Test: Analogy- 4


15 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Analogy- 4


Description
This mock test of Test: Analogy- 4 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for LR Test: Analogy- 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Analogy- 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 4 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Glove : Hand

Solution: As Glove is worn in Hands similarly Socks are worn on feet.
QUESTION: 2

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Lawyer : Court

Solution: As the working field of lawyer is Court, similarly the working field of chemist is laboratory.
QUESTION: 3

In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Letter : Word

Solution: As Word is a group of letters similarly Book is a group of papers.
QUESTION: 4
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Lively : Dull

Solution: First word is opposite to the second word.
QUESTION: 5
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Silence : Noise

Solution: As Silence is opposite to noise, similarly Baldness is opposite to Hair.
QUESTION: 6
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Kick : Football

Solution: As Kick is in the game of Football, similarly Throw is used in the game of Ring.
QUESTION: 7
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Scales : Fish

Solution: As scales from an outer layer of fish similarly skin form an outer layer of man.
QUESTION: 8
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Sunrise : Sunset

Solution: At sunrise morning begins, similarly at sunset night begins.
QUESTION: 9
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Numismatist : Coins

Solution: As Numismatist collects coins similarly Philatelist collects stamps.
QUESTION: 10
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Candle : Wick

Solution: As Wick is a part of Candle similarly Wheel is a part of Bicycle.
QUESTION: 11
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Sound : Muffled

Solution: Second is the process of gradual disappearances of the first.
QUESTION: 12
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Platform : Train

Solution: Second is the place where first stops.
QUESTION: 13
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Rectangle : Pentagon

Solution: Second one had one more side than the first.
QUESTION: 14
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Train : Track

Solution: As Train is guided by the track similarly Bullet is guided by the barrel.
QUESTION: 15
In each word of the following questions consists of pair of words bearing a relationship among these, from amongst the alternatives, pick up the pair that best illustrate a similar relationship.
Question -

Chalk : Blackboard

Solution: As chalk is used to write on the blackboard similarly the Ink is used to write on the paper.

Similar Content

Related tests