribution System (IM-PDS)‖ has been approved for implementation during 2018-19 and 2019-20 with the key objectives of:-
•To integrate PDS System / Portals of States / UTs with portals of Central Govt. / System.
•Introduction of National Portability to remove restriction on purchase of food grains from the selected cities / districts.
•De-duplication of Ration Cards and beneficiaries.
The new scheme will bring more transparency and efficiency in distribution of foodgrains as it will improve the mechanism to identify fake/duplicate ration cards .

QUESTION: 33

With reference to Inter-State Council of India, consider the following statements:
1. It was set up as per the recommendation of Sarkaria Commission
2. It is chaired by the Union Home Minister.
3. Its decision is binding on the states.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

The provision for setting up an Inter-State Council is mentioned in Article 263 of the constitution. It also mentions certain duties and authorises President to define the nature of duties and its organisation and procedure.
Statement 1 is correct: The Sarkaria Commission on Centre-State Relations (1983-87) made a strong case for the establishment of a permanent Inter-State Council U/A 263 of the constitution.
Statement 2 is incorrect: Prime Minister is the Chairman of Inter-State Council.
Statement 3 is incorrect: The Council is a recommendatory body i.e. its decisions are not binding on any member.

QUESTION: 34

Which of the following states has recently permitted people to forge a relationship of brotherhood or sisterhood with trees known as "Mitini relationship"?

Solution:

Recently the Government of Sikkim came up with a unique way of preserving trees by encouraging people to forge a relationship of brotherhood or sisterhood with trees through a practice locally known as Mith/Mit or Mitini.

QUESTION: 35

Consider the following statements:
1. Cabinet Secretariat functions directly under the Prime Minister.
2. Cabinet Secretary is the ex-officio Chairman of the Civil Services Board.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Statement 1 is correct: In the Government of India (Allocation of Business) Rules, 1961Cabinet Secretariatfinds a place in the First Schedule to the Rules. The Cabinet Secretariat is under the direct charge of the Prime Minister.
Statement 2 is correct: The administrative head of the Secretariat is the Cabinet Secretary who is also the ex-officio Chairman of the Civil Services Board.

QUESTION: 36

'Leadership in Energy and Environmental Design (LEED)', a term often seen in news, is:

Solution:

LEED, or Leadership in Energy and Environmental Design, is the most widely used green building rating system in the world. Available for virtually all building, community and home project types, LEED provides a framework to create healthy, highly efficient and cost-saving green buildings. LEED certification is a globally recognized symbol of sustainability achievement. Recently, WashingtonD.C was the first to receive the top ―platinum‖ certification under the global sustainability programme called LEED for Cities, which tracks performance on energy use, waste management, water, transport and even quality of life.

QUESTION: 37

Which missile systems form part of the Integrated Guided Missile Development Programme?
1. Agni
2. Akash
3. Prithvi
4. Nag
5. Trishul

Q. Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The Integrated Guided Missile Development Plan was envisioned by former President Dr. A P J Abdul Kalam to help India attain self-sufficiency in the field of missile technology. Five missile systems have been developed under this programme:
Intermediate range surface-to-surface ballistic missile - Agni
Medium range surface-to-air missile - Akash
Short range low-level surface-to-air missile - Trishul
Short range surface-to-surface missile - Prithvi
Third generation anti-tank missile – Nag

QUESTION: 38

Which of the following constitutional ammendment act provided for the appointment of the same person as Governor for two or more states ?

Solution:

Article 153: It says that there shall be Governor for each state of India. 7th Constitutional Amendment Act, 1956 had facilitated the appointment of of the same person as a Governor for two or more states.

QUESTION: 39

which of the following are not the department of Finance ministry ?
(1) Department of Expenditure
(2) Department of Economic affairs
(3) Department of Banking
(4) Department of revenue
(5) Department of Bduget

Q. Which of the following options are correct ?

Solution:

Departments of Finance ministry are
Department of Expenditure
Department of Revenue
Department of Financial Services
Department of Investment and Public Asset Management
Department of Economic Affair

QUESTION: 40

Which of the following provisions of the Constitution of India having a bearing on the education ?
(1) Directive principle of state policy
(2) Fundamental right
(3) Fifth schedule
(4) Sixth schedule
(5) Seventh schedule

Q. Which of the following options are correct

Solution:

DPSP - Art. 45: Provision for free and compulsory education for children till the age of 14 years.Fundamental right: The Right of Children to Free and Compulsory Education Act or Right to Education Act (RTE), is an Act of the Parliament of India enacted on 4 August 2009, which describes the modalities of the importance of free and compulsory education for children between 6 and 14 in India under Article 21a of the Indian Constitution

QUESTION: 41

How many high court in India have jurisdiction over more than one states?

Solution:

The common HCs are
1.Hyderbad HC - Andhra Pradesh and Telangana
2.Bombay HC - Maharashtra and Goa
3.Guwahati HC - Assam, Nagaland, Mizoram and Arunachal Pradesh
4.Punjab and Haryana HC - Punjab and Haryana along with Chandigarh UT

QUESTION: 42

Which of the following statements is/ are correct ?
(1) "GANHRI" is a non governmental organizations work for protection of human rights in Jammu and Kashmir
(2) Paris principle is adopted in 1993 by UNGA to set the the minimum International standards for National human right institutions.

Solution:

The GANHRI (Global Alliance of National Human Rights Institutions)is an international association affiliated to the United Nations comprises of national humans rights institutions (NHRIs) from all parts of the globe. Paris principle is adopted by in 1993 by UNGA to set the the minimum International standards for National human right institutions.

QUESTION: 43

Which of the following statements is/are correct about the " Ayushman Bharat Scheme"?
(1) Under the Ayushman Bharat Scheme, the government aims to open 1.5 lakh health and wellness centre by 2022.
(2) It will cover 5 lakh per person of a family.
(3) Ayushman Bharat National Health Protection Mission Council (AB-NHPMC)will be set up at apex level Chaired by Prime minister of India. 

Q. Which of the following statements are not correct?

Solution:

Under the Ayushman Bharat Scheme, the government aims to open 1.5 lakh health and wellness centre by 2022, which would be equipped to treat host of diseases, including blood pressure, diabetes, cancer and old-age illness. It will cover 5 lakh per family and Ayushman Bharat National Health Protection Mission Council (AB-NHPMC) at apex level Chaired by Union Health and Family Welfare Minister.

QUESTION: 44

Which of the following statements is/are correct about “CRISPR-Cas9 technology “?
(1) It is a technology that enables geneticists and medical researchers to edit parts
of the genome.
(2) It consists of two key molecules that introduce a change into the DNA.which are Cas9 and g RNA.

Q. Which of the following statements are not correct?

Solution:

Both the options are correct about CRISPR-Cas9 technology.

QUESTION: 45

Which of the following are the objectives of the National Programme for Organic Production
(NPOP)?
1. To encourage the development of organic farming and organic processing.
2. To provide the means of evaluation of certification programme for organic agriculture and
products.
3. To accredit certification programmes of Certification Bodies seeking accreditation.
Select the correct option using the codes given below.

Solution:

Ministry of Commerce has implemented the National Programme for Organic Production(NPOP) since 2001. The objectives of NPOP are as under:

(i) To provide the means of evaluation of certification programme for organic agriculture andproducts (including wild harvest, aquaculture, livestock products) as per the approved criteria.

(ii) To accredit certification programmes of Certification Bodies seeking accreditation.

(iii) To facilitate certification of organic products in conformity with the prescribed standards.

(iv) To facilitate certification of organic products in conformity with the importing countriesorganic standards as per equivalence agreement between the two countries or as per importingcountry requirements.

(v) To encourage the development of organic farming and organic processing.

QUESTION: 46

Consider the following diseases and identify their correct carriers.
1. Cholera: Virus
2. Typhoid: Bacteria
3. Chicken Pox: Protozoa
4. Hepatitis B: Virus
Select the correct answer using the codes
below.

Solution:

Cholera-Bacteria

Typhoid- Bacteria

Chicken Pox-virus

Hepatitis B- virus

QUESTION: 47

Coal Gas contains a variety of calorific gases including
1. Hydrogen
2. Methane
3. Nitrogen
4. Carbon dioxide
Select the correct answer using the codes
below.

Solution:

Coal gas contains a variety of calorific gases including hydrogen, carbon monoxide,methane and volatile hydrocarbons together with small quantities of non-calorific gases such ascarbon dioxide and nitrogen.Coal gas is a flammable gaseous fuel made from coal and supplied to the user via a pipeddistribution system.The gas obtained when coal is heated strongly in the absence of air is called coal gas.

QUESTION: 48

Recently, KremPuri cave was discovered near Laitsohum village in Mawsynram area of Meghalaya.
Why is the discovery important?
1. It is World’s longest limestone cave.
2. It is located in Jaintia Hills, where no such caves were previously found.
3. It hosts the fossils of some of the oldest reptiles on earth.
Select the correct answer using the codes below.

Solution:

The world’s longest sandstone cave named Krem Puri was discovered near Laitsohum village in Mawsynram area in East Khasi Hills district of Meghalaya. The cave is 24,583 metres (24.5 km) in length and is known for its complex cave systems hidden under its undulating hills. It hosts the fossils of some of the oldest reptiles on earth.

QUESTION: 49

Which among the following observance was established by the United Nations General Assembly in 1972 at the Stockholm Conference?

Solution:

World Environment Day is held each year on June 5. It is one of the principal vehicles through which the United Nations (UN) stimulates worldwide awareness of the environment and enhances political attention and action. World Environment Day was established by the United Nations General Assembly in 1972 to mark the opening of the Stockholm Conference on the Human Environment. Another resolution, adopted by the General Assembly the same day, led to the creation of UNEP.

QUESTION: 50

Which of the following are the categories of Endangered language?
(1) Definitely Endangered
(2) Severely Endangered
(3) Vulnerable
(4) Critically Endangered

Q. Select the correct answer using the codes below.

Solution:

Vulnerable - Most children speak the language, but it may be restricted to certain domains (e.g. home)
Definitely Endangered - Children no longer learn the language as mother tongue in the home
Severely Endangered - Language is spoken by grandparents and older generations; while the parent generation may understand it, they do not speak it to children or among themselves.
Critically Endangered - The youngest speakers are grandparents and older generations; while the parent generation may understand it, they do not speak it to children or among themselves.

QUESTION: 51

With reference to INA Trials, which of the following statements is incorrect?
I. The defence of INA prisoners was taken up by Bhulabhai Desai, TejBahadurSapru, K N Katju, Nehru and Asaf Ali.
II. INA trials is also known as Red Fort Trials.
III. Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee and RSS did not supported INA cause.

Solution:

The Indian National Army trials (INA trials), which are also called the Red Fort trials. After World War Two, the British captured some 23, 000 INA soldiers and charged them with treason. In November 1945, the INA trials began at the Red Fort. SN Khan, PK Sahgal and GS Dhillon, the first three senior INA officers became symbols of India fighting for her Independence. The defence of INA prisoners was taken up by Bhulabhai Desai, K N Katju, J L Nehru and Asaf Ali led by TejBahadurSapru. The RashtriyaSwayamsewakSangh (RSS), the Hindu Mahasabha and the Sikh League supported the INA cause.

QUESTION: 52

Which of the following statements is/are applicable to Jain doctrine?
I. The surest way of annihilating Karma is to practice penance.
II. Every object, even the smallest particle has a soul.
III. Karma is the bane of the soul and must be ended.

Q. Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

According to Jaina doctrine, the surest way of annihilating Karma is to practice penance and karma is the bane of the soul and must be ended. Every object, even the smallest particle has a soul.

QUESTION: 53

Which of the following leaders were among those who left Congress after the declaration of non- cooperation programme because they still believed in the lawful struggle?
1. Subhas Chandra Bose
2. Annie Besant
3. G.S. Kharpade
4. Mohammad Ali Jinnah
5. JawaharLal Nehru
Codes:

Solution:

G S Kharpade, Mohammad Ali Jinnah and JawaharLal Nehru were among those who left Congress after the declaration of non-cooperation programme because they still believed in the lawful struggle.

QUESTION: 54

Which of the following statements about the Gupta Empire under Samudragupta is NOT correct?

Solution:

Samudra gupta was the fourth ruler of the Gupta Empire and the son and successor of Chandragupta I.The main source of Samudragupta's history is an inscription engraved on the Allahabad pillar known as PrayagPrashasti and composed by his court poet Harisena. He also performed an Asvamedha sacrifice.

QUESTION: 55

Consider the following matches:
1. Kena Upanishad : Sam Veda
2. Katha Upanishad: Krishna Yajurveda
3. Prasna Upanishad :Samveda
4. Mandukya Upanishad: Atharvaveda

Q. Which among the above is / are correct?

Solution:

The Kena Upanishad is a Vedic Sanskrit text classified as one of the primary or Mukhya Upanishads that is embedded inside the last section of the Talavakara Brahmanam of the Samaveda. The Katha Upanishad is one of the mukhya (primary) Upanishads, embedded in the last short eight sections of the Kaṭha school of the Krishna Yajurveda.The Prashna Upanishad is an ancient Sanskrit text, embedded inside Atharva Veda.The Maṇḍukya Upaniṣad is the shortest of all the Upanishads, and is assigned to Atharvaveda

QUESTION: 56

The age of Guptas in the Indian History is described as Golden Age of Indian History. Which among the following options is not a valid reason behind this?

Solution:

The age of Guptas in the Indian History is described as Golden Age of Indian History because of all given reasons.

QUESTION: 57

Consider the following statements regarding the ‘Qanungos’, the hereditary holders of lands during the Mughal reign of Akbar:
I. The Qanungos, who were hereditary holders of land as well as local officials conversant with local conditions, were ordered to report on the actual produce, state of cultivation, local prices, etc.
II. It is said that, in every area, the Qanungos were considered as the most faithful and loyal officials towards their Mughal rulers.
III. It is said that, in every area, the Qanungos were dishonest and often concealed the real produce of the land.

Q. Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:

Qanungos was responsible for surveying land in pargana.The Qanungos, who were hereditary holders of land as well as local officials conversant with local conditions, were ordered to report on the actual produce, state of cultivation, local prices, etc.It is said that, in every area, the Qanungos were considered as the most faithful and loyal officials towards their Mughal rulers.

QUESTION: 58

Consider the following statements regarding the temple architecture of the Vijayanagara Period:
I. In terms of temple architecture, by this period certain new features were in evidence which included structures of immense scale that must have been a mark of imperial authority, best exemplified by the raya-gopurams.
II. Temples were also probably meant as reminders of the power of kings, able to command the resources, techniques and skills needed to construct these towering gateways.
III. Other distinctive features include mandapas or pavilions and long, pillared corridors that often ran around the shrines within the temple complex.

Q. Which of the following statement(s) is/are correct?

Solution:

In terms of temple archietecture, during Vijayanagara period certain new features were in evidence which included structures of immense scale that must have been a mark of imperial authority, best exemplified by the raya-gopurams.Other distinctive features include mandapas or pavilions and long, pillared corridors that often ran around the shrines within the temple complex.

QUESTION: 59

Consider the following statement(s) related to Rihla.
I. It dealt on the social and cultural life in the subcontinent in the fourteenth century.
II. Writer of this book was born in Tangier into one of the most respectable and educated families known for their expertise in Islamic religious law or sharia.

Q. Which of the above statement(s) is/are correct?

Solution:

The term "Rihla" was especially attributed to the written account of the adventures of the Islamic traveler and scholar, Ibn Battuta. Ibn Battuta traveled throughout most of the Islamic world during 1304-1369 C.E., later dictating his account as the Rihla.

QUESTION: 60

The early Muslim invaders (Ghori, Slaves, Khalji, Tughlaq, Sayyid& Lodi) were not able to establish a stable and efficient government in India. This was because :
I.They had very limited resources at their disposal
II.They could not establish cooperation with Hindus
III.None of these could focus on establishing a firm rule
IV.Hindu Rulers were strong enough to keep them unstable.

Q. Which among the above statements hold correct?

Solution:

The early Muslim invaders (Ghori, Slaves, Khalji, Tughlaq, Sayyid& Lodi) were not able to establish a stable and efficient government in India. This was because they had very limited resources at their disposal and they could not establish cooperation with Hindus.

QUESTION: 61

Match the following:

Solution:

Lord Dufferin initially called Congress as representative of “microscopic minority of India”.

QUESTION: 62

Consider the following statements about Ranthambore Tiger reserve
I. It is the largest tiger reserve in the country.
II. It is situated between Banas and Chambal river.

Q. Which of the given statement is/are correct?

Solution:

Ranthambhore National Park is the fortieth largest national park in northern India, covering 392 km².It is situated in the SawaiMadhopur district of southeastern Rajasthan. Ranthambhore National Park lies at the edge of a plateau and is bounded to the north by the Banas River and to the south by the Chambal River.

QUESTION: 63

Which of the following are tributaries of river Mahanadi?
I. Sheonath
II. Jonk
III. Ib
IV. Brahmani
V. Baitarni

Solution:

The Mahanadi is one of the largest Indian peninsular rivers that drains into the Bay of Bengal. The 857 km long river originates in Raipur district of the central Indian state of Madhya Pradesh and flows through the eastern state of Orissa before meeting the sea. The major tributaries of Mahanadi are Seonath, Jonk, Hasdo, Mand, Ib, Ong, Tel etc. Brahmani and Baitarni are not tributaries of the Mahanadi river.

QUESTION: 64

Which of the following pairs is/are correctly matched?

Solution:

Meteorological drought happens when dry weather patterns dominate an area. Hydrological drought occurs when low water supply becomes evident, especially in streams, reservoirs, and groundwater levels, usually after many months of meteorological drought. Agricultural drought happens when crops become affected.

QUESTION: 65

Which of the following is/are strategies of soil health management?
I. Crop rotation
II. Tilling of Soil
III. Application of Bio-fertilizers

Solution:

Crop rotation and Application of Bio-fertilizers are two important strategies of soil health management.

QUESTION: 66

Consider the following pairs of annual phenomena in Southern hemisphere:
I. Summer Solstice – 21 June
II. Autumnal Equinox – 21 March
III. Winter Solstice – 22 December

Q. Which of the following pairs is/are incorrectly matched?

Solution:

In Southern hemisphere, Summer Solstice occurs on 22-23 December and Winter Solstice on 21 June. In Northern hemisphere, Autumnal Equinox falls on 23 September and in Southern hemisphere on 21 March.

QUESTION: 67

Which of the following countries has Black Sea on one side and Mediterranean Sea on other side?

Solution:

Turkey is situated between Black Sea on one side and Mediterranean Sea on other side.

QUESTION: 68

Consider the following statements:
I. Panchmarhi Biosphere reserve has three protection sites: the Bori Sanctuary, Satpura National Park and Pachmarhi Sanctuary.
II. Son river flow through centre of Panchmarhi Biosphere reserve.
III. Dhoopgarh is the highest peak of Madhya Pradesh.

Q. Which of the following statement is/are correct?

Solution:

The Pachmarhi Biosphere Reserve is located in the biogeographical region of the Deccan Peninsula and the Biotic Province of Central India. The Satpura mountain ranges cross India from west to east and Pachmarhi lies directly in its centre. The highest peak is the Dhoopgarh, which reaches 1,352 metres above sea level. The eastern boundary of the biosphere reserve lies along the Dudhi River, while the southern boundary borders the Tawa plateau. Son river does not flow through Panchmarhi.

QUESTION: 69

A battle was fought in 1520 between Vijayanagarempire and Sultunate of Bijapur for the control of this particular region. This region is at the confluence of which two rivers?

Solution:

The Battle of Raichur was a battle fought between the Vijayanagar Empire and the Sultanate of Bijapur in 1520 CE in the town of Raichur lying between the Krishna River and its tributary, the Tungabhadra River.

QUESTION: 70

Which of the following countries does not share boundary with the Indian Ocean?
I. Tanzania
II. Eritrea
III. Brunei
IV. Timur
V. Seychelles

Solution:

Tanzania, Brunei, Timur and Seychelles share their boundary with Indian Ocean. Eritrea is situated near Red Sea and not Indian Ocean.

QUESTION: 71

Consider the following statements with reference to Terai belt of the Great Plains:
1. It is an ill-drained marshy tract.
2. It lies to the south of Bhabhar belt.
3. It is more marked in western part than in east.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Teraiare ill drained marshy lands marked by the re-emergence of underground streams of the Bhabharbelt.Terai belt lies to the south of Bhabhar. Terai is more marked in eastern part than in west because eastern parts of the plain receive higher rainfall as compared to their western counterparts.

QUESTION: 72

Which among the following islands is of Volcanic origin?
1. Nicobar
2. Sriharikota
3. Narcondam
4. Barren

Q. Select the correct answer using the code given below.

Solution:

The Barren Island and Narcondam Island in north of Port Blair, are volcanic islands. They are also only active volcanoes in India.

QUESTION: 73

Consider the following statements with reference to Aravalli Range:
1. It is a fold mountain.
2. Along with Sahyadris and Delhi ridge, it acts as a water divide between the Arabian Sea and Bay of Bengal drainage.
3. Malwa plateau lies between Aravalli and Vindhyan ranges.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Aravalis are one of the oldest fold mountains of the world and the oldest in India. After its formation in Archaean Era, its summits were nourishing glaciers and several summits were probably higher than the present day Himalayas. Today, they are relict (after severe weathering and erosion) of the mountain formed as a result of folding (Archaean Era). Indian drainage system may be divided into the Arabian and the Bay of Bengal on the basis of discharge of water. They are separated from each other through the Delhi ridge, the Aravalis and the Sahyadris, thus acting as a water divide. Malwa plateau lies between Aravali and Vindhyan ranges.

QUESTION: 74

Consider the following statements with reference to coriolis force?
1. It is an apparent force caused by the earth’s revolution.
2. Tropical cyclones are not formed near equator due to the absence of coriolis force.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Coriolis force is an apparent force caused by the earth‘s rotation. The Coriolis force is responsible for deflecting winds towards the right in the northern hemisphere and towards the left in the southern hemisphere. The Coriolis force is directly proportional to the angle of latitude. It is maximum at the poles and is absent at the equator. So, at the equator, the Coriolis force is zero and the wind blows perpendicular to the isobars. The low pressure gets filled instead of getting intensified. That is the reason why tropical cyclones are not formed near the equator.

QUESTION: 75

Which of the following pairs are not correctly matched?
I. Hornbill festival - Nagaland
II. AmbuchiMela – Tripura
III. Sair-e-Gulfaroshan – Jammu & Kashmir
IV. Wangala Festival - Sikkam

Solution:

Hornbill festival is one of the major agricultural festivals celebrated in the state of Nagaland. It is a week-long festival that begins on 1st December every year. AmbuchiMela held in the premises of Kamakhya temple in Guwahati, Assam. Sair-e Gulfarashan festival is also known as phoolWalokiSair and is the annual festival of flowers conducted in Old delhi. Wangala festival is celebrated in Meghalaya at the beginning of the winter.

QUESTION: 76

With reference to the famous Kalbelia dance, consider the following statements.
I. It is performed by male members of the Kalbelia community of Rajasthan.
II. Been (a kind of wind instrument) is popular musical instrument of this dance form.
III. UNESO has inscribed it in the representative List of the Intangible cultural heritage of Humanity.

Q. Which of the statements given above is/are correct?

Solution:

Kalbelia is a dance performed by the women of the Kalbelia community of Rajasthan. The costumes & dance movement are similar to that of the serpents. ‘Been’ (wind instrument) is the popular musical instrument of this dance form. The UNESCO has inscribed Kalbelia folk songs & dances in the representative list of Intangible cultural Heritage of Humanity in 2011.

QUESTION: 77

Consider the following historical places.
I. Meenakshi temple – Nayaka rulers
II. Lotus mahal - Vijayanagar rulers
III. Atala mosque – Sharqi rulers

Q. Which of the above place (s) is/are correctly matched with their builders?

Solution:

Meenakshi temple built under the patronage of the Nayaka rulers. Lotus Mahal was built by Vijayanagar rulers and Atala mosque was built under the patronage of the Sharqi rulers of Jaunpur.

QUESTION: 78

Consider the following statements.
I. Kabir denounced idol worship and other kind of Pujas
II. Bijak is the holy scripture for the followers of the kabirpanti sect.

Q. Which of the statement given above is/are correct?

Solution:

Kabir was one of the Bhakti saints who renounced idol worship and rejected institutionalized religion. Bijak is the best known of the compilations of the Kabir, and as such is the holy scripture for followers of the Kabirpanthi sect.

QUESTION: 79

Which of the following activity/activities can be classified as ‘primary activities’?
I. Forestry
II. Mining and quarrying
III. Ceramic Industry

Q. Select the correct using the code given below

Solution:

Primary activities are directly dependent on environment as these refer to utilization of earth’s resources such as land, water, vegetation, building material and minerals, ceramic industry is not come under primary activities.

QUESTION: 80

Consider the following pairs.

Q. Which of the above given pairs are correctly matched?

Solution:

The kharif crops include rice, maize, sorghum, pearl millet/bajra, finger millet/ragi (cereals), arhar (pulses), soyabean, groundnut (oilseeds), cotton etc. The rabi crops include wheat, barley, oats (cereals), chickpea/gram (pulses),linseed, mustard (oilseeds) etc. Watermelon is zaid crop.

QUESTION: 81

Which of the following form a part of the peninsular plateau in India?
I. Mahadeo hills
II. Nilgiri hills
III. Telangana plateau

Solution:

The peninsular plateau of India is roughly triangular in shape with base coinciding with southern edge of the great plain of north India & southern extremity. Mahadeo hills, nilgiri hills &Telangana plateau are all parts of the peninsular plateau in India.

QUESTION: 82

Which among the following are the ideal conditions for the development of mangroves?
I. Low seasonal variation in temperature.
II. Saline water
Which among the options are correct -

Solution:

The ideal conditions for the development of mangroves are low seasonal variation in temperature and saline water.

QUESTION: 83

In the context of tiger conservation, which of the following statements is/are correct?
1. India and Nepal together conducts tiger census exercises every year for holistic conservation.
2. Tigers are listed as a critically endangered species in the IUCN Red list.

Q. Select the correct answer using the code given below.

Solution:

In 2017, for the first time, Nepal and India will undertake a joint tiger census next month in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries using a globally-recognised method. Tigers are listed as a endangered species in IUCN Red list.

QUESTION: 84

Which of the following is/are a threat to the population of olive Ridley turtle?
I. Habitat loss & Degradation
II. Poaching of egg & meat for consumption
III. coastal fisheries

Q. select the correct answer using the codes given below

Solution:

In the Indian ocean, the majority of Olive ridley nest near Gahirmatha in Odisha. The coast of Odisha in India is the largest mass nesting site, followed by the coasts of Mexico & Costa Rica.
The main threats to the population of olive Ridley turtles are :
i. Habitat loss & Degradation
ii. Wildlife trade
iii. poaching of egg & meat for consumption
iv. Climate change
v. Pollution
vi. coastal fisheries

QUESTION: 85

Consider the following statements and choose the correct one?
I. Tsunami are giant waves caused by earthquakes or volcanic eruptions under sea.
II. Most of Tsunami occur in pacific ocean.

Q. Select the correct code

Solution:

Both statements are correct regarding Tsunami.

QUESTION: 86

Consider the following statements:
I. The longest bridge of India is situated in Dibrugarh district of Assam
II. The bridge has been named after an Indian playback singer, a film-maker from Assam.

Q. Choose the correct statement given above?

Solution:

The Dhola-Sadiya bridge also known as Bhupen-Hazarika setu, connect the northest states of Assam an Arunchal Pradesh. The bridge is on Lohit river, situated in the Tinsukia district of Assam. It has been named after Indian playback singer, composer & filmmaker Bhupen Hazarika. With 9.15 km length, It is the longest bridge in India

QUESTION: 87

Which of the following statements given below is incorrect?

Solution:

Statements (a), (b) and (c) are correct. While statement (d) is incorrect. The kanha tiger reserve in Madhya Pradesh has become the first tiger reserve in India to officially introduce a mascot, which has been named Bhoorsingh the Barasingha.

QUESTION: 88

Consider the following statements:
I. It is a central American country and one of the densely populated country of Central America.
II. It become the first country in world to ban metal mining nationwide
III. It is bordered by the pacific ocean, Guatemala and Honduras
This statement is about which central American country?

Solution:

El Salvador is the smallest and the most densely populated country in central America. It is bordered by Pacific ocean, Guatemala & Hondurus. El Salvador has become the first country in the world to ban metal mining nationwide.

QUESTION: 89

At which of the following places miniature frogs are found?

Solution:

In India miniature frogs (tiny amphibians) are found in the western ghats.

QUESTION: 90

Consider the following statements about Kyoto protocol
I. It was adopted on 11 December 1997
II. It implements the objective of UNFCCC to fight global worming by reducing green house gas.
III. It is an international treaty.

Q. Which of the above-given options are correct?

Solution:

Kyoto protocol is an international treaty which extends the 1992 UNFCCC that commits state parties reduce greenhouse gas emissions. It was adopted in Kyoto, Japan on 11 December 1997 and entered into force on 16 February 2005. The protocol is based on the principal of common but differentiated responsibilities.

QUESTION: 91

Consider the following statements.
I. River dolphin is in the IUCN critically endangered Red list.
II. They are distributed only in India, Bangladesh, Nepal and Pakistan in Asia
III. Construction of dams & barrages on rivers, Accidental fishing & using fertilizers are main reasons for decline of River dolphin.

Q. Which of the above given options are correct?

Solution:

River dolphin are in the IUCN critically endangered Red list. They are distributed in India, Nepal Pakistan, China, Bangladesh, Myanmar etc. construction of dams & barrages on rivers, Accidental fishing & fertilizers are main reason for decline in their population.

QUESTION: 92

Which of the following statement is/are correct regarding Earth overshoot day?
I. It is the date when humanity annual demand on nature exceeds what Earth can regenerate over year.
II. It is calculated by WWF & global Footprint network.
III. Every year it is celebrated on August only

Q. Select the correct code

Solution:

Earth overshoot day is celebrated every year when humanity annual demand on nature exceeds what Earth can regenerate over the entire year. It is calculated by WWF and Global Footprint network. In 2017, Earth overshoot Day fell on August 2, the earliest date since ecological overshoot began in early 1970s

QUESTION: 93

Which of the following pairs are not correctly matched?
I .COP23 – climate change
II. Cartagena protocol – Biosafety
III. Rio summit – Combat Desertification

Q. Select the correct code

Solution:

Bonn convention is the COP – 23 of the UNFCCC on climate change, as a framework for international cooperation to combat climate change. Rio summit of 1992 also known as Earth summit held in 1992 on climate change. Cartagena protocol on Biosafety to the convention on Biological Diversity aims to ensure the safe handling, transport and use of living modified organisms (LMOs).

QUESTION: 94

Which of the following is not correct about the Man and Biosphere programme (MAB)?

Solution:

Launched in 1971, UNESCO’s man & Biosphere programme (MAB) is an intergovernmental scientific programme that aims to establish a scientific basis for the improvement of relationship between people and their environments. Nilgiri Biosphere reserve is first to be included in UNESCO MAB programme list.

QUESTION: 95

Recently a report by the American geophysical union says “fog holes” are observed in urban areas globally-especially over delhi due to urban heat island. What are possible factors responsible for this?
I. air pollution
II. urban geometry
III. Deforestation
IV. Increasing population

Q. Select the correct code

Solution:

Recently a report by the American Geophysical union says “fog holes” are observed in urban areas globally-especially over Delhi due to Urban heat island.The major factors responsible for UHI

I. Air pollution

II. Greenhouse effect

III. Deforestation

IV. Urban Geometry

QUESTION: 96

This wildlife sanctuary is a protected area located in the rain shadow region in the eastern slope of western Ghats & are only rehabilitation centre for star tortoises in the country.

Solution:

Chinar Wildlife sanctuary is a unique protected area located in the rain shadow region in the eastern slope of western ghats in Idukki in kerala. This sanctuary has successfully rehabilitated Indian star tortoises, making it the only rehabilitation center for star tortoises in the country.

QUESTION: 97

Which lake became the first water body in the country to be declared a biodiversity heritage site?

Solution:

Ameenpur lake located on the western fringes of Hyderabad. It became the first water body in the country to be declared a biodiversity heritage site. It was constructed during the reign of Ibrahim Qutb Shah, who ruled kingdom of Golconda between 1550 & 1580.

QUESTION: 98

Consider the following statements:
I. Department of space (DOS) is the nodal agency for space activities in India.
II. Space activity bill, 2018 is the first bill meant to regulate the space sector.

Q. Which of the following statement is/are correct?

Solution:

The government of India has come up with space Activities bill 2017, a draft law meant to regulate the space sector. Department of space (DOS) is the nodal agency for space activities in India.

QUESTION: 99

Which of the following is not correctly matched?
I. Super-moon-occurs on Newmoon when moon is the closest point to the earth.
II. Blue moon-when two full moon appear in the same calender month, the second is termed a “Blue moon”.
III. Blood moon-occurs during height of the eclipse.
Select the correct code

Solution:

Blue moon is a rare earth moment when two full moons appear in the same calendar month, the second is termed a “blue moon”. Super moon occurs when the moon is at the closest point of its orbit to the earth which is also called the perigee. Blood moon occurs when moon turns into red color during the height of eclipse as some light does reach it even though the moon is in the shadow of the earth.

QUESTION: 100

Which region is selected for setting-up national large solar telescope (NLST)?

Solution:

Wildlife panel of the Union Environment ministry had in 2017 cleared plan for diversion of Ladakh forest area for national solar telescope (NLST). It will be the largest solar telescope in the world. It will be a 2 -m class, multipurpose and state-of-the-art solar telescope (NLST).

QUESTION: 101

NASA launched its Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2, known as ____________, which will use an extremely precise laser to collect measurement data to track the Earth's shrinking polar ice from Vandenberg Air Force Base in California.

Solution:

NASA launched its Ice, Cloud and Land Elevation Satellite-2, known as ICESat-2, which will use an extremely precise laser to collect measurement data to track the Earth's shrinking polar ice from Vandenberg Air Force Base in California.

QUESTION: 102

International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on ____________ throughout the world.

Solution:

International Day for the Preservation of the Ozone Layer was observed on 16th September throughout the world. The theme for International Day for the Preservation of the Ozone Layer 2018 was 'Keep Cool and Carry On: The Montreal Protocol'.

QUESTION: 103

Indian five-time world boxing champion M C Mary Kom clinched her third gold medal of the year in 48 kg category at the Silesian Open Boxing Tournament. This tournament was held in _______________.

Solution:

Indian five-time world boxing champion M C Mary Kom clinched her third gold medal of the year in 48 kg category, while Jyoti Gulia picked up the country’s lone gold in 51 kg of the youth category of the Silesian Open boxing Tournament for women in Gliwice, Poland.

QUESTION: 104

Sunderlal Patwa, who passed away recently, was the former Chief Minister of which state?

Solution:

Veteran BJP leader and two-time Madhya Pradesh Chief Minister Sunderlal Patwa passed away after a brief illness. 92-year-old Patwa, also a former union minister, died due to a heart attack.

QUESTION: 105

Government of India has launched Swachh Swasth Sarvatra initiative, aiming at strengthening health centres in open defecation-free blocks. Who is the present union Health and Family Welfare Minister?

Solution:

Government of India launched Swachh Swasth Sarvatra initiative, aiming at strengthening health centres in open defecation-free blocks. Launching this initiative in New Delhi, Health Minister J P Nadda has stated that the objective of this initiative is to strengthen community health centres in 708 Open Defecation free blocks across the country to enable them to achieve higher levels of cleanliness and hygiene.

QUESTION: 106

Who has been replaced Najeeb Jung as the next Delhi Lt Governor?

Solution:

Anil Baijal has replaced Najeeb Jung as the next Delhi Lt Governor. Baijal, a 1969-batch IAS officer, served as home secretary in the Atal Bihari Vajpayee government. Delhi's former Lt-Governor Najeeb Jung had resigned on December 22 2016, 18 months before the end of his tenure.

QUESTION: 107

Which among the following banks has launched Qualified institutional placement (QIP) to raise Rs 599.88 crore recently?

Solution:

Private sector Lakshmi Vilas Bank has launched QIP to raise over Rs 599.88 crore by issuing 4.25 crore shares in domestic or international markets.The Committee of Directors for Capital Raising of the bank, at a meeting held yesterday, approved the floor price for the QIP issue at Rs 141.15 per equity share.

QUESTION: 108

Which among the following two States of India has signed an agreement to assist it compile a centralized database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmed?

Solution:

Haryana government has signed a memorandum of understanding with Andhra Pradesh to assist it compile a centralised database of its population to ensure efficient and effective implementation of welfare programmes. The MoU for State Resident Data Base (SRDB) was signed by Haryana Principal Secretary, Information Technology Devender Singh and Secretary Andhra Pradesh, Information Technology, Vijayen.

QUESTION: 109

Name the public sector bank, which has signed an agreement with Heritage Foods Ltd (HFL) to provide dairy loans to farmers through the lender's branches across the country?

Solution:

State-run Bank of Baroda and Heritage Foods Ltd (HFL) signed a Memorandum of Understanding to provide dairy loans to farmers through the lender's branches across the country. Heritage Foods is in the business of procurement, processing and sale of milk and milk products.BoB and HFL will work jointly to provide dairy loans to the farmers which will benefit them in increasing their productivity and earnings under allied activities.

QUESTION: 110

Coca-Cola India has signed Bollywood actor ________________ as brand ambassador for its Thums Up brand.

Solution:

Coca-Cola India has signed Bollywood actor Ranveer Singh as brand ambassador for its Thums Up brand. The company launched new thematic campaign starring Ranveer Singh in its 'Toofani' series, nearly four months after ending association with Bollywood superstar Salman Khan.

QUESTION: 111

Who has been appointed as the new J&K police chief after the succeed of DGP K Rajendra?

Solution:

The Jammu and Kashmir Cabinet has cleared the appointment of 1986 batch IPS officer Dr Shesh Pal Vaid, Special DG, Coordination and Law and Order, as new Director General of Police. He will succeed DGP K Rajendra, whose extended term of service ends on 31 December 2016.

QUESTION: 112

In which among the following Indian cities, Chinese e-retail giant Alibaba has made investments in India's Snapdeal and Paytm is setting up its first office?

Solution:

Chinese e-retail giant Alibaba, which has made investments in India's Snapdeal and Paytm, is setting up its first office in India in Mumbai. The office will be located at the commercial Bandra-Kurla Complex (BKC) in Mumbai. Alibaba Group Holding Limited is a Chinese e-commerce company that provides consumer-to-consumer, business-to-consumer and business-to-business sales services via web portals.

QUESTION: 113

The Reserve Bank of India (RBI) has asked lenders to provide borrowers 90 days for repayment of housing, car, farm and other loans worth up to ___________ rupees, saying that the dispensation will apply to dues payable between 1st November and 31st December.

Solution:

The Reserve Bank of India (RBI) has asked lenders to provide borrowers 90 days for repayment of housing, car, farm and other loans worth up to 1 crore rupees, saying that the dispensation will apply to dues payable between 1st November and 31st December. In a notification, RBI said, on a review, it has been decided to provide another 30 days over and above the existing 60 days.

QUESTION: 114

Who has won the 'Global Agriculture Leadership Award 2016'?

Solution:

Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) has presented 'Global Agriculture Leadership Award 2016' to Tata Sons interim Chairman Ratan Tata in Mumbai on 15th December 2016. According to ICFA, the Leadership Awards jury conferred on Tata the 'Lifetime Achievements Award 2016' for his transformational role in scaling Tata Group as the globally admired group during his stint of two decades as Chairman.

QUESTION: 115

Name the 14 Day exercise, which is held between Indian Army & the Maldives National Defence Force conducted on a yearly basis?

Solution:

Seventh edition of Exercise 'EKUVERIN' will be held from 15 to 28 Dec 2016 at Kadhdhoo, Laamu Atoll, Maldives. The Exercise is a 14 day platoon level joint military exercise between the Indian Army & the Maldives National Defence Force conducted on a yearly basis. The aim of the exercise is to conduct military training with emphasis on amphibious & counter insurgency/ counter terrorism operations with a view to enhance interoperability between the two armies.

QUESTION: 116

Who has been newly appointed deputy Secretary ­General UN?

Solution:

New United Nations Secretary ­General Antonio Guterres has announced Nigeria’s Environment minister, Amina Mohammed as his Deputy Secretary­General (DSG) on 15th December 2016.

QUESTION: 117

Vijay Diwas observed on which date of every year?

Solution:

The nation is paying tributes to the bravehearts on 16 December 2016 who laid down their lives during 1971 India-Pakistan war on the occasion of Vijay Diwas which is observed on 16 december of every year . On the occasion, Union Defence Minister Manohar Parrikar along with three Service chiefs paid tributes to the bravehearts at Amar Jawan Jyoti.

QUESTION: 118

Name the country, which has topped the 2016 Asia's Innovation chart Index?

Solution:

India has Topped the Asia's innovation chart Index.The ‘Silicon Valley’ of the east, Bengaluru, which is 5th largest hub at global level, saw most of the innovations in 2016 including opening of 3 new centres between March and October 2016, apart from setting up of startup accelerator by Apple.

QUESTION: 119

Name the actor, who has acted in Bewitched and Titanic movies is died at the age of 89?

Solution:

Bernard Fox died of heart failure at Valley Presbyterian Hospital in Van Nuys, California on 14th December. He is best known for his roles on the ABC series Bewitched and James Cameron's Oscar-winning picture Titanic. Fox also made appearances in several British films and TV shows.

QUESTION: 120

Name the place, where is the 5th Edition of India-Arab partnership conference held in 2016?

Solution:

The 5th India-Arab Partnership Conference was held on 14-15 December 2016 in Muscat, Oman. The Conference was organized in collaboration with the Oman Foreign Ministry, Arab League Secretariat, the Ministry of External Affairs in India, the General Union of Chambers of Commerce and Industry in the Arab Countries (GUCCIAC) and Federation of the Arab Business (FAB). Theme of the conference: ‘Partnership towards innovation and cooperation in IT’.

Similar Content

Related tests