Test: Analogy- 5


17 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Analogy- 5


Description
This mock test of Test: Analogy- 5 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 17 Multiple Choice Questions for LR Test: Analogy- 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Analogy- 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 5 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Apple, Grape, Orange

Solution: Apple, Grape and Orange all these are fruits.
QUESTION: 2

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur

Solution: All the cities given in the question are state capitals similarly Shimla is also a capital.
QUESTION: 3

Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Lock, Shut, Fasten

Solution: The synonym of Lock, Shut and Fasten is Block.
QUESTION: 4
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Wheat, Barley, Rice

Solution: All the terms given in the question are cereals and gram is also one of the cereals.
QUESTION: 5
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Pathology, Cardiology, Radiology, Ophthalmology

Solution: As all terms given in the question are medical terms and Hematology is also medical term.
QUESTION: 6
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Mars, Earth, Jupiter

Solution: All these are planets.
QUESTION: 7
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Lungs, Liver, Kidney

Solution: As Lungs, Liver and Kidney are internal part of the body, in the same way 'heart' is also an internal organ.
QUESTION: 8
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Basic, Pascal, Fortran

Solution: These are all the languages of computer.
QUESTION: 9
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Root, Stem, Branch

Solution: All are the parts of tree.
QUESTION: 10
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Volleyball, Hockey, Football

Solution: Baseball is like volleyball, Hockey and Football.
QUESTION: 11
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Wrestling, Karate, Boxing

Solution: These are all defensive games.
QUESTION: 12
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Engine, Compartment, Wheels

Solution: All these are related to train.
QUESTION: 13
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Newspaper, Hoarding, Television

Solution: All these are used for broadcast.
QUESTION: 14
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Arid, Parched, Droughty

Solution: The synonym of arid, parched and droughty is dry.
QUESTION: 15
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Carpenter, Plumber, Electrician

Solution: Carpenter, Plumber, Electrician and Blacksmith are in same working category.
QUESTION: 16
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Tamilian, Gujarati, Punjabi

Solution: All these words represent the inhabitants of India.
QUESTION: 17
Each of the following questions has a group. Find out which one of the given alternatives will be another member of the group or of that class.
Question -

Clutch, Brake, Horn

Solution: All these are part of a vehicle.

Similar Content

Related tests