MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - SSC CGL MCQ

# MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - SSC CGL MCQ

Test Description

## 15 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for SSC CGL - MCQ: Profit, Loss & Discount - 2

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 for SSC CGL 2024 is part of Quantitative Aptitude for SSC CGL preparation. The MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 below.
Solutions of MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 questions in English are available as part of our Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL & MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 solutions in Hindi for Quantitative Aptitude for SSC CGL course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 | 15 questions in 15 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study Quantitative Aptitude for SSC CGL for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 1

### A shopkeeper sold an article for Rs. 20,400 and incurred a loss of 15%. At what price should he sell it so that he suffers only 5% loss?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 1

Hence, Option C is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 2

### A shopkeeper bought 100 chocolates for Rs. 1200. If he sold all the chocolates for Rs. 15 each, what is his overall profit/loss percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 2

Total revenue = 100 × 15 = Rs. 1500

Hence, Option D is correct.

 1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you?
MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 3

### A shopkeeper sold 5 mugs for a total of Rs. 1750 and incurred a loss of 30%. If he wanted to make a profit of 30%, what should have been the selling price of each mug?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 3

Hence, Option B is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 4

A fruit seller bought 120 oranges for Rs. 5 each. 40 of them were rotten. He sold the remaining oranges for Rs . 15 per 2 oranges, what is his overall profit/loss percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 4

Total expenditure = 120 × 5 = 600
Remaining oranges = 120 – 40 = 80

Hence, Option A is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 5

A shopkeeper bought 500 kg of sugar for Rs. 20,000. 20% of the sugar got misplaced while transporting it. At what price should he sell the rest of the sugar to earn an overall profit of 20%?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 5

Remaining sugar = 80% of 500 = 400 kg

Hence, Option C is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 6

Mayank sold an article at a profit of 20%. Had he sold it for 20% more, he would have earned Rs. 1200 extra. At what price did he buy the article?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 6

Let CP = 5x
Initial SP = 120% of 5x = 6x
20% of 6x = 1,200
x = 1,000
So the answer = 5x = 5,000
Hence, Option D is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 7

Sheetal sold an article costing Rs. 4000 at a certain profit. Had she sold it for Rs. 6000, her new profit would be 400% of the original profit. At what price did she sell the article?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 7

Actual profit : New Profit = 100 : 400 = 1 : 4

Selling price = Rs. 4,000 + 500 = Rs. 4,500
Hence, Option D is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 8

When a shopkeeper sold an item for Rs. 4200, he incurred a loss of 30%. Had he sold it for Rs. 5000, what would be his profit/loss percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 8

Hence, Option B is correct

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 9

A wheat merchant makes a profit of 25% by selling wheat at Rs. 1,500 per quintal. If he sells the wheat at Rs. 1,230 per quintal, what will be his profit percent?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 9

Let CP = 100x
Actual SP = 125x

Hence, Option A is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 10

The profit on an item is Rs. 56 and the selling price is 15 times the profit. What is the profit percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 10

Let SP = 15
Profit = 1
CP = 15 – 1 = 14

Hence, Option B is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 11

A shopkeeper bought 360 eggs for Rs. 1800. If he sold all the eggs for Rs. 6 each, what is his overall profit/loss percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 11

Profit = 6 – 5 = 1

Hence, Option C is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 12

A bought 40 glasses and 10 glasses broke while transporting. He wants to sell the remaining glasses so that he neither suffers any loss nor earns any profit. The cost price per glass should be how much percent less than the selling price?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 12

CP of 40 glasses = SP of 30 glasses
CP : SP = 3 : 4

Hence, Option C is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 13

A TV is sold for Rs. 24,000. Sales tax accounts for one-sixth of this and the profit is one-fourth of the remainder. Find the cost price of the TV.

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 13

Price before sales tax

Hence, Option A is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 14

The cost price of a shirt and a pair of trousers is Rs. 10,750. If the shirt costs 15% more than the trousers, find the cost price of the shirt.

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 14

Let the cost price of the trousers = 100x
The cost price of the shirt = 115x

Hence, Option C is correct.

MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 15

Aditi bought 100 pens for Rs. 8 each. She sold 80% of them for Rs. 15 each and donated the rest of them. What is her actual profit/loss percentage?

Detailed Solution for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 - Question 15

To expenditure = 100 × 8 = 800
Total revenue = 80% of 100 × 15 = 1200

Hence, Option D is correct.

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests
Information about MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 Page
In this test you can find the Exam questions for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2 solved & explained in the simplest way possible. Besides giving Questions and answers for MCQ: Profit, Loss & Discount - 2, EduRev gives you an ample number of Online tests for practice

## Quantitative Aptitude for SSC CGL

314 videos|170 docs|185 tests