MCQ: Problems Based on Trains - 1 - SSC CGL MCQ

# MCQ: Problems Based on Trains - 1 - SSC CGL MCQ

Test Description

## 15 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for SSC CGL - MCQ: Problems Based on Trains - 1

MCQ: Problems Based on Trains - 1 for SSC CGL 2024 is part of Quantitative Aptitude for SSC CGL preparation. The MCQ: Problems Based on Trains - 1 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The MCQ: Problems Based on Trains - 1 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for MCQ: Problems Based on Trains - 1 below.
Solutions of MCQ: Problems Based on Trains - 1 questions in English are available as part of our Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL & MCQ: Problems Based on Trains - 1 solutions in Hindi for Quantitative Aptitude for SSC CGL course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt MCQ: Problems Based on Trains - 1 | 15 questions in 15 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 1

### If a train running at 25 m/s crosses a pole in 20 seconds, what is the length of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 1

Length of the  train = 25 × 20 = 500 meters
Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 2

### If two trains are running in the same direction at 50 km/hr and 80 km/hr, what is their relative speed?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 2

Relative speed = 80 – 50 = 30 km/hr
Hence, Option C is correct.

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 3

### Train A crosses a pole in 15 seconds and overtakes Train B of the same length running in the same direction in 120 seconds. If the speed of Train A is 40 m/s, what is the speed of Train B?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 3

Length of Train A = 40 × 15 = 600 meters
Combined length = 600 × 2 = 1200 meters

So the answer = 40 – 10 = 30 m/s
Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 4

A train takes 40 seconds to cross 800 meters long platform. If the speed of the train is increased by 25%, how much time will it take to cross the same platform?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 4

Speed → Old : New = 100 : 125 = 4 : 5
Time → Old : New = 5 : 4

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 5

In how many seconds can a 300 meters long train cross an electric pole while running at 72 km/hr?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 5

Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 6

If a train running at 25 m/s crosses a 320 meters long platform in 60 seconds, what is the length of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 6

Length → Train + platform = 25 × 60 = 1500 meters
So the answer = 1500 – 320 = 1180 meters
Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 7

A 750 meters long train is running at 30 m/s. In how many seconds can the train cross a girl, who is running at 5 m/s in the same direction?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 7

Relative speed = 30 – 5 = 25 m/s

Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 8

A train crosses two bridges of lengths 500 meters and 800 meters in 40 seconds and 60 seconds respectively. What is the length of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 8

200 meters
The train can cover 800 – 500 meters in 60 – 40 seconds.

Length of the train = 15 × 40 – 500 = 100 meters
Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 9

If an 800 meters long train crosses a pole in 25 seconds, what is the speed of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 9

Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 10

A 150 m long train takes 30 seconds to cross a 450 m bridge long. How much time will the train take to cross a 360 m long platform?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 10

Time required to cross “150 + 450 = 600” meters = 30 seconds
Time required to cross “150 + 360 = 510” meters

Hence, Option A is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 11

In how many seconds can a 750-meter-long train cross an electric pole while running at 30 m/s?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 11

Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 12

If two trains are running in the opposite direction at 25 m/s and 15 m/s, what is their relative speed?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 12

Relative speed = 25 + 15 = 40 m/s
Hence, Option D is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 13

A train crosses two bridges of lengths 140 meters and 260 meters in 20 seconds and 30 seconds respectively. In how many seconds can it cross a pole?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 13

The train can cover 260 – 140 meters in 30 – 20 seconds.

Length of the train = 12 × 20 – 140 = 100 meters

Hence, Option C is correct

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 14

If a 750 meters long train crosses a pole in 50 seconds, what is the speed (in km/hr) of the train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 14

Hence, Option C is correct.

MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 15

Two trains of the same length are running in the opposite directions at 20 m/s each. If they take 50 seconds to cross each other, what is the length of each train?

Detailed Solution for MCQ: Problems Based on Trains - 1 - Question 15

Combined length = (20 + 20) × 50 = 2000 meters

Hence, Option D is correct.

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests
Information about MCQ: Problems Based on Trains - 1 Page
In this test you can find the Exam questions for MCQ: Problems Based on Trains - 1 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for MCQ: Problems Based on Trains - 1, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests