Test: Analogy- 6


20 Questions MCQ Test General Intelligence and Reasoning for SSC CGL | Test: Analogy- 6


Description
This mock test of Test: Analogy- 6 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for LR Test: Analogy- 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Analogy- 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Analogy- 6 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Analogy- 6 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

'Indolence' is related to 'Work' in the same way as 'Taciturn' is related to:

Solution: As 'Indolence' and 'Work' are opposite to each other in the same way 'Taciturn' and 'speak' are opposite to each other.
QUESTION: 2

'Ophthalmia' is related to 'Eye' in the same way as 'Rickets' is related to:

Solution: As 'Ophthalmia' is a disease of 'Eye' in the same way 'Rickets' is the disease of 'Bone'.
QUESTION: 3

'Nun' is related to 'Convent' in the same way as 'Hen' is related to:

Solution: As dwelling place of 'Nun' is 'Convent' similarly the dwelling place of 'Hen' is 'Cote'.
QUESTION: 4

'Reading' is related to 'knowledge' in the same way as 'Work' is related to:

Solution: As 'Knowledge' is achieved by 'Reading' in the same way 'Experience' is achieved by 'Work'.
QUESTION: 5

'Dress' is related to 'Body' in the same way as 'Bangles' is related to:

Solution: As 'Dress' is worn on 'Body' similarly 'Bangles' are worn on 'Wrist'.
QUESTION: 6

'College' is related to 'Teachers' in the same way as 'Hospital' is related to:

Solution: As teaching is done by 'Teachers' in the 'College' similarly treatment is done by 'Doctors' in the 'Hospital'.
QUESTION: 7

'Jade' is related to 'Green' in the same way as 'Garnet' is related to:

Solution: 'Jade' is a 'green' precious stone in the same way 'Garnet' is a 'red' precious stone.
QUESTION: 8

'Flower' is related to 'Bud' in the same way as 'Fruit' is related to:

Solution: As 'Flower' is made from 'Bud' similarly 'Fruit' is made from 'Flower'.
QUESTION: 9

'Table' is related to 'Wood' in the same way as 'Shirt' is related to:

Solution: As 'Table' is made from 'Wood' in the same way 'Shirt' is made from 'Cloth'.
QUESTION: 10

'Jackal' is related to 'Howl' in the same way as 'Cow' is related to:

Solution: As the sound of 'Jackal' is 'Howl' similarly the sound of 'Cow' is 'Moo'.
QUESTION: 11

'Cat' is related to 'Kitten' in the same way as 'Woman' is related to:

Solution: As the young one of a 'cat' is 'kitten' in the same way the young one of 'woman' is 'baby'.
QUESTION: 12

'Horse' is related to 'Hoof' in the same way as 'Eagle' is related to:

Solution:

As the foot of the 'Horse' is called 'Hoof' in the same way the foot of the 'Eagle' is called 'Claw'.

QUESTION: 13

'Forest' is related to 'Vivarium' in the same way as 'sea' is related to:

Solution: As 'Forest' and 'Vivarium' have the same meaning in the same 'Sea' and 'Aquarium' have the same meaning.
QUESTION: 14

'Walk' is related to 'Run' in the same way as 'Breeze' is related to:

Solution: As fast mode of 'Walk' is 'Run' in the same way fast mode of 'Breeze' is 'Wind'.
QUESTION: 15

'Wax' is related to 'Grease' in the same way as 'Milk' is related to:

Solution: As 'Grease' is prepared from 'Wax' in the same way 'Curd' is prepared from 'Milk'.
QUESTION: 16

'Much' is related to 'Many' in the same way as 'Measure' is related to:

Solution: As 'Much' corresponds to 'Many' in the same way 'Measure' corresponds to 'counting'.
QUESTION: 17

'Calf' is related to 'Cow' in the same way as 'Kitten' is related to:

Solution: As 'Calf' is the youngest of 'Cow' similarly 'Kitten' is the young one of 'Cat'.
QUESTION: 18

'Smoke' is related to 'Pollution' in the same way as 'War' is related to:

Solution: As 'smoke' leads to 'pollution' in the same way ''War'' leads to 'destruction'.
QUESTION: 19

'Mountain' is related to 'Hill' in the same way as 'River' is related to:

Solution: As short form of 'Mountain' is 'Hill' similarly 'Tank' is short form of 'River'.
QUESTION: 20

'Dogs' is related to 'Bark' in the same way as 'Goats' is related to:

Solution: As the cry of 'Dog' is called 'Bark' in the same way the cry of 'Goat' is called 'Bleat'.

Similar Content

Related tests