Test: Analogy- 1


25 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Analogy- 1


Description
This mock test of Test: Analogy- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for LR Test: Analogy- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Analogy- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

CUP : LIP :: BIRD : ?

Solution:

Cup is used to drink something with the help of lips. Similarly birds collects grass with the help of beak to make her nest.

QUESTION: 2

Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Flow : River :: Stagnant : ?

Solution: As Water of a River flows similarly water of Pool is Stagnant.
QUESTION: 3

Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Paw : Cat :: Hoof : ?

Solution: As cat has Paw similarly Horse has Hoof.
QUESTION: 4
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?

Solution: As Ornithologist is a specialist of Birds similarly Archealogist is a specialist of Archealogy.
QUESTION: 5
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Peacock : India :: Bear : ?

Solution: As Peacock is the national bird of India, similarly Bear is the national animal of Russia.
QUESTION: 6
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

REASON : SFBTPO :: THINK : ?

Solution:
QUESTION: 7
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Carbon : Diamond :: Corundum : ?

Solution: As Diamond is made of Carbon similarly Ruby is made of Corundum.
QUESTION: 8
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

NATION : ANTINO :: HUNGRY : ?

Solution:
QUESTION: 9
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Architect : Building :: Sculptor : ?

Solution: As 'Architect' makes 'Building' similarly 'Sculptor' makes 'Statue'.
QUESTION: 10
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Eye : Myopia :: Teeth : ?

Solution: As Myopia is disease of eye similarly pyorrhoea is a disease of teeth.
QUESTION: 11
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Conference : Chairman :: Newspaper : ?

Solution: As Chairman is the highest authority in a conference similarly Editor is in Newspaper.
QUESTION: 12
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Safe : Secure :: Protect : ?

Solution: As safe ans secure have same meaning in the same way protect and guard have same meaning.
QUESTION: 13
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Master : OCUVGT :: LABOUR : ?

Solution:
QUESTION: 14
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Microphone : Loud :: Microscope : ?

Solution: As Microphone makes sound louder similarly Microscope makes the object magnified.
QUESTION: 15

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Melt : Liquid :: Freeze : ?

Solution:

As on melting, liquid is formed similarly on freezing solid is formed.

QUESTION: 16
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

College : Student :: Hospital : ?

Solution: As Students read in College similarly Patients are treated in Hospital.
QUESTION: 17
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Tree : Forest :: Grass : ?

Solution: As Tree is found in Forest similarly Grass is found in Lawn.
QUESTION: 18
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

South : North-West :: West : ?

Solution:

As North-West is 135o clockwise from South in the same were North-East is 135o clockwise from the West.

QUESTION: 19
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Cloth : Mill :: Newspaper : ?

Solution: As Cloth is made in a Mill, similarly Newspaper is printed in press.
QUESTION: 20
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Country : President :: State : ?

Solution: As President is the nominal head of a country, similarly Governer is the nominal head of a State.
QUESTION: 21
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Race : Fatigue :: Fast : ?

Solution: As the result of Race is Fatigue similarly the result of Fast is Hunger.
QUESTION: 22
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Peace : Chaos :: Creation : ?

Solution: As opposite meaning of peace is chaos similarly opposite meaning of creation is destruction.
QUESTION: 23
Directions to Solve
In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.
Question -

Tiger : Forest :: Otter : ?

Solution: As Tiger is found in Forest similarly Otter is found in the water.
QUESTION: 24

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Poles : Magnet :: ? : Battery

Solution:

As magnet has poles similarly battery has terminals.

QUESTION: 25

Directions to Solve

In each of the following questions find out the alternative which will replace the question mark.

Question -

Cassock : Priest :: ? : Graduate

Solution:

A Priest wears cassock (a full-length garment worn by certain Christian clergy, members of church choirs, and others having an office or role in a church.) while Graduate wears gown.

Similar Content

Related tests