Number System - MCQ 5


20 Questions MCQ Test Quantitative Aptitude for SSC CGL | Number System - MCQ 5


Description
This mock test of Number System - MCQ 5 for Quant helps you for every Quant entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Quant Number System - MCQ 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Number System - MCQ 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Quant students definitely take this Number System - MCQ 5 exercise for a better result in the exam. You can find other Number System - MCQ 5 extra questions, long questions & short questions for Quant on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What is the number if 60% of it added to 60 gives the number itself ?

Solution:

From ans…150
40% of numb = 60
60% of 150 = 90
90+60 = 150

QUESTION: 2

(6084)1/2 = ?

Solution:
QUESTION: 3

9/16 of a number is 51 greater than 50% of the number, then the number is

Solution:

(9x/16)-(x/2) = 51
X = 51*16 = 816

QUESTION: 4

The sum of the number and its square is 1406. What is the number ?

Solution:

See the last digit 06…..go for 7
Last digit ..37+(37*37) = 7+49 = 16
So ans: 37

QUESTION: 5

The number is 0.01 is how many times as great as the number (0.0001)

Solution:

0.01 = 10-2
(0.0001)2 = 10-8
10-2/10-8 = 106

QUESTION: 6

In a bag there are coins of 25 paise and 10 paise in the ratio of 5:16. If the bag contains Rs.16 then the number of 10 paise coin is

Solution:

25*5+10*16 = 285
Rs 16 = 1600
No of 10p = 1600*16/285 = 89.82 = 90

QUESTION: 7

a+b = c and abc = 30, then what is the value of a3 + b3 – c3 ?

Solution:

a3 + b3 – c3 = -3(abc) = -3(30) = -90

QUESTION: 8

a2 + b2 + c2 = ab + bc + ca then the value of (a+b)/(b+c) is

Solution:

Equation will be satisfied when a=b=c=1
(a+b)/c = (1+1)/(1+1) = 2/2 = 1

QUESTION: 9

(a-b) = 1, (b-c) = 2 and (c-a) = 3 then the value of (a3 +b3 +c3 -3abc)/(a+b+c) is

Solution:

(a3 +b3 +c3 -3abc)/(a+b+c) =1/2[(a-b) 2+(b-c)2 +(c-a)2] = ½(1+4+9) = 14/2 = 7

QUESTION: 10

If *=+, /=-, + = *, – = / then 43*561+500-100/10 = ?

Solution:

43*561+500-100/10 = 43+561*500/100-10 = 43+561*5-10
= 43+2805-10 =2838

QUESTION: 11

Two third of a positive number and 25/216 of its reciprocal are equal.The number is

Solution:

(2/3)x = (25/216)(1/x)
X2 = (25×3)/(216×2) = 25/144
X = 5/12

QUESTION: 12

If 2(1/2) is added to a number and the sum multiplied by 4(1/2)and 3 is added to the product and then divide the sum by 1(1/5), the quotient becomes 25 .What is the number ?

Solution:

{4(1/2)[X+2(1/2)]+3}/[1(1/5)] = 25
(9X/2)+(45/4)+3 = 25×(6/5)
9X/2 =63/4 X=7/2 or 3(1/2)

QUESTION: 13

In a division sum ,the divisor is 3 times the quotient and 6 times the remainder.If the remainder is 2 then the dividend is

Solution:

Divident = Quotient × Divisor +Remainder
Divisor = 6×2 = 12
Q = 12/3 = 4
Divident = 4×12+3 =48+2 = 50

QUESTION: 14

The sum of two number is 24.The greatest product of these two numbers can be

Solution:

X + Y = 24
Greatest Product then x and y must be equal
Possibility of getting 24 12+12= 24
12×12 = 144

QUESTION: 15

Twenty times a positive integer is less than its square by 96.What is the integer ?

Solution:

X2 – 20X = 96
X2-20X-96 = 0
(X-24)(X+4) = 0
X= 24, -4
positive integer = 24

QUESTION: 16

If (a-b) 3, (b-c) = 5 and (c-a) = 1 then the value of (a3+b3+c3- 3abc)/(a+b+c)

Solution:
QUESTION: 17

The product of the 2 consecutive odd number is 6723.What is the greater number ?

Solution:

X ×(X+2) = 6723
X2 + 2X = 6723
X2+2X-6723 = 0
(X – 81)(X+83) = 0
Greatest number = 83

QUESTION: 18

The sum of three number is 264. If the first number be twice the second and third number be one third of the first then the second number is

Solution:

2X+X+(2X/3) = 264
(6X+3X+2X)/3 = 264
11X/3 = 264
X= (264×3)/11 = 72

QUESTION: 19

If the number obtained on interchanging the digits of a 2 digit number is 18 more than the original number and the sum of the digit is 8.Then what is the original number?

Solution:

Unit digit= x ; Ten’s digit = (8-x)
[10(8-x)+x] – [10x+(8-x)] = 18
80-10x+x-10x-8+x = 18
-18x = 18-80+8
18x = 54
X = 54/18 = 3
8 – x = 8 – 3 = 5
Hence the number is 35

QUESTION: 20

The sum of three consecutive multiple of 4 is 72 .What is the largest number ?

Solution:

4x+(4x+4)+(4x+8) = 72
12x+12 = 72
X=(72-12)/12
X=5
Largest number = 4(5)+8 = 20+8 = 28

Similar Content

Related tests