NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01


200 Questions MCQ Test NABARD Assistant Manager Grade A Mock Test Series | NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01


Description
This mock test of NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01 for Banking Exams helps you for every Banking Exams entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for Banking Exams NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Banking Exams students definitely take this NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01 exercise for a better result in the exam. You can find other NABARD Assistant Manager Grade 'A' 2019 Mock 01 extra questions, long questions & short questions for Banking Exams on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight students i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in two rows with 4 students in each row. Student sitting in row 1 faces South and those sitting in row 2 faces North. 
T sits third to the right of the one who faces P. U and V sits together. X faces the one who sits third to the right of S. P doesn’t face S. R sits immediate right of the one who faces T. Q sits in row 1. V does not sit next to X.

Q. Who among the following sit at the right end of row 2?

Solution:

QUESTION: 2

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight students i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in two rows with 4 students in each row. Student sitting in row 1 faces South and those sitting in row 2 faces North. 
T sits third to the right of the one who faces P. U and V sits together. X faces the one who sits third to the right of S. P doesn’t face S. R sits immediate right of the one who faces T. Q sits in row 1. V does not sit next to X.

Q. Who among the following sit second to the left of P?

Solution:

QUESTION: 3

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Eight students i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in two rows with 4 students in each row. Student sitting in row 1 faces South and those sitting in row 2 faces North. 
T sits third to the right of the one who faces P. U and V sits together. X faces the one who sits third to the right of S. P doesn’t face S. R sits immediate right of the one who faces T. Q sits in row 1. V does not sit next to X.

Q. Which among the following is true regarding T? 

Solution:

QUESTION: 4

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight students i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in two rows with 4 students in each row. Student sitting in row 1 faces South and those sitting in row 2 faces North. 
T sits third to the right of the one who faces P. U and V sits together. X faces the one who sits third to the right of S. P doesn’t face S. R sits immediate right of the one who faces T. Q sits in row 1. V does not sit next to X.

Q. Who among the following faces the one who sits second to the left of Q?

Solution:

QUESTION: 5

Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight students i.e. P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting in two rows with 4 students in each row. Student sitting in row 1 faces South and those sitting in row 2 faces North. 
T sits third to the right of the one who faces P. U and V sits together. X faces the one who sits third to the right of S. P doesn’t face S. R sits immediate right of the one who faces T. Q sits in row 1. V does not sit next to X.

Q. Who sits to the immediate left of X? 

Solution:

QUESTION: 6

Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code:
“What is going on” is coded as “ #1s #9h @24l #15m”
“how is the josh” is coded as “@15l #9h @5s #15l”
“Its good to be Bad” is coded as “@9g #30l #15l #5v @1z”

Q. What will be the code for “great”? 

Solution:

According to the new pattern coding decoding—
I. For the words having only one vowel—
The number in the code will be the place value of that vowel.
II. For the words having more than one vowel-
The number in the code will be the sum of the place value of all the vowels present in the word.
For symbol—
I. If total number of letters present in the word is even then # will be used.
II. If total number of letters present in the word is odd then @ will be used.
For last letter-
The letter present in the code is the reverse of second letter of the word. For ex--

QUESTION: 7

Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code:
“What is going on” is coded as “ #1s #9h @24l #15m”
“how is the josh” is coded as “@15l #9h @5s #15l”
“Its good to be Bad” is coded as “@9g #30l #15l #5v @1z”

Q. What will be the code for “Indian”? 

Solution:

According to the new pattern coding decoding—
I. For the words having only one vowel—
The number in the code will be the place value of that vowel.
II. For the words having more than one vowel-
The number in the code will be the sum of the place value of all the vowels present in the word.
For symbol—
I. If total number of letters present in the word is even then # will be used.
II. If total number of letters present in the word is odd then @ will be used.
For last letter-
The letter present in the code is the reverse of second letter of the word. For ex--

QUESTION: 8

Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code:
“What is going on” is coded as “ #1s #9h @24l #15m”
“how is the josh” is coded as “@15l #9h @5s #15l”
“Its good to be Bad” is coded as “@9g #30l #15l #5v @1z”

Q. What will be the code for “Circus”? 

Solution:

According to the new pattern coding decoding—
I. For the words having only one vowel—
The number in the code will be the place value of that vowel.
II. For the words having more than one vowel-
The number in the code will be the sum of the place value of all the vowels present in the word.
For symbol—
I. If total number of letters present in the word is even then # will be used.
II. If total number of letters present in the word is odd then @ will be used.
For last letter-
The letter present in the code is the reverse of second letter of the word. For ex--

QUESTION: 9

Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code:
“What is going on” is coded as “ #1s #9h @24l #15m”
“how is the josh” is coded as “@15l #9h @5s #15l”
“Its good to be Bad” is coded as “@9g #30l #15l #5v @1z”

Q. Which of the following can be coded as “#30k”? 

Solution:

According to the new pattern coding decoding—
I. For the words having only one vowel—
The number in the code will be the place value of that vowel.
II. For the words having more than one vowel-
The number in the code will be the sum of the place value of all the vowels present in the word.
For symbol—
I. If total number of letters present in the word is even then # will be used.
II. If total number of letters present in the word is odd then @ will be used.
For last letter-
The letter present in the code is the reverse of second letter of the word. For ex--

QUESTION: 10

Study the following information carefully and answer the questions given below:
In a certain code:
“What is going on” is coded as “ #1s #9h @24l #15m”
“how is the josh” is coded as “@15l #9h @5s #15l”
“Its good to be Bad” is coded as “@9g #30l #15l #5v @1z”

Q. Which of the following can be coded as “@15d”? 

Solution:

According to the new pattern coding decoding—
I. For the words having only one vowel—
The number in the code will be the place value of that vowel.
II. For the words having more than one vowel-
The number in the code will be the sum of the place value of all the vowels present in the word.
For symbol—
I. If total number of letters present in the word is even then # will be used.
II. If total number of letters present in the word is odd then @ will be used.
For last letter-
The letter present in the code is the reverse of second letter of the word. For ex--

QUESTION: 11

In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements:
I<K≤G>P<V>I≥Z=A>B≥C
Conclusion
I: V>C
II: V≥A

Solution:

I: V > C (True)
II: V ≥ A (False)

QUESTION: 12

In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements:
P>Q≥R>S = T<U>V>X≥Y>Z
Conclusion
I: P ≥ Y
II: P > Z  

Solution:

I: P ≥ Y (False)
II: P > Z (False) 

QUESTION: 13

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Nine students i.e. P, Q, R, S, T, U, V, X and W are sitting in a circular table with all of them facing towards the center.
Two persons sit between P and U.X does not sit next to Q. R and Q does not sit next to P and U. Q sits second to the left of R. V and W sits together. T sits second to the right of W. T does not sit next to P.

Q. Who among the following Sit at the immediate right of U ? 

Solution:

QUESTION: 14

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Nine students i.e. P, Q, R, S, T, U, V, X and W are sitting in a circular table with all of them facing towards the center.
Two persons sit between P and U.X does not sit next to Q. R and Q does not sit next to P and U. Q sits second to the left of R. V and W sits together. T sits second to the right of W. T does not sit next to P.

Q. Who among the following sit second to the left of P? 

Solution:

QUESTION: 15

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Nine students i.e. P, Q, R, S, T, U, V, X and W are sitting in a circular table with all of them facing towards the center.
Two persons sit between P and U.X does not sit next to Q. R and Q does not sit next to P and U. Q sits second to the left of R. V and W sits together. T sits second to the right of W. T does not sit next to P.

Q. Which among the following is true regarding T?

Solution:

QUESTION: 16

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Nine students i.e. P, Q, R, S, T, U, V, X and W are sitting in a circular table with all of them facing towards the center.
Two persons sit between P and U.X does not sit next to Q. R and Q does not sit next to P and U. Q sits second to the left of R. V and W sits together. T sits second to the right of W. T does not sit next to P.

Q. Who sits second to the right of U? 

Solution:

QUESTION: 17

Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Nine students i.e. P, Q, R, S, T, U, V, X and W are sitting in a circular table with all of them facing towards the center.
Two persons sit between P and U.X does not sit next to Q. R and Q does not sit next to P and U. Q sits second to the left of R. V and W sits together. T sits second to the right of W. T does not sit next to P.

Q. Who sits at the immediate left of V? 

Solution:

QUESTION: 18

In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements:
All games are sports.
No games are Olympics.
Conclusion
I: Some sports can be Olympics.
II: All sports can be Olympics. 

Solution:

QUESTION: 19

In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: 
Some spirit are car. 
All car are grey. 
Conclusion 
I: All spirit are grey. 
II: Some grey are spirit. 

Solution:

QUESTION: 20

In each of the questions below are given some statements followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Statements: 
All glow are false. 
Some false are next. 
Some next are grey. 
Conclusion 
I: Some glow can never be next. 
II: All grey are false. 

Solution:

QUESTION: 21

Efficiency of B is two times more than efficiency of A. Both started working alternatively, starting with B and completed the work in total 37 days. If C alone complete the same work in 50 days then find in how many days A and C together will complete the work? 

Solution:

Lets efficiency of A is x unit/day and B's efficiency is 3x unit/day
So, B work for 19 days and A work for 18 days
ATQ—
Total work = 19 × 3x + 18 × x = 75x
Efficency of C 
+ 1.5x units/ day

QUESTION: 22

Abhishek lent Satish Rs.12000 on C.I. at the rate of 20% per annum and at the end of first year Satish borrowed Rs.x more from Abhishek on C.I. at the same rate. If at the end of second year, Satish paid total amount of Rs.20400 to Abhishek then find how much extra amount Satish borrow at the end of first year? 

Solution:

QUESTION: 23

In a River there are two boats A and B, where boat A covers 30 km downstream and boat B covers 30 km upstream. Boat B takes 2 hours more than boat A in covering the given distance. If sum of speed of boat A in still water and boat B in still water is 16 km/hr and speed of water current is 1 km/hr then find the speed boat B in still water? 

Solution:

Let still water speed of boat A is x km/hr and B is (16 - x) km/hr
ATQ—

30x + 30 - 450 + 30x = 2 (15x + 15 - x2 - x)
60x - 420 = 2 (14x + 15 - x2)
x2 + 16x - 225 = 0
x(x+25)-9 (x+ 25)=0
x = 9 lcm/hr
speed of boat Bin still water = (16 - 9) = 7 km/hr 

QUESTION: 24

Veer and Subham entered into partnership. Veer invested Rs.3x for first four month and Rs.5x for next six months and Subham invested Rs.1800 for 12 months. If Veer and Subham got profit share in the ratio of 7 : 9 then, find the value of ‘5x’ ? 

Solution:

Capital invested by Veer and Subham in the ratio of
= (3x x 4 + Sx x 6) : (1800 x 12)
= 42x : 21600
ATQ-

x = 400
value of '5x' = 400 × 5
= 2000 Rs.

QUESTION: 25

A vessel contains mixture of tin and copper in the ratio of 2 : 3. Some amount of mixture is taken out and 28 gm copper is added to the remaining mixture so that amount of copper becomes  in the new mixture. If  of initial mixture is 22.5 gm then, find what amount of tin was taken out from the initial mixture?

Solution:

Total amount of initial mixture
= 223 × 8
= 180 gm
Let total y gm of mixture taken
ATQ—

2 (360 - 2y) = 680 - 3y
4y - 3y = 720 - 680
y= 40 gm 
tin taken out =
= 16 gm 

QUESTION: 26

What should come in place of the question mark (?) in the following number series.
90, 55, 75, 142.5, ? , 862.5 

Solution:

QUESTION: 27

What should come in place of the question mark (?) in the following number series.
5, 12, 39, 160, ? , 4836 

Solution:

QUESTION: 28

What should come in place of the question mark (?) in the following number series.
1, ? , 7, 31, 151, 911 

Solution:

QUESTION: 29

What should come in place of the question mark (?) in the following number series.
? , 16, 64, 8, 128, 4 

Solution:

QUESTION: 30

What should come in place of the question mark (?) in the following number series.
2, 30, 130, 350, ? , 1342 

Solution:

(13 + 1) = 2,
(33 + 3) = 30,
(53 + 5)=130,
(73 + 7)=350,
(93 + 9)=738,
(113 + 11)=1342 

QUESTION: 31

Pie diagram given below shows percentage distribution of watches sold of a company in first six months of year 2017. Study the data carefully and answer the following questions. 

Watches sold in frist six months in 2017
Note: 
1) Total watches sold by company ‘X’ in 2017 = 22500
2) Consider percentage distribution of watches sold in first six months remain same for all years.

Q. If total watches sold in February is 3300, then find average number of watches sold in last six months of year 2017? 

Solution:

Watches sold in February = 3300
27.5% → 3300
100% —'12000
Watches sold in first six months = 12000
Watches sold in last six months = 22500 —12000 = 10500
Required average =1/6 × [10500) = 1750 

QUESTION: 32

Pie diagram given below shows percentage distribution of watches sold of a company in first six months of year 2017. Study the data carefully and answer the following questions. 

Watches sold in frist six months in 2017
Note: 
1) Total watches sold by company ‘X’ in 2017 = 22500
2) Consider percentage distribution of watches sold in first six months remain same for all years.

Q. If ratio between watches sold in first six months to last six months is 2 : 3, then find watches sold in April are how much more than watches sold in March, May and June together? 

Solution:

Watches sold in first six months of 2017
Watches sold In April
Watches sold in March, May and June together
= (7% + 7.5% + 8%) 9000

Required difference = 3375 - 2025 = 1350  

QUESTION: 33

Pie diagram given below shows percentage distribution of watches sold of a company in first six months of year 2017. Study the data carefully and answer the following questions. 

Watches sold in frist six months in 2017
Note: 
1) Total watches sold by company ‘X’ in 2017 = 22500
2) Consider percentage distribution of watches sold in first six months remain same for all years.

Q. In 2018, total number of watches sold are 10% more than total watches sold in 2017. Find watches sold in June 2018 if of total watches sold in 2018 is sold in last six months of 2018? 

Solution:

Total watches sold in
Watches sold In last six months of  
Watches sold in first six months of 2018
= 24750 - 8250
= 16500
100% → 16500
Watches sold In June
Watches sold in June 2018 = 1320 

QUESTION: 34

Pie diagram given below shows percentage distribution of watches sold of a company in first six months of year 2017. Study the data carefully and answer the following questions. 

Watches sold in frist six months in 2017
Note: 
1) Total watches sold by company ‘X’ in 2017 = 22500
2) Consider percentage distribution of watches sold in first six months remain same for all years.

Q. If watches sold in May 2017 were of total watches sold in 2017, then find total number of watches sold in last six months of 2017? 

Solution:

Watches sold in May 
7.5% → 750
100% → 10000
Watches sold in first six months of 2017 = 10,000
Watches sold in last six months of 2017 = 22,500 - 10,000 = 12,500 

QUESTION: 35

Pie diagram given below shows percentage distribution of watches sold of a company in first six months of year 2017. Study the data carefully and answer the following questions. 

Watches sold in frist six months in 2017
Note: 
1) Total watches sold by company ‘X’ in 2017 = 22500
2) Consider percentage distribution of watches sold in first six months remain same for all years.

Q. Watches sold in February 2017 were 3000 more than watches sold in January 2017. Total number of watches sold in last six months of 2017 is what percent of total watches sold in 2017?

Solution:

ATQ,
Watches sold in February - Watches sold in January = 3000
⇒ 27.5% - 12.5% → 03000
⇒ 5% → 03000
⇒ 100% → 020000
Watches sold In first six months = 20,000
Watches sold In last six months = 22500 - 20000 = 2500
Required percent

QUESTION: 36

There are 48 students in a classroom, in which some are girls and rest are boys. One student is chosen at random for being monitor in class. If probability of monitor being a girl is 3/8 then find number of boys in the classroom? 

Solution:

Let total number of girls in classroom = x
ATQ -

Total number of boys in calss = 48 - 18 =30

QUESTION: 37

Sum of circumference of a circle and area of rectangle is 714 unit, if length of rectangle is two times of its breadth and diameter of circle is 21 cm. Find difference between length of rectangle and radius of circle ? 

Solution:

Let breadth of rectangle is x cm
ATQ- 

QUESTION: 38

A 175 meters long train ‘P’ passed a pole in 8.75 sec. Train ‘P’ passed an another train ‘Q’ travelling in a direction opposite to ‘p’ in 60/7 sec. If length of train ‘Q’ is 225 meter, then in what time train ‘Q’ will pass train ‘P’ when they both runs in same direction ? 

Solution:


Relative speed if train P and Q running in same direction

Required time 
= 60 sec

QUESTION: 39

A shopkeeper mark up price of LED 60% above its cost price and gives three successive discount of , d% and 25%. If shopkeeper made a loss 16% on LED. Find the second discount allowed by shop? 

Solution:

Let C.P. of LED = 100x Rs.
M.P of LED = 160x Rs.
1 First discount =
= 20x Rs.
Second and third discount

21(100 - d) = 84 × 20
21d = 2100-1680

d = 20%

QUESTION: 40

Four year ago average age of P, Q and R is 33 years. At present, age of R is three year less than Q and P is three year older than Q. then find the age of P one year hence ? 

Solution:

Let present age of Q be x
Present Age of P = x+ 3
Present Age of R = x- 3
ATQ—

x-4=33
x=37 years
age of P after 1 year=37+3+1=41 years

QUESTION: 41

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. How Diogo Alves is assumed to be living on to this day even after he got executed in 1841? 

Solution:

Option (c) is the most appropriate choice to be selected as the answer.The answer can be inferred from the first paragraph of the passage where it is mentioned that although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine

QUESTION: 42

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. Whom did Alves target as his victims? 

Solution:

Option (d) is the most appropriate choice. The answer can be quoted from the text mentioned in the paragraph 2 itself which is given as follows: “ Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them.” 

QUESTION: 43

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. After robbing farmers of their earnings, what methodology would Alves adopt to kill them? 

Solution:

Option (c) is the most suitable choice as the form of the answer. The answer can be deduced from the second paragraph itself where the overall methodology of Alves of how he used to kill farmers is mentioned. It is given that awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings.
Afterwards he would throw them over the edge of the 213 foot tall structure, sending them falling to their deaths. 

QUESTION: 44

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. How were the deaths of the farmers attributed by the local police initially? 

Solution:

Option (c) is the most appropriate choice. The answer can be inferred from the second paragraph of the passage itself where it is given that local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. 

QUESTION: 45

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. According to the passage, the main focus of phrenology is on 

Solution:

Option (d) is the correct choice. The answer can be deduced from the 3rd paragraph of the passage where it is given that “For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off.” 

QUESTION: 46

Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in Underline to help you locate them while answering some of the questions.
​In spite of his 1841 execution, Diogo Alves "lives" on to this day. For years, Diogo Alves terrorized the people of Lisbon, Portugal, killing or stealing at will. Although he was executed in 1841, he still “lives” on in a bizarre way. Indeed, today, 176 years after his death, his perfectly preserved head can be seen in a glass jar at the University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Diogo Alves is considered by many to be Portugal’s first serial killer. He was born in Galicia in 1810 and traveled to Lisbon as a young child to work as a servant in the affluent homes of the capital city. It wasn’t long before young Alves realized that a life of crime was better for turning a profit, and in 1836 he had himself transferred to work in a home located on the Aqueduto das Águas Livres, the Aqueduct of the Free Waters. Less than a half a mile long, the waterway allowed suburbanites and rural farmers to traverse the rural landscape from above, making their way into the city of Lisbon.
It was along this route that many of these unsuspecting commuters met Diogo Alves. Despite the fact that many of the workers who traveled long and far to reach the city were no more than humble farmers entering Lisbon to sell off their harvests, Alves targeted them. Awaiting their return home, he met them by nightfall along the Aqueduct, where he would rob them of their earnings. Afterward, Alves would throw them over the edge of the 213-foot tall structure, sending them falling to their deaths. Between 1836 and 1839, he repeated this process some 70 times. Local police initially attributed the deaths to copycat suicides, which led to a temporary closure of the bridge. While the killings on the Aqueduct may have come to a stop, break-ins began sprouting up among private residences after Alves formed a gang of murderous robbers to target the wealthier residents of the city. The group was caught while killing four people inside the home of a local doctor, and Alves was arrested and sentenced to death by hanging.
Many regard Alves as the country’s first serial killer, and the last person to die by hanging, but this simply isn’t the case. A woman named Luisa de Jesus, who admitted to poisoning 28 children, is the first recorded serial killer in Portugal and was whipped, hanged, and burned in the streets of Lisbon for her crimes in 1772. Alves, who was hanged to death in February of 1841, may have been among the last people to die as a result of capital punishment before the country did away with the practice in 1867, but he wasn’t the last: Around half a dozen people followed him. Still, what was it about Alves that compelled scientists to preserve his head in a glass jar? For the most part, it was all about trends and timing. At the time of Alves’ execution, phrenology — the belief that certain mental or character traits were determined by the shape of one’s skull — was taking off. While the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil.
As such, his head was removed from his already lifeless body and moved into the glass jar where it can still be found in today, perfectly preserved for all to see. Not much is known about the result of the study on Alves, as little recorded evidence, if there ever was any, remains. A second skull, which belonged to Francisco Mattos Lobo, who murdered a family of four before throwing their dog out of a window, was examined just one year after Alves’ death, in April of 1842.His head can be found in its own glass jar, housed right down the hall from that of Diogo Alves.

Q. Why did researchers at that time remove Alves head from his body and preserve it in a jar? 

Solution:

Option (d) is the correct choice. The answer can be deduced from the second last paragraph of the passage where it is given thatwhile the “laws” undergirding the discipline have since been debunked, researchers at the time were all too excited by the possibility that they might be able to understand what could make a person like Alves so undeniably evil. 

QUESTION: 47

Find out the word from the given options which is similar in meaning to the word given in Underline in the passage.

Bizarre 

Solution:

Bizarre means very strange or unusual.
Rest all the words are opposite of the given word. 

QUESTION: 48

Find out the word from the given options which is similar in meaning to the word given in Underline in the passage.

Affluent 

Solution:

​Affluent means having a great deal of money; wealthy.
Prosperous means bringing wealth and success.
Deprived means underprivileged.
Destitute means extremely poor and lacking the means to provide for oneself.
Penniless means having no money ; very poor.

QUESTION: 49

Find out the word from the given option which is opposite in meaning to the word given in Underline in the passage.

Humble 

Solution:

​Humble means having or showing a modest or low estimate of one's importance.
Pretentious means artificial, overambitious.
Modest means unassuming in the estimation of one's abilities or achievements.
Meek means quiet, gentle, and easily imposed on; submissive.
Unassertive means (of a person) not having or showing a confident and forceful personality. 

QUESTION: 50

Find out the word from the given option which is opposite in meaning to the word given in Underline in the passage.

Compelled 

Solution:

Compelled means forced to do something. Obliged means make (someone) legally or morally bound to do something.
Constrained means compelled or forced (someone) to follow a particular course of action.
Bound means a limitation or restriction on feeling or action. ​

QUESTION: 51

Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below. 
(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B) In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

Q. Considering statement (E) “ The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.” as the first sentence of the paragraph then which one among the following becomes the last sentence to make the paragraph coherent? 

Solution:

As provided in the question, statement (E) is the first statement of the paragraph in which the US department’s recommendation on the review of import policies of aluminum and steel has been suggested. Sentence (E) and (F) forms a coherent pair as sentence (F) is conveying the facts brought out after the review of import policy. Sentence (C) is consecutively following sentence (F). Moreover, sentence (D) and (A) are forming a contextually logical pair. Thus,sentence (A) becomes the last sentence of the paragraph as it describes about the statement made by Jean-Claude Juncker, president of the European Commission on the import policies. However, sentence (B) fails to connect with the theme of the paragraph as it is describing about import duties levied in India in various sectors. Therefore, with the elimination of sentence (B) the sequence thus formed is EFCDA. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice. 

QUESTION: 52

Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below. 
(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B) In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

Q. If statement (E) “ The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products” is the first sentence of the paragraph then which among the following does not coherently relate to the paragraph after the rearrangement? 

Solution:

As statement (E) is the first sentence of the paragraph, it provides a hint for the theme of the paragraph which is about the import trade policies for steel and aluminum implemented by US. The sequence of the paragraph is EFCDA. Along with the first sentence i.e., statement (E) which states about the review on the policies of imports on steel and aluminum, all the other coherent statements also describe about the tariffs on steel and aluminum imports in US. Therefore, only option (d) i.e., statement (B) does not follow the theme of the paragraph as it is describing about the import duties levied by India in various sectors.

QUESTION: 53

Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below. 
(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B) In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

Q. Which one of the following statements should consecutively follow statement (F)? 

Solution:

The sequence of the paragraph is EFCDA. Therefore, statement (C) follows statement (F) as statement (C) is further describing about the facts described in statement (F) about the import tariffs implemented in US. Thus, option (c) is the correct answer choice. 

QUESTION: 54

Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below. 
(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B) In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

Q. Which one of the following is the FOURTH statement of the paragraph after rearrangement? 

Solution:

The sequence of the paragraph is EFCDA. Therefore,option (d) is the correct choice.

QUESTION: 55

Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below. 
(A) Jean-Claude Juncker, president of the European Commission, has reportedly stated that the European Union would react “within a few days” in response to any action taken to protect the US steel industry.
(B) In its latest Union budget, the government of India has proposed to almost double its import duties on inter alia labour-intensive sectors, such as beauty aids, watches, toys, among others, to 20%.
(C) Similarly, a global tariff of at least 7.7% on all aluminum imports from all countries has been endorsed.
(D) The import restrictions have been made under the “national security” provision of US trade laws and are intended to increase domestic production.
(E)The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminum products.
(F) It has suggested a global tariff of at least 24% on all steel imports from all countries and a tariff of at least 53% from 12 countries, including India.

Q. Considering the statement (E) “The US’ department of commerce has recently recommended a review of the policy on imports of steel and aluminium products” as the first statement of the paragraph, choose the correct sequence of the paragraph after rearrangement.

Solution:

The correct sequence of the paragraph is EFCDA.  

QUESTION: 56

In the following paragraph, there is a set of four highlighted words against each number indicated in Underline in the beginning of the sentences. One of the given set of words may or may not fit into the statement. Choose the word which is not suitable in the context of the paragraph. If all the four words are correct and feasible, choose (E) i.e. “No error” as your answer.

( 56) The criticism of the Indian banking system now seems to have reached an advanced stage. ( 57) After the recent issuance of a new framework for the resolution of profitable assets by the Reserve Bank of India (RBI), the government is working on reducing the possibility of bank frauds. ( 58) Moreover, the Nirav Modi case has garnered public attention because of its sheer scale, it is not the only instance of Indian banks’ vulnerabilities being exposed, especially in the public sector. ( 59) Several other cases, such as those involving the promoter of Rotomac Pens and top executives of Simbhaoli Sugars, have also surfaced in recent weeks. ( 60) RBI data, obtained by Reuters in the right to information, shows that public sector banks (PSBs) reported 8,670 cases of “loan fraud” involving Rs61,260 crore over the last five financial years up to March 2017. The amount will go up significantly once the recent frauds are added.

Q. Choose the correct option for blank no.56 

Solution:

Option (a) is the correct choice. The word ‘criticism’ does not fit into the theme of the paragraph. ‘criticism’ means the expression of disapproval of someone or something on the basis of perceived faults or mistakes. Later in the paragraph several issuances of policies have been discussed to reduce the banking frauds. Therefore, the theme of the paragraph discusses about the fight to finish the banking frauds. The correct word required here is ‘cleansing’ or a word similar in meaning as it perfectly fits into the theme of the paragraph. 

QUESTION: 57

In the following paragraph, there is a set of four highlighted words against each number indicated in Underline in the beginning of the sentences. One of the given set of words may or may not fit into the statement. Choose the word which is not suitable in the context of the paragraph. If all the four words are correct and feasible, choose (E) i.e. “No error” as your answer.

( 56) The criticism of the Indian banking system now seems to have reached an advanced stage. ( 57) After the recent issuance of a new framework for the resolution of profitable assets by the Reserve Bank of India (RBI), the government is working on reducing the possibility of bank frauds. ( 58) Moreover, the Nirav Modi case has garnered public attention because of its sheer scale, it is not the only instance of Indian banks’ vulnerabilities being exposed, especially in the public sector. ( 59) Several other cases, such as those involving the promoter of Rotomac Pens and top executives of Simbhaoli Sugars, have also surfaced in recent weeks. ( 60) RBI data, obtained by Reuters in the right to information, shows that public sector banks (PSBs) reported 8,670 cases of “loan fraud” involving Rs61,260 crore over the last five financial years up to March 2017. The amount will go up significantly once the recent frauds are added.

Q. Choose the correct option for blank no.57

Solution:

Here, to describe the assets ‘profitable’ is the incorrect adjective as the resolution has been passed to reduce the possibility of bank frauds which can be done by governing the non-performing assets. Thus, the correct adjective required here is “stressed” to justify the theme of the paragraph. All the other words given in bold perfectly fit into the theme of the paragraph. Hence, only option (c) consists error therefore, it is the correct choice. 

QUESTION: 58

In the following paragraph, there is a set of four highlighted words against each number indicated in Underline in the beginning of the sentences. One of the given set of words may or may not fit into the statement. Choose the word which is not suitable in the context of the paragraph. If all the four words are correct and feasible, choose (E) i.e. “No error” as your answer.

( 56) The criticism of the Indian banking system now seems to have reached an advanced stage. ( 57) After the recent issuance of a new framework for the resolution of profitable assets by the Reserve Bank of India (RBI), the government is working on reducing the possibility of bank frauds. ( 58) Moreover, the Nirav Modi case has garnered public attention because of its sheer scale, it is not the only instance of Indian banks’ vulnerabilities being exposed, especially in the public sector. ( 59) Several other cases, such as those involving the promoter of Rotomac Pens and top executives of Simbhaoli Sugars, have also surfaced in recent weeks. ( 60) RBI data, obtained by Reuters in the right to information, shows that public sector banks (PSBs) reported 8,670 cases of “loan fraud” involving Rs61,260 crore over the last five financial years up to March 2017. The amount will go up significantly once the recent frauds are added.

Q. Choose the correct option for blank no.58

Solution:

The adverb ‘moreover’ is incorrect as it is used to state ‘as a further matter; besides’. However, the correct conjunction required here is ‘although’ which means in spite of the fact that; even though. It shows a contrast in the statements. As here, the statement is describing about a case of Nirav Modi which is highlighted for fraud but in the later part of the sentence a contrasting part has been described that there are many more such cases of fraud but they don’t gain much importance. All the other words given in bold are correct, therefore, as only option (a) consists error, it becomes the correct choice. 

QUESTION: 59

In the following paragraph, there is a set of four highlighted words against each number indicated in Underline in the beginning of the sentences. One of the given set of words may or may not fit into the statement. Choose the word which is not suitable in the context of the paragraph. If all the four words are correct and feasible, choose (E) i.e. “No error” as your answer.

( 56) The criticism of the Indian banking system now seems to have reached an advanced stage. ( 57) After the recent issuance of a new framework for the resolution of profitable assets by the Reserve Bank of India (RBI), the government is working on reducing the possibility of bank frauds. ( 58) Moreover, the Nirav Modi case has garnered public attention because of its sheer scale, it is not the only instance of Indian banks’ vulnerabilities being exposed, especially in the public sector. ( 59) Several other cases, such as those involving the promoter of Rotomac Pens and top executives of Simbhaoli Sugars, have also surfaced in recent weeks. ( 60) RBI data, obtained by Reuters in the right to information, shows that public sector banks (PSBs) reported 8,670 cases of “loan fraud” involving Rs61,260 crore over the last five financial years up to March 2017. The amount will go up significantly once the recent frauds are added.

Q. Choose the correct option for blank no.59

Solution:

All the given words in bold are grammatically and contextually correct and provide an absolute sense to the theme of the paragraph. Thus, the given words don’t require any replacement making option (e) the most viable choice. 

QUESTION: 60

In the following paragraph, there is a set of four highlighted words against each number indicated in Underline in the beginning of the sentences. One of the given set of words may or may not fit into the statement. Choose the word which is not suitable in the context of the paragraph. If all the four words are correct and feasible, choose (E) i.e. “No error” as your answer.

( 56) The criticism of the Indian banking system now seems to have reached an advanced stage. ( 57) After the recent issuance of a new framework for the resolution of profitable assets by the Reserve Bank of India (RBI), the government is working on reducing the possibility of bank frauds. ( 58) Moreover, the Nirav Modi case has garnered public attention because of its sheer scale, it is not the only instance of Indian banks’ vulnerabilities being exposed, especially in the public sector. ( 59) Several other cases, such as those involving the promoter of Rotomac Pens and top executives of Simbhaoli Sugars, have also surfaced in recent weeks. ( 60) RBI data, obtained by Reuters in the right to information, shows that public sector banks (PSBs) reported 8,670 cases of “loan fraud” involving Rs61,260 crore over the last five financial years up to March 2017. The amount will go up significantly once the recent frauds are added.

Q. Choose the correct option for blank no.60

Solution:

​All the words given in bold are correct except option (a). ‘in’ should be replaced with ‘through’ as ‘in’ is used to express inclusion or involvement while; ‘through’ is used so as to inspect all or part of (a collection, inventory, or publication).
As, all the other words are grammatically and contextually correct and only option (a) requires replacement it becomes the most suitable answer choice. 

QUESTION: 61

In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that fills the blank. If all the given words can fill the blank correctly choose option (E) i.e., “All of these” as your answer choice.

Q. The government recently approved setting up of an independent regulator—the National Financial Reporting Authority (NFRA)—which will have sweeping powers to act against ________________ auditors.
(A) astray
(B) faulty
(C) blundering
(D) erring

Solution:

The correct words that would fill the blank aptly are ‘ faulty ’, ‘ blundering’ or ‘ erring’ . It is to be noted that all the three words are acting as an adjective defining the quality of the ‘auditors’; while, the word ‘astray’ is an adverb which modifies the meaning of an adjective or a verb making the sentence contextually incorrect. Hence, option (d) is the most suitable answer choice. 
Astray means away from the correct path or direction. 
Faulty means not working or made correctly; having defects. 
Blundering means make a stupid or careless mistake; act or speak clumsily. 
Erring means be mistaken or incorrect; make a mistake. 

QUESTION: 62

In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that fills the blank. If all the given words can fill the blank correctly choose option (E) i.e., “All of these” as your answer choice.

Q. Immediate diagnosis and treatment, maintaining healthy business practices and avoiding recklessness can keep our banking sector _______________ and relevant. 
(A) insipid 
(B) vigorous 
(C) robust 
(D) vapid 

Solution:

he correct words that provide the absolute meaning to the sentence are ‘robust’ and ‘vigorous’ . It is to be noted that the phrase [maintaining healthy business practices and avoiding recklessness] is highlighting a positive remark which will lead to a positive outcome. Thus, the word ‘robust’ or ‘vigorous’ makes the sentence coherent. Hence, option (c) is the most suitable answer choice.
Insipid means lacking flavour; weak or tasteless.
Vigorous means strong, healthy, and full of energy.
Robust means strong and healthy; vigorous.
Vapid means offering nothing that is stimulating or challenging; bland.

QUESTION: 63

In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that fills the blank. If all the given words can fill the blank correctly choose option (E) i.e., “All of these” as your answer choice.

Q. Customers want to take advice but are not willing to pay the ________________ amount to the adviser for the time spent. 
(A) commensurate 
(B) variable 
(C) proportionate 
(D) divergent 

Solution:

‘commensurate’ and ‘proportionate’ are the most suitable words that fill the blank appropriately making the sentence grammatically correct and contextually meaningful. ‘Commensurate’ is anadjective which means corresponding in size or degree. Moreover, ‘commensurate’ is the synonym of ‘proportionate’ . Hence, option (d) is the most viable answer choice. 
Variable means not consistent or having a fixed pattern; liable to change. 
Divergent means tending to be different or develop in different directions. 

QUESTION: 64

In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that fills the blank. If all the given words can fill the blank correctly choose option (E) i.e., “All of these” as your answer choice.

Q. If asset management companies (AMCs) want to get loyal and long-term customers, they would need to put in place some ________________measures to have more advisers. 
(A) repulsive 
(B) confidential 
(C) vulnerable 
(D) concrete 

Solution:

The most appropriate word that fills the blank providing an absolute contextual meaning is ‘concrete’.‘Concrete’ is an adjective which means existing in a material or physical form; not abstract. As, the first part of the sentence is the effect of the cause mentioned in the latter part of the sentence, the word that fills the blank should be in reference to the expected outcome[to get loyal and long-term customers ]. Hence, as onlyoption (b ) i.e., ‘concrete’ provides the contextual meaning to the sentence it becomes the most viable answer choice. 
Repulsive means arousing intense distaste or disgust. 
Confidential means intended to be kept secret. 
Vulnerable means exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.

QUESTION: 65

In the following questions, each sentence consists of a blank that can be filled with any of the given word (s) to make the sentence grammatically correct and contextually meaningful. Choose the most appropriate alternative reflecting the word (s) that fills the blank. If all the given words can fill the blank correctly choose option (E) i.e., “All of these” as your answer choice.

Q. If financial markets are even close to efficient, and if everyone knows climate change is about to flood the coasts, then it stands to reason that buyers would be________________ any real estate in the path of rising sea levels. 
(A) shunning 
(B) seeking 
(C) changing 
(D) buying 

Solution:

The word that fits perfectly in the blank is ‘shunning’ . ‘Shunning’ is a verb which means persistently avoid, ignore, or reject (someone or something) through antipathy or caution. The sentence is describing about the flood in the coasts which is likely to happen thus it provides a comprehensive logic for the word to be filled in the blank as due to floods buyers would avoid buying any real estate in the coasts. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice. 
Seeking means attempt or desire to obtain or achieve (something).

QUESTION: 66

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q. Facing adversity (A)/ early in the life is linked (B)/ with more physical pain (C)/ in adulthood (D). No error (E). 

Solution:

‘The’ will not be used before ‘life’ as ‘life, science, man, woman’ when used for comprehensive meaning then we don’t use an article before it. However, when these words are used for some specific purpose we can use an article before it.
For example:
Aman leads a happy life. 

QUESTION: 67

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q. We got the beaver (A)/ far back down the bridge (B)/ so we hoped it would just keep going(C)/ before it got to the other side. (D)/ No error (E).

Solution:

The error is in part (a) of the sentence. Use ‘we had got’ in place of ‘we got’ as when we talk about the two incidents of the past then for the event which took place earlier we use’ Past Perfect’ and for the event which took place later we use simple past.  

QUESTION: 68

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q. The Russian President (A)/ begins a new term (B)/ with huge economic (C)/ and foreign policy challenges (D)/ No error (E) 

Solution:

There is no error in the given statement. 

QUESTION: 69

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q. British schools are (A)/ replacing analog clocks (B)/ with digital one to (C)/ help clueless students (D)/ No error (E) 

Solution:

Replace ‘ones’ with ‘one’ as one is used for singular noun and ‘ones’ is used for plural noun.  

QUESTION: 70

Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is ‘e’). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q. Court hears claims (A)/ that mistakes done by (B)/ armed raiders link men(C)/ on trial to crime (D)/ No error (E) 

Solution:

The error is in part (b) of the sentence as ‘made’ should be in place of ‘done’ as ‘make a mistake’ is idiomatic. A ‘mistake made’ will be correct if it is used in the passive voice. 

QUESTION: 71

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in Underline to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No improvement required" as the answer.

QThe military intends hand power over to a caretaker government and hold elections within six months. 
(I) intending to hand power over to 
(II) has been intending to hand over power to 
(III) intends to hand over power to 

Solution:

The given sentence can be made grammatically correct and contextually meaningful by replacing the given phrase with either the second expression or the third expression. However,
expression (I) stands to be incorrect as, it lacks the auxiliary verb i.e., the “be” form of the verb to make the sentence in present continuous tense, therefore, it doesn’t fit in the appropriate grammatical syntax of the sentence. Moreover, the phrasal verb “ hand over ” is used to express ‘pass responsibility to someone else’. Hence, option (a) becomes the most suitable answer choice. 

QUESTION: 72

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in Underline to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No improvement required" as the answer.

QIf he has money, he would have given you some of it. 
(I) if he has had money 
(II) if he had money 
(III) if he had had money

Solution:

To make the sentence grammatically correct and contextually meaningful replace the phrase given in bold with the third expression i.e., if he had had money”. Since, the condition given in the sentence is of unreal past, it requires past perfect tense. Thus, the syntax for any Past Perfect Tense sentence is "had + [past participle form of verb]". In accordance to the syntax, if the verb that is to follow is 'have', the past participle form of "have" shall be used, which is "had".Hence, "had had" is grammatically correct. Thereby,option (b) becomes the most viable answer choice. 

QUESTION: 73

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in Underline to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No improvement required" as the answer.

QExperts have suggested that the human population is grown in a startling rate. 
(I) is growing at 
(II) has grown at 
(III) has been growing at 

Solution:

​The given sentence can be corrected by replacing the phrase given in bold with either of the given expression. All the three expressions perfectly fit in the grammatical syntax of the sentence making it a coherent one. Hence, option (d) becomes the most feasible answer choice. 

QUESTION: 74

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in Underline to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No improvement required" as the answer.

QTom has been working in an investment bank for the last few years. 
(I) in the last few years 
(II) at a last few years 
(III) since a few year 

Solution:

​The highlighted expression used in the sentence is grammatically correct and at the same time gives a meaningful sense to the sentence. Hence option (e) is the correct choice. 

QUESTION: 75

Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase/expression printed in Underline to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (E) i.e., "No improvement required" as the answer.

QNo sooner she had finished one project than she started working on the next. 
(I) had she finished 
(II) had had she finished 
(III) she has finished 

Solution:

​To make the sentence grammatically correct and contextually meaningful replace the phrase given in bold with expression (I) i.e., “ had she finished”. It is to be noted that when no sooner comes at the beginning of a sentence, we use inverted word order. That means the auxiliary verb comes before the subject. Hence,option (b) becomes the most suitable answer choice. 

QUESTION: 76

In the following questions, four sentences are given which may or may not contain grammatical or contextual errors. Following are the five alternatives reflecting the sentences that are devoid of all grammatical errors. If all the given sentences are correct, choose, option (E) i.e., “all are correct” as your answer choice.

(I) Either he or his friends are going to organize the party tonight.
(II) Adventure sports such as skydiving requires development of skills which have a motivating spin-off on other activities of life.
(III) If these tribal people have to grow, their leader needs to be energetic.
(IV) These transport business is a risky one with high capital expenditure and low profit margins. 

Solution:

The grammatically correct and contextually meaningful sentences are sentence (I) and sentence (III). However, there are certain errors of subject verb agreement in sentences (II) and (IV). To make sentence (II) grammatically correct, replace the verb “requires” by “require” since the subject of the sentence is plural [Adventure sports]. It is to be noted that the verb after the phrase “such as” is structured according to the subject preceding the phrase. Moreover, in sentence (IV), “these” should be replaced by “this” as latter part of the sentence indicates the singularity of the subject [airline business is a risky one]. Since, sentence (I) and (III) are grammatically correct, option (d) becomes the most viable answer choice. 

QUESTION: 77

In the following questions, four sentences are given which may or may not contain grammatical or contextual errors. Following are the five alternatives reflecting the sentences that are devoid of all grammatical errors. If all the given sentences are correct, choose, option (E) i.e., “all are correct” as your answer choice.

(I) In ten years’ time, more and more people will be demanding information twenty-four hours a day, from all parts of the world. Fewer in them will be getting that information from newspapers which arrive hours after the news has occurred. 
(II) It makes but little difference whether you are committed to a farm and the county jail. 
(III) The government has become so brazen in its defense of the landowners that it is beginning to bring peasants to trial for “unauthorized” seizures of land. 
(IV) The convocation of the Assembly, however, is being steadily postponed by the capitalists. 

Solution:

The grammatically correct and contextually meaningful sentences are sentence (III) and sentence (IV). However, there are certain grammatical errors in sentences (I) and (II). When we use fewer or less before articles (a/an, the), demonstratives (this, that), possessives (my, your) or pronouns (him, them), we need to use of. We use less of with singular nouns and fewer of with plural nouns.
Therefore, to make sentence (I) correct, replace “fewer in” by “fewer of”. Moreover, in sentence (II) “whether” is used which indicates a choice between the two. Thus, to correct sentence (II), replace “and” by “or” so as to reflect alternatives. Since, sentence (III) and (IV) are correct, option (c) becomes the most viable answer choice.

QUESTION: 78

In the following questions, four sentences are given which may or may not contain grammatical or contextual errors. Following are the five alternatives reflecting the sentences that are devoid of all grammatical errors. If all the given sentences are correct, choose, option (E) i.e., “all are correct” as your answer choice.

(I) The Bill was seen as violating the terms of the 1985 Assam Accord that had set March 24, 1971 as the cut-off for granting citizenship. 
(II) The first time I went into the kitchen, she gave me a suspicious frown. 
(III) The Ministry of External Affairs has made the correct distinction between students who may have been duped and the recruiters. 
(IV) Shall I keep some food for your husband in case if he’s hungry when he gets here? 

Solution:

Among the given sentences, sentences (I) (II) and (III) are grammatically correct. However, there is a grammatical error in sentence (IV). It is to be noted that the usage of “if” in sentence (IV) is redundant as “in case” itself means ‘if it is true that’. Hence to make the sentence (IV) grammatical viable, “if” should be omitted. Therefore, option (d) is the most appropriate answer choice.

QUESTION: 79

In the following questions, four sentences are given which may or may not contain grammatical or contextual errors. Following are the five alternatives reflecting the sentences that are devoid of all grammatical errors. If all the given sentences are correct, choose, option (E) i.e., “all are correct” as your answer choice.

(I) If the averments in the Michigan case are correct, the prospect of working in America attracted many of the 600 students who were recruited. 
(II) The performing group began well but seemed to run into steam halfway through the year. 
(III) I went to help him with it and that’s when my eyes fell on the slender Kolam designs that covered the entire box like a slim shawl. 
(IV) After our forays, we each return to our respective research projects. 

Solution:

Among the given sentences, sentences (I) (III) and (IV) are grammatically correct. However, there is an error of phrasal verb in sentence (II). It is to be noted that “run into” means ‘collide with’ which is contextually incorrect in the sentence.
Therefore, the phrasal verb “run out of” which means use up one's supply of something should replace the phrase “run into” to make the sentence contextually correct. Since all the other sentences are correct, option (c) becomes the most suitable answer choice. 

QUESTION: 80

In the following questions, four sentences are given which may or may not contain grammatical or contextual errors. Following are the five alternatives reflecting the sentences that are devoid of all grammatical errors. If all the given sentences are correct, choose, option (E) i.e., “all are correct” as your answer choice.

(I) My students are talkative, seemingly more at ease with a graduate student than they may be with a professor. 
(II) I have found I have a penchant for getting my heart broken, girls and books and movies taking turns. 
(III) The things I packed were dictated neither by my attachment nor endearment to them, but by an expansive list provided by the school 
(IV) It is the end of the day, and sometimes the warmth of solitude slips away, and something colder, heavier, takes its place. 

Solution:

All the given sentences are grammatically correct and contextually meaningful. Therefore, option (e) is the most suitable answer choice. 

QUESTION: 81

Which of the following cable technologies covert electrical signals into optical signals? 

Solution:

​Fiber optic cables transmit signals in the form of optical signals over a narrow glass fiber stand. 

QUESTION: 82

Which among the following computer network usually spans a city or a large campus? 

Solution:

​MAN is abbreviation for Metropolitan Area Network and is a computer network that usually spans a city or a large campus. 

QUESTION: 83

What is a hyperlink? 

Solution:

​A hyperlink, or simply a link, is a reference to data that the reader can directly follow either by clicking, tapping, or hovering. Hyperlinks are found in nearly all Web pages, allowing users to click their way from page to page. 

QUESTION: 84

Which of the following is a term related with scanner?

Solution:

​Laser is the term related with scanner as there are laser scanners. TWAIN is an applications programming interface (API) and communications protocol that regulates communication between software and digital imaging devices, such as image scanners. It is a widely-used program that lets you scan an image (using a scanner) directly into the application.

QUESTION: 85

Which of the following is a requisite to ‘boot’, the system? 

Solution:

​Operating system is required to boot a system.

QUESTION: 86

What is the base or radix of the decimal number system? 

Solution:

​Base of decimal number system is 10. 

QUESTION: 87

A graphical input device that can generate digital signals that represent the movement of a pen is known as 

Solution:

​A light pen is a computer input device in the form of a light-sensitive wand used in conjunction with a computer's CRT display. It allows the user to point to displayed objects or draw on the screen in a similar way to a touchscreen but with greater positional accuracy. 

QUESTION: 88

Computers built before the first generation of computers were __________. 

Solution:

​Computers built before the first generation of computers were electro-mechanical. 

QUESTION: 89

Which of the following key combination can be used to open task manager? 

Solution:

​Ctrl + Shift + ESC can be used to open task manager 

QUESTION: 90

Microsoft Word is an example of: 

Solution:

​Microsoft word is an application software 

QUESTION: 91

A computer stores data in the ________ format. 

Solution:

​A computer stores data in the binary form that is in the form of 0’s and 1’s. 

QUESTION: 92

Computers were based on transistors in the _______ generation. 

Solution:

​Second generation computers designed in 1960s were based on transistors. These computers were more reliable and faster than first generation computers that were based on vacuum tubes.  

QUESTION: 93

Which of the following mouse can work on any surface from a granite countertop to a carpet? 

Solution:

​BlueTrack mouse is a type of mouse that is based on the Blue Track Technology and can work on any surface from granite countertop to the carpet. 

QUESTION: 94

Which of the following keys is used to delete characters to the left of the cursor? 

Solution:

​In a computer keyboard, Backspace is the key that is used to delete the characters to the left cursor. 

QUESTION: 95

Which communication mode allows both the sender and the receiver to transmit data at the same time over a single communication channel? 

Solution:

In the simplex mode, communication is always unidirectional, for example television. In the half-duplex mode, communication is bidirectional but one at a time, which means only one of the parties can send data at a time. Walkie-talkie is an example of half duplex communication. In the full-duplex mode, communication is bidirectional, which means both the parties can transmit data simultaneously. Telephone is an example of full-duplex communication. The semi-duplex mode is not and type of communication mode. 

QUESTION: 96

What type of devices is a computer monitor? 

Solution:

​A computer monitor displays the processed input as the output, such as information, pictures, and videos. Therefore, a monitor is called an output device. 

QUESTION: 97

Which of the following program designing tools are contain standard graphical symbols, used to represent the logic flow of data ? 

Solution:

​A flowchart is a visual representation of the sequence of steps and decisions needed to perform a process. Each step in the sequence is noted within a diagram shape. Steps are linked by connecting lines and directional arrows. 

QUESTION: 98

In the given 5 words listed below, which is the odd one out? 

Solution:

​Except for peripherals, all other options are examples of intangible instructions given to a computer to perform a specific type of task in on orderly manner.

QUESTION: 99

Moving a paragraph in MS-word from one place to another can be done by which of the following actions? 

Solution:

​You can move a letter, word or paragraph by first selecting it, cutting it and then pasting it to the intended location. 

QUESTION: 100

Which of the following is not an advantage to wireless networking? 

Solution:

A wireless network allows a user to connect different computers or devices by using wireless network protocols. It provides mobility by allowing access to a network irrespective of the location. The installation of a wireless network is easy compared to a wired network. Also, a wireless network does not require expensive wires or cables; therefore, this type of network is cost effective. However, this type of network is insecure as data travels in the air. 

QUESTION: 101

What is India's rank in World Bank's Ease of Doing Business Index 2019, out of 190 countries in 2018? 

Solution:

India jumped 23 positions in the World Bank's Ease of Doing Business Index and is now ranked 77 out of 190 countries in 2018, a development that could help the country attract more foreign investments. It was ranked 100 in 2017, making a leap of 30 places. 

QUESTION: 102

Union minister Prakash Javadekar has launched SHREYAS scheme recently. What is the full form of SHREYAS? 

Solution:

​The Minister for Human Resources Development, Shri Prakash Javadekarhas launched the Scheme for Higher Education Youth in Apprenticeship and Skills (SHREYAS) for providing industry apprenticeship opportunities to the general graduates exiting in April 2019 through the National Apprenticeship Promotional Scheme (NAPS). Launched in New Delhi today, the program aims to enhance the employability of Indian youth by providing ‘on the job work exposure’ and earning of stipend. 

QUESTION: 103

Which of the following section of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues? 

Solution:

​The Section 7 of the RBI Act empowers the Central Government to consult and give instructions to the Governor of the RBI to act on certain issues, that the government considers serious and in public interest. 

QUESTION: 104

Reserve Bank of India and Bank of Japan have signed a BSA recently. What is the full form of BSA? 

Solution:

​Reserve Bank of India and Bank of Japan have completed signing of the Agreement for Bilateral Swap Arrangement (BSA) between India and Japan. It may be recalled that the BSA was negotiated between India and Japan during the visit of Prime Minister Shri Narendra Modi to Tokyo. This BSA provides for India to access 75 billion in US dollars whereas the earlier BSA had provided for US $50 billion. The BSA was approved by the Union Cabinet on 10.01.2019. 

QUESTION: 105

The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired ________ an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. 

Solution:

The National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) has acquired IDFC Infrastructure Finance (IDFC-IFL), an infrastructure debt fund. This acquisition is the first investment from NIIF’s strategic fund. The acquisition is subject to approval from RBI. 

QUESTION: 106

Which bank has secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’ according to BCG-IBA Report– EASE Reforms for Public Sector Banks? 

Solution:

​According to BCG-IBA Report on EASE Reforms index released by Union Minister of Finance & Corporate Affairs, Punjab National Bank (PNB) which is fraud hit bank, secured the top spot among all public sector banks in the implementation of ‘Reforms agenda’. 

QUESTION: 107

Axis Bank has appointed ________ as Non-Executive Chairman for a period of 3 years. 

Solution:

​Private sector lender Axis Bank has appointed Rakesh Makhija as its non-executive chairman for a term of 3 years, with effect from July 18. He will replace Sanjiv Misra, whose term as the bank's non-executive (part-time) chairman expires on July 17, the bank said in a regulatory filing. 

QUESTION: 108

The new visa agreement recently came into effect between India and ______________. 

Solution:

​The new visa agreement between India and Maldives, providing a liberal visa policy for Maldivian citizens seeking medical treatment as well as education and business opportunities in India, came into force on March 11, 2019. 

QUESTION: 109

2019 Lok Sabha elections is going to be held in 7 phases from April 11 to May 19. This will be _________ Lok Sabha Elections. 

Solution:

​The Election Commission of India (ECI) announced the dates for Lok Sabha and some state Assembly elections. Chief Elections Commissioner (CEC) Sunil Arora said that the elections for the 17th Lok Sabha will be held in seven phases. The elections will start on April 11 and continue till May 19. The counting will be held on May 23. Nearly 90 crore voters will be eligible to vote for 543 Lok Sabha constituencies across the country. With the announcement of dates the moral code of conduct comes into force immediately. 

QUESTION: 110

Who has been named as Palestinian Prime Minister by President of Palestinian Authority recently? 

Solution:

Mohammad Shtayyeh has been named as Palestinian Prime Minister by President of Palestinian Authority Mahmoud Abbas. 

QUESTION: 111

The Indian Space Research Organization (ISRO) launched which satellite? 

Solution:

​India’s Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV-C45) successfully launched EMISAT and 28 international customer satellites from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) SHAR in Sriharikota. This flight marked the first mission of PSLV-QL, a new variant of PSLV with four strap-on motors. 

QUESTION: 112

The Bank of Baroda became the third largest lender of India by merging with which two banks? 

Solution:

​Bank of Baroda (BoB) became the second largest state-owned lender after merging Dena Bank and Vijaya Bank into itself as part of the first three-way amalgamation. 

QUESTION: 113

Which social networking site has recently banned White Nationalism & Separatism on its Platforms? 

Solution:

​Facebook Inc has recently banned praise, support and representation of white nationalism and separatism. 

QUESTION: 114

Name the Mercedes driver, who won the Bahrain Grand Prix 2019? 

Solution:

​Five times world champion Lewis Hamilton won the Bahrain Grand Prix for Mercedes. 

QUESTION: 115

The NuGen Mobility Summit 2019 will be held in which of the following countries? 

Solution:

The International Centre for Automotive Technology (ICAT) is to organize a NuGen Mobility Summit, 2019, at Manesar, NCR, from 27th to 29th November 2019.
The summit will help in building a platform for bringing together all stakeholders in the automotive industry to understand global advancements in technologies. The summit aims to bring together the automotive OEMs, professionals, researchers, academic experts, vehicle system suppliers, test equipment supplier, quality managers, product planners, component developers, SAE members and students from all over the world.

QUESTION: 116

Gordon Banks passed away at the age of 81 in England. He was a famous__________. 

Solution:

​England football great, goalkeeper Gordon Banks, whose safe pair of hands helped the Three Lions to their only World Cup final victory in 1966, has died at the age of 81 

QUESTION: 117

Who has authored the book titled 'Undaunted: Saving the Idea of India'? 

Solution:

​Former Vice President Hamid Ansari launched the new book of former Finance Minister P Chidambaram named “Undaunted: Saving the Idea of India” at Nehru Memorial Museum, New Delhi. The book is a collection of essays on the country’s atmosphere of fear and how the constitutional values are being threatened. 

QUESTION: 118

What is the Capital city of Paraguay? 

Solution:

​Capital: Asuncion, Currency: Paraguayan guaraní, President: Mario Abdo Benítez 

QUESTION: 119

World Wildlife Day is observed on _________________ every year to spread awareness about wildlife. 

Solution:

World Wildlife Day celebrated on March 3 every year to raise awareness of endangered animals and plants, and ways to fight against wildlife crime. 

QUESTION: 120

‘Kandhamal Haldi’, a variety of turmeric indigenous to_________, has earned the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India. 

Solution:

Kandhamal Haldi', a variety of turmeric indigenous to southern Odisha, got the Geographical indication (GI) tag from Intellectual Property India, an organization functioning under the Union ministry of Commerce & Industry. 

QUESTION: 121

Which of the following is not the fibre crop? 

Solution:
QUESTION: 122

Which of the following country have the highest productivity of rice? 

Solution:
QUESTION: 123

When was the first agriculture census of India conducted? 

Solution:
QUESTION: 124

Which of the following is covered in the ISOPOM scheme? 

Solution:
QUESTION: 125

PACS, an instituted of NABARD works at the gram panchayat and village level. In PACS, A stands for? 

Solution:

PACS – Primary Agriculture credit society a basic unit and smallest credit co-operative institute of NABARD 

QUESTION: 126

Bharatnet project is related to? 

Solution:

​Bharatnet project –
• It is a new name of National optical fibre network.
• It aims to provide broadband connectivity to gram panchayats.
• Phase – II of the project targets to 1,50,000-gram panchayats.
• Universal Service obligation fund is funding this project. 

QUESTION: 127

The period after parturition in which animal produces milk is called as 

Solution:
QUESTION: 128

Agricultural census is conducted in every_____________ 

Solution:

​In every 5 years the agricultural census is conducted. First agriculture census was conducted in 1970. 

QUESTION: 129

Where is the National institute of jute and allied fibre technology located? 

Solution:

National institute of jute and allied fibre technology located in West Bengal. 

QUESTION: 130

What is the position of Indian Fisheries in global market? 

Solution:
QUESTION: 131

It is a branch of agriculture science which deals with principles and practices of soil, water and crop management. What is the name of that branch? 

Solution:

​Agronomy deals with the methods which provide favourable environment to crop for higher productivity. 

QUESTION: 132

The cultivation of crops in regions with an annual rainfall of 750mm is called as? 

Solution:
QUESTION: 133

Central soil salinity research institute is located at? 

Solution:
QUESTION: 134

The order in which the crops are cultivated on a piece of land over a fixed period is called as – 

Solution:

​Cropping System may be defined as the order in which the crops are cultivated on a piece of land over fixed period. The productivity of land is maintained or even increased through proper soil management practices. 

QUESTION: 135

Crop logging’ is the method of? 

Solution:

​Crop logging is a useful tool to keep track of the nutrient status of fruit trees. Crop logging can help extension personnel and farmers diagnose possible nutrient deficiency or toxicity problems and schedule fertilizer practices. 

QUESTION: 136

Jawar, Bajra, Maize and Cotton are which type of crops? 

Solution:

Kharif crops – Jawar, Bajra, Maize, Rice, Cotton, groundnut, etc. 

QUESTION: 137

Yellow revolution is associated with – 

Solution:

​Revolutions related to agriculture sector White Revolution (In India: Operation Flood)
– Milk/Dairy production Yellow Revolution
– Oil Seeds production Evergreen Revolution
– Overall development of Agriculture Blue Revolution
– Fish Production Green Revolution
– Food grains Grey Revolution
– Fertilizer Silver Revolution
– Egg/Poultry Production Round Revolution
– Potato Red Revolution
– Meat & Tomato Production 

QUESTION: 138

Regur soil is another name of – 

Solution:
QUESTION: 139

Livestock census is conducted in every